Eğitim

Kılçıksız Bilim – Ian Crofton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kılçıksız Bilim – Ian Crofton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kılçıksız Bilim kimin eseri? Kılçıksız Bilim kitabının yazarı kimdir? Kılçıksız Bilim konusu ve anafikri nedir? Kılçıksız Bilim kitabı ne konu alıyor? Kılçıksız Bilim PDF indirme linki var mı? Kılçıksız Bilim kitabının yazarı Ian Crofton kimdir? İşte Kılçıksız Bilim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ian Crofton

Çevirmen: Dilek Berilgen Cenkciler

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786054729135

Sayfa Sayısı: 320


Kılçıksız Bilim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir bilim kitabının keyifli olması fizik kurallarına aykırı değildir.

Bu kitapta yazanlar düşlem değil, somut gerçeklerdir.

Gerçek: Stetoskop keşfini, 1816 senesinde, kulağını bir kadının göğsüne koyamayacak kadar utangaç olan bir doktora borçlu.

Gerçek: 1954 senesinde bir Sovyet hekim, bir köpek yavrusunun başını, Alman çoban köpeğinin omuzuna “başarıyla” nakletti.

Gerçek: Sarı plastik ördekler, 1992 senesinde bir gemiden döküldüklerinden beri, okyanus akıntıları hakkında son aşama kıymetli veriler elde etmiştir.

Kılçıksız Bilim, Antik Çağ’dan günümüze kadar bilim tarihindeki mühim keşifleri, kimi garip girişimleri, başarıları ve ağlatısal çuvallamaları kronolojik olarak sunan bir bilimsel geçit töreni.

Fizik: Elektrik akımının hızını idrak etmek için 200 keşişi sıraya dizip elektrik veren Fransızdan, tüm bir orkestrayı tren vagonuna yerleştirerek Doppler tesirini kontrol eden Hollandalıya…

Zooloji: çürüyen buğdaydan kendiliğinden yetişen farelerden, kırlangıçların kışlarını güllerin dibinde geçirdiğinin “keşfedilmesine”…

Botanik: insanları delirten orman gülü balından, zencefilin at fitili olarak kullanılmasına…

Meteoroloji: Kurbağa ve balık yağmurlarından, yedi kere yıldırım çarpan adama…

Astronomi: güneşin alev alev yanan büyük bir metal disk olduğuna inanan Yunanlı filozoftan, Mars’ta sulama kanalları gören Amerikalı astronoma…

(Tanıtım Bülteninden)


Kılçıksız Bilim Alıntıları – Sözleri

  • Romalı kuaförler, müşterilerinin saçlarını sarartmak için güvercin dışkı­sıyla külü karıştırıyordu.
  • Hintli hekim Sushruta, cezalandırmak amacıyla kesilen burunları ye­ niden yapmak için bir yöntem tanım etti. Bu tür ameliyatların geçmişi Hindistan’da MÖ 2000’lere kadar uzanıyor olabilir. Sushruta’nın, ya­ naktan köprü meydana getirilen doku yada alından alınan deri parçası kullanarak uyguladığı teknik, ondan sonra Araplar tarafınca benimsenmiş, sonrasında da Avrupa’ya ulaşmıştı.
  • Eratosthenes, bununla birlikte, cenup Mısır’daki Aswan şehri, Yengeç Dönencesi’nin üstünde olduğundan, Güneş’in burada tam tepede olacağını biliyordu. Böylece iki kent arasındaki mesafenin, Dünya’nın çevresinin 1/50’sine eşit olacağı sonucuna vardı. Mesafenin 5000 stadion bulunduğunu tahmin ederekı. Dünya’nın çevresinin 250. 000 stadionun (ortalama 46. 500 km) birazcık üstünde olacağını hesapladı. Bu kıymet, bugün Ekvator’da ölçülen 40. 075 km’den ortalama %16 fazladır fakat gene de şaşırtıcı derecede doğrudur. Eratosthenes’in yürüttüğü mantık kusursuzdu, sadece o dönemde karada doğrusal mesafeleri ölç­me imkanı sınırı olan olduğundan, Iskenderiye ile Aswan arasındaki yolcu­luk, dolambaçlı Nil Nehri üstünden tekneyle yapılmıştı.,
  • 1633-Gökbilim “Pisa Üniversitesi’nde matematik ve felsefe profesörü olan Scipio Chiaramonti, itiraz edilemeyeceğini düşündüğü bir iddia ortaya attı: ‘Hareket eden hayvanların kolları, bacakları ve kasları var. Dünya ise kolu, bacağı ve kasları olmadığı için, hareket edemez.'”
  • Antik Yunanlar içinde Tıbbın Babası olarak malum Koslu doktor Hipokrat’ın ölümü. Hastasının geçmişini öğrenirken, kendisine doğru söyleyip söylenmediğini idrak etmek için hastanın nabzını ölçtüğü söyleniyordu. Modern yalan makineleri de nabzın hızlanıp hızlanmadığına bakar; ek olarak gerilim, solunum sayısı ve deri iletkenliği benzer biçimde göstergeleri de ölçer.
  • bir deneyde 50 kovayı insan idrarıyla doldurdu ve kokuşup içinde kurtlar oluşuncaya kadar bekletti. sonrasında sıvıyı kaynattı ve macun kıvamına ulaşınca tortuyu kızıl kor haline gelip parlayıncaya kadar ısıttı. sonunda garip parlak buharlar çıkmaya başladı ve bunlar sonradan yoğuşma sonucu yeniden sıvıya dönüştü peşinden da beyaz katı bir madde haline geldi. bu beyaz madde o denli göze çarpan şekilde parlıyordu ki brand onun ışığıyla geceleri kitap okuyabiliyordu. bu maddeye yunanca ışık getiren anlamına gelen phosphoros kelimesinden fosfor adı verildi
  • marseille limanında veba salgını görülen ülkelerden gelen tüm gemilerin 40 gün süreyle soyutlama edilmesine karar verildi. karantina sözcüğü italyanca quaranta, şu demek oluyor ki 40 sayısından gelmektedir
  • 2. Mümkün olanın sınırını bilebilmenin tek yolu, onu birazcık aşıp imkansızı hedeflemektir.
  • Stefano Infessura adlı muhalif tarihçiye inanacak olursak, ölüm döşeğindeki Papa VIII. Innocent’ı hayata döndürmek için kendisine üç adam çocuğunun kanı verildi. Infessura’ya bakılırsa kan Papa’ya ağızdan verilmişti. Bu işlem esnasında dördü de öldü.
  • Neoplatonist felsefeci Iamblichus’un ölümü. En büyüğü 3’e bölünebilen herhangi üç ardışık sayıyı topladığınızda, sonrasında toplamın basamaklarını topladığınızda, sonrasında da o toplamın basamaklarını topladığınızda, sonunda hep 6 rakamına ulaşacağınızı ileri sürmüştü.


Kılçıksız Bilim İncelemesi – Kişisel Yorumlar

kitabın kapağına arka sözüne güvenip heyecanlanıp almıştım, resmen hayal kırıklığı oldu benim için bu sebeple kitapta tüm vakalar yada durumlar o denli kısa ve üstünkörü anlatılmış ki hatta bazı durumları yalnız başlık atıp geçmişler, netten bulabileceğiniz kısa bilgiler, harcadığım paraya üzüldüğüm 2. domingo yayınları kitabı oldu, hakkaten hayal kırıklığı ya bence almadan ilkin 5 10 kez düşünün (yoldan geliyorum)

Antik dünyadan iki binlerin başına kadarlık bir dönemde, bilimde meydana gelmiş garip onlarca vakadan kısa kısa bahseden bir kitap. Bu özelliğiyle, adını da hak ediyor. Bilim tarihindeki bu garip vakalar, bir lokantada balık yiyecek için bekleyen müşteriye, balığın kılçıklarından ayıklanarak sunulması benzer biçimde, okura yalın bir halde sunuluyor. Kitapta bahsedilen olayların tamamı ilgi çekici olmasa da büyük bir kısmı okumaya kıymet. “Gerçekten öyleki mi olmuş?” diyerek birkaç kitap ve internet sayfasına bakmayı gerektiren başlıklar var. Eğlenerek okudum. (Ferdi Bişkin)

Bu kitap için “Zırvalar” isminde Konu seçimi yapabilmeyi arzu ederdim.: Ödedigim paraya acıdığım yegane kitaplardandır. Benim açımdan tamamen
hüsran, iki kelam bir şeyler öğreneyim diyerek aldım, kitap kalınlaşsın diye o denli boş bilgiyi sıralamışlar ki anlatamam. (Utk TRN)


Kılçıksız Bilim PDF indirme linki var mı?


Ian Crofton – Kılçıksız Bilim kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kılçıksız Bilim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ian Crofton Kimdir?

Edinburgh doğumlu ve o 25 yıl süresince bir özgür yazar ve editör olmuştur Londra’ya taşınmadan ilkin Glasgow Collins için çalıştı. (Yuhanna ayto beraber) Brewer İngiltere ve İrlanda,, İlginç ve Brewer Kabinesi, Sanat Özlü Sözler A Dictionary, Geçmiş Boring Bit olmadan, Bilim Boring Bit olmadan, İskoç Özlü Sözler A Dictionary Önceki kitaplar Meraklı Başlıklar Brewer Lügat bulunur.


Ian Crofton Kitapları – Eserleri

  • Kılçıksız Bilim


Ian Crofton Alıntıları – Sözleri

  • Eratosthenes, bununla birlikte, cenup Mısır’daki Aswan şehri, Yengeç Dönencesi’nin üstünde olduğundan, Güneş’in burada tam tepede olacağını biliyordu. Böylece iki kent arasındaki mesafenin, Dünya’nın çevresinin 1/50’sine eşit olacağı sonucuna vardı. Mesafenin 5000 stadion bulunduğunu tahmin ederekı. Dünya’nın çevresinin 250. 000 stadionun (ortalama 46. 500 km) birazcık üstünde olacağını hesapladı. Bu kıymet, bugün Ekvator’da ölçülen 40. 075 km’den ortalama %16 fazladır fakat gene de şaşırtıcı derecede doğrudur. Eratosthenes’in yürüttüğü mantık kusursuzdu, sadece o dönemde karada doğrusal mesafeleri ölç­me imkanı sınırı olan olduğundan, Iskenderiye ile Aswan arasındaki yolcu­luk, dolambaçlı Nil Nehri üstünden tekneyle yapılmıştı., (Kılçıksız Bilim)
  • bir deneyde 50 kovayı insan idrarıyla doldurdu ve kokuşup içinde kurtlar oluşuncaya kadar bekletti. sonrasında sıvıyı kaynattı ve macun kıvamına ulaşınca tortuyu kızıl kor haline gelip parlayıncaya kadar ısıttı. sonunda garip parlak buharlar çıkmaya başladı ve bunlar sonradan yoğuşma sonucu yeniden sıvıya dönüştü peşinden da beyaz katı bir madde haline geldi. bu beyaz madde o denli göze çarpan şekilde parlıyordu ki brand onun ışığıyla geceleri kitap okuyabiliyordu. bu maddeye yunanca ışık getiren anlamına gelen phosphoros kelimesinden fosfor adı verildi (Kılçıksız Bilim)
  • marseille limanında veba salgını görülen ülkelerden gelen tüm gemilerin 40 gün süreyle soyutlama edilmesine karar verildi. karantina sözcüğü italyanca quaranta, şu demek oluyor ki 40 sayısından gelmektedir (Kılçıksız Bilim)
  • Stefano Infessura adlı muhalif tarihçiye inanacak olursak, ölüm döşeğindeki Papa VIII. Innocent’ı hayata döndürmek için kendisine üç adam çocuğunun kanı verildi. Infessura’ya bakılırsa kan Papa’ya ağızdan verilmişti. Bu işlem esnasında dördü de öldü. (Kılçıksız Bilim)
  • Hintli hekim Sushruta, cezalandırmak amacıyla kesilen burunları ye­ niden yapmak için bir yöntem tanım etti. Bu tür ameliyatların geçmişi Hindistan’da MÖ 2000’lere kadar uzanıyor olabilir. Sushruta’nın, ya­ naktan köprü meydana getirilen doku yada alından alınan deri parçası kullanarak uyguladığı teknik, ondan sonra Araplar tarafınca benimsenmiş, sonrasında da Avrupa’ya ulaşmıştı. (Kılçıksız Bilim)
  • 1633-Gökbilim “Pisa Üniversitesi’nde matematik ve felsefe profesörü olan Scipio Chiaramonti, itiraz edilemeyeceğini düşündüğü bir iddia ortaya attı: ‘Hareket eden hayvanların kolları, bacakları ve kasları var. Dünya ise kolu, bacağı ve kasları olmadığı için, hareket edemez.'” (Kılçıksız Bilim)
  • 2. Mümkün olanın sınırını bilebilmenin tek yolu, onu birazcık aşıp imkansızı hedeflemektir. (Kılçıksız Bilim)
  • Antik Yunanlar içinde Tıbbın Babası olarak malum Koslu doktor Hipokrat’ın ölümü. Hastasının geçmişini öğrenirken, kendisine doğru söyleyip söylenmediğini idrak etmek için hastanın nabzını ölçtüğü söyleniyordu. Modern yalan makineleri de nabzın hızlanıp hızlanmadığına bakar; ek olarak gerilim, solunum sayısı ve deri iletkenliği benzer biçimde göstergeleri de ölçer. (Kılçıksız Bilim)
  • Romalı kuaförler, müşterilerinin saçlarını sarartmak için güvercin dışkı­sıyla külü karıştırıyordu. (Kılçıksız Bilim)
  • Neoplatonist felsefeci Iamblichus’un ölümü. En büyüğü 3’e bölünebilen herhangi üç ardışık sayıyı topladığınızda, sonrasında toplamın basamaklarını topladığınızda, sonrasında da o toplamın basamaklarını topladığınızda, sonunda hep 6 rakamına ulaşacağınızı ileri sürmüştü. (Kılçıksız Bilim)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş