Eğitim

Kent İmgesi – Kevin Lynch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kent İmgesi – Kevin Lynch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kent İmgesi kimin eseri? Kent İmgesi kitabının yazarı kimdir? Kent İmgesi konusu ve anafikri nedir? Kent İmgesi kitabı ne konu alıyor? Kent İmgesi PDF indirme linki var mı? Kent İmgesi kitabının yazarı Kevin Lynch kimdir? İşte Kent İmgesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Kevin Lynch

Çevirmen: İrem Başaran

Orijinal Adı: The İmage of The City

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944889483

Sayfa Sayısı: 215


Kent İmgesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Bu ufak ve okunabilir kitap geniş ölçekli tasarım kuramına yapılmış en mühim çağdaş katkılardan biridir.” David A. Crane, Journal of the American İnstitute of Planners Bir çok süre, bir kentte yaşamı sürdürmenin aslına bakarsak bir imgede yaşamak olduğu unutulur. O kentin caddeleri, bulvarları, kıyı şeritleri, zamanı binaları, görkemli köprüleri, avmleri hep bir izlenimi pekiştirir gibidirler. Üstelik bir kenti algılayış süre içinde olduğu şeklinde kişiden kişiye de değişmiş olur. Herhalde aynı olduğu ileri sürebileceğimiz tek şey olsa olsa akla gelen sorulardır: İçinde hareketli bir yaşantının sürdüğü bir kentin yapısı tam olarak ne anlama gelmektedir? Yaşadığımız kente ilişkin edindiğimiz imge hangi duyarlılığın ürünüdür? Bir yerde iki ker yitmek mümkün müdür? Kişisel tarihimize birlikte rol alan bir şehir tarihinden söz etmek mümkün mü? Kevin Lynch, kent planlamacılığının çehresini değiştiren ve bu alanda temel kaynaklardan biri olma hususi durumunu korumuş olan Kent İmgesi adlı kitabında bu derinlikli soruların karşılıklarını üç mühim Amerikan kentini, Los Angeles, Boston ve Jersey City’yi merkeze alarak arıyor. Kent plancılarının yaptıkları değişikliklerin insanların kenti algılayışlarında ne şeklinde farklılıklara yol açtığından sokak görüşmelerinden çıkan sonuçlara kadar pek oldukça ayrıntıdan oluşan kitap, bir kentle kurulan birlikteliğin aslına bakarsak {hiç de} kolay bir şey olmadığının en mühim kanıtı. Bu sebeple aslına bakarsak içinde yaşarken fark etmiyor olsak da ne kentin kendisinin ne de haiz olduğumuz imgenin durağan bulunduğunu söylemek mümkün. Kafanızda yaşadığınız kentle ilgili hala bir imge yoksa, Kent İmgesi size kılavuzluk edecektir.

Kevin Lynch (1918-1984), oldukça tanınmış bir kent planlamacısı, akademisyen ve yazardı. Uzun seneler MİT’de ders veren Lynch’in tüm dünyada yankı uyandıran Kent İmgesi haricinde öteki bazı mühim eserleri:

– What Time is this Place? (1972)

– Managing the Sense of a Region (1976)

– A Theory of Good City From (1981)


Kent İmgesi Alıntıları – Sözleri

  • Neredeyse her bir duyu işin içine girer ve imge de tüm bunların birleşimidir.
  • Üstündeki her taş parçasının bir öykü anlattığı bir çevrede yeni hikayeler oluşturmak zor olsa gerek.
  • Görünüşü ne kadar basit olursa olsun, kentlere bakmak insana hususi bir zevk verebilir.
  • …duyumsal hazlar için kentleri tasarlama sanatının mimariden, müzikten yada edebiyattan oldukça değişik olmasına şaşmamak gerekir. Bu sanatlardan öğreneceği oldukça şey vardır, sadece onları öykünmek edemez.
  • Çevreyi idrak etmek ve şekillendirmek, detayları düzenlemek için de bir temel oluşturabilir. Rattray, her nebat, her hayvan ve böceğin adını, yaşadıkları ormanı öğrenmeye ve her birinin spiritüel özelliklerini anlamaya çalışan Ashanti şifacılarından büyük bir hayranlıkla söz eder.Onlar ormanlarını bir bileşik ve sonsuza kadar gelişecek bir belge olarak “okuyabilmektedirler”.
  • Her kentin, kişilerin bireysel imgelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir “halk imgesi” var gibidir yada oldukça sayıda kentlinin oluşturduğu bir takım “halk imgesi”nden bahsedilebilir. Bu tür grup imgeleri, kişi çevresiyle sıhhatli ilişkiler içindeyse ve öteki kentlilerle işbirliğine hazırsa gereklidir. Her bir kişinin algısı biriciktir, sadece, bu algının grup imgeleriyle hiçbir bağlantısı olmayabilir. Yine de “halk imgesi”ne yaklaşır. Bu imge de değişik çevrelerde kimi zaman zorlayıcı, kimi zaman tümünü kapsayıcı bir halde gelişebilir.
  • Bir yerde iki kere yitmek mümkün müdür?
  • Büyük bir kentsel alanı günümüzde iyi mi deneyimlediğimizi düşünürsek, zaman içinde ilgili bir dizisel organizasyon yöntemi de akla gelmektedir. Müzikte, tiyatroda, edebiyatta ve dansta aşina olunan bir fikirdir bu. Bir şehir otoyolunda bir yolcunun gözüne çarpabilecek öğeler dizisi örneğini ele alırsak, bir hat üstünde yer edinen olgular düzeni formunun düşünülmesi ve araştırılması nispeten kolaydır. Doğru araçlar kullanılarak ve birazcık itina gösterilerek, bu tecrübe anlamlı kılınabilir ve iyi tasarlanabilir.
    …Bireyin bir hattan diğerine yada tek bir hat üstünde kontrpuan oluşturması da düşünülebilir. Öğeler dizisinden biri ya da “melodi”, kontra-diziye karşılık çalınabilir. Muhtemelen bu teknikler dikkatli ve eleştirel seyirciler olduğu bir zamana kadar bekleyecektir.
  • Her bir kişi kendi imgesini yaratır ve taşır.
  • Bir kavşak yada ulaşımın kırılmaya uğramış olduğu bir nokta, kentli için zorlayıcı bir ehemmiyet taşır. Bu sebeple kavşaklarda karar vermek gerekmektedir; bu tür noktalarda ferdin dikkati artmakta ve çevresindeki unsurları oldukça daha net bir halde algılayabilmektedir. Bu eğilim o denli sık tekrarlanmıştır ki, kişiler, otomatikman, kavşaklarda yer edinen unsurların konumları gereği hususi bir ehemmiyet kazandığını zannetmektedir.
  • Kent aslına bakarsanız potansiyel olarak, karmaşık bir toplumun kuvvetli bir sembolüdür.
  • “Her kentin, kişilerin bireysel imgelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir “halk imgesi” var gibidir yada oldukça sayıda kentlinin oluşturduğu bir takım “halk imge”sinden bahsedilebilir. Bu tür grup imgeleri, kişi çevresiyle sıhhatli ilişkiler içindeyse ve öteki kentlilerle işbirliğine hazırsa gereklidir. Her bir kişinin algısı biriciktir, sadece, bu algının grup imgeleriyle hiçbir bağlantısı olmayabilir. Yine de “halk imgesi”ne yaklaşır. Bu imge de değişik çevrelerde kimi zaman zorlayıcı, kimi zaman tümünü kapsayıcı bir halde gelişebilir.”
  • Üstündeki her taş parçasının bir öykü anlattığı bir çevrede yeni hikayeler oluşturmak zor olsa gerek .


Kent İmgesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnsanların kenti algılamasına yada algılayamamasına sebep olan etmenleri çözümleme eden, planlı kentleşmenin önemini ve meydana getirilen değişikliklerin kentle kurulan ilişkide yarattığı değişimleri halktan gelen verilerle aktaran kılavuz yapıt. İlgilisine tavsiyedir. kitap/şehir-imgesi–18685 yazar/kevin-lynch (Dogan Adsaz)

Kitabın konusu oldukça iyi. Boston, New Jersey ve Los Angeles kentlerinden yola çıkarak bizlere bu kentteki düzeni, bu seviye içinde kentin nereleri insanların iyi mi dikkatini çekiyor, niçin çekmiyor, şehir düzeni iyi mi olmalıdır, imge nedir vb birçok probleminin yanıtını bulabileceğiniz bir mimarlık kitabı. Mimarlık okuyan birçok kişinin okuması gerekir bence. İdeal şehir düzeninon iyi mi olması icap ettiğini güzel bir halde konu alıyor. Belki birazcık can sıkan gelebilir fakat 🙂 (İbrahim Adem)

Kent İmgesi: Kent kurgusunun incelenmesi ve zihinde kenti imegelenebilir hale getirilebilmesi açısından güzel bir kitap. Ayrıca kenti ve kente bakışı gene kentlinin bakış açısından yapmış olduğu incelemeleri de dahil ederek örnekleyen ve eleştiren, şehri yerlisiymişçesine imgelememizin yollarını gösteren mimarlık alanında okunması ihtiyaç duyulan kitaplardan birisidir. (Meryem Karaca)


Kent İmgesi PDF indirme linki var mı?


Kevin Lynch – Kent İmgesi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kent İmgesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Kevin Lynch Kimdir?

Kevin Lynch (1918-1984), oldukça tanınmış bir kent planlamacısı, akademisyen ve yazardır. Kentsel çevrelerin algısal biçimi üstüne yapmış olduğu çalışmalarla tanınır ve zihinsel haritalamanın erken bir savunucusudur. En etkili kitapları içinde, kentsel çevrelerin algısal biçimi üstüne çığır açan bir emek verme olan The Image of the City (1960) ve fizyolojik çevrelerin zamansal süreçleri iyi mi yakaladığını ve tekrardan şekillendirdiğini teorileştiren What Time is This Place? (1972) bulunur.

Lynch, 7 Ocak 1918’de İrlanda asıllı Amerikalı bir ailenin en ufak evladı olarak dünyaya geldi. Chicago’nun North Shore banliyölerinde Hazel Avenue mahallesinde büyüdü. 1935’te Francis Parker Okulu’ndan mezun olduktan sonrasında Lynch, mimarlık okumak amacıyla Yale Üniversitesi’ne girdi. Pedagojisini fazla tutucu bularak, Spring Green, Wisconsin’deki Taliesin’de Frank Lloyd Wright’ın yanında çalışmak için ayrıldı. Lynch sonrasında Wright’ın büyük bir tesiri bulunduğunu, sadece onun bireyselci toplumsal felsefesine katılmadığını belirtti. Bir buçuk yıl sonrasında Wright’tan ayrılarak, 1939’da New York Troy’daki Rensselaer Politeknik Enstitüsü’ne mühendislik okumak için giriş yaptı, sadece programı tamamlamadı ve Chicago mimarı Paul Schweikher için çalışmaya başladı. 1941’de Lynch, Parker Okulu’ndan mezun olan Anne Borders ile evliliğe ilk adımını attı.

Düğününden üç hafta sonrasında Lynch, Ocak 1946’ya kadar Peleliu, Filipinler ve Japonya kuşatmasında hizmet veren Ordu Mühendisler Birliği’ne alındı.[7] Savaştan sonrasında MIT’de lisans eğitimini tamamladı ve 1947’de kent planlama alanında lisans derecesini aldı.

Mezun olduktan sonrasında Lynch, Greensboro, Kuzey Carolina’da bir kent plancısı olarak çalışmaya başladı, sadece kısa süre sonrasında Lloyd Rodwin tarafınca MIT’de öğretmenlik yapmak suretiyle işe alındı. Ertesi yıl MIT’de ders vermeye başladı, 1949’da destek doçent, 1955’te kadrolu doçent ve 1963’te profesör oldu.

1954’te, Ford Vakfı’ndan İtalya’daki kentsel formu incelemek için bir bağışlama aldıktan sonrasında, Lynch ve MIT öğretim meslektaşı György Kepes, kentsel çevre ve kentsel şekil algılarını incelemek için Rockefeller Vakfı’ndan bir bağışlama aldı. 1958’de Lynch, Lloyd Rodwin ile beraber, bir şehrin iki sisteminin -akışlar ve uyarlanmış mekânların- tamamlayıcısı kanalıyla tanımlandığı, bir grup tanımlayıcı kentsel şekil kategorisinden yola çıkarak yorumlandığı ‘Kentsel biçim teorisi’ adlı bir yazı yazdı. Lynch ve Kepes’in araştırması 1960 senesinde Lynch’in The Image of the City adlı kitabı olarak gösterildi. 1970 senesinde Lynch, Growing Up in Cities (1977) kitabında özetlenen bir proje olan Salta, Melbourne, Toluca ve Krakow’un kentsel alanlarındaki gençlerin kent kullanımını incelemek için UNESCO’dan fon aldı.

Lynch, bireylerin kentsel peyzajı iyi mi algıladıkları ve gezindikleri üstüne ampirik araştırmalar kanalıyla Kent Planlama alanına çığır açıcı katkılar elde etmiştir. Kitapları, kentsel çevrede süre ve tarihin varlığını, kentsel çevrelerin evlatları iyi mi etkilediğini ve iyi bir kentsel tasarımın kavramsal temeli olarak şehirlerin ve bölgelerin fizyolojik biçimlerinde insan algısından iyi mi yararlanılacağını araştırır.

Lynch, bilimsel niteliği olan çalışmalarına paralel olarak, Cambridge, Massachusetts’te Carr/Lynch Associates’i kurduğu Stephen Carr ile ortaklaşa planlama ve kentsel tasarım uygulamaları yapmış oldu.

Lynch, 1978’de fahri profesör oldu, sadece mimarlık yazmaya ve uygulamaya devam etti. 25 Nisan 1984’te Gay Head on Martha’s Vineyard’daki yazlık evinde kalp krizinden öldü.

Uzun seneler MİT’de ders veren Lynch’in tüm dünyada yankı uyandıran Kent İmgesi haricinde öteki bazı mühim eserleri:

– What Time is this Place? (1972);

– Managing the Sense of a Region (1976);

– A Theory of Good City From (1981).


Kevin Lynch Kitapları – Eserleri

  • Kent İmgesi
  • What Time Is This Place?
  • Managing the Sense of a Region


Kevin Lynch Alıntıları – Sözleri

  • At times we enjoy complete immersion in immediate sensation. Music, dance, sports, or any action that engages the whole body can do this. (What Time Is This Place?)
  • If we run away, we will live in terror of these places. (What Time Is This Place?)
  • Frequently we have sought to increase the range and stability of our time image by constraining the future—by building eternal pyramids or by expounding some dogma of the coming messiah. (What Time Is This Place?)
  • Bir kavşak yada ulaşımın kırılmaya uğramış olduğu bir nokta, kentli için zorlayıcı bir ehemmiyet taşır. Bu sebeple kavşaklarda karar vermek gerekmektedir; bu tür noktalarda ferdin dikkati artmakta ve çevresindeki unsurları oldukça daha net bir halde algılayabilmektedir. Bu eğilim o denli sık tekrarlanmıştır ki, kişiler, otomatikman, kavşaklarda yer edinen unsurların konumları gereği hususi bir ehemmiyet kazandığını zannetmektedir. (Kent İmgesi)
  • Kent aslına bakarsanız potansiyel olarak, karmaşık bir toplumun kuvvetli bir sembolüdür. (Kent İmgesi)
  • We build our image of the world with data from our senses. (What Time Is This Place?)
  • Her kentin, kişilerin bireysel imgelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir “halk imgesi” var gibidir yada oldukça sayıda kentlinin oluşturduğu bir takım “halk imgesi”nden bahsedilebilir. Bu tür grup imgeleri, kişi çevresiyle sıhhatli ilişkiler içindeyse ve öteki kentlilerle işbirliğine hazırsa gereklidir. Her bir kişinin algısı biriciktir, sadece, bu algının grup imgeleriyle hiçbir bağlantısı olmayabilir. Yine de “halk imgesi”ne yaklaşır. Bu imge de değişik çevrelerde kimi zaman zorlayıcı, kimi zaman tümünü kapsayıcı bir halde gelişebilir. (Kent İmgesi)
  • Cultures that produced fine environment were confident of their ability to create afresh, and we may notice in this connection the disdain for preservation, even of their own works, that is found among many creative artists. (What Time Is This Place?)
  • Many political and social changes must occur before the image of the future can be built. Exhortation will not build it, but environment can be of some service there: present change can be made legible, past change can be explained (in place of the idyllic “once upon a time”), continuity with the near future can be displayed, conservation and adaptability can be internalized as present satisfactions, selfexperiments and “museums of the future” can develop the range of choices ahead. The spatial and temporal environment can be used to shape the attitudes toward the future that are themselves keys to changing the world. (What Time Is This Place?)
  • …duyumsal hazlar için kentleri tasarlama sanatının mimariden, müzikten yada edebiyattan oldukça değişik olmasına şaşmamak gerekir. Bu sanatlardan öğreneceği oldukça şey vardır, sadece onları öykünmek edemez. (Kent İmgesi)
  • Üstündeki her taş parçasının bir öykü anlattığı bir çevrede yeni hikayeler oluşturmak zor olsa gerek. (Kent İmgesi)
  • Bir yerde iki kere yitmek mümkün müdür? (Kent İmgesi)
  • “Her kentin, kişilerin bireysel imgelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir “halk imgesi” var gibidir yada oldukça sayıda kentlinin oluşturduğu bir takım “halk imge”sinden bahsedilebilir. Bu tür grup imgeleri, kişi çevresiyle sıhhatli ilişkiler içindeyse ve öteki kentlilerle işbirliğine hazırsa gereklidir. Her bir kişinin algısı biriciktir, sadece, bu algının grup imgeleriyle hiçbir bağlantısı olmayabilir. Yine de “halk imgesi”ne yaklaşır. Bu imge de değişik çevrelerde kimi zaman zorlayıcı, kimi zaman tümünü kapsayıcı bir halde gelişebilir.” (Kent İmgesi)
  • Dropping out is a flight from rigid urban time patterns; turning on is a search for an (illusory) timelessness and a deep immersion in present rhythms. (What Time Is This Place?)
  • Two (sometimes three) superimposed cycles give duplicate readings, according to angular dis-placement around a finely marked rim. Neither minutes nor hours nor half days correspond to the natural cycles of our bodies or the sun. And so teaching a child to read a clock is not a childish undertaking. When asked why a clock had two hands, a four-year-old replied, “God thought it would be a good idea.” (What Time Is This Place?)
  • As the architect clarifies and embellishes spatial transitions, so perhaps the environment should not be temporally changeless or change evenly with the clock but should seem to make dramatic transitions, succeeded by slow shifts. New rituals of time might arise: letting in the light, celebrating the solstice, dramatizing a residential move, marking birth and death. Beginnings and endings are what we remember in order to make sense of the drift of events. Some changes should coincide with social transitions: marriage, closing time, mealtime. The course of the year might become a succession of distinct periods on the background of neutral time. The standard hour and the standard week were important achievements. Can we now create a more human calendar? (What Time Is This Place?)
  • Painters and sculptors have at times been interested in expressing dynamic images. Turner is one example. Another is the futurists, who tried to portray the inner life of things, both animate and inanimate, and to show how it connected to its surroundings. They used distortions, interpenetrations, lines of force, violent contrasts. They broke open the contours of things and showed them in continuous motion, superimposing positions taken at different moments on the same image, just as cubists superimposed different perspectives and so represented the movement of the observer. (What Time Is This Place?)
  • Choosing a past helps us to construct a future. (What Time Is This Place?)
  • Her bir kişi kendi imgesini yaratır ve taşır. (Kent İmgesi)
  • Büyük bir kentsel alanı günümüzde iyi mi deneyimlediğimizi düşünürsek, zaman içinde ilgili bir dizisel organizasyon yöntemi de akla gelmektedir. Müzikte, tiyatroda, edebiyatta ve dansta aşina olunan bir fikirdir bu. Bir şehir otoyolunda bir yolcunun gözüne çarpabilecek öğeler dizisi örneğini ele alırsak, bir hat üstünde yer edinen olgular düzeni formunun düşünülmesi ve araştırılması nispeten kolaydır. Doğru araçlar kullanılarak ve birazcık itina gösterilerek, bu tecrübe anlamlı kılınabilir ve iyi tasarlanabilir.
    …Bireyin bir hattan diğerine yada tek bir hat üstünde kontrpuan oluşturması da düşünülebilir. Öğeler dizisinden biri ya da “melodi”, kontra-diziye karşılık çalınabilir. Muhtemelen bu teknikler dikkatli ve eleştirel seyirciler olduğu bir zamana kadar bekleyecektir. (Kent İmgesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş