Eğitim

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an – İmam Suyuti Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an – İmam Suyuti Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kimin eseri? Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kitabının yazarı kimdir? Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an konusu ve anafikri nedir? Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kitabı ne konu alıyor? Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an PDF indirme linki var mı? Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kitabının yazarı İmam Suyuti kimdir? İşte Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İmam Suyuti

Çevirmen: Ömer Kara

Yayın Evi: Ravza Yayınları

İSBN:

Sayfa Sayısı: 193


Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki şekliyle özetlenen kitap, Kur’an hakkında hususi araştırmalar yapanların yanısıra Kur’an’ı tanımak, idrak etmek isteyen her insana de bu imkanı sağlayacak niteliktedir.

İtkan’ın bu muhtasarı (özeti) Kur’an ilimlerinin tümünü kapsadığı şeklinde, mevzuyla ilgili geniş araştırma yapmak isteyenlere destek olacak kitabiyat sıralaması de ilave edilerek daha yararlı hale getirilmiştir.


Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an Alıntıları – Sözleri

  • “Bir ekip insanoğlu gelecek, Kur’ân’ın müteşabihleri hususunda sizinle savaşım edecekler. O halde onların yakasına sünnetler ile sarılın. Sünnetleri bilenler Allâh’ın Kitabını en iyi bilenlerdir”
    Darimi Mukaddime,
  • Muhammed bin Sad Müminlerin anası Aişe’den (r.anha) şu şekilde söylediğini rivayet etmiştir:
    “Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) e vahiy geldiğin de ondan horlama sesi şeklinde bir ses gelir, yüzünün rengi atar, soğuktan dişleri birbirine çarpar ve gümüş şeklinde ter taneleri dökülürdü.”
  • Ayetlerin Mekki ve Medeni bulunduğunu bilmenin semai ve kıyası olmak suretiyle iki yolu vardır. Semai yol: Ayetlerin Mekki yada Medeni olduğuna dair haberin bizlere ulaşmasıdır.
    Kıyasi yol ise kendisinde , ya eyyuhen nas ve kale kelimelerini, Bakara, Ali İmran, Ra’d sürelerinin haricinde evvelinde Mukatta harflerini, Bakara haricinde içinde Şeytan ve Adem kıssalarını, geçmiş ümmet ve nebilerin yaşam hikayelerini ihtiva eden her süre Mekkidir.3İçerisinde buyruk, nehiy ve hadlerin ek olarak Ankebut süresinin haricinde münafıkların zikri geçen her süre ise Medenidir.4
  • Ali (radiyallahu anh)’in hutbe verirken şu şekilde buyurdu:
    “Bana problem, vallahi bana soracağınız her şey hakkında size data vereceğim. Bana Allah’ın kitabından problem. Vallahi hangi ayetin gece, hangi ayetin gündüz, düzlükte mi dağlık alan da mı indiğini biliyorum.”
  • İmam Malik (radiyallahu anh)’a “Rahman arşa istiva etti” ayeti soruldu. Dedi ki: “İstivanın keyfiyeti kim bilir, istiva bilinmeyen değil, buna inanç etmek vacip ve bunu soruşturmak bid’attir.
    (Ebu’l Kasım rivayeti)
  • Ebu Hanife’den şu şekilde söylediği aktarılmıştır: Her kim yılda iki hatim okursa Kur’an’ın hakkını vermiş olur. Zira Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) vefat etmiş olduğu yıl Kur’an’ı Cebrail (a.s)’a iki kere öğrenim görmüştür.
  • Ömer ibni el-Hattab buyurdu ki: Kur’an’ın müteşabih kısımları ile sizinle savaşım edecek kavimler türeyecektir. Onlara sünnetlerle karşılık verin. Sünnet ashabı Allah’ın kitabını daha iyi bilenlerdir.
  • Kur’an’ın öpülmesi, ona güzel koku sürülmesi ve yüksek bir yere konulması müstehap olup, hafife almak ve kıymet vermemek anlamı olduğundan Kur’an’ı yastık edinmek yada ayakları ona doğru uzatmak haramdır.
  • Abdullah bin Ömer (radıyallahu anh)’dan rivayetle dedi ki: Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’e vahyin gelişini hissediyor musun? Diye sormuş oldum. “Şıkırti sesleri duyuyorum arkasından susuyorum. Bana her bir vahiy vardığında canımın çıkacağını sanıyorum” buyurdu.
    Ahmed ibni Hanbel, Müsned
  • Ebu Musa el-Eş’ari (r.a)’ten rivayetle Resulullah (s.a.v) şu şekilde buyurmuştur:
    “Kur’an okuyan mümin portakal gibidir, koku su hoş tadı güzeldir. Kur’an okumayan mümin hurma gibidir, kokusu yoktur fakat tadı güzeldir. Kur’an okuyan münafık fesleğen gibidir, kokusu hoş tadı ise acıdır. Kur’an okumayan münafık ebu cehil karpuzu gibidir, kokusu yok tadı da acıdır. “


Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an İncelemesi – Kişisel Yorumlar

El-İtkân şeklinde derin ve geniş çaplı bir kitabı, bu şekilde sadeleştirmek; Ve bunu Türkçemize Çevirmeye vesile olmak büyük takdiri hak ediyor benim gözümde.
Kitabın içinde ne olduğu, Çoğunlukla Tefsir Üstüne. Ve “Kur’an’ı iyi mi anlamamız, Neye dayanmamaız, Nasıl Okumamız, Ne İçin Okumamız, Nasıl Korumamız” şeklinde mevzulara değiniyor. Bunu yaparken de en anlaşılabilir üslubu yakalamaya çaba gösterilmiş. Böylesi eserleri değerlendirmek haddime değil fakat okuyuculara ve meraklısına yönelik bilgiler vermeyi Seviyorum…
Kitap, Bu Konu Hakkında “Başlangıç” olarak, Tefsir İlminde Mühim kısımları konu alıyor. En iyi şekilde İstifade etmek umudu ile, Şimdiden İyi Okumalar… (Tilki)

“Bir ekip insanoğlu gelecek, Kur’ân’ın müteşabihleri hususunda sizinle savaşım edecekler.
O halde onların yakasına Sünnetler ile sarılın. Sünnetleri bilenler Allâh’ın Kitabını en iyi bilenlerdir”
Darimî Mukaddime, Suyûtî El-İtkan (Ahmet YILMAZ)

İtkan malum bir kitap
Ömer Kara hocamızın tercümesiyle
Yayın hayatına kazandırılmış
Bu tür çalışmaların artamış olması arzularım içerisindedir. (Yar)


Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an PDF indirme linki var mı?


İmam Suyuti – Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İmam Suyuti Kimdir?

Celaleddin Alsu’l Fazl Abdurrahman b. Kemaleddin Ebu Bekr B Muhammed el – Huzayri Suyuti şafii.

Mısır ve Suriye’de yargı devam eden Memlükler devletinin son zamanlarında Kahire’de yetişen ve Arap dilinde en fazla yapıt veren müelliflerden biri kim bilir birincisidir.

Suyuti 1. Recep 849 (3 teşrin evvel 1445) de Kahire’de dünyaya gelmiştir. Ebul-Fazi künyesini ona babasının dostlarından İzzeddin Ahmet b. İbrahim vermiştir. Suyüti, 9 batınlık şeceresini tesbit etmiştir. Bizzat değindiği hal tercümesini de ihtiva eden Hüsnül – Muhazara’da atalarını birer birer sayar. Ona nazaran bu aile, menşei bakımından şarktan gelme olup, ilk olarak Bağdad’ın doğu taraflarında bulunan Hüzayriya mahallesine yerleşmiş, sonraları minimum müelliften 9 batın ilkin Mısır’a göç ederek Asyut kasabasını vatan edinmiştir. Ataları içinde en eskisi şeyh Hümamüddinel-Huzayri olup, bu zat da önemli bir mutassavvıf idi. Diğerleri de çağlarında sayılır kimselerdi.

Nitekim bunlardan biri buyruk Şeyhu’nun zamanında tacirlik ederek Asyut’da bir medrese kurmuştur. Babası Kemaleddin Ebu Zerk şafii fakihlerindendi. Bu zat Suyud’da dünyaya gelen, orada kadılık etmiş ve hemen sonra da Kahire’de yerleşmiştir.

Babasının yaşam ve şahsiyetini Husnul-Mühazara fi Ahbar Mısır ve’l-Kahire adlı kitabında anlatır. Müellifin belirttiğine nazaran, babası dönemin kıymetli ulemasından çeşitli İslami ilimle, eğitim etmiş ve meslektaşları içinde temayüz etmiş bir zattı.

Babasının hocaları içinde İbn Hacarel-Askalani, Muhamme del clani, İzzeddin el- Kudsi şeklinde şahsiyetler vardı. Senelerce fetvalar ve dersler vermekle meşgul olan Kemaleddin Ebu Bekr, hususi olarak Şeyhuni camiinde okumuş olduğu hutbeleriyle ünlü olmuştur.

Hüsnül Muhazara’ya nazaran 8 yaşına basmadan Kur’an-ı hıfzetmiş bundan sonrasında İbn Dakikilid’in ” Umda” sini Navavi’nin Minhacül -Fıkh’i Bayzavi’nin Minhacül – Usul’ünü ve İbn Malik’in elfiyesini ezberlemiş, bunun üstüne 864 (1460) senesinden itibaren ilim ile meşgul olmaya başlamış, bazı alimlerden fıkıh ve nahiv ilimlerini okumuş, nihayet Şeyh Şihab Uddin Sarmasahi’den faraiz öğrenmiş ve 866 senesi başlangıcında Arapça okutmak için icazet almıştır.

Suyttti, hemen hemen 17 yaşlarında iken 866 (1462) da eseri olan ” Şarh Lül – İstiaza va’il basmali’yi kaleme alarak Bulkiniye sundu ve o da eserin başına bir takriz yazdı. Suyuti bu zatın vefatına kadar ondan fıkıh öğrenmekte devam ve sonrasında onun, kendine icazet veren oğlunun derslerini takip etmiş ek olarak devrin daha bir oldukca şöhretli alimlerinden de faydalanmıştır.

Suyuti, ilkin tefsir, hadis ve fıkıh başta olmak suretiyle dini ilimleri öğrenmek için lüzumlu olan nahiv, maani, bedi ve beyan v.s. şeklinde alet ilimlerini öğrenmiş, sonrasında da esas ilim mevzularında geniş bir vukuf ve selahiyet elde etmiştir.

O, güçlü bir hafızaya da sahipti. Nitekim, İbnül – İmad, onun ifadesine dayanarak iki yüz bin hadis ezberlemiş bulunduğunu kaydetmektedir. Suyuti, hesap bilimsel hariç, çeşitli ilimlerdeki selahiyetinden mağrurane bir ifade ile bahseder.

Suyuti daha gençliğinde iken bir oldukca gezi yapmış, ayrıca Şam, Hicaz, Yemen, Hind, Magrib ve Takrur ( Sudan )’a gitmiştir. Hicaz seyahati esnasında bir yıl Mekke’de kalmıştır. Ayrıca Mısır’ın Dimyat, Fayyum ve İskendiyer şeklinde yerlerini de ziyaret etmiştir.

Suyuti, öğretim vazifesine, ilk kere üstadı Bulkini’nin delaleti ile şeval 870 (Mayıs 1466) tarihinde Cami Us – Sayhuni de fıkıh tedrisiyle adım atmıştır. Kısa bir süre sonra şöhreti muhitinde yayılmış ve derslerini bazı müderrisler bile takip etmiştir. Ayrıca Tolunlular camiinde fetva vermeğe ve hadis imlasına süregelen büyük insan (1467) Suyuti’nin hizmetlerine, 1472 senesinde Emir İnal Aşkarin yardımı ile Hanukalu Şayhuhiye de hadis tedrisi vazifesi de ilave olunmuş ve yeri hala Kahire’de Babul- Karafa’da bulunan Şam naibi Barkukuk türbesinin şeyhliğine de bu sıralarda getirilmiştir.

Suyuti, 891 (1486) tarihinde halife el – Mütevekkil Ala’1lah’ın emri ile o zamanlar Kahire’nin en büyük ve evkafça en geniş hanı-kahı olan Baybarsiye şeyhliğine geçmiştir. Uzun bir süre, taa Kaytbay ( ölm. 1495 ) zamanının sonlarına kadar, bu hankah şeyhliğinin sağlamış olduğu imkanlar yardımıyla refah içinde yaşamış olduğu şeklinde bir oldukca eserlerini rahatça yazmak için de zaman bulmuştur. Bununla birlikte bu vazifesini imrenenler da olmuştur. Bu arada kendisinin de bazı hadiselere sebebiyet verdiği görülmektedir. Nitekim bir defasında Kaytbay’in huzuruna teamül hilafına taylasan ile girmiş olması ( 1495 ), sultanın kızmasına sebep olmuştur. Al, Ahadis al hisan fi fazl al-taylasan unvanlı risalesi bu hareketinin müdafaası zımnındadır.

Bu hadisten sonrasında sultanı ziyaretten imtina etmiş, hatta alim -lerin sultanları ziyarette bulunmamalarını sünnet olarak ileri sürmüş ve bu mevzuda n Ma ravahu’l asatin fi ademil babyielel salatin ” unvanlı bir risalede yazmıştır.

Bununla birlikte Kaytbayın vefatına kadar Baybarsiya’da vazifesinde bırakılmıştır. Zikredilen hadiselere Sultan Muhammed b. Kaytbay nezdinde aleyhinde ki faaliyetlerini artırmışlardır. Bunu sezen Suyuti, halife Mutavakkil Ala’llah ile olan münasebetlerini sıklaştırarak, ondan kendisini tüm Mısır, Şam ve komşu İslam memleketleri kadılıklarının derecesinde bir mevkie belirleme etmesini istedi.

Halifenin, azıl ve nasip hususunda suyütiye selahiyet tanıyarak önemli bir vakfiyeyi tevcih etmiş olduğu duyulunca kadılar ve bir kısım halk içinde hoşnutsuzluk uyandırdı.. Bu durum Suyuti’nin o vazifeden vazgeçinceye kadar devam etti. Bunu Suyuti’nin hayatında bazı talihsizlikler takip etti. 1497 de muhakeme olundu. Neticede Baybarsiya meşihatinden azledildi.

Bu hal suretiyle Suyuti’nin onlara olan itimatı tamamıyla sarsılmıştı. Kahire’de, Nil nehri ortasında ki adacıklardan kabul edilen al Ravza’da ki evine çekildi. Tam bir inziva yaşamı içinde yaşadı.

Gazaba Uğramak Korkusu İçindeydi!

O günlerde Tahir El-Zama İla Yavmil-Kıyame isminde bir risaleyi de telif etmiştir. Tumanbay 1500 senesinde Sultan olunca, Suyuti gizlenmek mecburiyetini hissetti. Gazaba uğramak korkusuydu bu gizlenmenin sebebi. Ama aynı senenin sonlarında Kanşuh Al-Cavri’nin sultanlığa geçmesiyle bitti bu korkusu.

Ancak onun için artık Faal hayata dönmek mevzu bahis değildi. Bazı kerametleri, keşifleri Tayy-i vakit ve mekanda bulunmuş olduğu hakkında ki, velilik rivayetleri ile Osmanlıların Mısır’ı salgın edecekleri yolunda ki sezişlerinin bu günlerin meyveleri olması mümkündür.

Sultan Gavri, kendisine yeni vazifeler teklif etmiş olduğu vakit kabul etmediği şeklinde, onun gönderilmiş olduğu 1.000 dinarı red ile armağan etmiş olduğu köleyi de azad eylediği söylenir. Suyuti bir süre bu şekilde yaşadı. Ancak okumak ve yazmaktan geri durmuyordu. Sonra ara sıra da olsa, çağrı üstüne Sultanın meclisine gittiği oluyordu. Bununla birlikte artık çökmüş ve yaşı da altmışı bulmuştu. Bu sırada hastalığa yakalandı ve ıstıraplı bir devreyi rnütaakip 19 cemaziyelevvel 911 (18 teşrini evvel, 1505) cuma sabahı vefat etti ve Kahire’de Babul -Karaf’a haricinde defnolundu. Kabri üstüne bir türbe yapılmış ve mezarına ahşap bir sanduka işlenmiştir. Türbesi uzun müddet bazı alimler ve emirlerin ziyaretgahı olmuştur.


İmam Suyuti Kitapları – Eserleri

  • Sünnetin İslam’daki Yeri
  • Celaleyn Tefsiri Arapça Tek Cilt
  • Muhtasar El-İtkan Fi Ulum’il-Kur’an
  • Kabir Alemi
  • El-Camiu’s Sağir – 1. Cilt
  • Kıyamet Alametleri
  • Esbabü’n Nüzul
  • Mütevatir Hadisler
  • Nüzul-i İsa
  • Cinler Alemi
  • Kabir Hayatı
  • Halifeler Tarihi
  • Kainatın Sırları
  • El-Camiu’s Sağir – 3. Cilt
  • El-Camiu’s Sağir – 2. Cilt
  • Kurtuluşa Vesile Sabah Akşam Duaları
  • Ebu Hanife Müdafaası
  • Kur’an Surelerinin Sıralanışındaki Sırlar
  • Kur’an İlimleri Ansiklopedisi
  • Günahlardan Kurtuluş
  • Vuslat Sevinci
  • Esbab-u Vurûdi’l Hadîs
  • Ehlibeyt’in Faziletleriyle Yaşayan Ölülerin İhyası
  • Peygamberimizin Dilinden Şehitlik
  • Tebyidu’s-Sahife Fi Menakıbi’l-İmam Ebi Hanife
  • El Hasaisul Kubra (2 Cilt Takım)
  • Tedrîbü’r-Râvî – Hadis Usulü
  • Hz. Peygamberin İzinde
  • El-Mehniyyât
  • Ölüm Kıyamet Ahiret ve Ötesi


İmam Suyuti Alıntıları – Sözleri

  • Ölüm meleğine şu şekilde demişler:
    -“Senin asla elçin yok mu? Öncesinden onu gönderip ta ki insanoğlu senden sakınsınlar?”
    Melek:
    -“Vallahi oldukca elçilerim var. İlletler, hastalıklar, ihtiyarlık, yaşlılık, göz ve kulağın bozulması hep benim elçilerimdendir. Bunlar birisinde bulunup da ölümü hatırlamazsa ruhunu aldığımda ona şu şekilde seslenirim: Sana elçi üzerine elçi göndermedim mi?”
    İşte ben, o elçiyim ki benden sonrasında elçi gelmeyecektir ve benden sonrasında seni uyaran olmayacaktır. (Kabir Alemi)
  • Hiç kuşku yok ki, İslam’ın usulleri birer birer bozulacak, birisi bozulduğunda halk ötekine saldırı edecek. İlk ilk olarak hükmü kaldıracaklar, son olarak da namazı bozacaklar. (Kıyamet Alametleri)
  • Dünya,kâfirin cenneti, müminin zindanidir.Son nefesini veren müminin durumu, tıpkı hapisten çıkarılınca dışarıda değişik bölgelere gidip gelen ve gezintiye çıkan kimsenin durumu gibidir.. Mümin dünyadan ayrıldığında zindandan ve kurak yerden ayrılmış şeklinde olur.. (Vuslat Sevinci)
  • Bir şeyi yapmamaya yemin eder fakat sonrasında yapmadığın şeyin daha hayırlı bulunduğunu görürsen, yemininden dön ve hayırlı olanı yap. (Mütevatir Hadisler)
  • “- Ey insanoğlu, sen iyi mi kandın? Seni aldatan şey ne idi? İlminle iyi mi amel işledin?
    Ey insanoğlu, seni hatta gözünü denetim ettiğimden haberin yok muydu? Helal olmayan haramlara niçin baktın? Kulaklarını denetim ettiğimden haberin yok muydu? Neden haram ve fena şeyler dinledin? ” (Ölüm Kıyamet Ahiret ve Ötesi)
  • 4. Din, kısaca ceza gününün sahibidir. O da kıyamet günüdür. (Allah tüm günlerin sahibi olmasına rağmen) kıyamet günü bilhassa zikredil miştir. Zira ‘Bu gün yargı kimindir? (buyurulur ve) Allah’ındır (denilir) …(Mümin: 16) ayetinin deliliyle o gün Allah’tan başka asla kimsenin açıkça bir yargı hakkı olmayacaktır.” (Celaleyn Tefsiri Arapça Tek Cilt)
  • Haramlardan sakın ki, insanların en oldukca yakarma edeni olasın. Allah’ın takdir ettiğine razı ol ki, insanların en zengini olasın. Komşuna iyilik et ki, mümin olasın. Kendin için istediğini başkaları için de iste ki, müslüman olasın. Fazlaca gülme, bundan dolayı oldukca gülmek kalbi öldürür. (El-Camiu’s Sağir – 1. Cilt)
  • Hz. Peygamber şu şekilde buyurdu:
    “Şehitlik, Allah yolunda öldürülmek hariç, yedi çeşittir.”
    – Veba hastalığından ölen şehittir,
    – Suda boğulan şehittir,
    – Zatu’l Cend’den (akciğer hastalığı) ölen şehittir,
    – Karın hastalığından ölen şehittir,
    – Yangında ölen şehittir,
    – Yıkılan bir duvar yada enkazın altında ölen şehittir,
    – Hamile yada bakire olarak ölen hanım da şehittir. (Tirmizi) (Peygamberimizin Dilinden Şehitlik)
  • Insanların üstüne o şekilde bir vakit gelir ki, boğulmaya maruz bir adam şeklinde yakarış etmeyen yakayı kurtaramaz. (Kıyamet Alametleri)
  • Hatîb, Kâtib Muhammed b. Sa’d’dan rivayet etti, o dedi ki: Abdullah b. Dâvud el-Hureybi’yi şu şekilde derken işittim:
    “Müslümanların namazlarında Ebû Hanîfe’ye yakarış etmeleri gerekir.” (Tebyidu’s-Sahife Fi Menakıbi’l-İmam Ebi Hanife)
  • Hak ardında olmak yalnız kalmaktır. (El-Camiu’s Sağir – 2. Cilt)
  • Sünnet, Kur’an’ın şerhi ve açıklamasıdır. (Sünnetin İslam’daki Yeri)
  • “Muhakkak ki Allah insanları ve cinleri on cüz yapmış oldu. Bunların dokuz cüzü cinler, bir cüzü de insanlardır. İnsanların bir evladı olduğunda cinlerin kesinlikle dokuz evladı olur”. (Cinler Alemi)
  • Allah Teala, iyilikleri de kötülükleri de takdir etmiş, sonrasında onu meleklerine açıklamıştır. Kim bir iyilik yapmayı düşünür, sonrasında da yapamazsa Allah Teala ona tam bir sevap yazar. Eğer o iyiliği düşünür de düşündüğünü meydana getirirse, Allah Teala kendi katında ondan yedi yüz kat ve fazlasına kadar sevap yazar. Eğer bir kötülüğü düşünür de yapmazsa, Allah Teala kendi katında ona tam bir sevap yazar. Eğer o kötülüğü düşünür de yaparsa, Allah Teala ona bir tek bir günah yazar.Allah sadece kendi eliyle helaka gidenleri helak eder. (El-Camiu’s Sağir – 3. Cilt)
  • Sarhoş eden her şey haramdır. (Mütevatir Hadisler)
  • وَلَا تُخْرِجُونَ اَنْفُسَكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ
    Kendinizi (müslüman kardeşlerimizin tüm ümmet tek ceset olması hasebiyle) yurtlarınızdan (ülkenizden) çıkartmayın..
    Başka bir ayeti kerime de;
    ولله ملك السموات والأرض
    Yer ve gökteki her şey Allah’ın mülkü..
    olduğu hâlde
    Bize ne oluyor…
    Kimi kimin mülkünden çıkartmaya çalışıyoruz (Celaleyn Tefsiri Arapça Tek Cilt)
  • İbn Ebi Hatim, Halid b. Yezid’den şu şekilde söylediğini rivayet ediyor:
    “Yağmur suyunun bir kısmı semadan, bir kısmı deniz­den gelen buluttandır. Şimşek ve yıldırım onu tatlandırır. Denizden geleniyle nebat yetişmez. Bitkiler semadan gelen yağmurlardandır.” (Kainatın Sırları)
  • Bazen kişinin önemsiz şeklinde görülen iki rekat nafile namaz kılması, öteki insanların haiz olduğu dünyalıkların tamamından hayırlı olur. (El-Camiu’s Sağir – 2. Cilt)
  • Beyhakî, Asmaî’nin şu şekilde söylediğini nakletmiştir: “İlim öğrenmenin zilletine bir zaman katlanamayan kimse, ilanihaye bilgisizlik zilletinde kalır.” (Tedrîbü’r-Râvî – Hadis Usulü)
  • Hastalıkla geçen saatler, günah işlenen saatlere keffaret olurlar. (El-Camiu’s Sağir – 2. Cilt)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş