Eğitim

Martıya Uçmayı Öğreten Kedi – Luis Sepulveda Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Martıya Uçmayı Öğreten Kedi – Luis Sepulveda Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kimin eseri? Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kitabının yazarı kimdir? Martıya Uçmayı Öğreten Kedi konusu ve anafikri nedir? Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kitabı ne konu alıyor? Martıya Uçmayı Öğreten Kedi PDF indirme linki var mı? Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kitabının yazarı Luis Sepulveda kimdir? İşte Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Luis Sepulveda

Çevirmen: Saadet Itina

Çizer: Mustafa Delioğlu

Tasarımcı: Gözde Bitir

Yayın Evi: Can Çocuk Yayınları

İSBN: 9789755109428

Sayfa Sayısı: 124


Martıya Uçmayı Öğreten Kedi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dostluk ne vakit adım atar? Okyanusa dökülen petrolden zehirlenen genç martı Kengah, karaya ulaşmayı ve orada yumurtlamayı başarır. Ölmeden ilkin, içinde yavrusunun bulunmuş olduğu yumurtayı kedi Zorba’ya emanet eder ve ondan üç mevzuda söz ister…


Martıya Uçmayı Öğreten Kedi Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanların işi ne kadar güç. Biz martılar, dünyanın her yerinde aynı şekilde feryat atarız,” diye bağırdı bigün Kengah, uçuş arkadaşlarından birine.
    “Haklısın. En şaşırtıcı olan da, arada bir kendi aralarında anlaşmayı başarabilmeleri,” diye yanıtladı arkadaşı.
  • … İnsanların denizleri pisliklerle zehirlemek şeklinde nalet olasıca bir saplantısı yüzünden yaşamını yitiren o zavallı martıyı düşünün,“
  • Soluk al. Yağmuru hisset. Yağmur sudur. Hayatın boyunca pek çok şey seni mutlu edecek; bunlardan biri sudur, biri rüzgâr, biri de, yağmurun ardından hep bir ödül gibi gelen güneş.
  • Yanlızca cesaret edenler uçabilir
  • “… Yağmuru hisset. Yağmur sudur. Hayatın boyunca pek çok şey seni mutlu edecek; bunlardan biri sudur, biri rüzgar, biri de, yağmurun ardından hep bir ödül gibi gelen güneş. Yağmuru hissetmiyor musun? Kanatlarını aç.”
  • Bize benzeyenleri kabullenmek ve sevmek oldukca kolaydır, fakat değişik biriyle bu oldukca zor olsa gerek.
  • Yumurtadan çıktığından beri seni koruduk. Seni bir kediye dönüştürmeyi düşünmeden sana tüm sevecenliğimizi verdik. Seni bir martı olarak seviyoruz. Senin de bizi sevdiğini, bizim senin dostların, ailen olduğumuzu hissediyoruz ve bil ki senin sayende biz, göğsümüzü gururla kabartan bir şey öğrendik: Farklı bir varlığı beğenmeyi, sevmeyi ve ona saygı göstermeyi.


Martıya Uçmayı Öğreten Kedi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okuduğum en iyi çocuk kitaplarından biri. Her yaş gurubuna hitap eden; empati, beraber yaşayabilme, farklılıkları kabullenebilme, dostluk, vefa, sözünde durma, çevre bilinci şeklinde kavramlar üstünde duran ve mesajlar veren güzel bir didaktik örneği. Bilhassa kedileri seven çocuklar/büyükler bu kitabı daha bir zevkle okuyacaklardır.
Ancak bir çocuk kitabında -tabi ki kültürel farklılıklar aklıma geliyor ama- devamlı içki ve sigara içen, hile meydana getiren karakterin olması eleştirilebilir. Yazar bu karakteri seçilen dostluklarda fena karakterlere dikkat çekmek için kullanmış olabilir fakat yaş gurubu itibariyle evlatların bunu ayırt edememe ihtimali rahatsız edici.
Kitaptaki çizimleri de oldukca beğendim.
“Yalnızca cesaret edenler uçabilir diye miyavladı Zorba…”
İyi okumalar. (genius)

İçimdeki çocuk pek bir sevmiş oldu bu öyküyü. Okurken kucak dolusu gülümsedi. Epeyi akıcıydı, nüktedandı.
Kitapta, çocuklar için ve dahası biz genç ya da yetişkinler için -kaliteli her çocuk kitabında olduğu gibi- altın ifadeler vardı. Bunların en öne çıkanı da; bir kimsenin düşmanı olabilecek hiç kimseye karşı sözünde durmasıydı, bırak yaşamını almayı, ona bir yaşam bağışlamasıydı, tüm farklılığına karşın onu kabul etmesi ve kendisi olması için yüreklendirmesiydi.
Fazlaca hoşuma gitti. Zaten armağan niyetiyle almıştım, yumurcaklar için bir ön araştırma yapmış oldum. 🙂 (Cemil KORKMAZ ψ)

Martıya Uçmayı Öğreten Kedi, Okyanusa dökülen petrolden zehirlenen martının o zehirden kurtulma cabasını, kurtulmayı başaramayınca da karada karşılaşmış olduğu kedi Zorba’ya yumurtasını emanet etme ve ondan bazı sözleri alma öyküsünü konu alıyor. Kedi ve yumurtadan çıkan martı (Talihli) ‘nın dostluğu ve Zorba’nın sözlerini yerine getirme öyküsünü okuyoruz.
Güzel tasarımı ile kitabın kapağı ve içeriğindeki çizimler dikkatleri çekiyor ve yazarın güzel üslubuyla o güzellik buluşuyor.
Bilhassa çevre kirliliği farkındalığında bulunması, kedinin verdiği sözü tutmasının önemini, iki değişik varlığın (kedi ve martının) birbirini seveceğinin mümkün olduğu mesajını vermesi çokça güzel.
Bakalım Zorba, Martıya uçmayı öğretebilme yolunda neler meydana getirecek ve martıya uçmayı öğretebilecek mi
Kesinlikle Tavsiye ederim
kitap/kitap–18544 (Onur Al)


Martıya Uçmayı Öğreten Kedi PDF indirme linki var mı?


Luis Sepulveda – Martıya Uçmayı Öğreten Kedi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Martıya Uçmayı Öğreten Kedi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Luis Sepulveda Kimdir?

Gençliğinde içinde yer almış olduğu politik etkinlikler sebebiyle işkenceye uğradı ve 25 yaşlarında ülkesini terk etmek durumunda kaldı. Bunun peşinden, birçok Cenup Amerika ve Avrupa ülkesinde yaşadıktan sonrasında, 1980 senesinde Almanya’ya taşındı. Ailesiyle beraber on yılı aşkın bir süre bu ülkede yaşadı. Sepulveda, 1997’den itibaren İspanya’da, Asturias’ta yaşadı.

Dünyanın derhal her yerini dolaşmış olan yazar, Green Peace Örgütü’nün üyesiydi; UNESCO’nun kimi çalışmalarında da vazife almıştır.

Sepulveda, sürgüne gittiği dönemde yazmaya başladı;kendi yaşamı, tabiat, ülkeler ve halklar hakkında, kısa öykü, roman, oyunlar, radyo oyunları ve tecrübe etme türünde yapıtlar verdi. Biroldukca ödül aldı. Uluslararası alandaki ilk çıkışını, Türkiye’de Can Yayınları’ndan çıkan Aşk Romanları Okuyan İhtiyar’la yapmış oldu. Bunu izleyen yapıtları içinde gene Can Yayınları tarafınca piyasaya çıkan Dünyanın Sonundaki Dünya, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi sayılabilir.

Dünyayı saran Korona virüs salgınında, Luis Sepúlveda’ya da Portekiz’de katılmış olduğu bir festivalin peşinden corona virüsü teşhisi konulmuştu. Festivaldeki tüm katılımcılar ondan sonra karantina altına alınmıştı. 25 Şubat 2020’de tedaviye başlayan yazar, 16 Nisan 2020’de kurtulamayarak ölmüştür.


Luis Sepulveda Kitapları – Eserleri

  • Martıya Uçmayı Öğreten Kedi
  • Aşk Romanları Okuyan İhtiyar
  • Dünyanın Sonundaki Dünya
  • Duygusal Bir Katilin Günlüğü
  • Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü
  • Patagonya Ekspresi
  • Boğa Güreşçisinin Adı


Luis Sepulveda Alıntıları – Sözleri

  • “… ve uzaklıklar hele anılarla sarmalanmışlarsa daha da acı verirler.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Her vakit bir sevinç anıtı olan Rudi Weismann unutulmuş bir nebat şeklinde kuruyup gitti.Birgün sabaha doğru onu uyku tulumunda ölü bulduk.Yüz ifadesi herhangi bir otopsi yapılmasını gereksiz kıldı:Rudi Weismann acıdan ölmüştü. (Patagonya Ekspresi)

  • Onları, birdaha görüşmeyeceklerini bilen birinin umutsuzluk ve hüzün karışmış sevgisiyle kucakladım. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Denize ne gözle bakarsınız bilmiyorum fakat ben ve sanırım minik Pedro da öyleki,denize o yok edici gücüne rağmen insanların küstah ve kuvvetsiz girişimlerine büyük bir cömertlikle katlanan uçsuz bucaksız ve kudretli bir mahluk gözüyle bakıyorum. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Gerçek dostlar sessizliği paylaşmayı da bilir. (Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü)
  • İnsan suratı asla yalan söylemez; yaşadığımız tüm kara parçalarını gösteren yegâne harita odur. (Duygusal Bir Katilin Günlüğü)
  • Dost sohbetleri,bana bir kez daha insanoğlunun kendisini en iyi hissettiği yer bulunduğunu kanıtladı. (Patagonya Ekspresi)
  • Bize benzeyenleri kabullenmek ve sevmek oldukca kolaydır, fakat değişik biriyle bu oldukca zor olsa gerek. (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Uzaklıklar hele anılarla sarmalanmışlarsa daha da acı verirler. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • … İnsanların denizleri pisliklerle zehirlemek şeklinde nalet olasıca bir saplantısı yüzünden yaşamını yitiren o zavallı martıyı düşünün,“ (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Yumurtadan çıktığından beri seni koruduk. Seni bir kediye dönüştürmeyi düşünmeden sana tüm sevecenliğimizi verdik. Seni bir martı olarak seviyoruz. Senin de bizi sevdiğini, bizim senin dostların, ailen olduğumuzu hissediyoruz ve bil ki senin sayende biz, göğsümüzü gururla kabartan bir şey öğrendik: Farklı bir varlığı beğenmeyi, sevmeyi ve ona saygı göstermeyi. (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • …üzüntümü gördüğünde
    o kalmak istedi,
    fakat yazılmıştı artık,
    o gece,
    aşkını kaybedeceği… (Duygusal Bir Katilin Günlüğü)
  • -O avanaklara açıklayın, ödül vermeden ilkin atmosferin kirlenmesini önlesinler,diye deklare etti öfkeyle. (Patagonya Ekspresi)
  • Bazen yunuslar bana, insanlardan daha duyarlılarmış şeklinde gelir, hatta daha da akıllı…
    Hiyerarşiye aldırmayan tek hayvan türü bunlar.
    Denizin anarşistleri! (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Gerçek dostlar hayalleri de umutları da paylaşırlar. (Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü)
  • “Birine güvenmek bir insanoğlunun haiz olabileceği en güzel duygulardan biriydi.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • “Bu dünyada hiçbir şeyden güvenilir olamazsın.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Yanlızca cesaret edenler uçabilir (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • “… Yağmuru hisset. Yağmur sudur. Hayatın boyunca pek çok şey seni mutlu edecek; bunlardan biri sudur, biri rüzgar, biri de, yağmurun ardından hep bir ödül gibi gelen güneş. Yağmuru hissetmiyor musun? Kanatlarını aç.” (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Rüzgârsız bir tan vakti,hafifçe bir meltem,büyük fiyordun derin sularında ilerlemek için Pasifik’i bırakmakta olduğumuzu haber veriyor.Suyun yüzeyi üstünde doğan güneşin gümüş yansımalar saçmış olduğu madeni bir levha şeklinde. (Patagonya Ekspresi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş