Finans

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? 2022 Yeni Düzenleme

Boşanma düzeyinde ya da boşanmış bireyler en fazla Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır ve hesaplama işleminin neye göre tanımlandığını, aldığım ücrete göre ne kadar nafaka öderim cevabını arayanlar için içeriğimizde boşanma sürecinde olan bireylerin merak ettiği 2022 nafaka fiyatları ne kadar olduğunu ve minimum fiyatla çalışan ne kadar nafaka verir, 3.000 TL, 4.000 TL ve 5.000 TL alan ve ücret alan ne kadar nafaka verir, nafaka denetleme nasıl yapılır, birikmiş nafaka hesaplama nasıl yapılır, uyuşmalı boşanmada nafaka ölçüyü ne kadar olur, online nafaka hesaplama robotu ile yapacağımız tüm merak edilen mevzuların detayları bulunmaktadır.

2022 Nafaka tertip etmesinin ayrıntıları belirli oldu

Yeni nafaka tertip etmesi krokisine göre, bir eşin değişiğine ödediği nafakaya zaman sınırı gelecek.
Mesela 3 senenin altındaki evliliklerde 5 sene, 7 senenin altındaki evliliklerde 5 ile 10 sene arasında nafaka verilecek. Takdir yetkisi yeniden egemene bağlı olacak. Hâkim, nafaka mevzusundaki kararını, çocuk sayısı ile kadının iş vaziyetine göre verecek. Boşanma sürecin uzamaması için yapılacak tertip etmeyle, boşanmak için tüm ihtilafların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul kararları ana davadan ayrılacak. Başka Bir Deyişle yanılgı, tazminat ve öbür anlaşmazlık mevzularında, boşanma reelleştikten sonra karar verilecek.
Boşanma sürecinde yalnızca bayanların değil erkeklerinde nafaka, parasal ve manevi tazminat arzında bulunma hakları vardır. Tarafların arzları da açılan davanın cinsine ve bireylerin gelirlerine hatalılık gidişatına göre hesaplandığından tarafların hakları bireyden şahsa farklılık göstermektedir. Boşanma sürecinde taraflar başka bir deyişle erkek olsun bayan olsun birbirinden nafaka arz edebilir. İstisnai vaziyetlerde ise bazen erkekler de nafaka arz edebilmektedir.
Ülkemizde bu uygulamada daha çok bayanların aleyhine işleyen bir vaziyet olduğundan daha çok bayanlar nafaka arzında bulunmaktadır. Nafaka ölçülerini tanımlayan bir ekip etkenler bulunuyor. Bunlara göre nafaka ölçüyü tanımlanarak bağlanmaktadır.

Nafaka Ölçüyü Neye Göre Tanımlanır?

Nafaka ölçüyü nafaka ödeyecek olan tarafın aylık kazancına göre tanımlanmaktadır. Bu nedenler nafaka ölçüsünün tanımlanmasında rol oynayan birtakım unsurlar bulunmaktadır.
Aile mahkemesi dominantı haklı taraf için dava dilekçesinde arz edilmesi halinde fakirlik nafakası da bağlayabilmektedir. Açılan davada müracaat etilen arzların üzerinden ödeme mevzubahisi değildir. Mesela dava arzuhalinde taraftan biri 100 bin liralık bir parasal tazminat istediyse egemen 200 bin liralık parasal tazminat vermez. Verilecek tazminatın meblağı talep edilen 100 bin liranın altına düşebilir yada hiç vermeyebilir bu davadaki tanıklara, kanıtlara, delile bağlı olarak egemenin haklı bakmasına bağlı olarak değişmektedir.

Boşanma Davasında Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Boşanma davasında nafaka hesaplaması bireyin kazancı, bireyin üzerine kayıtlı olan gayrimenkul, mal varlıkları ek kazancına ve aldığı ücret gibi kazanç seviyeyi tespit ve inceleme nafaka hesaplaması yapılır. Nafaka ödeyecek bireyin aldığı ücretin %25 başka bir deyişle 4/1’i olacak biçimde hesaplama yapıldıktan sonra karar ile hesaplana meblağ alacaklıya nafaka olarak bağlanır.
330/I) kanunlara göre: “Nafaka ölçüyü, çocuğun lüzumları ile ana ve babanın yaşam şartları ve ödeme eforları dikkate alınarak tanımlanır. Ölçünün tanımlanmasında çocuğun kazançları da göz önünde bulundurulur.” kararı gereğince rastgele bir üst ve alt sınır bulunmaz ve ölçü şahısların vaziyetlerine bakılarak hesaplanır. Bu nedenden dolayı online olarak nafaka hesaplaması robotu bulunmadığından, online nafaka hesaplaması avukatlar ve internet üzerinden yapılamayacağı için aşağıda ki sizler için ortalama ücret ölçülerine göre yaptığımız hesaplamalardan yola çıkarak ne kadar nafaka ödeyeceğinizi yazımızın devamında basit bir biçimde bilebilirsiniz.
Başka Bir Deyişle %25 üzerinden hesaplama yapmanız gerekir. Alacak ölçüyü ne olursa olsun bu oran geçilemez. Nafaka 1/4 oranında kesilir. 3.000 TL ücret alan birinin ödeyeceği nafaka ölçüsünün hemen hesaplamasını yaparsak: 3.000 TL / %25: 750 TL olacaktır. Bağlanan nafaka ödenmediği taktirde, alacaklının icra yolu ile tahsil etme hakkı vardır.

Nafaka Ölçüyü Ne Kadardır?

Nafaka ölçüyü şahıstan şahsa farklılık göstermektedir.
2022 senesinde taraflara bağlanan asgari ve Ortalama nafaka ölçüyü 400-800 TL arasında değişir, bir minimum fiyatlı çalışan şahıs 725 TL nafaka öder, memur ise ortalama 1.250 TL nafaka öder. Bu ölçü tarafların ekonomik eforuna göre değiştiğinden, geliri yüksek olanlar için dominant tarafında 80.000 TL’ye kadar nafaka ödemesine karar verilebilir.

2022 Nafaka Fiyatları Ne Kadar?

2022 senesinde nafaka fiyatları ne kadar hesaplama nasıl yapılır bu mevzuda hesaplamaların alınan ücret ve bireyin kazanç seviyesine göre bakılarak yapıldığını açıklayabiliriz.
Ülkemiz koşullarında daha çok minimum fiyatlı çalışanların rakamca fazla olması sebebiyle Minimum fiyatlı olarak çalışan birisi ne kadar nafaka öder merak edilmektedir.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? 2022

Nafaka hesaplaması nafaka ödeyecek olan şahsın aylık kazancını %25’i kadar verilmektedir. Hesaplamaları ise kazancının %25’lik kısmına göre yapılmaktadır. Minimum fiyatlı çalışan ve 3.000 TL, 4.000 TL, 5.000 TL, 6.000 TL ücret alan bireyler ne kadar nafaka verir aşağıda ki tablomuzda Nafaka Hesaplama 2022 ortalama ölçüleri sizler için hesapladık.
Ülkemiz de 13 milyon yurttaşın minimum fiyatlı çalışmakta ve ülkemizde şahıslara bağlanan nafaka ölçüyü ne yazık ki ki az olmaktadır. Minimum fiyatlı olarak çalışan birisi ne kadar nafaka öder merak edenler için Minimum fiyatı brüt üzerinden hesaplaması, 2022 minimum fiyat 2.825 TL olmakta ve 2.825 TL gibi minimum bir kazanç sahibi şahıslar arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran %25 kabul edilir 706 TL nafaka ödemekle mükelleftir. Duruşma birey, minimum fiyatla çalışan bir birey bile olsa parasal eforunu zorlamayacak biçimde nafaka ödemekle mükellef olacaktır.
Kazançların düşük gösterilip daha az nafaka verilmesinin önüne geçilmesi için tertip etme yapılmıştır. Bir minimum fiyatlı yüksek ücretli bir bireye göre daha fazla nafaka ödüyor olabilir. Bu vaziyette hakkaniyetsizliğin önüne geçmek için kazanç beyanlarının titizlikle incelenmesi oldukça ehemmiyetlidir. Özel ve kamu da çalışan ve 3.000 TL alan, 6.000 TL alan ve 4.000 TL ücret alan ne kadar nafaka verir tüm hesaplamalar şu biçimdedir:

3000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

Ücret olarak 3.000 TL ücret alan birey, 750 TL nafaka verir.
3000 lira gibi Ortalama bir kazanç sahibi şahıslar arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran % 25 kabul edilir ve 3000 TL ücret alan ne kadar nafaka verir sualinin yanıtı 750 TL olacaktır. Bu meblağ %60 oranına kadar kazanç vaziyeti ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.

4000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

4.000 TL ücret alan birey 1.000 TL nafaka verir. Ortalama kazanç sahibi şahıslar arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 4000 TL ücret alan ne kadar nafaka verir sualinin yanıtı 1000 TL olacaktır.

5000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

5000 TL ücret alan şahıs 1.250 TL nafaka verir.

6000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

6.000 TL ücret alan şahıs, 1.500 TL nafaka verir. Ortalama kazanç sahibi bireyler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran % 25 kabul edilir ve 6000 TL ücret alan ne kadar nafaka verir sualinin yanıtı 1500 TL olacaktır.

7000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

7000 TL ücret alan şahıs 1.750 TL nafaka verir.

8000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

8.000 TL ücret alan bir şahıs 2.000 TL nafaka öder. Alınan Ücret Meblağı Ödenmesi gereken Nafaka ölçüyü Minimum ücretli706 TLMemur1.250 TL3.000 TL 750 TL 4.000 TL1.000 TL5.000 TL1.250 TL6.000 TL1.500 TL8.000 TL2.000 TL Minimum fiyatlı çalışan,memur ve 3000 TL, 4.000 TL, 5000 TL, 6000 TL ücret alan şahısların ödeyeceği nafaka hesaplamaları

Birikmiş Nafaka Hesaplama Nasıl Yapılır?

Örnekle anlatacak olursa: Egemenin takdir yetkisini de kullanarak 400 TL Fukaralık Nafakası, 200 TL İştirak Nafakası ödenmesine karar verdiğini ve borçlunun 3.000 TL fiyatla bir fabrikada emekçi olarak çalışan bir şahsın ödeyeceği nafaka hesaplaması: 3.000 TL borcu olan bir şahsın Net Ücreti.
(Alacaklı Eşe Ödenecek Meblağ) 2.400 TL borçluya kalan net meblağdır. Birikmiş nafaka alacağının ödenmemesi gidişatında, nafaka alacaklısı eş icra takibi başlatmalıdır. Ayrıca Taraflar Birikmiş nafaka alacağı üzerine haciz konulabilir mi? sualini merak ediyor. Bu sualin yanıtı ise: BİRİKMİŞ NAFAKA ALACAKLARININ DA HACZİ MUHTEMEL DEĞİLDİR. Yeniden Nafaka borçlusunun vefatı halinde birikmiş nafaka borcu, serveti yalanla servetçilere geçer.
Çocuk nafakası hesaplardan dikkat edilen kriterler:

  • Eşlerden her ikisinin de mali ve sosyal gidişatları
  • Çocuğun genel lüzumları
  • Çocuğun sıhhat giderleri
  • Çocuğun eğitim giderleri
  • Çocuğun harçlık giderleri
  • Erişim giderleri (örneğin: mektep servis giderleri)
  • Gıda giderleri
  • Giyecek giderleri
  • Dinlenme giderleri (örneğin: tatil ve seyahat giderleri)
  • Barınma giderleri (örneğin: ev, yurt, pansiyon)
  • Çocuğun kazançları
  • Dominantın takdir yetkisi
  • Kanın ile çocuğa bağlanan iştirak nafakasının her ay peşin olarak ödeneğini karara bağlanmıştır.
    • Çocuğun ergin olması(18 yaşına girmesi),
    • Çocuğun yaşamını kazanmaya başka bir deyişle çalışmaya başlaması,
    • Velayet hakkının alınması,
    • Ölüm hali,
    • Eşlerin tekrar evlenmeleri,
    • İştirak nafakasından vazgeçilmesi gidişatlarında kesilir.

    Nafaka Ölçüleri çoğaldırabilir mi?

    Bağlanan nafaka sonradan artırılabilir. Nafaka artırımı için bireyin yaşadığı Aile duruşmaya müracaat etilmesi lüzumludur.
    Nafaka arz edilen şahsın kazanç gidişatında yaşanan çoğalış ve çocukların giderlerinin çoğalması sebepleri mazeret ederek ve bu gidişatlara katlanarak, nafaka alacaklı olan taraf nafaka verecek olan taraftan nafaka artırma başka bir deyişle adapte etme davası da açabilir. Tanımlanan ölçünün artırılmasını gerektiren vaziyetler delil edildiğinde nafaka ölçüyü sonradan da çoğaldırılabilir. Şahsın sosyo ekonomik vaziyetlerine göre tanımlanan nafaka ölçüyü ilerleyen senelerde TÜİK bilgileri olan TEFE/TÜKETICI FIYATLARI ENDEKSI, DİE, Döviz çoğalış kuru, altın maliyetleri endeksine göre arz edilmesi halinde sonradan çoğaldırılmasına karar verilebilir.

    Nafaka Çoğalış Ölçüyü Nasıl Hesaplanır?

    Nafaka çoğalış meblağını hesaplamak için şu adımları izleyin:

    • İlk adımda hali hazırda ödenen nafaka ölçüyü ele alınır.
    • İkinci bilgi olarak, Her yeni senenin Ocak ayında açıklanan ÜRETICI FIYATLARI ENDEKSIÜRETIM TARIHI oranı bilgi olarak alınır.
    • Nafaka 100 TL ve Ocak ayı ÜRETICI FIYATLARI ENDEKSIÜRETIM TARIHI oranı % 20 ise, 100×20/100 işleminden 120 TL yeni nafaka ölçüyü hesaplanır.
    • Bu kapsamda 20 TL’lik nafaka çoğalış ölçüsünün eklenmesi ile yeni nafaka ödemesi 120 TL’ye erişir.
    • Hesaplar için her sene güncel olarak açıklanan ÜRETICI FIYATLARI ENDEKSIÜRETIM TARIHI oranı dikkate alınmalıdır.

    2022 TEFE-TÜKETICI FIYATLARI ENDEKSI Oranı Nafaka Hesaplama (Artırım Hesabı)

    Nafaka artırımı arzında bulunduğunuzda:

    • Bağlanan nafaka 400 TL olsun.
    • TÜİK açıklanan TÜKETICI FIYATLARI ENDEKSI çoğalış oranı da %20 olduğunda:
    • 400X 20/100: Çoğalış Ölçüyü (80) bulunur.
    • Nafaka 400 + Çoğalış ölçüyü 80= 320 TL Nafaka alacağı hesaplanmış olur.

    Özel Boşanmada Nafaka Nasıl Hesaplanır?

    Aile kavramı o kadar ehemmiyetli bir kavram ki ailenin devrilmesi ve birlikteliğin sona ermesi çok sıkı biçim koşullarına tabi yakalanmıştır.
    Boşanma davalarında özel boşanma sebepleri zina, yaşama kast, fena muamele, us hastalığı, terk, itibarsız yaşam sürme gibi 5 başlık altında araştırabileceğimiz bu nedenler ve çok sıkı biçim ve delil koşullarına tabi özel boşanma sebepleridir. Ve bu boşanma davaları özel boşanma sebepleri arasında ele alındığır. Genel boşanma sebebi olarak ele alındığan şiddetli uyumsuzluk ise tarafların yaşamayı gerçekten çekilmez hale getirmesi halinde değerlendirdiği için buradaki delil şartı ise değişik olarak ele alındığır.
    Eşlerin birbirlerine olan vefa yükümlülüğüne ters bir şekilde karşı türle yaşayacağı münasebetlerin yaşanması halinde bu gidişatın bilinmesinden itibaren altı aylık hak düşürücü müddet içerisinde zina nedeni gösterilerek boşanma davasının açılması gerekmektedir. 6 aylık müddet içinde açılmayan davalar özel boşanma sebepleri kapsamı dışında kalacağı için taraflar arasında hesaplanacak olan nafaka meblağlarını da etkileyecektir. Zina gibi özel boşanma sebepleri ile açılacak olan davaların mali neticeleri açısından çok ciddi faydalar sağladığı için açılacak olan boşanma davasının cinsi de nafaka hesaplamasında tesirli rol oynamaktadır.

    Uyuşmalı Boşanmada Nafaka Nasıl Hesaplanır?

    Nafaka hesaplamasında uyuşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davaları da etkin rol oynar. Uyuşmalı boşanma davalarında taraflar boşanma ve boşanmanın detayları gibi bütün hususlarda barışçıl bir şekilde uyuşmuş halde dava açmaktadırlar. Uyuşmalı boşanma davalarında tam mevzularda uyuşma sağlanmış olmalıdır.
    Uyuşmalı boşanma davalarında tarafların tüm detaylarda uyuşmasının yanında egemeninde bu uyuşmayı onaylaması gerekmektedir. Bu cins boşanmalarda nafaka ölçüyü, davalarda taraflar nafakanın meblağında da uyuşma sağladıkları için kendi aralarında belirledikleri meblağlarda aylık bağlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ise taraflar hiç bir mevzuda uzlaşmaya varamadıkları için nafaka meblağlarının tanımlanmasına şahsın kazanç seviyeleri dikkate alınarak yapılan araştırma sonucunda dominant tarafından belli tutarlarda aylık ödeme meblağı bağlanmasına karar verilir.
    Karşı tarafın ödeyemeyeceği bir meblağın nafaka olarak tanımlanması Türk Medeni yasayı kapsamında olası değildir. Ölçü hesaplanırken duruşma nezdinde tarafların sosyo-ekonomi araştırması yapılır. Tarafların kazancı bulunur. Tarafların kazancına ait beyanları da dikkate alınır. Aynı zamanda ödeme meblağı tanımlanırken tarafın hatayı da dikkate alınır. Nafakayı ödeyecek tarafın ekonomik vaziyeti ve iştirak nafakası bağlanacaksa çocuğun lüzum vaziyeti de göz önüne alınarak hesaplama yapılmalıdır.
    Kazanç çoğalışı gibi vaziyetlerde ödemenin artırımı mevzubahisi olduğunda nafaka ödeyen tarafında mağdur edilmemesi açısından nafaka artırım davalarında TÜİK’in yayınladığı ÜRETICI FIYATLARI ENDEKSIÜRETIM TARIHI ve TÜKETICI FIYATLARI ENDEKSI çoğalış oranları dikkate alınmaktadır. Egemen tarafından onaylanan ve hesaplanan meblağ enflasyonun göre düşük kalırsa da dava açılarak nafakanın yeniden uygun bakılan oranlarda artırılması istenebilir.

    Boşanmalarda Nafaka Sınırı Ne Kadar?

    Boşanma davaları açıldığında önlem nafakası ismi altında fukaralık nafakası arzında bulunulmaktadır.
    300 TL ile 400 TL gibi sayılarda bağlanabilmektedir. Bir bireyin yaşamını devam ettiremeyeceği bir sayı  olmasına karşın karşı gidişatın parasal vaziyetine göre alt sınırdan da bağlanabildiği vaziyetler olmaktadır. Taraflardan birinin ödeme alabilmesi için ortada illa bir çocuk olması gerekmez. Yasada kadının ve çocuğun nafakasının ayrı olarak verilmesi ile alakalı tertip etme yapılmıştır. Boşanma davası açılırken kesinlikle mağdur olan taraf için önlem nafakası aldı altında fakirlik nafakası arz edilmektedir.
    Egemen kesinlikle hak mağduriyeti yaşayan taraf için nafaka kararında bulunmaktadır. Boşanma nedeni ile bayan ve çocuklar fakirliğe düşecekse yanılgısız veya daha az yanılgılı ise tarafların parasal vaziyetleri ve boşanma sonrasında ne gidişata düşecekleri göz önüne alınarak değişik tarafın o şahsa belirli bir ölçü ödemesine hükmedilmektedir. Çocukların velayeti kendisinde olmayan taraf nafaka ödemeye mahkum edilmektedir. Bu gidişatlarda çocuğun ve değişik bireyin lüzumları için ödeme yapan bireyin kazanç gidişatı çok ehemmiyetlidir.
    Bireyin gelirinde çoğalış yaşanması gibi gidişatlarda tüm kazançlarıyla bireyin kazancının yükseldiğini ve daha fazla ödeyebileceğini kanıtlamak şartıyla nafaka artırım davası açarak nafakanın ölçüsünü yükseltilebilir. Nafaka ödenmemesi halinde ise tarafa icra takibi başlatılmaktadır. Kadın Boşandıktan Sonra Ne Zaman Evlenebilir? Kanun Maddesi Nedir?

    Nafaka Cinsleri Nelerdir?

    Muhtaçlık nafakası, Çocuğa bağlanan İştirak nafakası ve Dava içerisinde mevzuya ait önlem nafakası olmak üzere 3 cinsi bulunmaktadır.

    Minimum Fiyatlı Ne Kadar Nafaka Verir?

    Minimum fiyatlı çalışan ücretinin %25’i kadar nafaka verir.

    5000 TL Ücret Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

    5000 TL ücret alan 1.250 TL nafaka verir.

    Nafaka Hesaplama Programı Var mı?

    Boşanma davalarında şahıslara bağlanması gerek nafaka ölçüsünün ne kadar olacağı mevzusunda Kanunda belli bir ölçüden bahsedilmediğinden, ve bağlanacak olan nafaka ölçüsünü Hakim, tarafların sosyal ve ekonomik vaziyetlerine göre karar vereceğinden dolayı rastgele bir hesaplama programı da bulunmamaktadır.

    Destek Nafakası Ne Zaman Sona Erer?

    İştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurması neticesinde sona erer.

    Katılım Nafakası Nasıl Tanımlanır?

    721 Rakamlı T.M.K’ un 330. Maddesine göre, nafaka ölçüyü çocuğun gereksinimleri ile anne ve babanın yaşam şartları ile birlikte ödeme eforları dikkate alınarak tanımlanacaktır. Nafaka ölçüsünün tanımlanmasından çocuğun kazançları da göz önünde bulundurularak tanımlanır.

    .

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş