Eğitim

Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları – Cyrano de Bergerac Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları – Cyrano de Bergerac Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kimin eseri? Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kitabının yazarı kimdir? Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları konusu ve anafikri nedir? Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kitabı ne konu alıyor? Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları PDF indirme linki var mı? Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kitabının yazarı Cyrano de Bergerac kimdir? İşte Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Cyrano de Bergerac

Çevirmen: Ezgi İnanç

Editör: Esra Damla İpekçi

Orijinal Adı: L’Autre Monde ou Les États et Empires de la Lune

Yayın Evi: Karbon Kitaplar

İSBN: 9786257357401

Sayfa Sayısı: 120


Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ay, dünyamızın uydu olarak hizmet etmiş olduğu başka bir dünya olabilir mi? Bu sual, başkahramanımızı bir canavar, tabiatın bir hatası, bir mit addedildiği fakat aden benzer biçimde bir yere yolculuğa yönlendiriyor. Uzun zamandır görmek istediği bu topraklara sonunda ayak bastığındaysa mahalli mahkemelerin onu sapkın görüşleri ve yasa dışı inançları sebebiyle kınamasıyla bu rüya, hızla bir kâbusa dönüşüyor. Ay’dan bakıldığında Dünya’da yargı devam eden felsefi, bilimsel, insan merkezli ve dinî kesinliklerin önemsiz göründüğünü fark eden galaksi gezgini, bu acayip yerin sakinleriyle birbirinden garip sohbetlere dalmak zorunda kalıyor.

Toplumun büyük kesimi tarafınca kabul edilen terbiye ve davranış şekillerini reddeden Libertin edebiyatının en mühim yazarlarından Cyrano de Bergerac, felsefi bilim kurgu türünün ilk örneğini teşkil eden bu eserinde, kendi zamanının değerlerine ve kurumlarına sert eleştiriler yöneltmekten geri kalmazken okuyucuyu da son aşama yabancı âlemlerde keyifli bir gezintiye çıkarıyor


Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları Alıntıları – Sözleri

  • Küçümsenme endişesiyle, büyük güruhun zekasını yansılamak ederek, ellerini patlatırcasına her kelimede alkış tuttular ve asla anlamadıkları yerlerde büyük bir neşeyle “Ne kadar da güzel” diye bağrıştılar.
  • kaderin hayatımızı altüst etmiş olduğu tüm vakalara karşın yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz
  • “Eh, diriliş karşıtı çokbilmiş laflarınıza verecek bir cevabım yok. Tanrı yalan söylemez, ne dediyse doğrudur.”
    “Yavaş olun bakalım. Daha şimdi ‘Tanrı dediyse?’ dediniz ama önce Tanrı’nın varlığını kanıtlamalısınız, zira ben onun varlığını katiyen reddediyorum.”
  • Ne kısaca! Güneş hep bizim günlerimizi ve aylarımızı ölçsün ve umutsuzluğa düşüp kafayı yemeyelim diye yaratılmıştır denebilir mi?
  • Edebiyatta ütopya, bir bakıma Gılgamış Destanı ve İsrail Oğulları’nın çöl yolculukları efsaneleriyle başlamış sayılabilir


Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilim kurgu ile felsefenin birbirine geçmiş hali bir kitap okurken beni fazlaca yordu akıcı olmayan bir şeyler vardı kitapta… Devletimizde o denli fazlaca vakalar oluyor ki bu şekilde kitaplar okuyup kafa yormaya vakit kalmıyor. İnsan umutsuz ise geçim sıkıntısı var ise gençlerimizin hayalleri tek tek caliniyorsa kim takar felsefeyi… Felsefe varlıklı işi…Gençlerin düşsel diğeri dünyalara kaçmak daha güzel yarınlar için… (zafer çalar)

Cyrano’ yu daha fazlaca beyazperde ve tiyatro karakteri olarak tanımış olsam da bu kitabıyla beraber felsefeci kişiliğini hayranlıkla okumuş oldum.
Ölümünden sonrasında piyasaya sürülen 1600′ lü yılların ortalarında yazılan bir bilim felsefesi.
Bir grup insanoğlunun astronomi hakkında tartışmalarıyla başlamış olan kitap, Cyrano’ nun hayalinin gücüyle kaleme yansıyan bir uzay ütopyası olarak ortaya çıkmış.
Devrin eleştirisini uzayda değişik bir evrende dahiyane bir halde kaleme almış. Savaş üstüne, mukaddes yaratılış, bilim, mantık, felsefe, din, inanışlar, matematik, fikir özgürlüğü…
Keyif dolu, şaşırtıcı en çok da fazla günümüzden dört yüz yıl kadar evvel bu şekilde bir bilim şenliğinin, uzay ütopyasının yazılması beni oldukça etkiledi. (Kübra Odabaşı)

Bir eleştiri biçimini Ay’a gezi edip orada yarattığı canlılar üstünden oluşturan Bergerac’ın felsefi nitelikteki kitabı.
Savinien Cyrano de Bergerac ütopya da denilebilecek bu eserinde periyodunun dinsel inançlarını, toplumsal davranış biçimlerini ve görgü kurallarını eleştirir. Bu eleştirilerini de direkt ifade etmek yerine Ay’da yaşayanların eriştikleri devasa yükseklikte fikir ve teknik düzeyden örnekleri övgüyle vererek yapar.
Kitabın Ay seyahati temalı olmasından dolayı, bir bilimkurgu kitabı özelliği olması da periyodu itibariyle takdir edilesi bir durumdur. (Sîdar Ronahî)


Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları PDF indirme linki var mı?


Cyrano de Bergerac – Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Cyrano de Bergerac Kimdir?

Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac (6 Mart, 1619 – 28 Temmuz, 1655) Paris doğumlu Fransız oyun yazarı ve düellocu.

Aynı zamanda yetenekli bir asker ve ozan olan Bergerac’ın askerliği babadan gelmektedir.Zira babası Solomon Bergerac orduda albaydı. Bir “libertin”dir kısaca kiliseyle kralın sanat üstünde uyguladıkları mutlak monarşiyi (akademiler) reddeder. Hatta bu yüzden kralın casusları tarafınca düzenlenen bir suikasta kurban gitmiştir. Bugün çoğunlukla yaşam hikâyesinden uyarlanarak yazılmış sanat eserleri ve bu eserlerdeki kurgusal karakterle anılmaktadır. Bilhassa Edmond Rostand tarafınca yazılmış ve aynı adı taşıyanCyrano de Bergerac adlı oyun fazlaca ünlenmiştir. Kurgusal karakterlerde çoğu zaman fazlaca büyük bir burna haiz olmakla karakterize edilmiştir.


Cyrano de Bergerac Kitapları – Eserleri

  • Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk
  • Güneş Devletleri ve İmparatorlukları
  • A Voyage to the Moon
  • Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları


Cyrano de Bergerac Alıntıları – Sözleri

  • Edebiyatta ütopya, bir bakıma Gılgamış Destanı ve İsrail Oğulları’nın çöl yolculukları efsaneleriyle başlamış sayılabilir (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Ne kısaca! Güneş hep bizim günlerimizi ve aylarımızı ölçsün ve umutsuzluğa düşüp kafayı yemeyelim diye yaratılmıştır denebilir mi? (A Voyage to the Moon)
  • kaderin hayatımızı altüst etmiş olduğu tüm vakalara karşın yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz (A Voyage to the Moon)
  • Ne kısaca! Güneş hep bizim günlerimizi ve aylarımızı ölçsün ve umutsuzluğa düşüp kafayı yemeyelim diye yaratılmıştır denebilir mi? (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk)
  • Küçümsenme endişesiyle, büyük güruhun zekasını yansılamak ederek, ellerini patlatırcasına her kelimede alkış tuttular ve asla anlamadıkları yerlerde büyük bir neşeyle “Ne kadar da güzel” diye bağrıştılar. (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Küçümsenme endişesiyle, büyük güruhun zekasını yansılamak ederek, ellerini patlatırcasına her kelimede alkış tuttular ve asla anlamadıkları yerlerde büyük bir neşeyle “Ne kadar da güzel” diye bağrıştılar. (A Voyage to the Moon)
  • kaderin hayatımızı altüst etmiş olduğu tüm vakalara karşın yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Kalbim sebebini bilmediğim bir sorun içinde bana bir yıkım gelecekmiş benzer biçimde çarpıyordu. (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • İnsan, diyorum, o denli aptal ve o denli boş ki, bizlerin yalnız kendisi için yaratıldığına ikna olmuş; insan, son aşama öngörülü ruhuyla, şekeri arsenikten ayırt etmeyi bilmesi imkansız, güzel muhakemesinin maydanoz zannettiği baldıran otunu da yutuverir. Sadece duyguların ilişkisiyle akıl yürütüldüğünü korumak için çaba sarfeden insan, bununla beraber, tüm yaratıklar içinde, en zayıf, en yavaş ve en yanlış duygulara haizdir. İnsan ki sonuçta tabiat, onu her şeyden yaparken canavarlar benzer biçimde yaratmıştır fakat ek olarak içinde tüm canavarlara hükmetme ve onları yok etme duygusunu dahil etmiştir. (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Teşebbüsümün başarısına inatla karşı duran kaderin, başımı iyi mi döndürmediğine şaştığım hain huysuzluklarıma kesinlikle
    al­dırmadım. (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Küçümsenme endişesiyle, büyük güruhun zekasını yansılamak ederek, ellerini patlatırcasına her kelimede alkış tuttular ve asla anlamadıkları yerlerde büyük bir neşeyle “Ne kadar da güzel” diye bağrıştılar. (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk)
  • “Nitekim sen de henüz doğmamış olacaksın; hayatından bir göz açıp kapama sonrasında, bir göz açıp kapama evvelinde nasıl idiysen öyle olacaksın ve bu göz açıp kapama geçince, bin asır önce ölenler kadar eskiden ölmüş gibi olacaksın.” (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Edebiyatta ütopya, bir bakıma Gılgamış Destanı ve İsrail Oğulları’nın çöl yolculukları efsaneleriyle başlamış sayılabilir (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk)
  • “Eh, diriliş karşıtı çokbilmiş laflarınıza verecek bir cevabım yok. Tanrı yalan söylemez, ne dediyse doğrudur.”
    “Yavaş olun bakalım. Daha şimdi ‘Tanrı dediyse?’ dediniz ama önce Tanrı’nın varlığını kanıtlamalısınız, zira ben onun varlığını katiyen reddediyorum.” (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk)
  • Ne kısaca! Güneş hep bizim günlerimizi ve aylarımızı ölçsün ve umutsuzluğa düşüp kafayı yemeyelim diye yaratılmıştır denebilir mi? (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorlukları)
  • kaderin hayatımızı altüst etmiş olduğu tüm vakalara karşın yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz (Öteki Dünya: Ay Devletleri ve İmparatorluk)
  • Kalbim sebebini bilmediğim bir sorun içinde bana bir yıkım gelecekmiş benzer biçimde çarpıyordu. (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • Saat yediyi çaldığında, bir anahtar tomarının şakırtısı çekilme zamanının geldiğinin işaretini verdi. Bana bir altınlık odaya götürülmeyi isteyip istemediğim soruldu; başımı aşağı eğerek cevapladım; refakat memuru “Öyleyse para!” diye karşılık verdi. Bana fazlaca fazla para lazım olacak bir yerde bulunduğumu pek güzel anladım. Bu sebeple kendisine, nezaketinin yarına kadar bana kredi sağlayamaması halinde, zindancıya benim tarafımdan, benden alınan paranın iade edilmesini söylemesini rica ettim. Herif, “Hoop! Yok ya!” diye karşılık verdi, “Bizim ağa iyi kalplidir, hiçbir şeyi geri vermez. Yoksa bunu güzel burnunuz için mi yapacaktı? Ha? Hadi, kara zindana gidelim.” (Güneş Devletleri ve İmparatorlukları)
  • “Eh, diriliş karşıtı çokbilmiş laflarınıza verecek bir cevabım yok. Tanrı yalan söylemez, ne dediyse doğrudur.”
    “Yavaş olun bakalım. Daha şimdi ‘Tanrı dediyse?’ dediniz ama önce Tanrı’nın varlığını kanıtlamalısınız, zira ben onun varlığını katiyen reddediyorum.” (A Voyage to the Moon)
  • Edebiyatta ütopya, bir bakıma Gılgamış Destanı ve İsrail Oğulları’nın çöl yolculukları efsaneleriyle başlamış sayılabilir (A Voyage to the Moon)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş