Merkez Bankası’nın faizi yüzde 12’ye indirmesi dünya basınında

-
Haberler
-
Dünya Haberleri
-
Merkez Bankası’nın faizi yüzde 12’ye indirmesi dünya basınında
Merkez Bankası’nın faizi yüzde 12’ye indirmesi dünya basınında
- Haber Merkezi
- 23.09.2022 – 12:02
- Güncelleme : 23.09.2022 – 12:24
Faiz sonucuna ilişkin dün Merkez Bankası izahat yapmış oldu.
Politika faizi olarak malum yedi gün vadeli repo ihale faiz oranı, 100 baz puan azaltıldı.
Yüzde 13’ten yüzde 12’ye indirilen faiz oranı, internasyonal medya kurumlarının gündemine oturdu.
CNBC: Türkiye piyasaları bir kez daha şaşırttı
CNBC, Türkiye’nin yüzde 80 enflasyona karşın, faiz indirimine gittiğini yazdı.
Haberde, “Türkiye Merkez Bankası, kilit faiz oranını düşürme kararıyla piyasaları bir kez daha şaşırttı.” denildi.
“Kısa vadeli ekonomik büyümeye odaklandılar”
Banka’nın “Güncellenen siyaset seviyesinin mevcut görünüm çerçevesinde kafi olduğu değerlendirildi.” şeklindeki açıklamasına dikkat çekildi.
Stockholm merkezli ekonomist Erik Meyersson, “Yaklaşan seçimler göz önüne alındığında, kısa vadeli ekonomik büyümeyi desteklemeye odaklanma devam edecek.” dedi.
Reuters: Sürpriz faiz indirimi
Reuters, “Türk Merkez Bankası, 100 baz puanlık faiz indirimi ile piyasaları gene şaşırttı.” dedi.
Haberde, “Perşembe günü sürpriz bir 100 baz puanlık faiz indirimi daha yapılmış oldu.” ifadesi kullanıldı. Karar sonrası, TL’nin dolar karşısında 18,42 seviyesini görmüş olduğu açıklandı.
Financial Times: Yüksek enflasyona karşın faiz oranlarını düşürdü
Financial Times, “Merkez Bankası, yüksek enflasyona karşın faiz oranlarını düşürdü.” başlığını attı.
“Karar, dünyanın dört bir tarafındaki merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini artırdığı bir zamanda geliyor.” denilerek, şunlar aktarıldı:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde büyümeye finansal istikrardan daha çok öncelik vermeye çalışırken, Türkiye faiz oranlarını düşürdü.”
Fitch’in yüzde 13 tahmini
Öte taraftan New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, faiz sonucu açıklanmadan ilkin tahminde bulunmuş oldu.
Faiz oranının, 2023 seçimlerine kadar yüzde 13’te durağan(durgun) tutulacağının öngörüldüğü kaydedildi.
ABC: Büyük faiz indirimi
ABC televizyonu, gelişmeyi, “Türkiye Merkez Bankası yüzde 80 enflasyonun ortasında büyük faiz indirimi yapmış oldu.” diyerek duyurdu.
Gösterge faizinin 1 puan indirilerek yüzde 12’ye çekilmiş olduğu açıklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, PBS’e verdiği demeçte kullandığı “Enflasyon aşılamaz bir ekonomik çekince değildir. Şu anda yüzde 8 ve yüzde 9 enflasyon oranlarıyla tehdit altında olan ülkeler var. Bu oran devletimizde yüzde 80.” ifadelerine dikkat çekildi.