Eğitim

Lili Brik’e Mektuplar – Vladimir Mayakovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Lili Brik’e Mektuplar – Vladimir Mayakovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Lili Brik’e Mektuplar kimin eseri? Lili Brik’e Mektuplar kitabının yazarı kimdir? Lili Brik’e Mektuplar konusu ve anafikri nedir? Lili Brik’e Mektuplar kitabı ne konu alıyor? Lili Brik’e Mektuplar PDF indirme linki var mı? Lili Brik’e Mektuplar kitabının yazarı Vladimir Mayakovski kimdir? İşte Lili Brik’e Mektuplar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vladimir Mayakovski

Çevirmen: Bertan Onaran

Orijinal Adı: Любовь – это сердце всего

Yayın Evi: Kavram Yayınları

İSBN: 9789753661487

Sayfa Sayısı: 223


Lili Brik’e Mektuplar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Mayakovski’nin mektupları, Avrupa lirizminde başlı başına bir yer tutan bu zihinsel serüvenin iç örgüsünü aydınlatmakta, bizlere bu işin gizini çözecek anaktarı vermektedir. Ayrıca, şiirde de açıkça değinilen bu mektuplar (devin içlerine gömüldüğü delik deşik kağıt yığını), şiirin ayrılmaz parçalarıdırlar. Mayakovski’de heycan ile bilhassa varlığın en yüce titreşimi saydığı aşk heyecanı ile- olabildiğince geniş düşünme eylemi arasındaki sıkı bağlı hiçbir şey bu şiirden daha iyi veremez. Şiir gerçek bir darmanın felsefesi ve siyasal yüceltilmesidir. Belki de Mayakovski’yi kurtaran bir yüceltme.”

Claude Frioux


Lili Brik’e Mektuplar Alıntıları – Sözleri

  • Azıcık sev beni.
  • İçimde hep beni asla görmesen daha oldukca sevinecekmiş­sin duygusu var.
  • Sen gideli korkulu süre geçti, korkulu derecede azca yazıyorsun ve ben sensiz korkulu sıkılıyorum.
  • Ayrıca yaşamaktan asla tat almıyorum, kendimden asla hoşnut deği­lim!
  • Sensiz korkulu kederliyim.
  • Unutma ki, senden başka hiçbir şeye ihtiyacım yok, hiçbir şeyle ilgili değilim. Seviyorum seni.
  • Yine kederler içindeyim.
  • Yeni bir şey yok. Uslu uslu yaşıyor, seni seviyor ve temenni ediyorum.
  • Ne dileyeyim sana? Nasılsın bilmiyorum ki!
  • Hepinize!..
    İşte ölüyorum. Kimseyi suçlamayın bundan dolayı. Hele dedi-
    kodudan, ihmal etmeyin ki, merhum nefret ederdi.
    Anacığım, kardeşlerim, yoldaşlarım! Bağışlayın beni. İş değil
    bu, biliyorum (hiç kimseye de öğütlemem),fakat benim için başka bir çı-
    kar yol kalmamıştı.
    Lili, beni sev.
    Hükümet Yoldaş! Ailem : Lili Brik, anam, kız kardeşlerim ve
    Veronika Vitoldovna Polonkaya’ dan ibarettir. Yaşamlarını sağlar-
    san, ne mutlu bana..
    Bitmemiş şiirleri Brik’lere verin, ne lâzımsa onlar yapar.
    “Bir varmış bir yokmuş”
    derler hani :
    Aşkın minik sandalı
    yaşam ırmağının akıntısına
    kafa tutabilir mi!
    Dayanamayıp parçalandı işte sonunda…
    Acıları
    mutsuzlukları
    karşılıklı haksızlıkları
    h a t ı r l a m a y a b i l e d e ğ m e z :
    Ödeşmiş durumdayız kahpe felekle.
    Ve sizler mutlu olun
    yeter.


Lili Brik’e Mektuplar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

yaşamın en hüzünlü anı, 
mevsimine kapıldığın kişinin 
bahçesinde açabilecek bir çiçek olmadığını 
anladığın andır… 
bırak, gitsin… 
bırak, git…
dedi ve gitti Mayakovski… Aşkta da devrimini yapmış oldu sevilmiş olduğu hanım Lili’ye intiharıyla. 1918’den itibaren propagandalar için gittiği ülkelerden sevilmiş olduğu hanıma 12 senedir yazdığı mektupları kesti vefatıyla, kendi kanıyla sonsuza dek Lili’nin posta kutusunu mühürledi. Sevdiği hanımdan geç gelen cevaplar, umursamaz halleri ya da evli Lili’ye çıkmaz aşk bu noktaya getirdi..
Oysa “Alanlar fırçamız, sokaklar paletimiz.” demiyormuydu Mayakovski? Ülkeleri rengarenk boyarken; bir tanem, pisim, yavrusum, seni hasretle bir milyon kere öperim söylediği kadının yüreğine aşkın fırça darbelerini atıp, yüreğinde devrim yapmış olup yanına getiremedi. Sevmek herşeyi göze almak demek değilmiş Lili için kim bilir… Mayakovski şunu unutmuştu propaganda yaparken hepimiz iyi mi göze alamıyorsa devrimi, arkasından gelecek ölümü; Lili de göze alamadı bir ihtimal bazı şeyleri, oniki yıl süresince mektuplaşmayla yetindi…
O şekilde güzel bir aşkla yazılmış mektuplarki bunlar bıkmadan usanmadan “senin kuçun” diyecek kadar büyük bir aşk… Mektupların başına, altına, kenarına çizilmiş kedi köpek resimleri, kendi mutsuz olduğunda mutsuz suratlı adam resimleri. Bazen bir iki cümle, kimi zaman sayfalarca, kimi zaman şiirler, kimi zaman piyeslerden oluşan bu mektuplar beni benden aldı.
9 Nisanda, Plehanof Ulusal İktisat Enstitüsü öğrencilerine şöyleki seslenir : “Arkadaşlar, bu akşam beni güçlükle getirdiler buraya. Konuşmak istemiyordum, konuşmaktan bıktım bu sebeple…”
Artık bunaldığının göstergesiydi bu ve veda mektubunda :
“Ölüyorum, bundan dolayı kimseyi suçlamayın. Gereksiz şamata da yapmayın. Ölen adam bundan tiksinirdi bu sebeple…”
Lili’ ye : “Lili, sev beni…”
Ona ne aşk yaradı, istediğini alamadığı devrim.
Kitabın basımı yok sanırım, bazı şiirler ve piyesler haricinde yazınsal şeyler beklemeyin. Aşk mektuplarından oluşuyor. Mayakovski’yi seviyorsanız okumadan da geçmeyiniz. Ve bu eseri 1970 yılına ilişik ilk basımını armağan eden canım, güzel dostum, biriciğime Blabber ‘e de oldukca teşekkür ederim.♡ (Verda)


Lili Brik’e Mektuplar PDF indirme linki var mı?


Vladimir Mayakovski – Lili Brik’e Mektuplar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Lili Brik’e Mektuplar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vladimir Mayakovski Kimdir?

Asıl adı Vladimir Vladimiroviç Mayakovski olan Rus ozan, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü 14 Nisan 1930 senesinde şimdiki adı Gürcistan olan Rusya İmparatorluğu’ nda hayata merhaba dedi.

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski; 1893’te Gürcistanda dünyaya gelmiştir. Rus kökenli Mayakovski, ozan ve oyun yazarı olmasının yanı sıra beyaz perde ve tiyatro oyunculuğu da yapmıştır. Mayakovski, anne, babası ve kız kardeşleri ile bir süre Bağdadi köyünde yaşar sadece bir süre sonrasında aile Kutais kentine göç eder. Mayakovski, lise öğrenimi esnasında sanat ile fazlaca ilgilidir.

Bilhassa de Fransız yazar Jules Vernenin romanlarına yoğun ilgi duymaktadır. Verne’nin görkemli bir kurgu ile yazdığı romanları, Mayakovskiyi ziyadesiyle kendine çekmeyi başarmıştır. Mayakovskinin sanata olan bu yakınlığı öğretmeni tarafınca fark edilir ve Mayakovskiye çeşitli sanat dersleri verilmeye başlanır. Mayakovski, bu zamanda babasını kaybeder ve aile Moskovaya göç eder. Mayakovski, şiire karşı yoğun bir ilgi duymaktadır ve bunun yanı sıra Moskovada çevresi toplumcu kişilerle dolmuştur.Sosyalizm düşleri kurmaya başlamış olan Mayakovski, bir taraftan da yoksulluk ile göz göze gelmiştir. Annesi bu zamanda Moskova’da çalışmaya adım atar. Siyasete iyiden iye giren Mayakovski, Bolşevik partisinin eylemlerine, katılır ve çeşitli faaliyetler gösterir. Bu eylemler neticesinde Mayakovski, onlarca kere tutuklanır. Bu vakalar esnasında hemen hemen 15 yaşlarında olan Mayakovski, bir tutuklama sonrasın 12 ay süresince hücrede kalır. Hapis cezalarının arkasından Mayakovski, Moskova Resim ve Heykel Okuluna yazılır ve sanatçı kişiliğini, özgünlüğünü burada da kanıtlamayı başarır. Mayakovski, bu zamanda Rusyadaki Fütürizm akımının en sağlam temsilcilerinden olur. Basit fikir biçimlerini bir kenara atan bu akım geleceğin, sanata en büyük yansımasıdır. Rus fütürizmini devrimle kurulacak yeni bir düzenle resme yansıtan Mayakovski, bir taraftan da şiirleri ile insanları etkilemektedir. Yine bu sıralarda Mayakovski, yazdığı oyunların yanı sıra tiyatro oyunculuğuyla da anılmaktadır. Dünya ise bu sırada büyük bir harbe hazırlanmaktadır. Takvimlerin 1914ü gösterdiği sıralarda I. Dünya Savaşı adım atar. 3 yıl sonrasında ise Mayakovski’nin de hayalini kurduğu Ekim Devrimi, gerçekleşir. Hayalleri gerçekleşen Mayakovski 36 senelik yaşamı süresince sanatı ve politikayı beraber yürütmeyi tercih etmiştir. Propaganda mevzusunda fazlasıyla iyi olan, kalemini oldukça iyi kullanan Mayakovski’nin bu özelliği dikkatleri onun üstüne çekmektedir. 1920li yıllarda Mayakovski, çeşitli gazete ve dergilerde yazmaya adım atar. Rus ozan Sergey Yeseninin intihar ile sarsılan Mayakovski, dostu için bir şiir yazar ve bu şiir Ruslar tarafınca negatif bir halde karşılanır. 1930 senesinde ise Mayakovski, tabanca ile yaşamına son verir. Mayakovski, kısacık ömrüne büyük bir savaşım ve emsalsiz bir sanat sığdırmayı başarmıştır.


Vladimir Mayakovski Kitapları – Eserleri

  • Şiirler
  • Pantolonlu Bulut
  • Yüz Elli Milyon Destanı
  • Yaşamı / Sanatı Şiirleri
  • Şiir Nasıl Yapılır
  • Lenin Destanı
  • Lili Brik’e Mektuplar
  • Mektuplar
  • Seçme Şiirler
  • Ben
  • Ekim Destanı
  • Amerika’yı Keşfim
  • Tahta Kurusu
  • MAYAKOVSKİ ŞİİRLER
  • Şiîrên Bijarte
  • Hansı Sənət Yaxşıdır?
  • Zürafadan Kanguruya Neler Neler Var Bu Kitapta
  • Во весь голос
  • Trajedi
  • Büyüyünce Ne Olmalıyım?


Vladimir Mayakovski Alıntıları – Sözleri

  • Yüceltin beni!
    Eşit değilim ben hiçbir büyük kişiye.
    Üzerine mevcud her şeyin
    yazıyorum > diye. (Seçme Şiirler)
  • Hoşça kal, dostum. Hoşça kal mutluluklar.
    Sevgili dostum, yüreğimde yaşayacak anın.
    Sonunda ayrılmak yazgısı olsa da insanoğlunun.
    Hoşça kal dediğimiz benzer biçimde buluşmak da var.
    Hoşça kal, dostum, el sıkışmadan, suskunlukla.
    Sakın üzülme, nedir bu gözlerindeki hüzün?
    Şu yaşamda yeni bir şey değil ki ölüm,
    Ama pek öyleki yeni sayılmaz yaşamak da. (Şiir Nasıl Yapılır)
  • Kendimi mutsuz buluyorum ve birden bire yaşamdan büsbütün bezginleştim… Kendimi sıhhatli bulmuyorum. (Mektuplar)
  • Çılgınlık tüm.
    Hiçbir şey yok olup bitecek. (Seçme Şiirler)
  • İniyoruz dağı biz,
    Sürünüyoruz ormandan,
    Senelerce kemirilmiş,taraflara dek. (Yüz Elli Milyon Destanı)
  • Ne dileyebilir bu şekilde bir yığın?
    Bu yığın fakat oldukca şey diliyor! (Pantolonlu Bulut)
  • Ayrıca yaşamaktan asla tat almıyorum, kendimden asla hoşnut deği­lim! (Lili Brik’e Mektuplar)
  • Sanırdım erki sonsuz Tanrı’sın sen,
    oysa küçücük bir Tanrıcıkmışsın bilgisi yarım. (Pantolonlu Bulut)
  • Ben ki öylesine bağlanıp kaldım Siz’e, ve öyleki birden Siz bir – yabancısınız… (Mektuplar)
  • Dayê!
    Êdî ez nikarim klaman bibêjim.
    Dika koroya dêra dilê min şewitiye! (Şiîrên Bijarte)
  • Şunu iyi bil!
    Ya onun olacağım
    ya da
    kendimi suda boğacağım. (Ekim Destanı)
  • Savaş kazanılamaz
    bölünerek
    boylara, parçalara (Amerika’yı Keşfim)
  • yüreğimi taşıyabilecek miyim
    onu geri aldıktan sonrasında? (Yaşamı / Sanatı Şiirleri)
  • buyrun size kitap! (Pantolonlu Bulut)
  • Yeni bir şey yok. Uslu uslu yaşıyor, seni seviyor ve temenni ediyorum. (Lili Brik’e Mektuplar)
  • Anne!
    Şarkı söyleyemiyorum.
    Yüreğimin minik kilisesindeki sahne tutuşmuş. (Pantolonlu Bulut)
  • Ne kadar yetenekli olursa olsun asla kimse başlangıçta derhal büyüleyici eserler yazmaz; öteki taraftan, ilk emek harcama devamlı “en taze” olandır, sanki o ana kadarki ömrünün tüm birikimi onda içerilmektedir. (Şiir Nasıl Yapılır)
  • İçimde hep beni asla görmesen daha oldukca sevinecekmiş­sin duygusu var. (Lili Brik’e Mektuplar)
  • Azıcık sev beni. (Lili Brik’e Mektuplar)
  • Kahrolsun sizin aşkınız, kahrolsun sizin sanatınız, kahrol­sun sizin düzeniniz, kahrolsun sizin dininiz. (Pantolonlu Bulut)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş