Eğitim

Maymun Kadar Aklım Olsa – Ben Ambridge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Maymun Kadar Aklım Olsa – Ben Ambridge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Maymun Kadar Aklım Olsa kimin eseri? Maymun Kadar Aklım Olsa kitabının yazarı kimdir? Maymun Kadar Aklım Olsa konusu ve anafikri nedir? Maymun Kadar Aklım Olsa kitabı ne konu alıyor? Maymun Kadar Aklım Olsa PDF indirme linki var mı? Maymun Kadar Aklım Olsa kitabının yazarı Ben Ambridge kimdir? İşte Maymun Kadar Aklım Olsa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ben Ambridge

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786051980379

Sayfa Sayısı: 287


Maymun Kadar Aklım Olsa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

“Hararetle tavsiyemdir! Çok eğlenceli ve zihin açıcı.”

—Alex Boese, Kafası Güzel Filler’in yazarı-

BÜYÜK İLGİ GÖREN PSY-Q’NUN YAZARINDAN!

Toplanın!

Profesör Ben Ambridge’in Psikoloji Sirki şehre geldi!

Akıllı kapuçinler! Psişik köpekler! Solak filler! Dilbilimci yunuslar! Duygusal amipler!

Ve evrimin daha nice muhteşem örneği!

Psikologlar, zooloji biliminin sınırlarını zorlayarak köpekler için kişilik testleri ve güvercinler için mantık bulmacaları hazırlıyorlar; balıklara uzamsal mantık yürütme problemleri veriyor, papağanlardan ritim tutmalarını istiyorlar.

Ben Ambridge bundan bir adım ileri gidiyor.

Maymun Kadar Aklım Olsa, onlarca interaktif bulmaca, kontrol, oyun ve sual üstünden tabiatın harikalarına karşı kendinizi sınama fırsatı sunuyor! İ

Hayvanlar âlemindeki yerinize dair yargılarınızı gözden geçirmeye –ve bunu yaparken fazlasıyla eğlenmeye– hazır mısınız?


Maymun Kadar Aklım Olsa Alıntıları – Sözleri

  • “Yaygın inanca karşın, yarasaların gerçekte kör olmadığını biliyor muydunuz? Yarasaların gözleri pekâlâ çalışır durumdadır; sorun, gündüzlerini uykuda geçirip sadece karanlık basınca avlanmaya çıkmalarıdır ki bu da kuşkusuz, verdikleri kötücül izlenime katkıda bulunan bir etkendir.”
  • Psikolojik yönden bakarsak haiz olduğumuz bir şeyi yitirmek, aynı şeyi elde edememekten oldukça daha kötüdür.
  • Doğa tarafınca denetim edilmek yerine doğayı denetim etmeyi başaran başka hangi tür vardır? Uygarlıklar kuran,tarih yazan,sanat üreten, müzik icra eden,soyut düşünen,dille kontakt kuran,makine tasarlayıp üretebilen, felsefe ve dinde mevcud derin doğruları inceleyen başka hangi tür vardır?
  • Darwin haklıydı: İş insanlarla hayvanlar arasındaki farklara erişince, her şey göreli ve tüm hayvanlarla akrabayız: Hepimiz koca bir ailenin üyeleriyiz.
  • “Yaygın inanca karşın, yarasaların gerçekte kör olmadığını biliyor muydunuz? Yarasaların gözleri pekâlâ çalışır durumdadır; sorun, gündüzlerini uykuda geçirip sadece karanlık basınca avlanmaya çıkmalarıdır (ki bu da kuşkusuz, verdikleri kötücül izlenime katkıda bulunan bir etkendir).”


Maymun Kadar Aklım Olsa İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Maymun Kadar Aklım Olsa |3+/5|
Kimi vakit birilerine sinirlendiğimiz vakit, hayvan benzetmesi yaparız. Bence bu kitabı okuduktan sonrasında şahıs tekrar bu biçim benzetmeler yapmaktan kaçınacaktır. Şundan dolayı eğer birisi o kişiyi, hayvan isimlerini zikretme usulü ile hakaret etme noktasına getirdiyse muhtemelen birçok hayvan, hayvan adı yakıştırılan kişiden daha akıllı olacaktır.
Belki de vakada hayvan adı yakıştırılan şahıs masumdur ve aksine hayvan adını yakıştıran kişiden oldukça daha zekidir hayvanlar.
Elimdeki kitap sizin aklınızda bir devrim tesiri yaratacak türden bir kitap değil. Ancak okurken eğlenebileceğiniz ve iki haber programı içinde olan eğlence amaçlı bir bilim programı izliyormuşsunuz hissi yaratan kitap olarak düşünebilirsiniz kendisi. Belki de Pazar sabahları gösterilen programlara da benzetebiliriz.
Sizleri bilmiyorum fakat akıllı hayvanlı tv programı diyince benim aklıma Zabu Mafu (Zoboo Mafoo) geliyor. Neyse, mevzumuza geçelim.
Bundan ilkin Psy-Q kitabını bizlerle buluşturmuş olan Ben Ambridges bu sefer hayvanları bizlere konu alıyor. Hayvanların çeşitli zeka testlerinde ne tür başarılar sergilediklerini anlatıp onlarla yarışmamız için bizi teşvik ediyor. Şundan dolayı bizimle konuşmak istediği bir şey var ve o da, insanların hakkaten hususi olup olmadığı.
İnsan, hususi olarak yaratılmış, öteki hiçbir canlıya benzemeyen kabiliyetlere haiz kainatın en üstün varlığı mı? Ben Ambridges’in cevabına nazaran bizlere hususi kabiliyetlerimiz olsa da düşündüğümüz kadar hususi değiliz.
İnteraktif ve bunun yardımıyla keyifli olmayı kolaylıkla başaran bir kitap. Kitabın içinde çeşitli bulmacalar ve etkinlikler ile siz de kendinizi sınayabiliyorsunuz. Her bir başlıkta, bir sınama var ise ilkin siz kendinizi sınıyorsunuz, arkasından hayvanların başarısını öğrenip işin bilgilenme kısmına geçiyorsunuz. Bilgilenme kısmında ise hayvanların bu teste iyi mi doğal olarak tutulduğu, ne kadar başarı göstermiş bir netice aldıkları ve bunu ne için yaptıklarını konu alıyor.
Aşağı yukarı birçok hayvanın bahsi geçiyor. Fareler, filler, yarasalar ve hatta böcekler dahi. İnsana atfettiğimiz o birçok durumun hayvanlar içinde yaşanabileceğine tanıklık ediyorsunuz. Kitapta anlatılanlar size söz salatası yada tatava gelebilir, inanmak istemeyebilirsiniz. Bunun için de yazar size sağlam bir kaynakça kısmı bırakmış. Eğer merak ederseniz kitabın arkasındaki kaynakçadan, meydana getirilen deneylerin derinini inceleyebilirsiniz.
Kapağından dolayı sanki bulmaca kitabı izlenimi bıraksa da bence bu kitabın öncelikli amacı meramını anlatmak. Sadece, bunu yapmak için daha etkileşimli bir yol seçmiş yazar ki, okuyucunun aklında daha iyi kalsın.
Hayvanların acı çekip çekmediğin, hayvanlarla niçin konuşamadığımızı ve hayvan deneylerine niçin gereksinim duyduğumuzu da konu alıyor yazar. Hayvanlarla deneye karşı olan kesime de hayvan deneyleri yardımıyla keşfedilen şeyleri gösteriyor. Ben de süper destekçisi değilim fakat elimizde şimdilik daha iyi bir çözüm yok, diye düşünmekteyim.
Malum bir kitapçının 12.90 Türk Lirası kampanyası yardımıyla edindim bu kitabı. Eğer siz de bu yörelerde bu kitabı görürseniz bence bir talih verin. Hem keyifli hem öğretici. Bir kitap benzer biçimde baştan sona okumanıza da gerek yok. Bir köşeden bir aşağıdan; bir baştan bir sondan okunabilir. Ben beğendim ve indirimli fiyatının denk geleceği öteki kitaplara kıyasla daha öğretici olacağını düşünüyorum.
Hayvanların tüm sırrını çözeceğimiz güzel günler dileğiyle. Kendinize iyi bakın. (Klavyetik)

İnsan zekâsı hayvan zekâsına karşı. Ben Ambridge’nin ilk kitabında insanlara yönelik testler vardı ve oldukça iyi bir kitaptı PSY-Q. Bu yeni kitapta PSY-Q’dan değişik olarak, verilen testlerin hayvanlara uygulanan versiyonları da var. Üstelik bu hayvanlar, maymundan böceğe kadar çeşitleniyor. Kitabın temel savı, insanoğlunun da bir hayvan olduğu; “aradaki farkın tür değil, aşama farkı” olduğudur. Bu söz de Charles Darwin’e ilişkin. Kitap, evrimsel bir bakış açısıyla kaleme alınmış. Dolayısıyla, bilhassa ilk sayfalarda Darwin’e hatrı sayılır atıf bulunuyor. Yeri gelmişken, Darwin Türlerin Kökeni kitabında, “evrim” terimini asla kullanmamış; bunun yerine, “organik seçim” terimini kullanmıştır. Kitapta 74 tane kontrol ya da açıklayıcı vaka var. Bunlar, bir durum karşısında karar vermekten, azlık ya da çokluğu tahmin etmeye, bir güzergâhı hatırlamaktan bir yüzü tanımaya kadar çeşitlilik gösteriyor. Testlerin bazıları, dost ortamlarında sohbeti renklendirebilecek türden. Kitabın dili esprili. Hayvanlar alemine dair garip bilgilerle dolu. Mesela, üç kilogramın üstündeki tüm canlıların (bir fareden file kadar) idrar boşaltma süreleri 21 saniye imiş. Evet, bilim adamları üşenmemiş bunu bile ölçmüşler. Kitabın kaynakçasının yanı sıra ilgili testlerin anlatıldığı sayfalarda ek okuma yada video önerileri de bulunuyor. Eğlenerek okunabilecek, okurken yeni bilgilerin öğrenilebileceği bir kitap olmuş. (Ferdi Bişkin)

Ben Ambridge bundan bir adım ileriye gidiyor. Maymun Kadar Aklım Olsa, onlarca interaktif bulmaca, kontrol, oyun, ve sual üstünden tabiatın harikalarına karşı kendinizi sınama fırsatı sunuyor! (Hülya İnaç)


Maymun Kadar Aklım Olsa PDF indirme linki var mı?


Ben Ambridge – Maymun Kadar Aklım Olsa kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Maymun Kadar Aklım Olsa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ben Ambridge Kimdir?

Dünyanın en büyük psikoloji deneyleri ile kendinizi kontrol etmenizi isteyen bir bilim insanı…


Ben Ambridge Kitapları – Eserleri

  • PSY-Q
  • Maymun Kadar Aklım Olsa


Ben Ambridge Alıntıları – Sözleri

  • “Yaygın inanca karşın, yarasaların gerçekte kör olmadığını biliyor muydunuz? Yarasaların gözleri pekâlâ çalışır durumdadır; sorun, gündüzlerini uykuda geçirip sadece karanlık basınca avlanmaya çıkmalarıdır (ki bu da kuşkusuz, verdikleri kötücül izlenime katkıda bulunan bir etkendir).” (Maymun Kadar Aklım Olsa)
  • Her ne kadar kendimizi mantıklı düşünen biri olarak görmeyi sevsek de, hakkaten mantığımızı kullanmak zorunda kaldığımızda, çoğumuz en temel akıl yürütmeleri bile başaramıyor ve hayatta daha ziyade kısayollara ve sezgilerimize güveniyoruz. (PSY-Q)
  • Erkeklerin hanımlarda hala “görünüş” ve “güzel yüz” özelliklerine ehemmiyet verdiğini, hanımefendilerin ise güvenilirlik, dürüstlük ve nezaket (ek olarak komiklik anlayışı) benzer biçimde şeylere erkeklerden daha çok ehemmiyet verdiğini gösteriyor. (PSY-Q)
  • Zaman bir okyanus, bir hırsız, bir şifacı, bir hapishane, bir öğretmendir; zaman nakittir. (PSY-Q)
  • Aşağıdaki hikâyede yanlış olan nedir?
    Baba ve oğlu ölümcül bir bakteriye maruz bırakılırlar. Vücudu hızla tümör üreten baba ne yazık ki ölür. Oğlu hayatta kalır, fakat ne olursa olsun ameliyat olması gerekmektedir ve aceleyle hastaneye kaldırılır. Bir cerrah çağrılır. Cerrah odaya girip hastayı görünce, “Aman Allahım, bu ameliyatı yapamam, o benim oğlum!” diye haykırır. (PSY-Q)
  • Darwin haklıydı: İş insanlarla hayvanlar arasındaki farklara erişince, her şey göreli ve tüm hayvanlarla akrabayız: Hepimiz koca bir ailenin üyeleriyiz. (Maymun Kadar Aklım Olsa)
  • Doğa tarafınca denetim edilmek yerine doğayı denetim etmeyi başaran başka hangi tür vardır? Uygarlıklar kuran,tarih yazan,sanat üreten, müzik icra eden,soyut düşünen,dille kontakt kuran,makine tasarlayıp üretebilen, felsefe ve dinde mevcud derin doğruları inceleyen başka hangi tür vardır? (Maymun Kadar Aklım Olsa)
  • İnsanlar mutsuz oldukları vakit daha kolay teslim olur ve moralleri düzelsin diye ufak ödüllere sarılmış olur. (PSY-Q)
  • Geleneksel inanışın aksine aşinalık ayrılık değil, yakınlık doğurur, daha ilkin gördüğünüz bir şeyi görmediğiniz bir şeye tercih edersiniz. Belli bir noktaya kadar, ne kadar oldukça görürseniz, o denli oldukça seversiniz. Uyaranın bilinçaltı olarak verildiği durumlarda bile doğrudur bu. (PSY-Q)
  • Psikolojik yönden bakarsak haiz olduğumuz bir şeyi yitirmek, aynı şeyi elde edememekten oldukça daha kötüdür. (Maymun Kadar Aklım Olsa)
  • Kötülüğün vücut bulmuş hali diye düşündüğünüz, bir ihtimal bir katil yada fanatik bir önder olan biri (sözgelişi hitler) tarafınca daha ilkin giyilmiş bir kazağı giymeye ne dersiniz? Amerika’da meydana getirilen bir deneyde bu durumun insanoğlu için kazağın kişisel bir düşmanları yada bir hepatit hastası tarafınca giyilmiş olmasından yada kısa bir süreliğine “bir köpek pisliğine” düşmüş olmasından bile daha fena algılandığı bulgulanmıştır. (PSY-Q)
  • “Yaygın inanca karşın, yarasaların gerçekte kör olmadığını biliyor muydunuz? Yarasaların gözleri pekâlâ çalışır durumdadır; sorun, gündüzlerini uykuda geçirip sadece karanlık basınca avlanmaya çıkmalarıdır ki bu da kuşkusuz, verdikleri kötücül izlenime katkıda bulunan bir etkendir.” (Maymun Kadar Aklım Olsa)
  • İnsanlar mutsuz oldukları vakit daha kolay teslim olur ve moralleri düzelsin diye ufak ödüllere sarılmış olur. (PSY-Q)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş