Eğitim

Osho – Tuğba Sarıünal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Osho – Tuğba Sarıünal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Osho kimin eseri? Osho kitabının yazarı kimdir? Osho konusu ve anafikri nedir? Osho kitabı ne konu alıyor? Osho PDF indirme linki var mı? Osho kitabının yazarı Tuğba Sarıünal kimdir? İşte Osho kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Tuğba Sarıünal

Yayın Evi: Destek Yayınları

İSBN: 9786053119432

Sayfa Sayısı: 80


Osho Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Hayatın kendi başına bir anlamı yoktur. Hayat bir anlam oluşturma fırsatıdır. O, yazılacak bir şiir, söylenecek bir şarkı, edilecek bir danstır. O senin kendinle münasebetine hastır.”

Yaşadığımız yüzyılın toplumsal ve bireysel problemlerine dair yapmış olduğu tespitlerle milyonlarca mutsuz insanı peşinden sürüklemeyi başaran ve çağdaş süre gurusu olarak adlandırılan sıradışı bir filozoftur Osho.

Doğu ve Batı’nın mistik öğretilerine gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaşmış, değişimin esas bulunduğunu vurgulamış ve ortaya çıkardığı harmanla günümüzde bile geniş bir fanatik kitlesine hitap etmeyi başarmıştır.


Osho Alıntıları – Sözleri

  • “Dinleyeni olmadığından değil, anlayanı olmadığından sessizleşir insan.”
  • “Kendine gerçekten değer verdiğinde diğerleriyle kendini kıyaslamayı bırakır ve başarılarına olduğu gibi hatalarına da sahip çıkmaya başlarsın.Sınırlarını bilir, gönülden takdir eder, güzeli görür ve insanları olduğu gibi kabullenmeye başlarsın.”
  • Gerçek özgürlüğün dış dünya ile hiçbir ilgisi yoktur. Gerçek özgürlük daima ruhsaldır.
  • Zen ustalarının en büyüklerinden kabul edilen Lin Chi şu şekilde der:
    “Gençken tekneler beni büyürlerdi. Küçük bir kayığım vardı ve yalnız başıma göle açılırdım. Saatlerce orada kalırdım. Bir seferinde, güzel bir gecede, gözlerimi kapamış kayığımda meditasyon yapıyordum. Akıntı aşağı boş bir kayık geldi ve benimkine çarptı. Gözlerim kapalıydı, bu yüzden şöyle düşündüm: ‘Biri kayığıyla geldi ve kayığıma çarptı.’ İçimde öfke sesi yükseldi. Gözlerimi açtım ve öfke içinde adama bir şey söyleyecekken kayığın boş olduğunu fark ettim. O zaman hakaret edecek yön kalmadı. Öfkemi kime ifade edecektim? Kayık boştu. Yalnızca aşağı yüzüyordu ve gelip benim kayığıma çarpmıştı. Bu yüzden yapacak hiçbir şey yoktu. Öfkemi boş bir kayığa yansıtamadım.”
    Ve Lin Chi devam eder:
    “Gözlerimi kapattım. Öfke oradaydı ama çıkış yolu bulamadığımdan gözlerimi kapattım ve öfkeye doğru geri geri yüzdüm. Ve o boş kayık benim fark edişim oldu. O sessiz gece, içimde bir noktaya geldim. O boş kayık benim ustamdı. Ve artık biri gelip bana hakaret ettiğinde gülüyorum ve diyorum ki: ‘Bu kayık da boş.’ Gözlerimi kapatıyorum ve içeriye gidiyorum.”
  • “Doğru kişi ve doğru yerden daha önemli bir şey varsa o da doğru zamandır.”
  • “Dinleyeni olmadığından değil, anlayanı olmadığından sessizleşir insan.”
  • Ölüm, ölüm yüzünden değil, sen asla doğru yaşamadığın için çirkindir.
  • “Sadece kendini seven bencil biri olmayacaksın ama önce kendini sevecek kadar bilinçli yaşayacaksın. İnsan kendine beslemediği hiçbir duyguyu karşısındakine besleyemez.”
  • “Dinleyeni olmadığından değil, anlayanı olmadığından sessizleşir insan.”


Osho İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Normalde fazlaca sık alıntı yada araştırma eklemeyi tercih etmiyorum zaman kaybı olmasın diye şu sebeple şimdiye dek okuduğum her kitap için araştırma yazmaya ve not ettiğim üç binden fazla alıntıyı eklemeye kalksam yeni kitaplar okumaya süre kalmazdı. Daha araştırma eklenmesi ihtiyaç duyulan onlarca yaratı var fakat tavsiye amaçlı olarak bu kitap hakkında öncelikli bir değerlendirme yazısı yazmak istedim; ortalama 8 milyarlık nüfusa ulaşmak suretiyle olan içinde yaşamakta olduğumuz bu Dünya’ nın her tarafındaki kitleleri, doğrusu tek tek hepimizin yaşamını ve de tüm Dünya’ nın ortak geleceğini ilgilendiren meselelere değinen bu kitap bilhassa insanlığın kötüye gidişatının temel sebebi açıklayan birçok bireysel ve toplumsal probleminin kaynağını irdelemiş ve oldukça mühim bazı tespitleri ortaya koymuş bir rehber durumunda, kesinlikle her insanın bu kitabı okuyarak kendi kendini sorgulaması, kendi kişiliğini incelemesi ve yaşam hakkında etraflıca düşünmesi gerektiği kanısındayım.
Hindistan uyruklu ve Osho (Japonca’ da öğretmen anlamına geliyormuş) mahlasıyla malum 1931-1990 yılları aralığında yaşamış bir felsefecinin değişik yapıtlarındaki görüşlerden tedvin edilerek oluşturulmuş bu kitabın içinde bir insanoğlunun karakterine ve yaşamına ciddi faydalar sağlayabilecek oldukça etkisinde bırakan ve kayda kıymet tespitler yer ediniyor.
İlk kısımları okurken kitap size birazcık değişik ve yararsızmış şeklinde gelebilir fakat bilhassa yirminci sayfadan itibaren okudukça bizzat karakterinize, düşüncelerinize, tercihlerinize ve gelecek yaşantınıza büyük faydası dokunabilecek türden görüşlerin yer aldığını farkına varacaksınız içinde; tek tek tüm insanları ve genel anlamda de tüm Dünya’ yı ilgilendiren türden mühim fikirlerin toplandığı bir kitap denilebilir aslına bakarsak, eğer bir şeyleri düzeltebilmek istiyorsak her insanın muhakkak okuması ihtiyaç duyulan eserlerden birisi bulunduğunu düşünmekteyim. Belki okuma sıralaması olarak kafanızda tahmini bir sıralama vardır fakat gene de popüler ve fazlaca okunmuş yapıtlardan ziyade öncelik olarak bu kitaba başlamanızı, okunacaklar listenizde en üst sıralara koymanızı tavsiye ederim.
Ben bilhassa bazı sayfalarını okurken şu gerçeği fark ettim; Dünya’ nın her yerinde eğer bir çok kişinin haberi olsaydı bu seksen sayfalık kitabından ve en azından yarısı bile içinde yazanları okumuş olsaydı eğer, sahiden de insanlık, yakın tarih ve yaşadığımız bu Dünya şu ankinden fazlaca daha değişik yerlerde olurdu, buna inanırım.
Kitabı oldukça yararlı buldum bence 8,5 üstü puanı hak ediyor. Not aldığım otuz civarı sayfanın içinden birkaç kısmı paylaşarak bitireyim yazımı;
“Doğduğun süre hakiki benliğine sahiptin. Sonra düzmece bir kişilik yaratmaya başladılar.
Sen Hıristiyan’ sın, Katolik’ sin, beyazsın, Alman’ sın ve sen Tanrı’ nın seçilmiş ırkısın; senin dünyayı yönetmen lazım ve bunun şeklinde pek fazlaca şey. Sen yaratılmış olan bu ego tarafınca kullanılıyorsun. Bu yüzden ego yalnız mutsuzluk, acı, kavga, hayal kırıklığı, delilik, intihar, katliam şeklinde her türden hata üretir. Ne süre cemiyet tarafınca sana bir şey olduğun söylenirse derhal ondan kurtul, kesinlikle o sen değilsin. Onu bir kenara fırlat.
Tüm egoyu paramparça et.” (Sayfa 44)
‘ Öfken için türlü sebepler bulmaktan ve verdiğin tepkilerle ilgili kendini haklı çıkarmaktan vazgeç. Şu sebeple kaynak sensin ve en büyük ziyanı kendine verdin.
“Kuru bir kuyuya kova sarkıtsan, dışarı hiçbir şey çıkmaz. Suyla dolu bir kuyuya kova sarkıtırsan su çıkar, fakat su kuyudandır. Kova yalnızca onun dışarı çıkmasına destek verir. Bu yüzden biri sana hakaret ettiğinde yalnızca içine bir kova sarkıtmış olur ve sonrasında kova içindeki hiddet, nefret ya da ateşle dolar. Kaynak sensin, unutma.”
Bu teknik için, başkalarına yansıtıp durduğun her şeyin kaynağının sen bulunduğunu hatırla. ‘ (sayfa 51)
“Dünyada daha fazlaca mutlu insana ihtiyacımız var. Nükleer silahlar ve yıkıcı cenk makineleri, kendi kendilerine çalışmıyorlar. Onları kullananlar gene insanoğlu, arkalarında insan elleri var. Bir gülün güzelliğini bilen bir el, Hiroşima’ ya efsane atamaz. Sevginin güzelliğini bilen bir el, ölümle dolu bir silaha sarılamaz.” (Sayfa 54)
“Sadece bilincinde olduğun oranda canlısın. Yaşamla ölüm arasındaki fark farkındalıktır . Sadece nefes aldığın için canlı sayılmazsın, yalnız kalbin attığı için canlı sayılmazsın.” (Sayfa 72)
“Dinleyeni olmadığından değil, anlayanı olmadığından sessizleşir insan.” (Sayfa 55)
Bu kitaba ek olarak;
Konfüçyüs- kitap/nereye-giderseniz-gidin-fakat-tum-kalbinizle-gidin–212030
Epiktetos- kitap/kendisinin-efendisi-olmayan-hic-kimse-ozgur-degildir–174452
Michel de Montaigne- kitap/hayatin-degeri-uzun-yasanmasinda-degil-iyi-yasanmasindadir–202579
kitaplarını da önemle tavsiye ederim, bana epey katkıları oldu.
İyi okumalar… (Emre)

Osho meditasyonla insanoğlunun kendisini bulmasının mümkün olabileceğini korumak için çaba sarfeden bir düşünür. Düşünceleri ve uyguladığı yöntemler yardımıyla büyük bir kitleyi kendine çekmiş. Hindistan lı olan Osho, Gandhi nin düşüncelerinin yanlış bulunduğunu savunmuş. Kadın ve erkekle ilgili bir fazlaca yasağı çalmış olduğu üniversitede kaldırıp hem fazlaca fazla tepki çekmiş hem de bir sürü öğrencinin onun derslerine katılmasını elde etmiş. Osho ya bakılırsa insan bir düşüncesini gerçekleştirmek istiyorsa ilkin kendini gerçekleştirmeli. Ilkin ben diyebilmeli.. Mesela ilkin kendini sevebilmeli ki etrafındaki insanları da hakikaten sevebilsin. Kendini gerçekleştirmek içinse aynada kendine bakmalı, sık sık düşünmeli, uzun uzun meditasyon yapmalı.. En kıymetli benim her şeyden ilkin kendim geliyorum demeli bu sayede..

Oldukça kıymetli bilgilerin ve düşüncelerin olduğu kısacık bir yaratı. Keşke yazan her şeyi uygulayabilsek ve kendimizi bulabilsek.. Keyifli okumalar ‍️ (Merve Damla Mungan 8k)

yazar/i2965
Aslında #Osho olması gerekeni anlatmaya çalışmış hep, kendimiz olmak..
Kendini bulmak isterken karşılaşmış olduğu engeller yüzünden keşfedemez insan kendini. Dış dünyada ki tüm engellerden sıyrılmalı ve kendini keşfetmelisin. Kitap bu mevzuda inanılmaz nir destekçi ve farkındalık yaratıyor insanda.
Muhteşem bir felsefe kitabı ..
Osho’nun inanılmaz naif bi ifade seçimi var söyleşi eder şeklinde, gerçekleri yüzüne vuruyor insanoğlunun.
Bağlı olmak ile bağımlı olmak durumlarına açıklık getiriyor.
Neyi seversek ona dönüşürüz. Burada mühim olan kendi içimize kulak vermek. Toplum baskısı falan değil.
inanılmaz akıcı , sürükleyici su şeklinde akıp giden bir kitap kendinize bir kaç saat ayırın ve keşfe çıkın.. #tavsiyekitap
– Mutlu musun yoksa yalnız haiz olduğun rutini kaybetmekten korkan ve ömrünün neredeyse tamamını mutluluk beklentisiyle geçiren bir bitkin musun? (Tuğçe KEFAL)


Osho PDF indirme linki var mı?


Tuğba Sarıünal – Osho kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Osho PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tuğba Sarıünal Kimdir?

18 mart 1988 Balıkesir doğumlu, Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre master düzeyinde eğitimine devam etti. Drama İstanbul Senarist Geliştirme ve Film Atölyesi’nden mezun oldu. Sadri Alışık Kültür Merkezi ve Craft Oyunculuk Atölyesi’nde oyunculuk eğitimi aldı. Çeşitli dizi ve film projelerinde rol aldı. Profesyonel olarak mankenlik ve foto-modellik yapmış oldu. 2012 senesinde katılmış olduğu Best Model Yarışması’nda en iyi fizik ödülünü aldı. Aynı zamanda senaristlik ve yazarlık yapmaktadır. Polisiye türündeki ilk romanı ‘’Nakil’’ 2013 senesinde gösterildi.


Tuğba Sarıünal Kitapları – Eserleri

  • Fil Saati
  • Çarpışma
  • Sanrı
  • Osho
  • Akıl Tutulması
  • Paranoya
  • Nikola Tesla
  • Usta Çırak Sohbetleri
  • Usta Çırak Sohbetleri
  • Arkadaşlar Ev Halim
  • Nakil


Tuğba Sarıünal Alıntıları – Sözleri

  • “Bir birlikteliğin temelinde olması ihtiyaç duyulan, ilişkiyi yaşayan kişilerin arasındaki uyum ve birlikteyken yakaladıkları dinlemektir. “ (Usta Çırak Sohbetleri)
  • Kimileri yaşarken mutlu olmayı tercih edip öldüğünde ruhuyla birlikte bu dünyadan gidiyordu, kimileri de tercihlerini insanlık adına yaparak geride bıraktığı mutlu yüzler yardımıyla ölümsüz oluyordu. (Sanrı)
  • “Sevmek;
    İnsanları, vatanı, evlatları, bayanı…
    Görmek;
    Fakirleri, acizi, garibanı, haksızlığı…
    Hissetmek;
    En derinden, en içten, en samimi duyguları…
    Umut etmek;
    İyiyi, güzeli, adaleti, hakça paylaşımı…”
    -Sabahattin Ali (Çarpışma)
  • Hayvanları Koruma Derneği’nin açılışında kurban kesen belediye şeklindesin yaşam… (Arkadaşlar Ev Halim)
  • İnsan kim bilir yaşamı en fazlaca ölümlerden öğreniyordu… (Paranoya)
  • “Mutlu olacaksın.” dedi yaşam, “Fakat ilkin seni güçlendireceğim.” (Çarpışma)
  • Zaman en büyük illüzyonisttir. O gösterisini yaparken gerçeklerden seni uzaklaştıracak güzel asistanları vardır: aşk, para, kariyer, aile. Geleceği merak ettirirken şimdiye odaklanmanı engeller ve her şey o denli süratli olup biter ki illüzyonun bir parçası bulunduğunu sadece şov bittiğinde anlarsın. Kusursuz bir gösterinin insan arzularından oluşma özelliği vardır ve aslına bakarsak insanoğlu, sırrı çözmeyi değil kandırılmayı isterler. (Sanrı)
  • “Dinleyeni olmadığından değil, anlayanı olmadığından sessizleşir insan.” (Osho)
  • “Dünyanın en zengin yeri mezarlıklardır evlat. Orası hiç bulunmamış icatlarla, yaşanmamış aşklarla, dile getirilmemiş sözlerle, gerçekleşmemiş hayallerle doludur.” (Paranoya)
  • ‘Geçmişin gölgesinde yaşayan insanların hep mutsuz olacağı söylenir. (Usta Çırak Sohbetleri)
  • Evet, bu dünyada kim bilir adil olan tek şey, bigün her insanın ölecek olmasıydı. (Akıl Tutulması)
  • Neyi fazlaca sevse uzaklaşıp gidiyordu işte. (Çarpışma)
  • Başarı hikayelerinden adı geçen insanoğlu süper güçlerle dünyaya gelmediler.
    Sadece senden ve benden daha çok istekliydiler. (Usta Çırak Sohbetleri)
  • Yaşadığım yaşamdan şikayetçi olsam onu değiştirirdim ve unutma ki içindeki boşluğu dolduramıyorsan hayal ettiğin şeyi yaşadığında da şikâyet edersin. (Paranoya)
  • “Sahi, hakikati aramamıza sebep olan şey neydi? Akıllarımız mı yoksa kalplerimiz mi?” (Akıl Tutulması)
  • Evet, bu dünyada kim bilir adil olan tek şey, bigün her insanın ölecek olmasıydı. (Akıl Tutulması)
  • Dış dünyada tüketilen her şey içdünyayı da yiyip bitirirdi. (Fil Saati)
  • İstemiyorsan şimdi yüzüme söyle; şu sebeple insanı aslolan mahveden şey reddedilmek değil kandırılmaktır. (Sanrı)

  • Yağan karın altında sanki tekrar asla ayrılmayacakmış şeklinde sıkıca sarıldılar ve Fulya sessiz bir şekilde fısıldadı ;
    -Sana güveniyorum.
    Bu cümleyi kurabilmenin, seni seviyorum demekten daha mühim bulunduğunu anlamıştı. (Nakil)
  • “ Aşk, insanın başına gelen en anlamlı denge sorunudur.” (Usta Çırak Sohbetleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş