Eğitim

Ölümsüz Atatürk – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölümsüz Atatürk – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölümsüz Atatürk kimin eseri? Ölümsüz Atatürk kitabının yazarı kimdir? Ölümsüz Atatürk konusu ve anafikri nedir? Ölümsüz Atatürk kitabı ne konu alıyor? Ölümsüz Atatürk PDF indirme linki var mı? Ölümsüz Atatürk kitabının yazarı Vamık Volkan kimdir? İşte Ölümsüz Atatürk kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vamık Volkan

Yazar: Norman Itzkowitz

Orijinal Adı: Immortal Atatürk A Psychobiography

Yayın Evi: Bağlam Yayıncılık

İSBN: 9789757696971

Sayfa Sayısı: 480


Ölümsüz Atatürk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir insan olarak Atatürk ve yaşam öyküsü

“Kederli bir millet”un varlığı, Mustafa Kemal’e, kendi ruhsal dünyasında yaşattığı kederli anne imgesi üstüne yansıtacağı dışsal bir gerçeklik sundu. Kederli millet, ona yaşamı süresince sürecek Türk ulusunu kurtarma ve onarma misyonunu kazandırdı. Atatürk ünvanını aldığında kederli millet onarılmış durumdaydı. Diğer bir ifadeyle söylersek, kendi çocukluğunun mutsuz ortamını mutlu ve görkemli bir ortama dönüştürmüştü. Mustafa Kemal, ele geçirdiği ilk fırsatta tarihsel arenayı kendi içsel trajedisinin yaşandığı sahne olarak kullandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel gelişimini çocukluğundan başlayarak ölümsüz Atatürk oluncaya kadar geçen tüm bir süreci öykülendirmeyi, onun kendi iç dünyasıyla -kurucusu olduğu ve sonrasında çağdaş bir ulusa dönüştürdüğü Türkiye olarak- dış dünya arasındaki karşılıklı etkileşimi çözümlemeye çalıştık.


Ölümsüz Atatürk Alıntıları – Sözleri

  • Mustafa Kemal’den bir yaş minik olan İsmet, durağan(durgun) fikirli, davranışlarında ölçülü, ağırbaşlı, diğerlerinin düşüncelerine bağımlı, komutanından daha fazlaca okumuş bir insandı. Öte taraftan, Mustafa Kemal, kendi yazgısını kendi belirleyen, diğerlerinin düşüncelerine pek aldırmayıp kendi vardığı sonuca bakılırsa hareket eden biriydi. İkisi beraber kusursuz bir ikili oluyorlardı.
  • Eğitim, Osmanlı reformcularının gözünde hukuk kadar mühim bir alandı. 1868’de İstanbul’daki Galatasaray semtinde tamamen batılı standartların esas alındığı bir Osmanlı Lisesi açıldı. Bu okuldaki eğitim Fransızcaydı; okuldan mezun olan Müslüman ve gayrimüslim kişiler ileride Osmanlı yaşamının pek fazlaca alanında mühim roller üstleneceklerdi
  • Avrupa’ya doğru ilk akınlarını ondürdüncü yüzyıl başlarında gerçekleştirmiş olan Osmanlılar, ondokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde artık Avrupa’daki son günlerini yaşıyor gibiydiler.
  • Doğum tarihi- gün, ay ve hatta yıl olarak- hâlâ kati olarak saptanabilmiş değildir.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı makamına geçtikten sonrasında kendisinden, yabancı bir ansiklopedide yayınlanacak bir yaşam öyküsü için doğum tarihini tam olarak bildirmesi istendi. Atatürk doğum günü olarak kendisine 19 Mayıs’ı seçti – şu demek oluyor ki, Türk bağımsızlık savaşını başlatmış olduğu Samsun’da karaya çıkmış olduğu gün
  • Geniş aile içinde yetişen çocuk, bir “anne” tarafınca düş kırıklığına uğratıldığında ve bu yüzden onun “fena” olarak görüldüğünde kendisine daha bağımlı olan ve kendisini yatıştıran bir öteki “anne”yi kolaylıkla bulabilecek ve o “anne”nin “iyi” bulunduğunu düşünecektir
  • Zübeyde evlendirilmiş olduğu sıra 14-15 yaşlarında, şu demek oluyor ki kocasından yirmi yaş kadar daha minik olmalı. Zübeyde buluğluk yaşlarında genç bir kız olarak kendi duygularını keşfetmeye ve kendi kendini tanımaya vakit bulamadan evliliğe ilk adımını atmıştı. Muhtemelen o yaşlarındaki herhangi bir öteki genç kız şeklinde Zübeyde’nin zihni yaşama ilişkin gerçekçi idrak ve kavrayıştan ziyade fantazilerle doluydu. Ne var ki bu yaşta bir kızın kendisinden yirmi yaş kadar büyük bir adam ile evlenmesi dünyanın bu bölgesinde olağan bir durumdu. Büyük yaş farkı gösteren bu tür evliliklerde olağandışı zihinsel ve duygusal gerginlikler yaşanır; bunlardan bazıları iç çatışmaları yoğunlaştırırken öteki bazıları dışsal “çözümlere” kavuşur.
  • Ali Rıza’nın hemen hemen minik bir bebek olan kardeşi Mustafa’yı bir kaza sonucu beşiğinden düşürerek ölümüne niçin olduğu söyleniyor; bu durum dikkate alındığında Mustafa isminin seçilmesi duygusal bir nedene dayanıyor görülüyor.Muhtemelen, Ali Rıza, aynı adı bu kez kendi oğluna vermişti.Dolayısıyla bizim kanaatimiz Ali Rıza’nın kazayla bebek kardeşinin ölümüne yol açmış olmaktan duyduğu suçluluk duygusuyla onun adını kendi oğluna vermiş olduğudur.
  • Atatürk, erişkin olduğu yıllarda “Eminem” adlı bir halk türküsünü fazlaca sevdiğini belirtmiş, “Her adamın gönlünde bir Emine vardır” demiştir. Muhtemelen genç emine ile olan ilişkisi çocuksu, platonik, ülküleştirilmiş saf bir ilişkiydi.
  • Mustafa Kemal’in çocukluğunun ilk yılları ciddi ruhsal yaralanmalarla geçmişti ve çocukluğundaki mühim kişilerin zihninde bıraktığı izler onun duygusal dünyasıyla tam olarak bütünleşmemişti.
  • Atatürk’ün erişkin bir şahıs olarak derhal her alanda merkezde yer almış bulunduğunu ve taraftarı olan kişileri kendi uzantısı olarak gördüğünü biliyoruz. Görüldüğü kadarıyla Mustafa Kemal hemen hemen genç bir delikanlı olduğu sıralarda da bu şekilde bir eğilime sahipti. Kendi ilgisi haricinde kalan her şeye tam bir kayıtsızlık göstermesi ve ilgisiz kalmış olduğu şeyi kendi ilgisine mazhar olamayacak kadar değersiz addetmesi Mustafa Kemal’in tavrını biçimlendiren bir öğeydi. Kendisini averaj insanların ilgi ve kaygılarının üstünde görüyordu.
  • Namık Kemal’in en fazlaca malum dizelerinden birinde umutsuz bir durum şu şekilde anlatılır:
    “Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini
    Yok imiş kurtaracak bahtı kara maderini”
    Mustafa Kemal son mısrayı şu şekilde değiştirecektir:
    “Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini”
  • Kolağası Niyazi, 3 Temmuz 1908’de, garnizonun büyük çoğunluğu Cuma namazında olduğu sıra Resne’deki askeri üsse gelmiş olarak buradaki tüfek ve cephaneliğe el koydu. İki yüz kadar yandaşıyla beraber dağa çıktı. Onlara sonradan katılanlar da oldu; sonraki yıllarda iktidara gelecek, bir paşa olarak Osmanlı İmparatortuğu’nu Almanya’nın ve İttifak Devletleri’nin yanında Birinci Dünya Savaşı’na sokacak olan Enver isminde genç bir kurmay binbaşı da Kolağası Niyazi’nin safına katılanlar arasındaydı.
  • Enver, iyi bir örgütçü ve muhteşem bir süvari olmasının yanı sıra, yürekli bir adamdı. Psikolojik terimle söylersek takıntıları olan narsisist bir karaktere sahipti. Ayrıntılara dikkat etmek onun kuvvetli yanlarından biriydi; bitkinlik duymaksızın saatlerce çalışabiliyordu. Aynada kendisini gururla seyrettiğine ve giyim kuşamında fazlaca titiz olduğuna bakılırsa Enver de Mustafa Kemal şeklinde kendisini fazlaca beğenen kibirli biriydi.
  • Mustafa Kemal, söz konusu deneyimden sonrasında bir insanoğlunun büyüklüğünü, kişinin engeller karşısındaki yalnızlığını kabul etmesi, hiçbir yerden hiçbir yardımın gelmeyeceğinin bilincinde olması olarak tanımlar. Bu gerçeğin bilincinde olarak şahıs direkt doğruya hedefinin üstüne yürümeli, tüm engelleri tek başına aşma yürekliliğini göstermelidir.


Ölümsüz Atatürk İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okuduğum Atatürk kitapları içinde iyi sayılabilecek özellikte bir kitap. Çoğunlukla bildiğim şeyleri yazmış olmakla beraber birkaç küçük detay hoşuma gitti. Zaten tarihin değişecek hali yok ya;) . Kitapta bilhassa Atatürk’ün ruhsal incelemesi yapılmaya çalışılmış. Annesi Zübeyde hanımın Türk kadının ikinci planda olmasını ve dinci-dindar özelliklerini nitelendirmesini, Atatürk’ün kendi iç dünyasında karşısına alışı ve bunlara karşı bir harp içinde olduğu iddia ediliyor. Bilhassa devrimle kısmı için bu geçerli olabilir. Ne olursa olsun; yaptıkları düşünüldüğünde her insana ve her şeye karşın, en yakınındakileri bile karşısına alarak neler başardığının farkındayız. Ve bu ülke şu andaki Ortadoğu ülkelerinden değişik bir durumdaysa bunu onun attığı temellere borçluyuz. (TayfuN S.)

Atatürk’ün psikolojisini anlatmak amacıyla kaleme alınmış bu kitap, bununla beraber bir yaşam öyküsü olma özelliği de taşıyor.
Kitap Atatürk’ün doğumundan ilkin Osmanlı’nın durumu ile başlayıp, Atatürk’ün ölümü ile son buluyor.Bununla beraber kitabın sonuna “ruhsal özet” kısmı de eklenmiş ve Atatürk’ün ruh hali özetlenmiş.
Kitap mütevazi ve akıcı bir üslupla kaleme alınmış. Okumaya başladığınız andan itibaren sizi içine alıyor ve sıkılmadan saatlerce okuyabiliyorsunuz.Psikoloji mevzusuna odaklanmasına karşın kitapta anlamını bilmediğiniz kelime sayısı fazlaca azca. Eğer birazcık tarih bilginiz var ise kitabı hiçbir araştırma gerektirmeksizin kolaylıkla okuyabilirsiniz.
Kitabı bitirdiğinizde, Atatürk’ün; fikir dünyası, hanımefendiler ile olan ilişkileri, çocukluklarında yaşadıklarının kişiliği üstündeki tesirleri, çevresindeki insanoğlu ile olan ilişkileri ve bunların vakit içinde değişme sebepleri, kurtuluş harbinde yaşamış olduğu zorluklar şeklinde bir fazlaca mevzuda informasyon sahibi oluyorsunuz.
Kitap bir fazlaca yönüyle doyurucu bilgiler içeriyor ve kendisine ayırdığınız dönemin hakkını size fazlasıyla veriyor. Atatürk’ü daha yakından tanımak ve onun fikir dünyasını idrak etmek isteyenlere fazlasıyla katkısı olacak güzel bir kitap olmuş. Okumanızı tavsiye ederim… (Adem ŞEN)


Ölümsüz Atatürk PDF indirme linki var mı?


Vamık Volkan – Ölümsüz Atatürk kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ölümsüz Atatürk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vamık Volkan Kimdir?

Lefkoşa’da dünyaya geldi. Kıbrıs İslam Lisesi’nde okudu; son sınıftayken çıkan isyanla adı değişen Kıbrıs Türk Lisesi’ni tamamlamış oldu. Türkiye’ye geldi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1956’da mezun oldu. Türk vatandaşı olamadığı için emek harcama şartları zordu.

Şikago’ya gitti. Üç ay sonrasında babasından gelen mektupta, en yakın arkadaşının Kıbrıs’ta bir eczanede milliyetçi Rumlar tarafınca öldürüldüğünü özetleyen gazete kupürü çıktı. On yıl Türkiye ve Kıbrıs’a dönemedi.

2002’ye kadar tam 45 yıl Virginia Üniversitesi’nde ders verdi. 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yapmış oldu.

Kırk kitap emek harcaması yapmış oldu ve 400’ü aşkın bilimsel yazı yayımladı. Psikolojik çatışma ve kimlik mevzularında sayısız araştırma ve saha emek harcaması gerçekleştirmiş oldu. Psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde sulh için yapmış olduğu emek harcamalar sebebiyle Nobel Barış Ödülü’ne aday yayınlandı.


Vamık Volkan Kitapları – Eserleri

  • Kozmik Kahkaha
  • Atlarla Yaşayan Kadın
  • Hayvan Katili
  • Kayıptan Sonra Yaşam
  • Kusursuz Kadının Peşinde
  • Fanustaki İnsanlar
  • Gidenin Ardından
  • Ölümsüz Atatürk
  • Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi
  • Körü Körüne İnanç
  • Göçmenler ve Sığınmacılar
  • Nazi Mirası
  • Atatürk Anatürk
  • 6 Adımda Borderline
  • Politik Psikoloji
  • Divanda Kılıç Dövüşü
  • Tarihi ve Psikolojik Boyutlarıyla Uluslararası Terörizm
  • Divandaki Düşmanlar
  • Kimlik Adına Öldürmek
  • Psikoterapide Nesne İlişkileri
  • Osmanlı’nın Yasından Atatürk’ün Türkiye’sine Onarıcı Liderlik ve Politik Psikoloji
  • Kanbağı-Etnik Gururdan Etnik Teröre
  • Türkler ve Yunanlılar
  • Bilinçdışında Kardeşler ve Psikopatoloji


Vamık Volkan Alıntıları – Sözleri

  • Takıntılı mükemmelliyeti arar, narsist onu iddia eder (Hayvan Katili)
  • George Orwell, “İster sevelim ister sevmeyelim, milliyetçi sevgiler ve nefretler çoğumuzun makyajının birer parçasıdır.” demektedir. (Politik Psikoloji)
  • Orwell milliyetçiliğin kendi grubu tarafınca meydana getirilen zulme karşı gelmek bir tarafa, bu zulmün bilincinde değilmiş şeklinde davranacağını vurgular. toplumların objektif gerçeklere karşı duyarsız kalmaları dünya haberlerinin yanlı aktarılmasına sebep olabilir. her şey gazetecinin hangi tarafı tuttuğuna bağlıdır. (Politik Psikoloji)
  • Bir çocuğun vefat etmesiyle, ebeveynler yalnızca fazlaca kıymetli bir bağları değil, bununla beraber öngördükleri geleceği de yitirmiş olurlar. (Kayıptan Sonra Yaşam)
  • İnsanoğlu pseudospecia kanalıyla evrime uğramıştır. Kabileler, klanlar, sınıflar vs. değişik bir türden gelirmişçesine değişik davranırlar, bunlar tabiat üstü niyetlerle kurulmuşlardır” (Politik Psikoloji)
  • Psikolojik bir hadisedir ki insan, hayatta bazı dostluklar elde etmek için olağanüstü çalışmak ve fedakârlıklar yapmak zorundadır. – Mustafa Kemal (Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi)
  • Dıştaki nesnelerle kendisini kaynaştırmak psikozlu kişilerin bir özelliğidir. Bu kaynaşmanın yanı sıra, Jane şeklinde kişiler kendilerini ve başka insanları ya iyi ya da fena olarak algılarlar. Canlı ve cansız nesneleri benzer şekilde, iyicil yada saldırgan şeklinde sınıflandırıyordu. Sanki dünyasının gürültücü hayaletlerle dolu bulunduğunu hissediyordu; cansız nesneler gizemli, görünmez güçler tarafınca hareket ettiriliyorlardı. (Kozmik Kahkaha)
  • Yas tutmak, soyut ya da somut, herhangi bir mühim yitik ya da herhangi bir yitik tehlikesi için bile gösterilen zaruri bir psikobiyolojik tepkidir. (Hayvan Katili)
  • “Hayır” demeyi öğrenmek, bir çocuğun ruhsal yaşamında bir kilometre taşıdır. (Kozmik Kahkaha)
  • tamamımız, yabancı düşmanlığının farkına varmalı ve aslen bilinçdışı kullanılan bir kavram olarak ‘yabancı’yı, fizyolojik anlamda bizlerden bir parça olarak entegre etmeyi öğrenmeliyiz. dolayısıyla yabancılara karşı hoşgörü ve insaniyet göstermek, devamlı bir uygarlık ve kültür çabası harcamak için çağrıda bulunmalıyız. yansıtmaların enerjisini zayıflatmanın ve ötekileri saldırganca dışlayan bir ulusal varlık olarak ‘biz’ terimini hafifletmenin tek yolu budur. (Göçmenler ve Sığınmacılar)
  • Türkiye’deki hastanelerde konversif bozukluklar ve takıntılı (obsesif) nevroz vakaları küçümsenmeyecek ölçüdedir. (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Bir fert olarak insan, ölmeye mahkumdur. Kendisi için de­ğil, kendisinden sonrasında gelecekler için çalışmak, bir ferdin ha­yatta ulaşabileceği mutluluğun ilk koşuludur. Herkesin kendi tercihleri vardır. Bazıları bahçıvanlığı ve çiçek yetiştirmeyi se­ver. Diğer bazıları, insanları eğitmeyi tercih eder. Çiçek yetişti­ren insan, başkalarından herhangi bir şey bekler mi? Başkaları­nı eğiten şahıs, çiçek yetiştiren kadar çalışmak zorundadır.
    yazar/mustafa-kemal-ataturk (Körü Körüne İnanç)
  • Kraliçe Victoria, kocasının ölümünden onlarca yıl sonrasında bile, garip bir şey gördüğünde, içinde Albert’ın resmi olan ve üstünden asla çkarmadığı minik broşunu açarak görmüş olduğu şeyi “O’na” da gösterirmiş. (Gidenin Ardından)
  • Analitik süreçlerin bir bileşeni de dirençtir ve her analist direncin bazı durumlarda iyice katı ve aşılmaz hale geldiğini iyi bilir. Bu tür güçlük hatta imkânsızlıkla karşılaşmalar akla şu suali da getirir: Bu tür bir direnç ne kadar analizan kaynaklı ne kadar psikanalist kaynaklıdır? Bundan seneler ilkin meşhur psikanalist Paul Ornstein ile yaptığım bir sohbette bana psikanalizin direnç diye tanımladığı şeyin bir kısmının iatrojenik bulunduğunu söylemişti (Iatros=Doktor; Jenik=Kökenli). Analizanın kendi içsel dinamikleri ve yapılarına
    dayalı bir direnç özelliği olabileceği şeklinde psikanalistin yada psikoterapistin zamansız ve orantısız müdahalelerinin karşısında analizanın sıhhatli bir şekilde kendini korumaya emek harcaması; kendi bütünlüğünü ve sürekliliğini kaybetmeme gayreti, yorumunu kabul ettirme çabası içinde olan psikanaliste bir direnç olarak gözükebilir (Ornstein, Kişisel Görüşme, 2000). (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Kendi kimliği olduğu sandığı şeyin aslen büyük seviyede ebeveyniyle çeşitli özdeşimlerinin bir birleşimi bulunduğunu keşfediyordu. (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • ” Burada büyümeyi öğreniyorum ….” (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • “Geçmişte kurduğu yakın ilişkilerde aklı karışıyordu fakat fazlaca yakınlaşmadığı sürece kendini insanlardan ayrıştırmakta zorlanmıyordu.” (Fanustaki İnsanlar)
  • …çocukluğunun “iyi” ve “fena” annelerini temsil ediyordu. (Kusursuz Kadının Peşinde)
  • “Takıntılı mukemmeliyeti arar,narsisit onu iddia eder ” (Hayvan Katili)
  • Bir de saat almıştı, geçen vaktin bilincinde olmanın bir erişkin etkinliği bulunduğunu düşünüyordu (Atlarla Yaşayan Kadın)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş