Eğitim

Köpek Saadeti – Aleksandr İvanoviç Kuprin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Köpek Saadeti – Aleksandr İvanoviç Kuprin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Köpek Saadeti kimin eseri? Köpek Saadeti kitabının yazarı kimdir? Köpek Saadeti konusu ve anafikri nedir? Köpek Saadeti kitabı ne konu alıyor? Köpek Saadeti PDF indirme linki var mı? Köpek Saadeti kitabının yazarı Aleksandr İvanoviç Kuprin kimdir? İşte Köpek Saadeti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Aleksandr İvanoviç Kuprin

Çevirmen: Ertuğrul Bostancı

Yayın Evi: Karbon Kitaplar

İSBN: 9786257933995

Sayfa Sayısı: 98


Köpek Saadeti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

20. yüzyıl başı Rus edebiyatının en mühim yazarlarından Aleksandr Kuprin, mevzu seçimindeki tekdüzelikten uzak anlatılarıyla çağdaşlarından ayrılıyor. Kuprin’in on bir öyküsüne yer verilen bu seçkide Köpek Saadeti, yazarın karakter olarak hayvanlara başvurduğu ilk eseridir. Röportaj’da devrin edebiyat çevrelerini alaya alır.

Toplumdaki aile ilişkilerini; Paskalya Yumurtaları, Leylak Ağacı, Kirpi öykülerinde, kimi süre merkezde kimi süre öykünün arka fonu olarak görürüz. Demir Kaya’da, egzotik süslemelerle dolu duygusal efsaneyi; Kutsal Yalan’da, alt kademelerdeki fukara memurların karakterize edilmiş olduğu “küçük insan”ın izlerini buluruz. Minik Bir İstasyonda öyküsünde mutsuz bir evlilik yansıtılırken, Leylak Ağacı’nda kuvvetli bir kadının kurduğu mutlu evliliğe yer verilir.

Kirpi ve Sapsan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Eşyalar ve Olaylar Hakkındaki Fikirleri öykülerinde evlatların duru dünyasını aktaran yazar, İntihar’da ise, her şeye karşın yaşamı yaşamaya kıymet kılan varlıklar olarak gene evlatları göstermiştir.


Köpek Saadeti Alıntıları – Sözleri

  • Benim, kitaplardan başka hiçbir teselli kaynağım yok.
  • Fakat o gelmeyecek olsa bile, benim son düşüncem gene de o olacak.
  • “İhtiyarlara ve onların nasihatlerine tahammül edemiyorum.”
  • Mutluluklar saçan yazgılar içinde onun yazgısı hep en acımasız haliyle beliriyordu.
  • Yazgı ne süre en acımasız yüzünü değil de merhametli yüzünü gösterecekti?
  • Yaşamını iyi mi sürdürüyordu, bunu kendisi de cidden tam olarak söylemesi imkansız.
  • Yoksa geçen günlerin hüznü şarap şeklinde
    Ruhumda ne kadar yaşlanıyorsa, o denli mı güçleniyor?
  • Kalbi soğuk bir sancıyla çarpıyordu.
  • İleride büyük tatsızlıkların kendisini beklediğini asla ummuyordu.
  • Kalbi soğuk bir sancıyla çarpıyordu.


Köpek Saadeti İncelemesi – Kişisel Yorumlar

11 değişik hikayeden oluşan bu eseri genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. En azından şu günlerde değişik bakış açısıyla yazılan yaratı arayışıma bir nebze de olsa deva oldu. Hikayeler arasından İntihar başlıklı olanı bilhassa beğendim. Yazarın intihara giden birinin bakış açısıyla yazdığı cümleler oldukca çarpıcı geldi bana.
Ayrıca bir öteki mühim mevzu ise hayvanların bakış açısından bir şeyler anlatmaya çalışmak. Daha ilkin bunu yazar/i494 yazar/i692 ve yazar/i2707 da etkisi altına alan bir şekilde okumuştum. Buradaki hikayelerde oldukca detaylı ve kapsamlı olmasa da hayvan bakış açılarını beğendim. Bir oturuşta okunacak güzel eserlerden bir oldu… (Hakan Çelebi)

On bir öyküden oluşuyor.Bazılarından bahsedeceğim.Kitabın ilk öyküsü olan Kirpi’de aile ilişkileri alt katmanda yer alırken,çocuk dünyasını aktarır.Ögretmen Predteçenski’nin almış olduğu kirpi ile acıları adım atar.Seçkinin ikinci öyküsü Sapsan’ın İnsanlar,Hayvanlar,Eşyalar ve Olaylar Hakkındaki Fikirleri’dir.İlk öyküde olduğu şeklinde gene hayvanlar ile çocuk dünyası içinde bir paralellik kurarak mevzu işlenir. Aleksandr İvanoviç Kuprin (1870 – 1938) Köpek Saadeti ile karakterlerini ilk kere hayvanlardan seçer.Köpek Saadeti’nde köpeklerin bakış açısından insanı okuruz,yazar aslen gerçek olan içgüdülerden,saflıktan, yalan bir düzeni gösterir.Bunu genel anlamda siyasal taşlamaları rahat yapabilmek için kullanır.Öykülerin genel havasında hiciv vardır.Öyküleri Çehov Tarzı’na yakındır.Kutsal Yalan öyküsü Semenyuta karakteri üstünden huyu çekingen olan birinin bu çekingenlik sebebiyle ve kaderindeki şanssızlıklarla şekillenen yaşamını,bu yaşamı içindeki yalanını anlatır.Benim için kitabın en güzel öyküsüydü.Yazarın çizdiği o minik insanoğlunun mucizeyi bekleyen umudu, bir burukluk taşıyordu.Paskalya Yumurtaları öyküsünde şanssızlık bu kere gülmece ile anlatılır. Ölümden Kuvvetli öyküsü neyi konu alıyor?Ölümden kuvvetli olan ne ise tam olarak onu!Okuduğunuzda görmüş olacaksınız Demir Kaya öyküsü bir vapur yolculuğunda kaptanın anlattığı bir efsaneden oluşuyor.Son öykü olan Röportaj,gene bir hiciv,devrin edebiyat çevresi ise hedefidir.
  (hernevikitap)

#okudumbitti #berkaninsayfasi

Herkese Merhaba
Ben bu aralar, kitaplarını sevmiş olarak okuduğum yazarların okumadığım kitaplarını ve daha ilkin isimlerini duymadığım yazarların kitaplarını tespit edip okumaya başladım. İşte bu kitap ikinci gruba giriyor

Aleksandr Kuprin. Bu adı daha ilkin duydunuz mu ya da herhangi bir eserini okudunuz mu?

Aleksandr Kuprin, 20. yüzyıl başı Rus edebiyatının en mühim yazarlarından biri kabul edilmekle beraber mevzu seçimindeki tekdüzelikten uzak anlatılarıyla çağdaşlarından ayrılıyor.

Görmüş olduğunuz bu seçkide on bir tane öykü bulunmakta. Bunlar;
Kirpi
Sapsan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Eşyalar ve Olaylar Hakkındaki Fikirleri
Köpek Saadeti
Paskalya Yumurtaları
İntihar
Ölümden Kuvvetli
Minik Bir İstasyonda
Leylak Ağacı
Demir Kaya
Röportaj

Farklı bir kitapla yeniden bir araya gelmek ümidiyle (Berkan Tonguç)


Köpek Saadeti PDF indirme linki var mı?


Aleksandr İvanoviç Kuprin – Köpek Saadeti kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Köpek Saadeti PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Aleksandr İvanoviç Kuprin Kimdir?

Doğum: 7 Eylül 1870

Ölüm: 25 Ağustos 1938, St. Petersburg, Rusya

Eşi: Elizaveta Moritsovna Geynrikh (e. 1907–1938), Maria Karlovna Davydova (e. 1902–1907)

Ebeveynleri: Liubov’ Alekseevna Kuprina, Ivan Ivanovich Kuprin

Evlatları: Ksenia Kuprina, Lidia Kuprina

Kardeşleri: Zinaida Kuprina, Sofya Kuprina


Aleksandr İvanoviç Kuprin Kitapları – Eserleri

  • Zamanın Tekerleği
  • Köpek Saadeti
  • Olesya
  • Gambrinus
  • Genelev Kızları
  • İnsan Qənimi
  • Bahtı Kara Bir Kız
  • Janeta
  • Seçilmiş əsərləri


Aleksandr İvanoviç Kuprin Alıntıları – Sözleri

  • ..hafızamda Olesya’nın yüzü ve sesini canlandırmak istediğim her seferinde, öyleki zarif bir duygu hissediyordum ki, neredeyse ağlayasım geliyordu. (Olesya)
  • “Büyük bir felsefeci şu şekilde demiştir: ‘Doğanın boşluğa tahammülü yoktur.’ ” (Janeta)
  • Fakat o gelmeyecek olsa bile, benim son düşüncem gene de o olacak. (Köpek Saadeti)
  • Bazen kendi güçsüzlüğüme ve beni her gün Olesya’ya sürükleyen alışkanlığa isyan ediyordum. Kendim, kalbimin ne türden ince, sağlam, görünmez iplerle bu büyüleyici, benim için anlaşılmaz kıza bağlanmış olmasından asla şüphelenmemiştim. Henüz aşkı düşünmemiştim, fakat artık endişeli, aşktan önceki belirsiz, bunaltıcı şekilde hüzünlü duyguların yaşandığı bir dönem yaşıyordum. Nerede olursam olayım, ne işle uğraşırsam uğraşayım, tüm düşüncelerim Olesya tasviriyle doluydu; tüm varlığım ona doğru akıyordu. (Olesya)
  • İleride büyük tatsızlıkların kendisini beklediğini asla ummuyordu. (Köpek Saadeti)
  • “Dur, dur!” diye bağırdım. “Adın neydi senin? Artık tanışmamız gerek.”
    Bir anlığına durdu, yüzünü bana çevirdi.
    “Alyona benim adım. Buradaki söylenişiyle Olesya.” (Olesya)
  • Kalbi soğuk bir sancıyla çarpıyordu. (Köpek Saadeti)
  • Benim, kitaplardan başka hiçbir teselli kaynağım yok. (Köpek Saadeti)
  • Kalbi soğuk bir sancıyla çarpıyordu. (Köpek Saadeti)
  • “Kaşperov birazcık durakladı. Sonra hararetle şunları ilâve etti:
    -Anlıyor musunuz? Ona deyiniz ki: Bu, bir kadının yapabileceği, büyük, en büyük bir fedakârlık, bir kahramanlıktır.”
    (Bu alıntının dikkate alınmasındaki esas mevzu şu şekilde ki; Zinayda Pavlona’nın Kaşperov’un kızı Liza’nın eğitimi için “R***” şehrine gittiği trende, bir mühendis olan Alerin ile tanışır. Ona âşık olur. Ama Zinayda Pavlona, Alarin’in pek umrunda olmaz. Bir gün Alerin kumarda tüm parasını kaybeder, son deva olarak devlete ilişkin olan zimmetindeki beylik paralarını çalar ve kaybettiklerini yeniden kazanmak adına kumara yatırır ve gene kaybeder. Haspelkader, fena bir ruh hali içinde olan Alarin ile karşılaşan Zinayda Pavlona, Alarin’in derdini öğrenmek ister, hakaretlere maruz kalır; fakat gene de incinmez. Israrları sonucunda Alarin’in içinde bulunmuş olduğu durumun vahametini öğrenir. Sevdiği insanın bulunmuş olduğu fena durumdan çıkarmak için çareler arar.
    Yakın süre ilkin, Kaşperov, kızının eğitimi için çağırdığı Zinayda Pavlona için fena hisler içinde bulunmuştur. Pavlona’ya para karşılığı ve hatta zorla haiz olmak istemiştir; fakat o an kızı Liza’nın vakalar yaşanırken çıkıp gelmesi olabilecek fena cereyanları engellemiştir.
    Zinayda Pavlona, Kaşperov’un yapmış olduğu para teklifini anımsar ve bedenini Alarin’in gereksinim duyan para miktarı karşılığında Kaşperov’a satar. İşte bu esnada Kaşperov, yapmış olduğu hatanın farkına varır ve oldukca pişman olur sonrasında ise yukarıda alıntılanan sözü söyler. İhtiyacı olan parayı alan Zinayda Pavlona, ivedilikle Alarin’in evinin yolunu meblağ. Alerin intihar etmek üzeridir, tam intiharın eşiğindeyken Pavlona yetişir. Alerin’in gereksinim duyan parayı verir; fakat Alerin’in küstahça tavırlarına maruz kalır, gördükleri karşısında Alerin’e karşı sevgisini söner ve arkasına bile bakmadan evi terkeder. Dışarısı oldukça soğuktur, yürüyerek Kaşperov’un evine gider. Gittiğinde oldukca bitiktir ve hasta düşer. Bir müddet sonrasında ölümü gerçekleşir. Olayların iç yüzüne bakıldığında Zinayda Pavlona’ya Kaşperov’un âşık olduğu da sezilir, Alerin’den imrenmiş olduğu da söylenebilir. Zinayda Pavlona’nın ölümünden sonrasında Kaşperov, zehir içerek hayatına son vermiştir. Not: Kaşperov, para karşılığı Zinayda Pavlona’nın bedenini satın almışsa da hiçbir süre haiz olamamıştır.) (Bahtı Kara Bir Kız)
  • “Buraya gelen adam, görüm öcreti olarak iki ruble öder, gecesine ise beş ruble, asla kimse gizli saklı iş çevirmez!.. Açıklayın bana, barones, gerek yakışıklı bir gence aşkından, gerek yaşlı bir adama parasından, gizlice kendini veren evli ve anne olan bir karı tanıyor musunuz? Oldukça iyi biliyorum ki, sizinkilerin yüzde ellisi sevgililerinin parasına güveniyorlar, geri kalan yüzde ellisi de genç çapkınlarla iş pişiren yaşlı kadınlardır… Ne var ki bunlar çift çekmeceli dolaplarda sakladığınız sırlardır! Aradaki tüm fark bundan ibarettir. Bizler düşmüş kadınlarız, bunu da kabul ediyoruz. Sizler de düşmüş kadınlarsınız; fakat bunu gizliyorsunuz! Şimdi, düşünün bir, hangimizin durumu daha iyi; sizin mi, bizim mi?” (Genelev Kızları)
  • “Kuvvetli heyecanlar parasız elde edilmez!” (Bahtı Kara Bir Kız)
  • “Yaşam nimettir. Nimet, ve çoğalma, ve yiyecek. Fakat ölüm de öteki lüzumlu şeyler şeklinde bir nimettir. Bilimle ölümü yenecek insan düşsel, korkakça bir saçmalıktır. Mikropların da öteki tüm canlılar şeklinde yemesi, çoğalması ve ölmesi gerek.” (Janeta)
  • “Evet, diye düşündü, onun bir Faust’u var. Zira hiçbir öğrenme, müziğe bu şekilde bir duygu derinliği veremez! Herhâlde, harp okulunda yada lisede okuyan bir halazade ve teyzezade falan olacak!.” (Bahtı Kara Bir Kız)
  • Yaşamını iyi mi sürdürüyordu, bunu kendisi de cidden tam olarak söylemesi imkansız. (Köpek Saadeti)
  • “…hiçbirimiz, polis ve ayak takımının, kötülüğün başlangıcı bulunduğunu da düşünmemektedir. Bu minik, aptal, iğrenç vahşiler, bir tek alçak, ihtiyatlı bir akıl tarafınca yönetilen, şeytani bir irade tarafınca uyarılan düşüncesiz birer çıkarcıdırlar…” – Gücenme (Gambrinus)
  • “İnsan ruhunun kıymeti, düşüşlerinin derinliği ve kalkışlarının yüceliği ile ölçülür.” (Genelev Kızları)
  • “Simonov’un ise yaşamı süresince bir türlü lüzumlu insanlarla iyi geçinmeyi öğrenememesinde, onların hizmetlerine, pohpohlamalarına ve dalkavukluklarına kıymet vermemesinde, asla gereği yokken gururlu, bağımsız, muhalif, müstakil ve inatçı olmasındaydı. Fakat bu özelliklere haiz kuvvetli insanoğlu, hiçbir süre sevilmezler.” (Janeta)
  • Biz seninle beraber pek oldukca güzel kitapçıklar okuruz, iyi, akıllı insanlarla tanışırız, seninle tüm dünyayı dolaşırız Olesya… İhtiyarlayıncaya kadar, ölünceye kadar, işte şimdi olduğu şeklinde, el ele tutuşarak gezeriz ve senden utanmam, tersine gurur duyarım ve sana teşekkür ederim!.. (Olesya)
  • “Muhafız ölür, fakat asla teslim olmaz.”
    – Cambronne, Pierre(1770-1842) Fransız General. (Janeta)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş