Eğitim

Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi – William Glasser Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi – William Glasser Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kimin eseri? Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kitabı ne konu alıyor? Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi PDF indirme linki var mı? Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kitabının yazarı William Glasser kimdir? İşte Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: William Glasser

Çevirmen: Müge İzmirli

Yayın Evi: Hayat Yayıncılık

İSBN: 9789758243632

Sayfa Sayısı: 366


Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayatımızın her döneminde, bir tek kendileri için değil; hepimiz için nelerin doğru ya da yanlış bulunduğunu belirten insanlarla karşılaşmaktayız. Fikir yapımızı senelerdir baskısı altına alan bu “Senin için doğru olanı sadece ben bilirim” geleneksel anlayışına meydan okumak için yazar William Glasser bir kuram geliştiriyor; Seçim Teorisi: Bu kuram, baskıcı ve yıkıcı disiplini bir kenara bırakıp; başkalarıyla iyi geçinmemiz ve şimdikinden daha mutlu olabilmemizi sağlayacak bir psikoloji ile tanışmamıza olanak sağlıyor.

Bu yeni psikoloji anlayışına bakılırsa her şey sizin seçiminiz.

Yaşadığınız mutsuzluk, hastalık, duygusal hayatınızın iyi ya da fena olması da dahil tüm ruhsal ve fizyolojik yaşamınız bu seçimin sonucu.

Dr. Glasser’in aile, iş ve okul yaşantısından terapi öyküleriyle de zenginleştirdiği seçim teorisinin uygulanması durumunda kişisel özgürlüğün nelere muktedir olduğu akılcı bir üslupla okuyucuya sunulmaktadır.


Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi Alıntıları – Sözleri

  • Evli hanımefendiler köle değildir.!
    Kimsenin kimseyi dövmeye hakkı yoktur.
  • Aldığımız ilaçlar kendimizi birazcık daha iyi hissetmemizi sağlayabilir. Ancak, kendimizi mutsuz hissetme yönünde yaptığımız seçimlerin arkasındaki problemi çözmez.
  • Iyimserler de, kötümserler de ayni dünyada yaşıyor; tıpkı akli başlangıcında olanlarla, olmayanlar şeklinde.
  • Bilgi bizlere bir şey yaptıramaz. Onu gözardı edebilir yada uygun bulduğumuz şekilde değerlendiririz. Bizler makine değiliz. Makinelerde olduğu şeklinde dıştan gelen kontrole karşı belli bir halde yanıt vermek suretiyle programlanmış değiliz. Bize söylenileni yapmamıza sebep olan elimizdeki bilgiyi temel alarak yaptığımız seçimlerdir.
  • Aşık olduğunuzu düşündüğünüz kişiyle aranızdaki uyuşmanın uzun soluklu olup olamayacağını kontrol etmek için kendinize şu suali mesele: “Eğer bu kişiye karşı hormonlarımın niçin olduğu bir ilgi duymasam, arkadaşlığından zevk duyacağım biri olur muydu?” Eğer yanıt hayırsa, bu aşkın başarıya ulaşmış olması için pek fazla talih yoktur. Hormonlar bizi bir araya getirebilir fakat bir arada tutamazlar.
  • İhtiyacımız olan ilişkileri yakalamak ve muhafaza etmek için yapmanız ihtiyaç duyulan; baskı, zorlama, zorunlu etme, cezalandırma, etkimiz altına alma, emirler verme,nedenler sıralama, eleştirme, suçlama, yakınma etme, sürekli kusur bulma, azarlama, kategorize etme, kıymet biçme ve bir şeyleri esirgeme şeklinde seçimlere son vermektir. Bu yıkıcı davranışların yerine ilgi, dinleme, destekleme, görüşme etme, ödül ve cesaret verme, sevgi, dostça yaklaşma, itimat, olduğu şeklinde kabul etme, hoş karşılama ve kıymet vermeyi koymak zorundayız.
  • İhtiyacımız olan ilişkileri yakalamak ve muhafaza etmek için yapmamız ihtiyaç duyulan; baskı, zorlama, zorunlu etme, cezalandırma, etkimiz altına alma, emirler verme, nedenler sıralama, eleştirme, suçlama, yakınma etme, sürekli kusur bulma, azarlama, kategorize etme, kıymet biçme ve bir şeyleri esirgeme şeklinde seçimlere son vermektir. Bu yıkıcı davranışların yerine ilgi, dinleme, destekleme, görüşme etme, ödül ve cesaret verme, sevgi, dostça yaklaşma, itimat, olduğu şeklinde kabul etme, hoş karşılama ve kıymet vermeyi koymak zorundayız.
  • Seçim teorisini ögrenmenin en iyi yolu, genel anlamda yaşadığımız mutsuzlukları niçin seçtiğimize odaklanmaktır.
  • Seçim teorisine bakılırsa aslen yaptığımız herşey kendi seçimimizdir. Buna, hissettiğimiz mutsuzluk da dahildir. Başkaları bizi ne mutlu ne de mutsuz edebilir. Onlardan alabileceğimiz ya da kendilerine verebileceğimiz tek şey var ise o da bilgidir.


Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kütüphanede gördüğümde merak ettiğim sadece hiçbir beklentimin olmadığı bir kitaptı bu, arka kapak yazısını bile okumadan aldım. Evde arka kapakta yazan “William Glasser bir kuram geliştiriyor; Seçim Teorisi. Bu kuram, baskıcı ve yıkıcı disiplini bir kenara bırakıp; başkalarıyla iyi geçinmemiz ve şimdikinden daha mutlu olabilmemizi sağlayacak bir psikoloji ile tanışmamıza olanak sağlıyor.
Bu yeni psikoloji anlayışına bakılırsa her şey sizin seçiminiz.” yazısını okuyunca birazcık hayal kırıklığına uğradım. “Bu yeni psikoloji anlayışına bakılırsa her şey sizin seçiminiz.” Bu cümle her şey sizin elinizde diyen Nlp benzeri teknikleri anımsattı ve okuma isteğim firar etti şu sebeple “her şey senin elinde” anlayışı insanları daha oldukça mutsuzluğa sürükleyen ve narsizmi körükleyen öğretiler sunuyor. Evrene gönderdiğin enerji ile istediğin her şeye haiz olabilirsin, sen her şeye layıksın yeter ki inan şeklinde cümleler kuran bu anlayışlar insanoğlunun toplumsal ilişkilerini bozup, yalnızlaştırmak için birebir; şu sebeple sen her şeyin en iyisine layıksın, çaba harcamana gerek yok inan yeter!
Her her neyse, Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi’ni okudukça anladım ki yazar asla bu şekilde bir düşünceyi savunmuyor. Hayatta başımıza türlü vakalar gelir, bu tarz şeyleri değiştiremeyiz fakat bunlar karşısında iyi mi davranacağımızı kendimiz seçeriz. Mesela, biri size bağırdığında karşınıza iki seçenek çıkar; ya sizde bağırırsınız ya da karşıdakinin sakinleşmesini sağlarsınız/beklersiniz ilişkinize zarar gelmez. Glasser kitapta hep oldukça rahat çözümler sunuyor, okurken karışık çözümlerle karşılaşmayınca sanki değersiz önerilerde bulunuyormuş şeklinde gelse de yaşam minik seçimlerin bir araya gelmesi ile mevcud bir olgu.
Glasser, batılı bir oldukça meslektaşından değişik olarak bireye değil kişinin toplumsal ilişkilerine odaklanıyor. Satır aralarında sık sık insanoğlunun yalnız değil dünyadaki ilişkileri ile mutlu olabileceğini ve bu ilişkilerin fark etmesek de ne kadar mühim bulunduğunu vurguluyor. Aile, evlilik, iş yeri şeklinde yerlerdeki insanoğlunun yaşamında en mühim ilişkileri inceliyor ve size ilişkilerinizin daha iyiye gitmesi için seçimler sunuyor. Mesela, mesleğinizde başarıya ulaşmış olmak mevzusunda motivasyon konuşmaları yapmak yerine ast-üst ilişkisindeki öneme değiniyor; patronlar çalışanlara karşı daha ilgili olursa çalışanlar kendilerini oraya daha ilişkin hisseder, performansı artar ve iş yerinizdeki verimlilik de artar.
Velhasılı kelam, Glasser dünyadaki her durumda bir seçim hakkımız bulunduğunu vurguluyor, başımıza fena bir vaka gelmesini engelleyemeyiz bir ihtimal fakat bunun sonucunda bu vakayla başa çıkacağımızı ya da yenik düşeceğimizi biz seçeriz. İnsanlarla ilişkilerimiz için de rahat bir kaç önerisi var; kimseyi değiştiremeyiz; kendimizden başka. İnsanlarla bir tek bilgiyi paylaşabiliriz, bu data ile ne yapacaklarını biz seçemeyiz. İlişkilerde birbirimizi değiştirmeye çalışmak yerine, karşılıklı olarak farklılıklarımıza saygı duyup buna bakılırsa davranmalıyız.
Aslında kitapta oldukça yeni şeylerden bahsetmiyor, bir ihtimal bir çoğumuzun bilincinde olmadan uyguladığı taktikler, hatta yazar bunu kendi de belirtiyor, bir tek Glasser deneyimleri ile de harmanlayarak önümüze toplu bir şekilde sunuyor ve kulak kabartmamızı sağlıyor.
Fark etmeden oldukça uzun bir yorum yazmış oldum, bunda kitabın bende bir oldukça düşünceye kapı aralamış olmasının sebebi büyük. Bulabiliyorsanız okumanızı tavsiye ederim, ben almak istesem de bulamadım. (Esma T)

Toplumları oluşturan bireylerdir ve bireyler tek tek iyileşmedikçe toplumlar iyileşmeyecektir. Ben bireylerin kendilerini tanımalarına oldukça ehemmiyet veririm ve bu yüzden bu kitabı her insana öneriyorum. (Dimaze ÖZDEN)

No one does anything to us. We ourselves choose what to do, how to feel. Others just give us information. And it is up to us how to use this information. (Bəxtiyar Əliyev)


Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi PDF indirme linki var mı?


William Glasser – Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı William Glasser Kimdir?


William Glasser Kitapları – Eserleri

  • Başarısızlığın Olmadığı Okul
  • Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi
  • Okulda Kaliteli Eğitim
  • Kaliteli Eğitimde Öğretmen


William Glasser Alıntıları – Sözleri

  • Aldığımız ilaçlar kendimizi birazcık daha iyi hissetmemizi sağlayabilir. Ancak, kendimizi mutsuz hissetme yönünde yaptığımız seçimlerin arkasındaki problemi çözmez. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)
  • Etkili öğretmen azlığı, yeni bir yapılandırmayla çözülebilecek bir mesele değildir. Bu mesele, öğretmenleri eğitim ve yönetim tarzımızdan doğar ve -okulun yapısı ne olursa olsun- bunu geliştirerek çözülebilir. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Seçim teorisini ögrenmenin en iyi yolu, genel anlamda yaşadığımız mutsuzlukları niçin seçtiğimize odaklanmaktır. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)
  • Kaliteli eğitimin öğretmenleri hep liderlik yaparlar, asla patronluk yapmazlar. (Kaliteli Eğitimde Öğretmen)
  • Öğrenciler okulların işçileridir. Yüksek kalitede iş ise, gerek sanayide gerek eğitimde olsun, bir örgütün başarısını belirler. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Dünün ideal dünyası, bugünün gerçek dünyası olmuştur. (Kaliteli Eğitimde Öğretmen)
  • Günümüzde eğitim olarak adlandırdığımızın bir çok, data toplama ve hatırlamadır. (Başarısızlığın Olmadığı Okul)
  • Baskıcı öğretmenler, okullarımızın istisnası değil, klasiğidir. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Yüksek kalitede eğitim isteyen akıllı öğrenciler, düşük kalitedeki sınavlarda başarıya ulaşmış olmaları yönünde, yukarıdan gelen baskıya başkaldırıyorlar. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Geleneği seyrettiğimiz sürece şunu benimseriz: Öğrenciler ne kadar öğrenirlerse öğrensinler, imtihanı geçmedikleri sürece dersten kredi alamazlar. Buna karşılık, imtihanı geçerlerse, ne kadar azca öğrenirlerse öğrensinler kredi alırlar. (Kaliteli Eğitimde Öğretmen)
  • Bir oldukça talebe için, imtihanı geçmek, öğrenilenden oldukça daha mühim duruma gelmiştir. (Kaliteli Eğitimde Öğretmen)
  • Bilgi bizlere bir şey yaptıramaz. Onu gözardı edebilir yada uygun bulduğumuz şekilde değerlendiririz. Bizler makine değiliz. Makinelerde olduğu şeklinde dıştan gelen kontrole karşı belli bir halde yanıt vermek suretiyle programlanmış değiliz. Bize söylenileni yapmamıza sebep olan elimizdeki bilgiyi temel alarak yaptığımız seçimlerdir. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)
  • Ayrıca, kızlar başarısızlıklarını aileleriyle ve öğretmenleri ile sıcak, yapıcı ilişkiler kuramamak olarak da tanıyorlardı.

    Sadece birbirlerine karşı sıcak duygu ihtiyacındaydılar. (Başarısızlığın Olmadığı Okul)
  • … bir çok sıkı emek harcamaları icap ettiğini söylüyor, sadece yapacaklarını zihinlerinde açıkça belirleyemiyor.. (Başarısızlığın Olmadığı Okul)
  • İyi bir yönetici olan öğretmen bunaltan değildir. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Okul emek harcaması dahil hiçbir yüksek kalite olgu, o şekilde makineyle değerlendirilen standart testlerle ölçülemez. (Okulda Kaliteli Eğitim)
  • Aşık olduğunuzu düşündüğünüz kişiyle aranızdaki uyuşmanın uzun soluklu olup olamayacağını kontrol etmek için kendinize şu suali mesele: “Eğer bu kişiye karşı hormonlarımın niçin olduğu bir ilgi duymasam, arkadaşlığından zevk duyacağım biri olur muydu?” Eğer yanıt hayırsa, bu aşkın başarıya ulaşmış olması için pek fazla talih yoktur. Hormonlar bizi bir araya getirebilir fakat bir arada tutamazlar. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)
  • “Biz, insanları düzeltmekte hiçbir zaman başarılı olamayacağız.” (Başarısızlığın Olmadığı Okul)
  • Evli hanımefendiler köle değildir.!
    Kimsenin kimseyi dövmeye hakkı yoktur. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)
  • İhtiyacımız olan ilişkileri yakalamak ve muhafaza etmek için yapmanız ihtiyaç duyulan; baskı, zorlama, zorunlu etme, cezalandırma, etkimiz altına alma, emirler verme,nedenler sıralama, eleştirme, suçlama, yakınma etme, sürekli kusur bulma, azarlama, kategorize etme, kıymet biçme ve bir şeyleri esirgeme şeklinde seçimlere son vermektir. Bu yıkıcı davranışların yerine ilgi, dinleme, destekleme, görüşme etme, ödül ve cesaret verme, sevgi, dostça yaklaşma, itimat, olduğu şeklinde kabul etme, hoş karşılama ve kıymet vermeyi koymak zorundayız. (Kişisel Özgürlüğün Psikolojisi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş