Eğitim

Küba’dan Teleks – Rachel Kushner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küba’dan Teleks – Rachel Kushner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küba’dan Teleks kimin eseri? Küba’dan Teleks kitabının yazarı kimdir? Küba’dan Teleks konusu ve anafikri nedir? Küba’dan Teleks kitabı ne konu alıyor? Küba’dan Teleks PDF indirme linki var mı? Küba’dan Teleks kitabının yazarı Rachel Kushner kimdir? İşte Küba’dan Teleks kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rachel Kushner

Çevirmen: Suat Ertüzün

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750725456

Sayfa Sayısı: 440


Küba’dan Teleks Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Annesi Oriente vilayetinde, romanın geçmiş olduğu Amerikan yerleşiminde büyümüş olan Rachel Kushner’ın bu şaşırtıcı derecede akıllı, iddialı ve sürükleyici yapıtı Castro’nun devrim yapmış olduğu yıllara doğru, sınırı olan bir süre ve sınırı olan sayıda insan için bir aden olan Küba’daki Amerikan toplumunu konu alıyor. 1958’de adadan kovulan Amerikalılar hakkında ustalıkla ele alınmış bir romanla karşı karşıyayız.

Amerikan kolonisinden bin kilometre ötede ve bambaşka bir dünya olan Havana’da bir kabare dansçısı, karizmatik benliğinin utanç verici geçmişinden izler taşıyan Christian de La Mazière adlı Fransız bir provokatörle tanışır. İkisi siyasetin entrikayla dolu yeraltı yaşamına bulaşır. Fidel ve Raúl Castro şekerkamışı çiftliklerinin ardında yükselen dağlarda bir isyan başlatır, tarlaları ateşe verip bir vapur dolusu “Yankee” eğlence düşkününü kaçırırlarken Amerikalı ailelerin evlatları, kendi Amerikan toplumlarının çarklarını çeviren gaddarlığın içyüzünü görmeye başlarlar. 

Hikâyenin geçmiş olduğu dönemde acil haberler teleksle bildirilirdi. Kushner’ın romanı da, akılda kalıcı ve etkisi altına alan bir başarı olarak unutulmuş bir süre ve mekândan gönderilen bir teleks mesajı benzer biçimde bizi uyarıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)


Küba’dan Teleks Alıntıları – Sözleri

  • Bazen bazı şeyleri sırf istemek için isteriz ve sonunda istediğimizi alınca da geriye yalnızca pişmanlık kalır.
  • Bazen temiz bir sayfa açmak gerekirmiş. Veda etmeden; eylemin kendisiyle veda ederek.
  • Büyük çocuk başını alıp gider.Klasik bir durumdur. Minik olan da annesinin oğlu olarak yuvada kalır.


Küba’dan Teleks İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kushner, Kübadan Teleks adlı romanında, Küba devrimine giden süreçte, Küba’da yaşayan ABD.lilerin günlük yaşantılarını ele alıyor. Yaşadığımız coğrafyadan oldukça uzak bir iklimde yaşam devam eden insanların gündelik yaşantısı, elbetti ki merak uyandırıyor. Bu anlamda, okunması ihtiyaç duyulan bir kitaptır. Kitaba dair yazacak oldukça şey var. Ama bu tarz şeyleri yazmaktan ziyade, kitapta tespit ettiğim ve beni şaşırtan bir bölüme dikkatinizi çekmek isterim.
Ksenophon’un Anabasis adlı bir eseri vardır. MÖ 400 senesinde paralı Yunan askerlerinin Sart (Salihli)’tan yola çıkarak İran sınırlarından, Trabzon’a kadar giden bir yürüyüşünü, savaşlarını, yaşam mücadelelerini anlatır. Bir bakıma, bu süreçte onlarla bulunan Ksenophon’un anılarını kapsar bu kitap. Tarihe de “Onbinlerin Dönüşü” olarak geçer.
Söylemek istediğim, Anadolu’da 2400 yıl ilkin yaşanmış bir vaka, okyanus ötesinde yazılan romanda karşıma çıkıyor. Acaba, bu tarihsel vakası kaçımız biliyoruz. Endişem ise, Truva benzer biçimde tarihsel bir vaka beyaz perdeye aktarılırken Çanakkale’nin asla gündeme gelmediği ve filmin Mısır’da kameraya alındığı düşünülecek olursa, yarın Onbinlerin Dönüşü beyaz perdeye aktarıldığında, kendi iç çekişmelerimizden dolayı bir fırsatı daha kaçıracak olmamızdır. Acaba Kültür Bakanlığı bunun bilincinde mı? (Erkan Reis)

Bilgisine haiz olduğum ideolojileri daha iyi anlamama destek olacak türden bir kitaba benziyor. Hele ki gözlemci bakış acısı ile anlatılıyor ise zamanı yaşayan bir yazardan bunu okumak çok önemli ötesidir 🙂 (Aydın Sunay Yüksel)


Küba’dan Teleks PDF indirme linki var mı?


Rachel Kushner – Küba’dan Teleks kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Küba’dan Teleks PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rachel Kushner Kimdir?

1968’de, ABD’nin Oregon eyaletindeki Eugene kentinde dünyaya geldi. Berkeley, California Üni­ver­sitesi’nden me­zun olduktan sonrasında 2001’de, Columbia Üniversitesi’nin yaratıcı yazarlık yüksek lisans programını tamamladı. Daha ilkin Grand Street ve BOMB dergilerinde, halen de Soft Targets dergisinde editörlük meydana getiren Kushner’ın uygar sanat üzerine oldukça sayıda yazısı bulunmaktadır. Yazar ilk romanı Küba’dan Teleks’le 2008’de, ikinci romanı Alev Püskürtenler’le de 2013’te ABD Ulusal Kitap Ödülü’nün seçmelerinde finale kaldı. Alev Püskürtenler, ABD’de The New York Times dahil, birçok elit mecmua ve gazete tarafınca senenin en iyi romanlarından biri seçildi. 2013’te Guggenheim Bur­su’na da layık görülen yazar, eşi ve oğluyla Los An­ge­les’ta yaşıyor.


Rachel Kushner Kitapları – Eserleri

  • Küba’dan Teleks
  • Alev Püskürtenler


Rachel Kushner Alıntıları – Sözleri

  • * ”(…)Bir barın kapısından müzik geliyordu, yumuşak piyano notalarının sesi ve arkasından bir müzisyen, üflemelerinin üzerine kendi sesini attı. ”Neyi değiştirecek yaptığın seçim? Her iki halde kaybedeceğim” O denli kısıktı ki ses, yavaş şekilde yavaşlatılmış bir karı vokalini çağrıştırıyordu. Nina Simone’du bu. Bir piyano notasıyla adam bir bariton sesi beraber çınladıktan sonrasında tiz piyano notaları tıngır tıngır yaklaşarak pes olanlarla buluştu. İçeri girdim.
    …….Barın uzak ucunda bir erkekle kadının yegane müşteriler olarak dip dibe oturmuş olduğu salonun yankısı esasen yüksek sesli olan müziği bozuyordu. Kadının güzelliği benim asilzade zenginlere yakıştırdığım türdendi. Çıkık elmacıkkemiklerinin üzerine gerilmiş zar benzer biçimde incecik solgun bir ten ve kiraz odununun kızıla çalan sarımsı sıcak rengine haiz kalınca, dalgalı saçlar. Adam içkisindeki mini kamışla şarkıya birlikte rol alıyor, barın tahta tavanındaki aralıklardan üstümüze ağır ağır yağan saksafon ve piyano notalarına uygun olarak kolunu havada sallıyordu. Üflemeliler, telli çalgılar, piyano ve hanım sesi hep beraber uyum içinde giderken ansızın hepsi kesildi. Salona cereyanlı bir sessizlik çöktü.
    …….Kadın başını eğerek, mahrem bir üzüntü anının üzerine çekilmiş perdeler benzer biçimde saçını yüzüne düşürerek burnunu çekti; fakat numara yaptığını hissedebiliyordum.
    …….Adam genizden gelen Güneyli aksanıyla bana, ” Neden oturmuyorsun? Bizi geriyorsun,” diye seslendi. Takım elbiseli ve kravatlı olmasına karşın güzel giysilerinin yalanladığı bir pejmürdelik vardı halinde.
    ……..Kadın yanaklarındaki ıslaklığın parıltısıyla başını kaldırıp bana baktı.
    ……..Onun kimseyi gerdiği yok,” dedi ve parlak kırmızıya boyalı uzun tırnaklarıyla kendini çizmemeye dikkat ederek, parmaklarının etli kısmıyla gözlerinin altını sildi. Yanıldığımı anladım. Kadın asilzade zenginlerden değildi. Yani hem öyleydi hem de değildi. Bazen tüm bilgiler ilk beş dakika süresince göz önündedir. Sonra kaybolur, ergonomik kaygılarla bastırılır. Yabancılar hakkında oldukça şey bilmek ağır gelir. Fakat bazıları sonrasında yabancı olmaktan çıkar. Size yakınlaşırlar ve onların gerçekte iyi mi insanoğlu bulunduğunu görebileceğiniz beş dakika geçmiş, şansınızı kaçırmışsınızdır(…)”
    * Dördüncü bölümden (Alev Püskürtenler)
  • (…)
    ……..Birbirimizi iyi mi bulacağız?
    Dev meydana insanoğlu doluştukça aklımda yine ediyordu.Sorudaki çoğul ifade: dünyanın gür sazlıklarında yitik insanoğlu.İnsanlar içinde yitik insanoğlu – bu sebeple başka bir şey yoktu.Dünyayı meydana getiren insanlardı ve bu durum iki kişinin birbirini bulma ihtimalini daha da uzaklaştırıyordu.Katıksız bir şans ve kaçırılmış bağlantılarla bir aşık bulmak benzer biçimde.Hatta aşık bulmanın kendisi.
    (…) (Alev Püskürtenler)
  • ”(…) Kadın yol göstermeleri için mankenlere bakıyor. Parlak makyajlarını inceliyor; kaskatı bir koldan bir el çantası sarkıyor, gerçek boyutlu her mankeni arkadan bir sırık destekliyor ve pantolonunun arka dikiş yerindeki bir delikte kayboluyor. Kadının yüzünde ansızın beliren alaycı ifade, ”Hepsinin götüne bir sırık giriyor,” diyor. ” Buna ne buyrulur?” (Alev Püskürtenler)
  • .
    Tüm pişmanlık konuşmaları. Hayatınızı tek bir şey, yaptığınız şey çevresinde şekillendirmenizi sağlarlar ve geri alınamayacak olandan kendinizi geliştirmeniz gerekir.
    Yoktan bir şey yapmanızı isterler. Kendilerinden ve kendinden nefret etmeni sağlarlar. Kendilerini dünya benzer biçimde gösteriyorlar ve siz ona ihanet ettiniz, fakat dünya oldukça daha büyük.
    … (Alev Püskürtenler)
  • Bazen temiz bir sayfa açmak gerekirmiş. Veda etmeden; eylemin kendisiyle veda ederek. (Küba’dan Teleks)
  • (…)
    Şarkı Booker T&MGs’ten ”Green Onions”tu.
    (…)
    Ve başını sallayıp hımlayarak ”Green Onions”a birlikte rol aldı.
    …..”Başta o denli fena değildi. ‘ Green Onions’ hususi sırrımdı.Giysimin kolundan içeri ittirdiğim bir pizza bıçağı benzer biçimde sakladığım bir şeydi. Ben mahpus arkadaşlarımı kandırır, ‘ Green Oniuns’u aşkla söylerken onlar soğuk duşlarını alır, turşulu salamlarını yer, kocalarının kısa- fakat sahiden- kısa tasmaların ucunda tutmak isteyen karılarının mektuplarını okurlardı. Yalnız karılarının mektuplarına cevaplar yazar, şınav çeker ve onların kızarmış tavukları ve alınmış kaşlarıyla görüş günü gelmelerini beklerlerdi bu adamlar.” Diğer mahpusların bayanları mektup yazmalarına yardım etmiş. ”Toplantı odasındaki bir tabelada, Sevdiklerinize ulaşın, 39 sent, diyordu. Birer zarf, kağıt ve pul veriyorlardı. Halk kütüphanelerinde sizden kitap numaralarını yazmanızı istedikleri benzer biçimde bu adamlar da minik kurşunkalemlerle çalışıp duruyorlardı. ‘Pıtış iyi mi yazılır?’ diye soruyorlardı. ‘Göğüsler iyi mi yazılır?’ Peniste ‘i’ var mı?”
    (…) (Alev Püskürtenler)
  • “(…)İnsanlar kendilerine, taşlarla olmasa bile, bir halde ağırlık yapıyordu; Sandro bunu biliyordu.
    ……Bir filmle, bir aşıkla.Arkadaşlarla.Karmaşık durumlarla.Bir miktar başarıyla.Yeterince sık vites değiştirilebildiği sürece bunlar muntazam destek sunar sayılırdı.Ve sanatla doğal.Sanatla uğraşmak hakkaten de bir ruh meselesi,onu kaybetmeme meselesiydi.Dünyayı konut tutmanın bir yoluydu.Dünyada çözülüp dağılmamanın bir yolu(…)’ (Alev Püskürtenler)
  • “(…)Doğal erdemlere kimin haiz bulunduğunun bir önemi var mıydı? Hayır. İnsanlar iyi ve fena vasıfların bir toplamıydı ve bu tarz şeyleri ayıkladığını savlamak insanoğlunun karmaşıklığı da bir hakaretti. Fakat Sandro, bir taraftan da anlıyordu ki, insanoğlu kendi çelişkilerine göz yumarken başkalarınkine pek tahammül edemiyorlardı.Kendinize karşı kuşkulu olmanızda, bir melek olmadığınızı bilmenizde bir sakınca yoktu fakat başkaları derli toplu bir halde iyiye ve kötüye ayrılmazsa olmuyordu(…)” (Alev Püskürtenler)
  • Bazen bazı şeyleri sırf istemek için isteriz ve sonunda istediğimizi alınca da geriye yalnızca pişmanlık kalır. (Küba’dan Teleks)
  • Büyük çocuk başını alıp gider.Klasik bir durumdur. Minik olan da annesinin oğlu olarak yuvada kalır. (Küba’dan Teleks)
  • .
    Adını bilmek istemediğimi söylemiştim ve bu bir yalan değildi. İsimleri geçmek ve daha derindeki şeye gitmek istemiştim.
    … (Alev Püskürtenler)
  • .
    Onu öpmemiştim fakat öpeceğimi biliyordum ve o da benim bildiğimi biliyordu ve bu kaçınılmazlığa doğru kaymada bir tür karşılıklı sevinç vardı.
    … (Alev Püskürtenler)
  • ”(…)Karanlıkta, sessizlikte, yağmurda uzun saatler otomobille seyahat yaptıktan sonrasında tüm ışıkları yanan, kimisi kanepelere kimisi de yere yayılmış, çoğunluğun erkeklerden oluşan – biri akortsuz bir gitarı tıngırdatıyordu- kalabalık bir apartman dairesine girmek rahatsız ediciydi. Tipler bana değişik geldi.Kirli giysiler, siyah deri ceketler, siyah balıkçı yaka kazaklar giymişlerdi.Uzun saçları yağlıydı ve özenle iki yana ayrılmıştı.Bir çok bıyıklıydı., Bana, her ne kadar hippilere benzemeye çalışsalar da daima fazla sert ve tekinsiz bir izlenim veren Topkins Meydanı Parkı’ndaki sivil polisleri hatırlatıyorlardı(…)” (Alev Püskürtenler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş