Eğitim

Marslı – Andy Weir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Marslı – Andy Weir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Marslı kimin eseri? Marslı kitabının yazarı kimdir? Marslı konusu ve anafikri nedir? Marslı kitabı ne konu alıyor? Marslı PDF indirme linki var mı? Marslı kitabının yazarı Andy Weir kimdir? İşte Marslı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Andy Weir

Çevirmen: Emre Aygün

Orijinal Adı: The Martian

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053753902

Sayfa Sayısı: 416


Marslı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Goodreads okurlarına bakılırsa 2014’ün En İyİ Bilimkurgu Romanı! Altı gün ilkin, Mark Watney Mars’a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kati.

“Oldukça uzun zamandan beri okuduğum en iyi kitap. Zeki, keyifli ve gerilim dolu. Marslı, bir romandan isteyebileceğiniz her şeye haiz.”

-Hugh Howey, Wool serisinin yazarı-

“Sürükleyici… Defoe’nun Robinson Crusoe’su sanki daha akıllı biri tarafınca yazılmış şeklinde.”

-Larry Niven, Hugo, Nebula ve Locus ödüllü Halka Dünya romanının yazarı-

“Bu kitap tam da benim şeklinde okuyucuların seveceği türden.”

-John Scalzi, Yaşlı Adamın Savaşı serisinin Hugo ve Locus ödüllü yazarı-

“Andy Weir’in yazdığı Marslı şimdiye kadar okuduğum en iyi bilimsel bilimkurgu romanı. Bu romanı -başka bir kitap hakkında asla bu tarz bir olay söylemedim- yazınsal anlamda da elden bırakmak mümkün değil.” 

-Dan Simmons, Hugo ödüllü Hyperion serisinin yazarı-

“Marslı aklımı başımdan aldı!”

-Ernest Cline, Başlat romanının yazarı-

“Aksiyon ve uzay macerasının kusursuz bir karışımı.”

-Library Journal-

(Tanıtım Bülteninden)


Marslı Alıntıları – Sözleri

  • Hayatta ufak şeylerle mutlu olmayı bileceksin.
  • “İnsanlar ölümle yüzleştiklerinde, seslerini duyurmak isterler. Tek başına ölmek istemezler.”
  • Bir kere de bir şey planladığım şeklinde gitse keşke.
  • Herkes öldüğümü sanıyor.
  • “İnsanlar ölüm ile yüzleştiklerinde, seslerini duyurmak isterler. Tek başına ölmek istemezler.”
  • ilerlemek , bilim ve asırlardır hayalini kurduğumuz gezegenler ötesi bir gelecek . fakat bu gerçekte , bunu yapmalarının sebebi her insan evladının öteki insanlara yardım etmek için temel bir içgüdüsünün olmasıdır . kimi zaman bu şekilde görünmeyebilir fakat bu doğru . bir yürüyüşcü dağlarda kaybolsa , insanoğlu bir arama düzenlerler . bir tren kaza yapsa , insanoğlu kan vermek için sıraya girerler . bir zelzele şehrin birini yerle bir etse , dünyanın dört bir tarafınca insanoğlu acil durum malzemeleri gönderirler . bu insanların içinde öyleki temelde bulunan bir şeydir ki , istisnasız her kültürde yer bulmaktadır . evet , umursamayan adiler yok değil , fakat umursayanlar onları sayıca katlıyor .
  • Bir yürüyüşçü dağlarda kaybolsa, insanoğlu bir arama düzenlerler. Bir tren kaza yapsa, insanoğlu kan vermek için sıraya girerler. Bir zelzele şehrin birini yerle bir etse, dünyanın dört bir tarafınca insanoğlu acil durum malzemeleri gönderirler. Bu insanların içinde öyleki temelde bulunan bir şeydir ki, istisnasız her kültürde bulmaktadır. Evet, umursamayan adiler yok değil fakat umursayanlar onları sayıca katlıyor. Ve bu yüzden, benim tarafımda olan milyarlarca insan vardı.
  • Hayatta ufak şeylerle mutlu olmayı bileceksin.
  • Her süre ümit var.


Marslı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Mars’ta Nasıl Hayatta Kalınır? I Marslı Kitap Yorumu Ve Film İncelemesi: Video yayında bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz; https://youtu.be/OyuR2cKgW1g
Dostlar merhabalar ilk olarak nasılsınız ümit ederim iyisinizdir. Ben bu kitabı oldukça evvelinde almıştım zannediyorum 3 4 yıl ilkin fakat o zamanda popüler bir kitaptı. Ancak bir türlü okumaya başlayamamıştım.
Zira kafanızda belirli bir Marslı veyahut Astronot imajı vardır ya ben onu göremedim şahsen kitapta zira Marslı kitabı bir taraftan da teknolojik bir kitap onu da belirtmek gerekiyor. Ancak söylediğim şeklinde kafamdaki 1960’lar zamanındaki Neil Armstrong’u görmeyi düşünüyordum sadece maalesef onu göremedim. Onun haricinde oldukça güzel ve okunabilir bir kitap.
Devam etmek gerekirse esasen Marslı kitabının muhtemelen filmini ve kitabını okumuşsunuzdur ona ithafen bu incelemeyi çekmek istedim.
İlk başta mevzudan bahsedelim Mars’a giden bir mürettebat var bunlar 4 veyahut 6 kişiden oluşuyordu. Bu mürettebat bir ekip araştırmalar yapıyordu Mars yüzeyinde sadece beklenemeyen bir fırtına sonucu bizim romanımız veyahut filmimiz başlıyor. Ve işin garibi bu fırtına sonucunda bir mürettabat üyesini arkalarında bırakmak zorunda kalıyorlar ve bu şahıs bizim baş kahramanımız oluyor. Ana karakterimizden devam etmek suretiyle biz bu mürettebat arasındaki sıkıntılı anları, arkadaşlarının geride bırakılışı ve Mars’ta kendi başına terk edilişini, ek olarak en en en önemlisi de Mars’ta hayatta kalma rehberini görüyoruz.
Buradan mevzuya devam edelim ve Mars’taki yaşamdan kısa alıntılar yapalım. Baş kahramanımız Mars’ta yaşamını kendi gübrelerini patatesler ile karışmasını sağlayarak bildiğiniz ziraat yaptığını görüyoruz. Biliyorsunuz NASA astronotları uzaya gönderilmiş olduğu süre her bir mürettebat üyesine ve astronotuna belirli bir yiyecek ve su stoğu veriyor. Tabii baş kahramanımız da bunu bilmiş olduğu için ona bakılırsa önlem alıyor ve hayatta kalma süresini hesaplıyor.
Ayrıca kitabı okuduğunuz süreç içinde şuna da tanık olacaksınız yazarımız o denli oldukça Mars hakkında bilgisi var ki resmen eski astronotların yaşam hikayelerini dinlediğini ve uzay hakkında birçok araştırma yaptığını görüyoruz bu yönden garip bir yapıt her anlamıyla Mars kitabı.
Marslı kitabını okuduğunuz süreç içinde kendinize çıkarttığınız anekdotlar oldukça fazla olacak bu yönden de her yönden keyif alabildiğiniz bir kitap olacak. Bu kitap incelemesi de bu kadardı bir sonraki kitap incelemesinde görüşmek dileği ile 🙂 (La Perduta Gente)

Oldukça oldukça eskiden okuduğum ve gene eskiden rahmetli babamla beraber bir oldukça kez filmini izlediğim güzelce kitap. Konusu gereği esasen seviyorum fakat bilhassa babamın son olarak eline almış olduğu kitap olduğundan ek olarak seviyorum. bunun yeri bir başka.
Konusunu sanırım bilmeyen yok. O yüzden birazcık spoiler yayabilirim. Mars’ta tek başına kalan bir astronotun hayata tutunma serüvenini konu alıyor. Mesela patates yetiştirmek filan. Hemen derhal her insanın ilk etapta aklına gelen şey, değil mi
Mesela sen sevgili okuyucu, dünyanın herhangi bir yerinde tek başına kalmış olsaydın ne yapardın? Telaş içine girip aklını mı kaçırırdın yoksa çevresinde neler olduğuna, bir de kendinin neler yapabileceğine bakıp tek başına da olsan hayatta kalmak için çabalar mıydın? Bir de bilmediğin bir gezegende tek başına kaldığını düşün? Müthiş bir beyin fırtınası. Konuyu hemen hemen ulaşılmayan bir yerden anlatması da insanoğlunun mevzunun ne denli önemli bulunduğunu anlatmıyor mu? Kitabın ana temasının bu mevzuya parmak basmak olduğuna yemin edebilirim ‍
Bilimkurgu kitabı olmasının yanı sıra aslen bir insanoğlunun kendisi için yapabileceklerini gösteren güzel bir kitap. Yalnız kalınca, çukura fikir, karanlıkta boğulsan bile o ışığı bulacak olan sensin diyor yazar. kendini gösterecek ve dünyaya tanıtmış olacak olanın gene kendin ve kendi yaptıkların bulunduğunu konu alıyor kitap. Hem heyecanlı, hem aksiyonlu, hem de derinlikli. Türü sevenler ve türü merak edenler için müthiş bir seçenek. Ne olur okuyun.️
“O, dünyanın en ünlü adamı. Sorun şu ki henüz dünyaya inmedi.”
Hadi dünyaya inelim (Bediha Yılmaz)

Kitab siyahımda hər növdə kitaba yer verməyə çalışan biri olsamda hərhal “science fiction” kitablarının yeri məndə tam ayrıdır. Amma bu janrın şah əsərlərini də oxumadan özünüzü sözün əsl mənasında həmin janrın sevdalısı da elan edə bilməzsiniz. Marslı və ya original adı ilə desək The Martian da tam olaraq bu kateqoriyadan bir kitabdır .Hansı ki, bəzilərimiz kitabı əvəzinə filminə baxmış, bəziləri mən kitabları filmlərdən üstün tuturam deyib kitabını oxumuş və qalan mənim kimi hər şeyə başını qatmağı sevən kəsim də həm kitabı, həm də filmi ilə maraqlanmışdır. Amma ən azından hamının ömründə bir dəfə də olsa adını eşitdiyi bir əsərdir.
Marsı şəxsi mülkü kimi istifadə edən bir baş qəhrəmanımız var, Mark Watney, öz diliylə desək “space pirate”. Texniki səbəblərdən öz yoldaşları onun öldüyünü düşünmüş və onu bir növ xəbərləri də olmadan doğurdan ölümə tərk etmişlər. O da öz müasir dövrünün “Robinson Crusoe” obrazına çevrilmişdir.  Əgər səhv xatırlamıramsa əsərin yazıçısı olan Andy Weir bu əsəri gənclik illərində bir hobbi olaraq öz qurduğu web saytında yazmağa başlamışdır.
Bu məlumatı Barış Özcanın yazar haqqında hazırladığı bir videodan görmüşdüm. Bəlkə maraqlı olar sizə də. https://youtu.be/Wnz0HkCJ_Lw
Yazıçının əsəri yazma tərzi məndə doğurdan maraq oyatdı. Necə deyərlər  əsl “sarkazm”  zəka işidir və o da bunu uğurla bacarıb. Baş qəhrəmanına aşıladığı zəka səviyyəsini isə özünün də əsərində dediyi kimi ifadə etməkdə bir səhv görmürəm 😀
“Mark, seni kurnaz, akıllı hergele!”
Bununla yanaşı əsərdə sizi dayanıb düşünməyə vadar edən hissələr də var. Biz insanoğlu çox vaxt tənhalığı sevsəkdə özümüzün seçmədiyi bir tənhalığın necə də bərbat ola biləcəyini açıqca görə bilərik. Sadəcə sizdən ibarət bir dünya başlangıçta maraqlı görünsə də zaman içinde insanoğlunun əsl  təbiətinin bu olmadığını aydın şəkildə göstərir.
“Pathfinder’la uğraştığım tüm bu süre süresince, bu anın iyi mi olacağını hayal ettim. Biraz hoplarım zıplarım, luk naraları atarım ya da bir ihtimal dağa taşa hareket çekerim (zira kahrolası gezegenin alayı bana düşman) diye düşünüyordum fakat bu şekilde olmadı. Hab’a geri döndüğümde, GDF elbisemi çıkardım, toprağın üstüne oturdum ve ağlamaya başladım. Birkaç dakika ufak bir çocuk şeklinde hüngür hüngür ağladım. En sonunda burnumu çekmeye başladım ve derin bir refah hissettim.  Güzel bir huzurdu bu.  Şimdi aklıma geldi: Madem artık kurtulma şansım var, utanç verici anları günlüğe kaydetme mevzusunda daha dikkatli olmam gerekiyor. Günlük girişleri iyi mi siliniyordu ki? Görünürde bir seçenek yok… Neyse, buna sonrasında bakarım. Yapmam ihtiyaç duyulan daha mühim işlerim var.  Konuşmam ihtiyaç duyulan insanoğlu var benim!”
Digər tərəfdən də tək bir insanoğlunun belə nələrin üstəsindən gəlməyə qadir bulunduğunu görmək məncə növümüz üçün ümidverici bir şeydir.  Tüm canlılar içinde insan bəlkə də ən mükəmməli olmaya bilər amma heç şüphəsiz ən maraqlı varlıqdır. Dünyanın Mark Watney’i xilas etmə cəhdləri və onu dörd gözlə gözləmələri isə əslində nə qədər fərqli olsaqda dərinliklərdə hamımızın ortaq hisslər bəslədiyini və qəlblərimizin bir atdığınının sübutu deyil də nədir¿
yazar/i9967 (Waterlily)


Marslı PDF indirme linki var mı?


Andy Weir – Marslı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Marslı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Andy Weir Kimdir?

Amerikalı yazar Andy Weir çıkış romanı olan Marslı ile bilinmektedir. Kitap Goodreads okurlarına bakılırsa 2014’ün en iyi bilim-kurgu romanı seçilmiştir.


Andy Weir Kitapları – Eserleri

  • Marslı
  • Artemis
  • Project Hail Mary
  • Randomize


Andy Weir Alıntıları – Sözleri

  • Hayatta ufak şeylerle mutlu olmayı bileceksin. (Marslı)
  • Herkes öldüğümü sanıyor. (Marslı)
  • Bir yürüyüşçü dağlarda kaybolsa, insanoğlu bir arama düzenlerler. Bir tren kaza yapsa, insanoğlu kan vermek için sıraya girerler. Bir zelzele şehrin birini yerle bir etse, dünyanın dört bir tarafınca insanoğlu acil durum malzemeleri gönderirler. Bu insanların içinde öyleki temelde bulunan bir şeydir ki, istisnasız her kültürde bulmaktadır. Evet, umursamayan adiler yok değil fakat umursayanlar onları sayıca katlıyor. Ve bu yüzden, benim tarafımda olan milyarlarca insan vardı. (Marslı)
  • Ben bir biliminsanıyım! İşte şimdi bir yere varıyoruz! Bilimi kullanma vakti geldi de geçiyor. Pekâlâ, dâhi beyin: Bir şeyler bul!
    …Açım.
    Beni hayal kırıklığına uğrattın, beyin. (Project Hail Mary)
  • Fakat insanoğlunun canı tehlikede olunca ne kadar süratli ilerleyebildiğini görseniz şaşarsınız . (Artemis)
  • Ne kadar yalnız olduğumu fark etmemle hissettiğim rahatsız edici hisleri bastırdım. Şimdilik bu saçmalıklara ayıracağım zaman yoktu. (Artemis)
  • Mesele şu ki aptalca fikirler, işe yaradıklarında dâhice fikirlere dönüşürler. (Project Hail Mary)
  • “Biz, evrimin müsaade ettiği kadar zekiyiz. Yani gezegenlerimizde baskın çıkmamıza yetecek minimum zekâya sahibiz.” (Project Hail Mary)
  • “Kasvetli zamanlarda yaşıyoruz,” dedim. (Project Hail Mary)
  • Ay’da büyüdüysen, karanlık tarafının olması kaçınılmaz. (Artemis)
  • “İnsanlar ölümle yüzleştiklerinde, seslerini duyurmak isterler. Tek başına ölmek istemezler.” (Marslı)
  • “Dünya adına ölmeye geldim! Harika, değil mi?” (Project Hail Mary)
  • Fakat insanoğlunun canı tehlikede olunca ne kadar süratli ilerliyebildiğini görseniz şaşarsınız. (Artemis)
  • Belki içimdeki çocuksu iyimser konuşuyor fakat insanoğlu kafa kafaya verdiğinde her şeyin üstesinden gelebiliyorlar. (Project Hail Mary)
  • “Neden? Neden beklemiyorsun?”
    …Yedi yüz senelik bir ömrü olan birine “sabırsızlık” terimini iyi mi anlatabilirim ki?
    “İnsan huyu,” diyorum. (Project Hail Mary)
  • ilerlemek , bilim ve asırlardır hayalini kurduğumuz gezegenler ötesi bir gelecek . fakat bu gerçekte , bunu yapmalarının sebebi her insan evladının öteki insanlara yardım etmek için temel bir içgüdüsünün olmasıdır . kimi zaman bu şekilde görünmeyebilir fakat bu doğru . bir yürüyüşcü dağlarda kaybolsa , insanoğlu bir arama düzenlerler . bir tren kaza yapsa , insanoğlu kan vermek için sıraya girerler . bir zelzele şehrin birini yerle bir etse , dünyanın dört bir tarafınca insanoğlu acil durum malzemeleri gönderirler . bu insanların içinde öyleki temelde bulunan bir şeydir ki , istisnasız her kültürde yer bulmaktadır . evet , umursamayan adiler yok değil , fakat umursayanlar onları sayıca katlıyor . (Marslı)
  • “İnsanlar ölüm ile yüzleştiklerinde, seslerini duyurmak isterler. Tek başına ölmek istemezler.” (Marslı)
  • Her süre ümit var. (Marslı)
  • Bir kere de bir şey planladığım şeklinde gitse keşke. (Marslı)
  • Ağlayarak uykuya dalmanın can bunaltıcı yanı bu işte. Uyandığınızda, sorunlarınız hâlâ sizi bekliyorlar. (Artemis)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş