Teknoloji

Makale Örnekleri – [Akademik, Bilimsel ve Gazete]

Makale, düşünceyi kanıtlamak, düşünceyi korumak için çaba sarfetmek ve bir mevzuda görüşü belirtmek için yazılan yazılara yazı denir. Dergilerde, internette  ve gazetelerde yayınlanır. Bir mevzuda görüş ve düşünceleri korumak için çaba sarfetmek, bir gerçeği açıklamak, bilimsel yazı ele almak  yada bir tezi korumak için çaba sarfetmek için yazılan yazılara yazı denir. Bu yazımızda sizlere yazı örnekleri kısa ve uzun olarak sizler için sıraladık.

Makale Örnekleri


makale örnekleri


Makale örnekleri listesini tüm bilgileri ile sizlere derledik. Hemen alt bölümde bakabilirsiniz.


Makale Örnekleri – 1 (Kısa)

Hayal oluşturmak insanoğlunun doğasında var. En fena, en zor günlerin bile derhal sonunda hayal kurmaya başlarız. Belki de asla gerçekleşmeyeceğini bile bile… Ama gene de hayal oluşturmak oldukça güzel. Sağlığımız için, borçlarımızın bitmesi için ya da üniversite kazanmak için… Ne için olduğu asla mühim değil! Yeter ki her insanoğlunun bir imgesel olsun.

Bir isim ve bir kişiliği olduğu benzer biçimde. Evet! İnsanlar hayalleri ile yaşar. Hayal oluşturmak yaşatır insanı. Hem de sımsıkı hayata sarılarak.

Belki kimi zaman oldukça yaklaşır ve hatta kıyısından geçeriz kurduğumuz hayallerin. Ama olmaz. Bir daha kurmalı başka bir yoldan imgesel. Belki bu sefer tam ortasından geçecek kaderimiz. Belki de, bir çok süre olduğu benzer biçimde kenarından, kıyısından. Ama heyecanlandırması bile yetmez mi ? Ve kim bilir yeni ufukları ve yeni kapıları açarak!

Hayal kurmaktan asla bıkmamalı insan. Hem de daha şatafatlı ve daha keyifli güncellemeler yaparak. Madem olmuyorsa oldukça istediğimiz hayalimiz.

O süre, bir format atmalı hayallere. Karakterleri değiştirmeli ve kim bilir vakaları en kökten. Ama kurmalı her ne ise o. Ve bir an bile hayal kırıklığına uğrama korkusu yaşamadan. Bu sebeple kırılabilir hayaller. Ve kim bilir bin bölüme bölünebilir. Ama, büyülü sopa oldukça hayal aleminde.

Hemen o değneklerden birini eline alarak, küçük dokunuşlar yapmalı hayale. Ancak bu şekilde hayatta kalmak mümkün olacak. Ve sadece bu sayede, neşeli ve istekli olunabilir. Sen de hayal et kardeşim. Hiçbir hayalin gerçekleşmezse bile!

Makale Örnekleri – 2 (Uzun)

Tıp dünyasının içinde bulunmuş olduğu fena durum her geçen gün daha da kötüye gitmeye devam ediyor. Henüz okuma yazma bilmeyen ve hatta adını soyadını dahi tam olarak söylemeyi beceremeyen evlatları Tıp sözcüğü ile tanışmamızı sağlıyor ve her şeyden daha oldukça bu kelimeye alıştırıyoruz onları.

Bir bakıma bir ihtimal kendi beklentilerimizi ve egolarımızı doyum etmeye çalışıyor kim bilir evlatlarımızın daha iyi bir geleceğe haiz olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ama bir yerde yanlış mı yapıyoruz acaba?

Mesela, ebeveynlerinin baskısı ve yönlendirmesi ile bu alana yönelen akıllı evlatların, zekasını esasında bu bölüme adamak istememelerine karşın ya da bu yönde bir zeka olmasına karşın kabiliyetlerinin olmamasından dolayı, sırf üniversite sınavlarında üstün başarı aldıklarından dolayı Tıp kısmına yönlendirilmelerinde yanlışlık yapmıyor muyuz acaba?

İşte bu şekilde bir hata, evlatların bir tek bir “Tıpçı” olmalarını sağlamaktan öteye gidemiyor. Çocuklar, belirli bir yaşa kadar zekaları ve çalışkanlıkları ile geldiği bu kısmı, kabullenemiyor ve başka çareleri kalmadığından dolayı zorunlu hissettiklerinden devam ediyorlar.

Ve sonrasında mı? Uzman niteliklerine haiz olmayan binlerce “Uzman Doktor”, hemen hemen bir tanı-teşhisi MR ve Röntgen’e danışmadan koyamayan “Profesör” ve başka bir yolu olmadığından dolayı olmak zorunda kalan “Aile Hekimleri” türüyor. Tabii ki hepsini genellemek doğru bir yaklaşım olmaz. Ama gel gelelim bu bir gerçek.

Sahte demek doğru bir yaklaşım olmayabilir fakat “kabiliyetsiz ve isteksiz” , bu tanımlamaya en ideal yaklaşım gösteren iki kelime olabilir.

Peki bu durumda ne mi oluyor? Ne idüğü belli olmayan firmaların, hangi akla hizmet etmiş olduğu bilinmeyen çantalı reklamcıları aniden, kendilerini bu “kabiliyetsiz ve isteksiz” doktorların odasında buluyor.

Ve sonrasında, hayal dahi edemeyeceğiniz hediyeler, tatiller, otomobiller… Ve hastalanıp şifa bulmaya gelmesine karşın bu reklam ilaçlar ile hiçbir şifa bulamayan milyonlarca hasta…

Burada kim mi haksız? İşte bu mukaddes görevi bilgili ve isteyerek yapmak istememelerine karşın kendi tercihleri ile onları baş başa bırakmayan anne babalar en büyük hatalı. Sonrasında kim mi var? İşte bunu yanıtını da size bırakıyoruz.

Makale Örnekleri – 3 (Bilimsel Makale)

Modern Fizik’te Kuantum oldukça büyük anlam ifade eder. Biroldukça teknolojik kavramın altında yatan gerçekliği Kuantuma borçluyuz. Gelecek günlerde hayata geçmesi planlanan 5G teknolojisinden tutun da akıllı telefonun RAM belleğine değin tüm alanlarda bu kavramın ayak izlerini bulabiliriz.

Hem de karlı bir alanda çizme botları ile derinden çizilen ayak izleri benzer biçimde. Kuantum, atomların bir birine sıçraması tekniğinin genel adıdır.

Yani, bir maddedeki atomlar, bir başka atoma geçerken Kuantum fiziğine örnek teşkil ediyor. Bu da onların enerji seviyeleri ve atraksiyonları ile ilintili bir durum.

1900’lü yılların başlarında Max Planck ile yaşamımıza giren Kuantum Fiziği; kuanta parçacıkları ile ifade ediliyordu. Planck’a nazaran, kauntalar, enerji düzeyleri ve bu düzeylere bağlı ısı geçişlerini izah etmek, kuantumun varlığını kanıtlamak demekti.

Ve ona nazaran, bir enerji spektrumu oluşturmak için kuantum geçişleri gerekiyordu. İşte bu yüzden günümüzde neredeyse enerji doğrusu atom olan her yerde, Kuantumdan bahsederiyoruz.

Makale Örnekleri – 4 (Bilimsel Makale)

Kan vermek, bir çok süre insanların bazı sual işaretlerine haiz olmasına niçin oluyor. Kan vermenin faydalarını ve zararlarını sorgulamaya başlıyor.

Peki kan vermek hangi yönden yararlı ve hangi yönden zararı olan. Gelin isterseniz kan vermenin “can verme” olduğuna fakat bu canı verirken kendi canınızdan olmama durumuna beraber göz atalım!

Gözünüz birazcık korktu değil mi? Ama korkmasın. Eğer doğru yöntemler ile kan verirseniz, kesinlikle karşıdakine can verirken size hiçbir şey olmayacak. Dahası, yenilenmiş gencecik alyuvarlarınız, sizlere şükranlarını sunacak.

Kan verme, belirli periyotlarda ya da tek seferlik olmak suretiyle, vücudunuzdaki kan mikroorganizmaları olan alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları (trombositlerden)’nı kan gereksinim duyan kişiye verme işlemidir. Bu işlemi doğal ki siz kanı verdikten sonrasında, santrifüj makinası yapıyor.

Santrifüj makinası, kan hücrelerini bu 3 ana yağı taşına dönüştürüyor. Ve kana gereksinim duyan kişinin hücre çatlaması ya da hücre boğulması ile karşılaşmaması için bu yapı taşları, ihtiyaca nazaran veriliyor.

Kan verdikten kısa süre sonrasında kan şekeriniz düşebilir. Ve birazcık soğuk hissedebilirsiniz. Ama bunlar tamamı ile beklenen ve olağan şeyler.

Fazlaca kısa bir süre ortamdan uzaklaşmadan dinlenmeniz ve şekerli gıdaları tüketmeniz, sizin bu durumu acele atlatmanızı elde edecektir. Bu sayede, hem hücreleriniz yeni kan hücreleri üretmek için daha etken çalışacak ve bu da sizin için vücut içi bir spor etkinliği anlamına gelecektir. Spor yararlı öyleki değil mi?

Makale Örnekleri – 5 (Edebi makaleler)

Tanzimat fermanı ile hepimiz yeniliklere ayak uydurmanın heyecanını yaşarken; bu zamanda edebiyat alanında mühim adımlar atmak isteyen Namık Kemal ve Ahmet Mithat Efendi benzer biçimde devrin edebiyatçıları, hangi eserleri topluma kazandıracaklarını kara kara düşünmeye başlamışlardı.

Namık Kemal, romantizmin kurucularından olmasından dolayı bu alanda “Vatan Yahut Silistre” ile döneme damga vurmuştu. Hemen arkasından Ahmet Mithat Efendi de kendisi ile özdeşleşen Eflatun Bey ve Rakım Efendi ile mükemmelliyetçi Divan şairini oynamaya çalışıyordu.

Gazel, kaside ve murabba bu devrin en tipik yazın örnekleri olmuştu. Terkib-i Bend benzer biçimde mühim nazım şekilleri gene bu döneme rast gelir.

Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa’nın en oldukça tercih etmiş olduğu ve manzumelerini bu ölçülerde yazdığı nazımlar, gün gelecekti ki bir devrin edebiyatçılarını, “Tarihin Edebiyatçıları” yapacaktı.

Makale Özellikleri Nelerdir?

1- Makalede ana fikir net olarak fikirdir.

2- Makalede anlaşılır, açık ve net bir dil kullanılır.

3- Makaleler, belirli bir yazı topluluğu oluşturulduktan sonrasında kitap haline getirilebilir.

4- Makale hazırlanırken yada yazılırken mevzu sınırlaması yoktur.

5- Yazılan mevzu bilimsel bir halde incelenir.

6- Örnekleme, şahit gösterme, karşılaştırma benzer biçimde kavramlar kullanılabilir.

7- Yazar nesnel bir yaklaşımla ele alır. Konu sınırlaması yoktur.

8- Makaleler öğretmek için yazılır, yazar bilimsel, tutarlı ve tarafız bir üslup kullanmaktadır.

9- Makalenin maksadı, eleştiri, izahat, tanıtım data verme amaçlı olabilir.

10- Makaleyi yazan şahıs fikirlerini belgeleri, dökümanlar ve inandırıcı araştırmalara değinmeye çalışır, okuyucuya data vermesi amaçlanır.

11- Gazete ve dergilerde çeşitli medya aracılığı ile yayınlanabilir.

Türk Edebiyatında Makale

makale örnekleri

Makale bilhassa gazetenin yayılması ile gelişmiştir. Türk Edebiyatı’nda Tanzimat Süreci’nde ortaya çıkmıştır. Edebiyatımızdaki ilk yazı bakıldığında ŞİNASİ’nin Tercüman- Ahval gazetesinde yazdığı Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi’dir. Ziya Paşa, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi benzer biçimde yazarlarda bu türün gelişmesine katkı sağlamışlardır.

Makalenin Çeşitleri

Makaleler uzun yada kısa yazılabilir. Makale her mevzuda fark olmadan yazılabilir. Makalenin mevzuları sanatla alakalı, felsefi, güncel ve bilimsel olabilir.Makaleler bakıldığında yazınsal yazı ve mesleki yazı olmak suretiyle iki grupta olabilir.

1- Mesleki Makale:

Ekonomi, bilime dayalı, tıp, sosyoloji benzer biçimde mesleklerin çeşitli değişik mevzular olmak suretiyle makaleler olabilir.

2- Edebi Makale:

Sanatla, Dil ve edebiyat olmak suretiyle gruplanabilir.

Makale İle Deneme Arasındaki Farklar?

Makale: Makaleyi yazan bilgilendirme amaç edinmiş olduğu, öğretmeyi hedeflediği için belge, bilimsel benzer biçimde verilerle yazdıklarını kanıtlamaya gider.

Makaleler, içerdikleri mevzuları belirleyen türe nazaran ayrılır. Mesela, müzik, tiyatro, fotoğraf benzer biçimde makalelere sanat makalesi, dini mevzular olursa dini yazı ve askeri mevzulara değinir ise askeri yazı denir.

Denemeci ise özgür olarak bulmuş olduğu mevzu üstünde kendine ilişkin kişisel görüş ve düşüncelerini okurlarıyla paylaşır ve düşündürme amacı taşır. Ayrıca yazınsal bir dil oluşturarak  toplumun neredeyse hepsine erişme amacı taşır.

Makale Nasıl Yazılır? Bilimsel Makale Nasıl Yazılır?

Makale Giriş Kısmı: Yazarın görüş ve düşünceleri yazının derhal girişinde olmalıdır. Makalenin en uzun olmayan kısa alanıdır. İyi bir giriş yapılabilirse yazının genelinin oldukça iyi oluşmasını sağlayabilir.

Makale Gelişme Kısmı: Makale giriş bölümünde anlatılan mevzu açıklanır, yazının amacı, belge ortaya konularak tezi savunulur ve antitezler engellenir. Ortaya konmak istenen fikrin ve delillerin oluşturulduğu bölümdür. Gelişme kısmı, fikirleri genişletilmesi ve desteklenmesi amaçlanır.

Makale Sonuç kısmı: aslına bakarsak neredeyse özetleme diyebiliriz. Makalenin başlangıcında düşünce, görüş, gelişme genel olarak yinelenir. Bakıldığında ana fikrin ve geliştirilen mevzunun hükme varıldığı netice bölümüdür. Makale örnekleri kısmına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Makale Örneği

Makale örneği -1

makale örnekleri

Makale örneği -2

makale örnekleri

 



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş