Eğitim

KPSS lisans sınavı tekrarlanacak mı? 2022 KPSS iptal mi olacak, puanları hesaplanacak mı?

KPSS lisans sınavı tekrarlanacak mı? 2022 KPSS iptal mi olacak, puanları hesaplanacak mı?

31 Temmuz günü 81 ilde merkezi ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’ da dahil olmak suretiyle toplamda 104 imtihan merkezinde eş zamanlı olarak uygulanan KPSS Lisans sınavının peşinden bazı sorulara ilişkin iddiaların peşinden başlatılan soruşturmalar araştırılıyor. ÖSYM tarafınca Genel Kültür-Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri olmak suretiyle iki değişik oturumda meydana gelen sınava katılan işgören adayları, KPSS lisans sınavının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı merak mevzusu oldu. DDK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kabahat duyurusunda bulunurken mevzu ilişkin son dakika gelişimleri yaşanmaya devam ediyor. Peki KPSS iptal olur mu, tekrardan yapılır mı? KPSS lisans,ÖABT,Ön lisans,Ortaöğretim,DHBT olacak mı? KPSS iptal mi? KPSS iptal edilecek mi, tekrarlanacak mı?

EĞİTİM

31 Temmuz günü 81 ilde merkezi ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’ da dahil olmak suretiyle toplamda 104 imtihan merkezinde eş zamanlı olarak uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans sınavının peşinden bazı sorulara ilişkin iddiaların peşinden başlatılan soruşturmalar araştırılıyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafınca Genel Kültür-Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri olmak suretiyle iki değişik oturumda meydana gelen sınava katılan işgören adayları, KPSS lisans sınavının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı merak mevzusu oldu.

Devlet Denetleme Kururmu (DDK), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kabahat duyurusunda bulunurken mevzuya ilişkin son dakika gelişimleri yaşanmaya devam ediyor.

Peki KPSS iptal olur mu, tekrardan yapılır mı? 2022 KPSS lisans, ÖABT, Ön lisans, Ortaöğretim, DHBT olacak mı? KPSS iptal mi? KPSS iptal edilecek mi, lisans sınavı tekrarlanacak mı?

İşte, 2022 KPSS lisans sınavı hakkında merak edilenler…

KPSS İPTAL Mİ, İPTAL OLUR MU, TEKRARLANACAK MI?

KPSS iptal mi olacak sorusu yanıtları ve tüm detaylar sırasıyla şu şekilde gerçekleşti;

DDK’DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı: “Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS sınavına yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız.” ifadelerini kullandı.

ÖSYM’DEN AÇIKLAMA

ÖSYM KPSS sorularının kopya olduğuna ilişkin meydana getirilen toplumsal medya paylaşımları üstüne şu açıklamayı yapmış oldu:

“2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabahleyin ve öğleden sonrasında oturumlarında güvenli bir halde gerçekleştirilmiştir.

Bazı imtihan sorularının bir yayınevinin tecrübe etme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin toplumsal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde aslı astarı olmayan olduğu anlaşılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

ÖSYM BAŞKANI AYGÜN GÖREVDEN ALINDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevinden alındı.


YÖK BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA!

YÖK Başkanı Erol Özvar: “2022 KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafınca meydana gelen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da araştırma başlatılmış olup netice en kısa zamanda ve saydam bir halde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

DDK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans sorularının yüzde 30’unun kontrol kiptaçıklarındaki sorulara benzerliğine ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) araştırma talimatı vermişti.

CUMHURBAŞKANI’NDAN SON DAKİKA KPSS AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KPSS’de yaşanmış olan kopya sual iddiası üstüne emek verme başlatılması emirini vererek şu açıklamayı yapmış oldu:

“Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı araştırma sonucunda elde edilmiş veriler titizlikle değerlendirilecek, lüzumlu adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.”

KPSS İPTAL Mİ OLACAK?

Son dakika haberi ile duyurulan KPSS soruları incelemesi ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün görevden alınması adayların KPSS iptali ihtimali üstünde araştırmalara başlamasına niçin oldu.

DDK müfettişleri ÖSYM Başkanlığı bünyesinde ilk incelemelerine başladı. SABAH’a konuşan DDK Başkanı Yunus Arıncı, lisans soruları hakkında ilk değerlendirmesini paylaştı!

Arıncı;

“İncelemeyi derhal başlattık. Daha ilkin de beyan ettiğim şeklinde problemli bir durum var görünüyor. İncelemenin ne kadar süreceği mevzusunda net bir şey söylememiz şimdilik mümkün değil.

Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Ancak oldukça kapsamlı bir araştırma yapacağız. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına incelemeyi en kısa zamanda tamamlayacağız ve sonucu süratli bir halde Cumhurbaşkanımıza sunacağız” ifadelerini kullandı.


KPSS İPTAL Mİ EDİLECEK, TEKRARLANACAK MI?

KPSS lisans sınavı iptal yetkisi Devlet Denetleme Kurulu DDK’da değil. Kararı veren kurul olmayacak sadece meydana getirilen incelemeler sonucunda kopya olduğu kabul edilen soruların sayısı fazla çıkarsa KPSS iptali söz mevzusu olabilir.

DDK’nın yanı sıra ÖSYM ve YÖK’ün emek harcamaları da mevzuyla ilgili devam ediyor. Kararın kurulun incelemesi bitmeden verilmesi de ihtimaller içinde. Sınavın iptal edilmesi durumunda yeni hazırlıkların tamamlanması peşinden lisans oturumlarının tekrarı umut ediliyor.

KPSS LİSANS SINAVI İPTAL OLUR MU?

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine nazaran, adaylar açısından en oldukça dört gözle beklenen mevzu, sınavın iptal edilip edilmeyeceği… İnceleme yeni başlamışken, bunu söylemek erken olur sadece edindiğim bilgilere nazaran araştırma ve soruşturma şu kapsamda olacak ve sonrasında atılabilecek adımlar şunlar:

Sorular çalındı mı, sızdırıldı mı, iyi mi oldu da bir yayınevine ilişkin sual bankasındaki sorularla bire bir aynı.

Sınavda adaylara yöneltilen soruların hepsi yayımlanmadı. Şu anda 3 probleminin sual bankasındakilerle aynı olduğu biliniyor. Aynı olan başka sorular da var mı? Eğer buysa, kısaca iddia edilmiş olduğu şeklinde 20 kadar sual aynı ise sınavın iptal edilmesi gerekiyor. Kopya soruların sayısının artabileceği ifade ediliyor.

KPSS TEKRARLANACAK MI, İPTAL OLURSA NE OLUR?

ÖSYM’deki araştırma bir tek son KPSS sınavı ve sorularla ilgili olmayacak. Tüm personel gözden geçirilecek; FETÖ yada başka organize örgütlenme, çıkar örgütlenmesi var mı, buna da bakılacak.

İnceleme sonucunda bir çıkar örgütlenmesine ya da imtihan sorularının sızdırılması şeklinde bir tespit yapılamazsa, sual bankası ile aynı olan soruların iptal edilmesi de söz mevzusu olabilir. Milyonlarca öğrencinin girmiş olduğu sınavı iptal etmenin de handikapları olabileceği ifade ediliyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, araştırma/soruşturma devam ederken tedbiren görevden alındı. Kurumun ilkin iddiaları yalanlaması, sonrasında kabul etmesi buna dayanak oluşturdu. Bu ortamda Başkan’ın görevde kalması uygun bulunmadı. Milyonlarca insanoğlunun gözü kulağı, yüreği bu soruşturmada.

KPSS ÖABT, ÖN LİSANS, ORTAÖĞRETİM, DHBT SINAVLARI UYGULANACAK MI?

KPSS ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın araştırma sonucu vermesi sebebiyle sınavın iptali gündeme geldi sadece KPSS’nin iptal edilmesi ve KPSS ÖABT’nin ertelenmesi ile ilgili hemen hemen resmi bir izahat yapılmadı.


KPSS İPTAL Mİ? 2022 KPSS İPTAL OLUR MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KPSS 2022 ile ilgili çıkan iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiğini açıklamış ve “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı araştırma sonucunda elde edilmiş veriler titizlikle değerlendirilecek, lüzumlu adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Devlet Denetleme Kurulu, 2022-KPSS lisans oturumuna ilişkin iddialar mevzusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına kabahat duyurusunda bulunmuş oldu.

Yediiklim Yayınevi kendini bu şekilde savundu

İddialar mevzusunda Milliyet’e hususi açıklamada bulunan Yediiklim Yayınevi’nden yetkililer, şunları söylemiş oldu: “KPSS’de benzer çıkan soru sayısı iddia edildiği gibi 20 tane yoktur diye tahmin ediyoruz. ÖSYM şu anda soruları inceliyor. Geçmiş yıllardaki sınavlarda da çıkan benzer sorularımız oluyordu. YKS, ALES, DGS, KPSS’de de oluyor. Farklı kurumların her sene 120 sorudan 10 tane tutturduk diye açıklamaları olur. Ama biz şu ana kadar reklam yapmadık. Ama her zaman bu yapılır, doğal bir şey bu. Soruların birebir olup olmadığına ÖSYM karar verecek. İncelemeler sonucunda biz de bir açıklama bekliyoruz.”

YÖK Başkanı Erol Özvar, yapmış olduğu açıklamada, ”2022- KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafınca meydana gelen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da araştırma başlatılmış olup netice en kısa zamanda ve saydam bir halde kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), 2022 KPSS lisans oturumuna ilişkin iddialar mevzusundaki kabahat duyurusu üstüne soruşturma başlattı. Soruşturmanın savcılık ve DDK tarafınca koordineli şekilde yürütüleceği öğrenildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Savaşım Şubesi ekiplerince KPSS sorularıyla ilgili iddialar kapsamında, Yediiklim Yayınevine yönelik operasyon düzenlendi. Ankara’da yayınevine ilişkin 2 adreste arama başlatıldı.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL OLACAK?

CNN Türk muhabiri mevzuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Türkeş’in değerlendirmeleri şu şekilde; Önümüzdeki süreçte konuşacağımız bazı mühim hususlar var. Bunalrdan biri şu. Devlet Denetleme Kurulunca incelemeler gerçekleştirilecek. İvedilikle bir karar alınacak. Peki bu süreç iyi mi işleyecek? Ilk olarak takımlar oluşturulacak. Çalımaların bugün başlaması umut ediliyor. İlgili tüm mecralar mercek altına alınacak mevzuyla ilgili. Bir ekip ÖSYM’ye gidecek. Diğer ekip ise söz mevzusu yayınevine gidecek, orayı mercek altına alacak ve emekler meydana getirecek.

KPSS 2022 LİSANS, ÖABT, ÖN LİSANS, ORTAÖĞRETİM, DHBT UYGULANACAK MI?

Mühim olan bir öteki mevzu da şu. KPSS tek bir sınavdan oluşmuyor. Farklı tarihlerde değişik oturumlar gerçekleştiriliyor. Önümüzde aslen 2 imtihan daha var.

Bunlardan biri KPSS Alan; kısaca kariyer mesleklerine hazırlanan öğrencilerin girmiş olduğu. Diğeri ise öğretmenlerin girmiş olduğu Öğretmen Alan Sınavı. Bunların ilki 6-7 Ağustos tarihlerinde gelecek hafta sonu. Diğeri de bir sonrasında ki hafta 14 Ağustos pazar günü gerçekleştirilecek.

Gündemdeki sual şu. Bu hafta sonu ÖSYM sınavı olacak mı? Bundan dolayı ÖSYM gelen süreçte denetimle beraber gelen süreçte meydana gelen ÖSYM sınavıyla ilgili bir karar verilecek fakat önümüzdeki KPSS sınavlarıyla ilgili bir adım atılacak mı? Bu da merak ediliyor. Sınavlar ertelenir mi, iptal edilir mi, yoksa aynı şekilde planlandığı takvimde gerçekleştirilecek mi? Aslında bir ihtimal en mühim sorulardan biri bu. Bu soruya cevap arayacağız.

Tüm gün süresince da siyasetin gündeminde de bu mevzu olması umut ediliyor.

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş