Genel

MEB Bakanı Özer açıkladı: Yeni sistem geliyor! Önümüzdeki yıl ..

Editörün SeçtikleriEğitimGündem

MEB Bakanı Özer deklare etti: Yeni sistem geliyor! Önümüzdeki yıl ..

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den son dakika açıklaması geldi. Meclis plan ve bütçe komisyonunda, bütçe mesaisi devam ediyor. Bakan Özer, önümüzdeki yıl için gelecek olan sistem hakkında mühim bir sunum yapmış oldu. İşte dört gözle beklenen detaylar..

Bakan Özer, yapmış olduğu sunumunda önümüzdeki yıl, öğrencilerin okulu terk etmesini önlemek amacı ile, “Erken uyarı sistemi” kurulacağını belirtti.

Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplantı. Bakan Özer Bakanlığının 2023 bütçesine ilişkin sunumuna başlayarak, bilgileri söyledi. İşte o detaylar..

BAKAN ÖZER’İN AÇIKLAMASI VE DETAYLAR..

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlık olarak yaz sürecini beklemeden ara tatillerde de yaz kursu kapsamını genişleterek öğrencilere destek olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim ve öğretimin her kademesinde tüm bireylerin nitelikli eğitime ulaştığı bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflediklerini, tüm emekleri bu hedefe uygun olarak yürüttüklerini ve eğitim politikalarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 2000’li yıllardan itibaren eğitim sisteminin birçok bileşeninde eş zamanlı olarak meydana gelen zamanı bir dönüşüm sürecine girdiğini ifade eden Özer, eğitimin tüm kademelerinde bir taraftan okullaşma oranlarının artırılması vesilesiyle eğitimin kitleselleştirildiğini öteki taraftan sınıf başına ve öğretmen başına düşen talebe sayısının mühim seviyede azaltılarak OECD averajına yaklaştırıldığını söylemiş oldu.

Yaşanan bu dönüşüm sürecinde ana hedeflerden birisinin eğitimde fırsat eşitliğini çoğaltmak bulunduğunu dile getiren Özer, oldukca kapsamlı toplumsal politikaların hayata geçirildiğini, okullaşma oranlarının okul öncesinden başlayarak tüm eğitim kademelerinde ilk kez yüzde 95’in üstüne çıkartıldığını kaydetti.

Okullaşma oranlarındaki artışın en çarpıcı olduğu eğitim kademesinin okulöncesi ve ortaöğretim kademesi bulunduğunu vurgulayan Özer, “2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sisteminin de önemli katkıları neticesinde ortaöğretimde yüzde 44 olan okullaşma oranı yüzde 95’e yükseltilmiştir.” dedi. – “Türk eğitim sistemini dünyayla daha fazla rekabet edebilir hale getireceğiz”

Özer, 2022-2023 eğitim ve öğretim senesinde resmi ve hususi 15 bin 918 okul öncesi, 25 bin ilköğretim, 18 bin 186 ortaokul ve 12 bin 714 lise ile toplam 71 bin 818 okulda 1 milyon 200 bin öğretmen ve 19 milyon 100 bin talebe ile eğitim ve öğretime devam edildiğini söyledi. Özer, şu şekilde devam etti:

“Toplumun tüm kesimlerini içine alan örgün ve yaygın eğitim hizmetlerini yürütebilmek için Bakanlığımız, Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Kalite Kurulu, ÖSYM, üniversiteler ve diğer Bakanlıklara ayrılan kaynaklarla eğitim bütçemiz, 651 milyar 377 milyon 155 bin lira olarak belirlenmiştir. Bu rakam 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 14,6’sına karşılık gelmektedir.

Eğitime ayrılan bu bütçe ile 2023 yılında eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi, mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerinin çok boyutlu desteklenmesine yönelik çalışmalar ön planda olacaktır. Her öğrencimize benzer imkanları sunabildiğimiz, tüm öğretmenlerimize farklı gelişim fırsatları sağladığımız ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren bir mesleki eğitim sistemi ile ülkemizin eğitimde çok daha ileri noktalara taşımayı amaçlıyoruz. Tüm bu adımlar sayesinde Türk eğitim sistemini dünya ile daha fazla rekabet edebilir bir hale getireceğiz.”

5 YAŞTAKİ OKULLAŞMA ORANI HEDEFİ

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını OECD averajlarına ulaştırmayı hedeflediklerine işaret eden Özer, bu kapsamda bir yıl benzer biçimde kısa bir süre içinde 2 bin 50 yeni anaokulu, 15 bin 500 yeni ana sınıfı açtıklarını bildirdi.

Köy okullarında ana sınıfı açılması için lüzumlu olan asgari talebe sayısının 10’dan 5’e düşürüldüğünü, köy okullarında da okul öncesi eğitime erişimin kolaylaştırıldığını belirten Özer, bu düzenlemeyle bilhassa düşük sözü geçen alanlarda okullaşma oranlarının artırılmasının sağlandığını, kısa süre içinde bu bölgelerde yaşayan 20 binden fazla öğrencinin okul öncesi eğitime erişim sağladığını kaydetti.

Özer, “Böylece, 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 9’dan yüzde 14’e, 4 yaşta yüzde 16’dan yüzde 35’e yükselttik. 5 yaşta ise okullaşma oranını kısa sürede yüzde 65’den yüzde 97’ye ulaştırdık. 2022 yılı sonuna kadar 5 yaştaki okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Böylece zorunlu eğitim öncesinde tüm öğrencilerimizin en az bir yıl okul öncesi eğitim alma hedefini gerçekleştirmiş olacağız. Okul öncesi eğitimde 3-5 yaş aralığındaki okullaşma oranını 2023 yılında OECD ortalamasına ulaştırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesini yapmış oldu.

 “2023’TE ORTAÖĞRETİMDE 10 BİN OKUL PROJESİNİ BAŞLATACAĞIZ”

Derslik başına düşen talebe sayısını azaltmak için eğitim altyapısının devamlı güçlendirildiğini, bu çerçevede 2003’ten bugüne dek toplam 356 bin 438 yeni dersliğin yapımının tamamlanarak eğitim ve öğretimin hizmetine sunulduğunu aktaran Özer, sınıf başına düşen talebe sayısının temel eğitimde 23’e, ortaöğretimde ise 22’ye düştüğünü söylemiş oldu.

Bakan Özer, Mesleki Eğitimde 1000 Okul, Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi’ni tamamladıklarını, 2023’te “Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi”ni başlatarak okullar arası olanak farklılıklarının azaltılmasının hedeflendiğini, destek verilen ortaöğretim kurumlarının sayısının daha da artırılacağını dile getirerek projeler tüm olarak düşünüldüğünde 2023 sonunda 20 binden fazla okula çoklu destek sağlanacağına dikkati çekti.

“Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi” ile iki ay benzer biçimde kısa sürede Türkiye genelinde 16 bin 361 okula yeni kütüphane kurulumunu tamamladıklarını özetleyen Özer, eğitim sisteminde kütüphanesi olmayan okulun kalmadığını altını çizdi.

Özer, okul kütüphanelerinde 28 milyon olan kitap sayısının 85 milyona çıkarıldığını, bu sayının 2022 sonu itibarıyla 100 milyona ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bakan Özer, köy yaşam merkezleri projesinin detaylarını da paylaşmış olduğu konuşmasında, “2023 yılında tüm köy okullarını bu proje kapsamında açarak projeyi tamamlayacağız.” dedi.

Okullar arası olanak farklılıklarını azaltmak ve okulların kendi gereksinimlerini kendilerinin karşılayabilmesini sağlamak için 2022-2023 eğitim öğretim yılı öncesinde “okul bütçesi” projesinin uygulandığını belirten Özer, bu uygulamaya 2023’de de devam ederek okulların oldukca daha kuvvetli hale getirileceğini bildirdi.

Bakan Özer, 2023 senesinde öğrencilerin eğitim alırken hem de daha çağdaş ve konforlu ortamlarda konaklayabilmelerini sağlamak için tüm pansiyonlarda yenileme çalışmalarının gerçekleştirileceğini, ek olarak, tüm öğretmenevleri, uygulama otelleri ve hizmet içi eğitim enstitülerinin yenileme emekleri kapsamına alınarak ISO 9001 kalite belgesi ile belgelendirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

“2023’TE ETKİLEŞİMLİ TAHTA OLMAYAN SINIFIN KALMAMASINI HEDEFLİYORUZ”

Öğrencilerin daha iyi bir eğitim alması ve öğrenme süreçlerinin teknolojik altyapıyla desteklenmesi için okulların teknolojik olarak donatılmaya devam edileceğini aktaran Özer, 2023’te etkileşimli tahta olmayan sınıfın kalmamasının hedeflendiğini söylemiş oldu.

Kovid-19 salgınıyla daha da mühim hale gelen elektronik imtihan uygulamalarının daha geniş bir ağda daha çok kişiye ulaştırabilmek için harekete geçtiklerini belirten Özer, “Bu kapsamda 363 olan elektronik sınav merkezi sayısını 2022 yılı sonuna kadar 650’ye çıkararak aynı anda 13 bin kişinin sınavlardan yararlanmasını sağlayacağız. 2023 yılında ise tüm ilçelerde en az bir elektronik sınav merkezi olmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

Bakanlığın ilk kez, okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak suretiyle dört beceride Türkçe dil yeterliklerini bilgisayar tabanlı değerlendirmek suretiyle imtihan uygulaması geliştirdiğini bildiren Özer, “Uluslararası sınav uygulamalarının standartlarında hazırlanan uygulamadan elde edilen çıktılar, Türkçe dil eğitiminin daha etkili hale getirilmesi amacıyla kullanılacaktır. Bu uygulamanın yapılabilmesi için özel hazırlanan elektronik sınav salonlarında diğer kurumlarla protokollü sınavlar da yapılmaktadır. Elektronik sınav salonlarında önümüzdeki yıl açık ortaokul ve lise sınavlarının da yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Bakan Özer, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine destek vermek suretiyle oluşturulan Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) uygulamasına 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm ara tatillerinde de devam edileceğini söylemiş oldu.

Talebe/Öğretmen Destek Sistemi’nin devreye konulduğunu, matematik seferberliği kapsamında, matematik eğitim dijital platformunun geliştirildiğini dile getiren Özer, “2022 yılının sonuna kadar Türkçe ve Yabancı Dil ile ilgili dijital platformları, tüm öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Özer, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcında 160 milyon destek kaynağın öğrencilere parasız dağıtımının sağlandığını söylemiş oldu.

Kovid-19 salgını dolayısıyla öğrencilerin yaşamış olduğu bilimsel nitelikli ve toplumsal beceri kayıplarının telafi etmek için yaz okulu uygulamalarının değişik ülkelerde yaygın şekilde uygulandığını dile getiren Özer, bu kapsamda 4 değişik yaz okulu açarak ortalama 1 milyon öğrencinin bu imkandan faydalanmasını sağladıklarını belirtti. Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak artık yaz dönemini beklemeden ara tatillerde de bu yaz kursu kapsamını genişleterek öğrencilerimize destek olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şartları elde eden öğretmenlerin yüzde 95’inin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurduğunu, başvuranların yüzde 99’unun eğitimlerini tamamladığını, sınava müracaat oranının da yüzde 98 bulunduğunu bildirdi.

Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, 334 bin 541 hususi eğitim öğrencisinin, kaynaştırma/bütünleştirme yöntemiyle akranlarıyla aynı sınıfta; hususi eğitim anaokulu, üç değişik kademede uygulama okulları ve hususi eğitim meslek okullarında 59 bin 635 hususi eğitim öğrencisine, ek olarak hastanelerde 993 öğrenciye ve evlerinde ise 10 bin 578 öğrenciye eğitim hizmeti sunulduğunu söyledi.

Hususi eğitime gereksinim duyan öğrencilerin, ilk kez bu yaz döneminde eğitim aldıkları kurumlara taşınmasını sağlayarak eğitimlerini sürdürebilme imkanı getirdiklerini belirten Özer, bu bağlamda hususi eğitim öğrencilerinin koşullarını iyileştirmek ve eğitimde fırsat eşitliğini teşvik etmek için mühim bir adım daha attıklarını kaydetti.

Özer, engeli olan 18 yaş üstü vatandaşlara devamlı eğitim desteği sağlamak suretiyle ilk kez engelli halk eğitim merkezleri kurduklarını, bu uygulamayı yıl sonuna kadar 81 ile, 2023 sonuna kadar da tüm ilçelere yaygınlaştıracaklarını söylemiş oldu.

“MESLEKİ EĞİTİMİ ÇOK BOYUTLU OLARAK DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Özer, geçmişte katsayı uygulamaları benzer biçimde haksız ve adaletsiz dış müdahalelerin, meslek liselerinin saygınlık yitirilmesine uğramasına yol açtığına işaret ederek bu etkinin eğitim sisteminin ötesinde iş gücü piyasasında da derinden hissedildiğini belirtti.

Son yıllarda mesleki eğitimi güçlendirmek için eğitim verdikleri tüm alanlarda sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak mesleki eğitimi tüm öğrenciler tarafınca tercih edilebilir hale getirilmesini sağladıklarını bildiren Özer, meslek liselerini güçlendirmek için yürüttükleri çalışmalara ilişkin detaylı data verdi.

Mesleki eğitim merkezlerindeki talebe sayısının 950 bine ulaştığına dikkati çeken Özer, “2022 hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleri ile buluşturmaktı. Kasım ayına gelmeden bu hedefe ulaşmış bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. 2023 yılında da mesleki eğitimi çok boyutlu olarak desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Özer, mesleki eğitimde kısa sürede elde ettikleri başarıların internasyonal eğitim toplumunun da dikkatini çektiğini ve bu başarıların öteki ülkelerle de paylaşılması için OECD’nin düzenlemiş olduğu Mesleki Eğitim Zirvesi’nin ilk kez 1 Aralık 2022’de İstanbul’da yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

ÖĞRETMENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Özer, öğretmenlerin mesleki gelişiminin desteklenmesi mevzusunda yürüttükleri emekleri anlatarak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili sürecin başarı göstermiş şekilde devam ettiğini altını çizdi.

Özer, “(Uzman ve başöğretmenlik) Sınava girme şartlarını sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95’i Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurmuştur, başvuranların yüzde 99’u eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerimizin yüzde 98’i de sınava başvurmuştur. Öğretmenlerimize, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göstermiş oldukları teveccühten dolayı hassaten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Eğitimin, ülkenin yarınını şekillendiren en mühim unsur ve insana dair yapılacak yatırımların en değerlisi bulunduğunu vurgulayan Özer, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hükümetimiz, bu bilinçle hareket etmekte, eğitim alanına yönelik yatırımlarını bilimsel ve pedagojik gelişmelerle koşut bir şekilde sürdürmektedir. Milli Eğitim Bakanı olarak şahsım, eğitim camiamız ve milletimiz adına genel bütçeden her daim en büyük payı eğitime ayırma geleneğini başlatan ve kararlı bir şekilde sürdüren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bu sürece katkısı olan ve bize destek veren herkese şükranlarımı arz ediyorum. Eğitimin ortak memleket meselesi olarak görülüp bu desteğin sürdürülmesi önemlidir. Komisyonumuzun da bu desteği vereceğine olan inancım tamdır. Vereceğiniz destek için bir kez daha teşekkür ediyorum.”


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş