Eğitim

Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? – Chad Orzel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? – Chad Orzel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kimin eseri? Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kitabının yazarı kimdir? Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? konusu ve anafikri nedir? Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kitabı ne konu alıyor? Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? PDF indirme linki var mı? Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kitabının yazarı Chad Orzel kimdir? İşte Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Chad Orzel

Çevirmen: Ebru Kılıç

Tasarımcı: Hakan Küçükyılmaz

Orijinal Adı: How to Teach Quantum Physics to Your Dog?

Yayın Evi: Aylak Kitap Yayınları

İSBN: 9786055691400

Sayfa Sayısı: 234


Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

 Kuantum fiziği herhalde en garip, en gizemli bilimsel mevzudur; sempatik bir köpekle meydana getirilen Sokratik bir irdelemenin onun örtüsünü kaldıracağını kim bilebilirdi? -Cory Doctorow Orzel’in kuantum fiziğine gülmece dolu yaklaşımı nefis; Emmy de bu son aşama gizemli mevzunun incelikleri hakkında hepimizin sormak istediklerini soran muhteşem bir köpek. -Jennifer Oullette Bu minik çekici kitap çağıl bilimin en garip ve en mühim mevzularından birini öğrenmenin en keyifli yolu. -William D. Phillips- 1997 Fizik Nobel Ödülü Sahibi Chad Orzel ve sevgili köpeği Emmy yardımıyla nihayet Heisenberg kesinsizlik ilkesini anladım! Emmy’nin herhalde benden daha acele kavradığı eleştiri önemdeki öteki fikirlerin lafını bile etmiyorum. Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz, çağıl fizik hakkında en küçük bir fikri olmayan insanoğlu için bile bir lütuf.

-Spencer Quinn


Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? Alıntıları – Sözleri

  • Fiziğin tüm amacı, evreni betimlemek için matematiği kullanmaktır
  • Aspect’nin deneyleri, dünyanın, Einstein’ın savunduğu; 1935 tarihindeki Einstein, Podolsky ve Rosen imzalı makalede sunulmuş olduğu halde görülmesinin gürültülü bir yenilgiye uğraması anlamına geliyordu. EPR makalesi yanlış olsa da parlak bir yanlıştı; fizikçileri mahalli olmamanın felsefi açılımlarıyla uğraşmaya zorlamıştı. Makalede sunulan fikirlerin incelenmesi, kuantum evrenimizin garip niteliğine dair anlayışımızı derinleştirmişti. EPR makalesinde kullanılan kuantum dağınıklığı fikrinin de kuantum gerçekliğinin mahalli olmayan niteliğini kullanarak inanılmaz şeyler yapmamızı mümkün kılacağı anlaşıldı.
  • Br kuantum ölçümünün iyi mi netice vereceğini öncesinden bilmenin bir yolu yoktur.
  • Kuantum kuramı yalnızca olasılıkları hesaplamanızı mümkün kılar ;mutlak neticeleri değil.
  • “Kemiğimi bulamıyorum.” dedi. “Nerede biliyor
    musun?”
    “Nerede olduğuna dair bir fikrim yok,” dedim. “Ama hangi hızla yol aldığını kesinlikle söyleyebilirim.”
    Bu yanıt üstüne bir sessizlik oldu, kafamı kaldırıp baktığımda mel mel bana baktığını gördüm “Bu bir fizik esprisi,” diye açıkladım; bu şekilde bir izahat işlere devamlı bir komiklik katar. “Heisenberg’in belirsizlik ilkesi, bilirsin? Bir nesnenin konumundaki belirsizliğin, momentumundaki belirsizlikle çarpımı Planck sabitinin dört pi’ye bölümünden büyüktür ya? Bu da bir belirsizlik minik olduğunda, ötekinin oldukca büyük olması gerektiği anlamına gelir hani?”
    Şimdi artık dosdoğru yüzüme bakıyor, neredeyse hırlıyordu “Kes şunu!”
  • Klasik ışık dalgalarıyla uğraştığımızda bir dalganın bir kısmının filtreden iyi mi geçebileceğini idrak etmek kolaydır. Oysa ışıktan fotonlar olarak bahsettiğimizde, filtre ya hep ya asla demek gibidir. Bir foton filtreden ya geçer ya da filtre onu yutar. Fotonların “parçaları” yoktur.
  • Sıfır noktası enerjisi muhtemelen belirsizlik ilkesinin en mühim tezahürlerinden biridir. Varlığı, evrenimizi oluşturan tüm parçacıkların kuantum niteliğinin direkt sonucudur.
  • Belirsizlik ilkesi bizi, evrenin iyi mi işlediğine dair anlayışımızı tamamen tekrardan düşünmeye zorlar. Hareket halindeki tek tek parçacıklara bakışımızı değiştirmekle kalmaz, mikroskobik düzeyde maddenin yapısı açısından da derin neticeleri vardır.


Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitaba BA YIL DIM!
Kuantum mekaniğini o denli keyifli bir üslupla konu alıyor ki, okurken asla sıkılmayacağınız ve devamını merakla bekleyeceğiniz mükemmel bir yaratı. Diyaloglar bir o kadar güzel ki 5 yaşındaki yeğenime örnekleri kullanarak rahat düzeyde kuantum fiziğini anlatabilmemi sağlamış oldu, bence anlamış oldu da 😀 Evde espriler yapması daha bir hoş :))
Gerçekten bu kitap 5 yaşındaki birisine kuantum fiziğinin mekanizmasının temelini özetleyebilecek bir düzeyde bulunduğunu düşünüyorum. Eğer bu dünyaya ilginiz var ise ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bence en uygun kitabı keşfettiniz! (Şeyda)

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.: Kitap adı, malum mevzuyu basitleştirdik hissi verebilir.. Kimilerine “Secret” tadında bir umuda seyahat ziyafeti vaadi benzer biçimde de gelebilir. İkisi de değil, ikincisi iyi ki değil.
Yazar, Emmy adlı köpeğine kuantum mekaniğini açıklamış olduğu (mümkün olduğunca anlaşılır açıklamaya çalmış olduğu) süreçte, Emmy’i araya sokarak, okuyucuya mini sevimlilik dozları ile mola verdirip, okuyucunun kısa dönem olmasını engellemeye çalışmış. Yine de klasik fizik bilgisine haiz olmadan ‘tren ile bakışmak’ hissiyatını altına kadar yaşamanıza sebep olacak özellikte bir kitap kendisi, doğal olarak ilk bölümden sonrasında hala, okumaya devam etmek kararlılığını sergileyebilirseniz 🙂
Bu paragrafı tekrardan alıntılamayı kendime vazife biliyorum. Ola ki gözden kaçar diye 😉
“Kuantum kuramının burada bahsetmediğimiz birçok büyüleyici yönü vardır. Dünyada da keçi sakallı ya da sakalsız birçok fena sincap vardır. Kuantum etkileriyle ilgili iddialar hakkında iyi düşünün ve garip olsa da kuantum mekaniğinin sihir olmadığını ihmal etmeyin. Bu şekilde yapmış olursanız kuantum evreninin görkemli yanlarını keşfetme, şarlatanlardan ve çatlaklardan kaçınma mevzusunda asla sorun çekmezsiniz.”
Kuantum mekaniğine aşina olmayanların video paylaşım sitelerinden görsel destek ile beraber kitabı okumalarını tavsiye ediyorum, ben öyleki yaptım. Ve son kısmı okuyanların da, okuduklarını okumamış olanlara aktarmalarını rica ediyorum. Son bölümde ne var? “Kuantum bağları kurup evrenden isteyin; yeterince kuvvetli isterseniz, istediğinizi alırsınız.” akımına kapılan ya da kapılma ihtimali olanlara uyarı.
BİLİMLE KALIN ️!
>>>>>>>>>
Yazardan dinlerim diyenler için birkaç bağlantı bırakmalı..



https://youtu.be/TQKELOE9eY4 (DlkSzgn)

Aslında bu incelemeyi kitabın son kısmı için yapıyorum. Ama öteki bölümler için de bir iki söz edeyim ki son bölümün önemi anlaşılsın. Kendisi aslına bakarsanız fizik profesörü olan yazar kuantum fiziğini olabildiğince basitleştirerek ve özetleyerek konu alıyor. Bu anlatımda bile tam anlayamadığımız ya da kafamızı karıştıran bir sürü şey olması oldukca organik.
Asıl mevzuya gelirsek; yazar son bölümde “quantum” kelimesinin şarlatanlarına değiniyor. Bilimin ne “olmadığını” idrak etmek için bile bu kitabın son kısmı okunmalıdır. ‘Bedava enerji’cilere, ‘kuantum iyileştirme’cilere, ‘uzaktan iyileştirme’cilere, kuantumu bir sihir benzer biçimde gösteren kişisel gelişim safsatacılarına niçin inanmamamız icap ettiğini oldukca iyi açıklıyor.
“Meditasyon stres düzeyinizi düşürebilir, pozitif düşünceler ruh halinizi iyileştirebilir….Ama bunda kuantumla ilgili bir şey yoktur; evrenin derin yapısına anlamlı bir halde adım atıyor değilsinizdir.”
Sonuç olarak kuantum fiziği ile ilgili araştıracaksanız, mevzuyu uzmanlarından okuyun, kulak verin; şarlatanlarından değil… (Emre Uçar)


Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? PDF indirme linki var mı?


Chad Orzel – Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Chad Orzel Kimdir?

Chad Orzel Union College`da fizik profesörüdür, kendini fizik öğretmeye ve araştırma hayata geçirmeye adamış bir bilim insanı. Doktora çalışmasını 1997 senesinde Nobel ödülünü paylaşanlardan William Daniel Phillips ile beraber yapmış oldu. Şu anda atom, molekül ve optik fizik alanlarında emek harcamalar yapmaktadır.


Chad Orzel Kitapları – Eserleri

  • Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?
  • Einstein’ın Köpeği


Chad Orzel Alıntıları – Sözleri

  • Üzgünüm, fakat devamlı her istediğini elde edemezsin. Ama biliyorsun, kimi zaman çabalarsan, ihtiyacın olanı elde ettiğini görebilirsin. (Einstein’ın Köpeği)
  • Kuantum kuramı yalnızca olasılıkları hesaplamanızı mümkün kılar ;mutlak neticeleri değil. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Klasik ışık dalgalarıyla uğraştığımızda bir dalganın bir kısmının filtreden iyi mi geçebileceğini idrak etmek kolaydır. Oysa ışıktan fotonlar olarak bahsettiğimizde, filtre ya hep ya asla demek gibidir. Bir foton filtreden ya geçer ya da filtre onu yutar. Fotonların “parçaları” yoktur. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Sıfır noktası enerjisi muhtemelen belirsizlik ilkesinin en mühim tezahürlerinden biridir. Varlığı, evrenimizi oluşturan tüm parçacıkların kuantum niteliğinin direkt sonucudur. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Aspect’nin deneyleri, dünyanın, Einstein’ın savunduğu; 1935 tarihindeki Einstein, Podolsky ve Rosen imzalı makalede sunulmuş olduğu halde görülmesinin gürültülü bir yenilgiye uğraması anlamına geliyordu. EPR makalesi yanlış olsa da parlak bir yanlıştı; fizikçileri mahalli olmamanın felsefi açılımlarıyla uğraşmaya zorlamıştı. Makalede sunulan fikirlerin incelenmesi, kuantum evrenimizin garip niteliğine dair anlayışımızı derinleştirmişti. EPR makalesinde kullanılan kuantum dağınıklığı fikrinin de kuantum gerçekliğinin mahalli olmayan niteliğini kullanarak inanılmaz şeyler yapmamızı mümkün kılacağı anlaşıldı. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Br kuantum ölçümünün iyi mi netice vereceğini öncesinden bilmenin bir yolu yoktur. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Fiziğin tüm amacı, evreni betimlemek için matematiği kullanmaktır (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • Belirsizlik ilkesi bizi, evrenin iyi mi işlediğine dair anlayışımızı tamamen tekrardan düşünmeye zorlar. Hareket halindeki tek tek parçacıklara bakışımızı değiştirmekle kalmaz, mikroskobik düzeyde maddenin yapısı açısından da derin neticeleri vardır. (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)
  • ‘Dünyaya iyi mi göründüğümü bilmiyorum, fakat ben kendimi deniz kıyısında oynayan, büyük hakikat okyanusu keşfedilmemiş önümde uzanırken şurada daha muntazam bir çakıl, burada daha güzel bir kabuk bulmuş olduğu için eğlenen bir çocuğa benzetiyorum yalnızca.’ (Hakikat okyanusu: Evrenin anlamadığımız %96’lık kısmı) (Einstein’ın Köpeği)
  • “Kemiğimi bulamıyorum.” dedi. “Nerede biliyor
    musun?”
    “Nerede olduğuna dair bir fikrim yok,” dedim. “Ama hangi hızla yol aldığını kesinlikle söyleyebilirim.”
    Bu yanıt üstüne bir sessizlik oldu, kafamı kaldırıp baktığımda mel mel bana baktığını gördüm “Bu bir fizik esprisi,” diye açıkladım; bu şekilde bir izahat işlere devamlı bir komiklik katar. “Heisenberg’in belirsizlik ilkesi, bilirsin? Bir nesnenin konumundaki belirsizliğin, momentumundaki belirsizlikle çarpımı Planck sabitinin dört pi’ye bölümünden büyüktür ya? Bu da bir belirsizlik minik olduğunda, ötekinin oldukca büyük olması gerektiği anlamına gelir hani?”
    Şimdi artık dosdoğru yüzüme bakıyor, neredeyse hırlıyordu “Kes şunu!” (Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş