Eğitim

Öteki Peygamberler – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Peygamberler – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Peygamberler kimin eseri? Öteki Peygamberler kitabının yazarı kimdir? Öteki Peygamberler konusu ve anafikri nedir? Öteki Peygamberler kitabı ne konu alıyor? Öteki Peygamberler PDF indirme linki var mı? Öteki Peygamberler kitabının yazarı Anthony Storr kimdir? İşte Öteki Peygamberler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Storr

Çevirmen: Aslı Day

Orijinal Adı: Feet of Clay/A Study o Gurus

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9758420097

Sayfa Sayısı: 272


Öteki Peygamberler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Öteki Peygamberler, Anthony Storr’un en örneksiz, aydınlatıcı ve beğeni toplamış kitaplarından biridir. Storr’un örneksiz ve insancıl anlatımıyla kitapta, hem Jim Jones ve David Koresh şeklinde fena nam salmış cani guruların hem de Loyolalı Ignatiu ve İsa şeklinde Batı’da saygınlık kazanmış tinsel liderlerin bilincinde olduğumuzdan oldukça daha çok kişiyi etkilemiş olduklarını anlıyoruz. Neden bazılarını saygı duyulan düşünür ya da tinsel önder olarak adlandırıyoruz da diğerlerine deli diyoruz? Storr, görünüşte deli ya da görünüşte aklı başlangıcında olanların aslına bakarsak birbirlerinden pek de değişik olmadığını, yalnız yelpazenin değişik bölümlerinde yer aldıklarını gösteriyor.

“Anthony Storr’un Öteki Peygamberler’i, ilk iyi guru rehberi. Evvel bu mevzu üstünde çalışmış yazarlardan değişik olarak, guruların öğretilerini ele almayıp psikiyatrist kimliğiyle spotları gururların üstüne çeviriyor… Bir delilik testi işe yaramaz. Dr. Storr’a gore, bunun yerine ‘hem yalnız kendiyle ilgilenen hem de otoriter olan’ kişilere güvenmemeliyiz, şundan dolayı ‘kendinden güvenli olma karizması hepimizin içindeki evladı tuzağa düşüren bir kapandır’… Yeni dinleri bu kadar kolay ve anlaşılır bir şekilde özetleyen azca sayıda eserden biri.”

– Colin Hughes, Independent-

“Fazlaca coşku verici bir kitap… Anthony Storr, yalnız yazma kabiliyeti olan bir psikiyatrist olmakla kalmayıp daha ilkin kimsenin düşünce belirtmek istemediği bu mevzuyu son aşama akıcı ve akılcı bir üslupla işlemiştir. Aynı zamanda Dr. Storr, insan ruhunun çözümlenmesi söz konusu olduğunda, ustalaşmış becerilerinin sınırının bilincinde olan azca sayıda psikiyatristten biri.”

– Damian Thompson, Literary Review-

“Uyarıcı ve okunabilir bir kitap… İçinde Gurdjieff ve Rajneesh’in, Jung ve Freud’un, Loyola ve İsa’nın da bulunmuş olduğu bir sahtekarlar ve saplantılı kişiler ordusu… Storr tüm bilegeliğiyle guruların sağlığı iyi mi tehdit edebileceklerini gözler önüne seriyor.”

– Simon Jenkins, Sunday Times-

Fazlaca azca sayıda müridi olan kişisel inanç sistemleri, kandırmacadan ibaret şeklinde görünür. Milyonlarca şahıs tarafınca kabul görmüş inanç sistemleri ise ötekiler kadar mantık dışı olsalar bile, dünya dini olarak adlandırılırlar.


Öteki Peygamberler Alıntıları – Sözleri

  • Toplum tarafınca desteklenen masallar olduğu şeklinde desteklenmeyen masallar da vardır.
  • En derin yaramdan, yaşamımın mucizevî olasılığı hayata merhaba dedi.
  • Hepimiz çaresiz bir çocuktan, kendi ailesini kurabilen, bağımsız bir yetişkine geçiş periyodunu yaşamışızdır.
  • Gerçekte insanlıkla ilgili her türlü gelişim, kabul edilmiş otoritelerin sorgulanabiliyor olmasına bağlıdır.
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz.
  • Jim Jones, rastgele çağırdığı kişilerin geçmişlerini ve sırrını bildiğine dikkat çekerek, mukaddes bir vahiyle, gözle görülmeyen şeyleri görme kabiliyetine haiz bulunduğunu söylüyordu. Gerçek­te ise, kişisel araştırmalar yaparak, evlere izinsiz girerek, hatta çöp tenekelerini karışmasını sağlayarak bu sırları ortaya çıkaran casuslar tutmuştu.
  • Hayatı yaşamaya kıymet kılacak her şeyi dikkatsizlik edecek kadar fazla çalışan, tutkulu bir iş insanı, çoğu zaman orta yaşlarında ağır bir depresyona girer. Bu ruhsal yapının kendini ayarlama çabası olarak yorumlanabilir. Kişi hastalığı sebebiyle yavaşlamak ve değerlerini yine gözden geçirmek zorunda kalır.


Öteki Peygamberler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Delilik, aklı başındalık, bir topluluğa önder olmak, tinsel deneyimler ve ruhsal rahatsızlıklar arasındaki ilişkiyi konu alıyor kitap. Kime inanmalıyız, hangi tiplerin arkasından gitmemeliyiz, anormallik ve normalliğe neye gore karar vereceğiz şeklinde sorulara da yanıt aranıyor. “Gurular” olarak tek tek ele almış olduğu kişiler içinde oldukça şaşırtıcı (en azından benim için) adlar de var. Epey garip bilgiler de edindim bu kişilerle ilgili. Kitap hakkında daha çok şey anlatmaya çalışırsam oldukça detaylı ve uzun bir araştırma olur, bu durumda gereksiz de olur 🙂 Psikolojiyle azca oldukça ilgisi olan her insanın okuması icap ettiğini düşünüyorum. Fazlaca güzel bakış açıları sunuyor. (Kırmızı Rüzgar)

bhagwan shree rajneesh
rajneesh, doksan üç tane rolls-royce’a haiz olması ka-dar, cinselliği de aydınlanmaya giden yol olarak göklere çıkaran bir guru olması ile de oldukça ünlüdür. teknolojiyi, kapitalizmi ve özgür aşkı teşvik eden her guru destek kazan- ma şansına haizdir.
jım jones
jones, rastgele çağırdığı kişilerin geçmişlerini ve sırrını bildiğine dikkat çekerek, mukaddes bir vahiyle, gözle görülmeyen şeyleri görme kabiliyetine haiz bulunduğunu söylüyordu. gerçek-te ise, kişisel araştırmalar yaparak, evlere izinsiz girerek, hatta çöp tenekelerini karışmasını sağlayarak bu sırları ortaya çıkaran casuslar tutmuştu. jones da para toplamakta oldukça başarılıydı. 1975’te tapınağın varlığı ortalama 10 milyon dolardı. jones, ilkin bir vaiz, sonrasında bir peygamber ve en sonunda da kendini tanrı duyuru etmiş ve en sonunda ona inanan yüzlerce insanı kendisiyle beraber toplu olarak intihar etmeye ikna etmistir.
davıd koresh
tıpkı jim jones şeklinde iyi bir hatip ve tıpkı onun şeklinde fena, dışlanmış ve ilgisiz geçirilmiş bir çocukluk yaşamıştır. kıyamet çiftliği adını verdiği ve müritlerine her türlü otoriter ve sapkın düşüncesini aşılayıp kendine senelik 500 bin dolarlık bir kurum oluşturmuştur. 70”li seneler için küçümsenmeyecek bir sayı. koresh, 1986’da yüz kırk karısı olmasına hakkı bulunduğunu iddia ediyordu. kıyamet çiftliği alevler içinde kaldığında, can veren yirmi iki çocuktan on yedisinin babası koresh’ti. dölle– meye yalnız kendisinin yetkisi bulunduğunu ve misyonunun bir parçasının da, dünyayı dini tüm çocuklarla doldurmak bulunduğunu ileri sürüyordu.
Birilerine inanmadan ilkin lütfen problem ve sorgulayın!
(bkz: diğeri peygamberler ) anthony storr /okyanus yayıncılık (Akıl Fikir Gezegeni)


Öteki Peygamberler PDF indirme linki var mı?


Anthony Storr – Öteki Peygamberler kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Öteki Peygamberler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anthony Storr Kimdir?

Eğitimini Winchester, Christ’s College, Cambridge’de ve Westminister Hastanesi’nde tamamladı. 1944’te tabip olarak mezun oldu. Daha sonrasında psikiyatri alanında uzmanlaştı. Sunday Times, Times Literary Supplement ve The Independent şeklinde gazetelerde araştırma yazıları gösterildi. Royal College of Physicians, Royal College of Psychiatrists ve Royal Society of Literature’da öğretim üyesi olarak çalıştı. Oxford’da emeritus profesör oldu.


Anthony Storr Kitapları – Eserleri

  • Cinsel Sapmalar
  • Freud Kısa Bir Giriş
  • Öteki Peygamberler
  • Bir Başına
  • Yaratma Dürtüsü
  • Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler
  • Jung’dan Seçme Yazılar


Anthony Storr Alıntıları – Sözleri

  • Duygusal bakımdan do­yurucu ve istikrarlı olan evlilikler, kadının ve adamın rol­lerinin kati sınırlarla birbirinden ayrılmış olduğu evliliklerdir; karı koca, rekabet içinde değil birbirini tamamlayan unsur­ler konumundadır. (Cinsel Sapmalar)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz.. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)
  • Jim Jones, rastgele çağırdığı kişilerin geçmişlerini ve sırrını bildiğine dikkat çekerek, mukaddes bir vahiyle, gözle görülmeyen şeyleri görme kabiliyetine haiz bulunduğunu söylüyordu. Gerçek­te ise, kişisel araştırmalar yaparak, evlere izinsiz girerek, hatta çöp tenekelerini karışmasını sağlayarak bu sırları ortaya çıkaran casuslar tutmuştu. (Öteki Peygamberler)
  • Toplum tarafınca desteklenen masallar olduğu şeklinde desteklenmeyen masallar da vardır. (Öteki Peygamberler)
  • En derin yaramdan, yaşamımın mucizevî olasılığı hayata merhaba dedi. (Öteki Peygamberler)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz. (Öteki Peygamberler)
  • Kendine karşı tamamıyla dürüst olmak iyi bir egzersiz. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • İnsan adaptasyonu büyük seviyede öğrenme ve kültür aktarımına bağlıdır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Bir çok insan çocukluğunun ilk yıllarını oldukça azca anımsar. İncelemeler “ilk anının” 3 yaşlarına ilişkin bulunduğunu göstermektedir. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • birçok kimse cinsel yaşamını, yaşamının diğeri yönlerinden özenle ayırmakta ve cinselliği var oluşunun önemsiz bir kısmı şeklinde görmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Gerçekte insanlıkla ilgili her türlü gelişim, kabul edilmiş otoritelerin sorgulanabiliyor olmasına bağlıdır. (Öteki Peygamberler)
  • Hayatı yaşamaya kıymet kılacak her şeyi dikkatsizlik edecek kadar fazla çalışan, tutkulu bir iş insanı, çoğu zaman orta yaşlarında ağır bir depresyona girer. Bu ruhsal yapının kendini ayarlama çabası olarak yorumlanabilir. Kişi hastalığı sebebiyle yavaşlamak ve değerlerini yine gözden geçirmek zorunda kalır. (Öteki Peygamberler)
  • İnsanın kendi kendisini sevmesinin, kendini beğen­mişlik olduğuna inanılır çoğu zaman; fakat kendisini asla sevmeyen, kendi yaradılışından ve kişiliğinden hakkaten nefret eden kimselerde, sevme kabiliyeti yoktur; bu şeklinde kimseler, başkalarından ya olmayacak duygusal beklenti­ler içine girer ya da başkalarıyla duygusal etkileşim içine girmekten kaçınıp kendi içlerine kapanırlar.
    Anthony Storr (Cinsel Sapmalar)
  • Kadınlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin, erkekler arasındakilerden daha yaygın olduğu sayısal olarak (istatistiksel) kanıtlanmıştır. (Cinsel Sapmalar)
  • .
    Özgünlük, kabul edilen normların ötesine geçecek kadar yürekli olmayı ifade eder.
    … (Jung’dan Seçme Yazılar)
  • Dahası, baba otoriter ve ciddi olarak, yasak ve tehditlerin ve sonrasında ”süper-ego” olarak adlandırılan şeyin deposu olarak resmedildi. Modern araştırmalar Freud’un adam çocuğun babayla rekabet hissettiği adam gelişim evresi fikrini destekliyor ; fakat çocuğun babasıyla özdeşleşmesini ”saldırganla özdeşleşme” olarak değil, babanın dostça ve sevecen önermeler yapmasına bağlıyor. Fisher ve Greenberg’in söylediği şeklinde:…[oğlan çocuk] babaya karşı şiddetli rekabet tutumundan vazgeçer şundan dolayı baba ona dostça pozitif mesajlar verir onu kavga etmektense birlik olmaya çağırır… Oğlunu yakınlaşmaya, bir ittifak kurmaya, kimliğini üstlenmeye ve değerlerini kabul etmeye çağırır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Hepimiz çaresiz bir çocuktan, kendi ailesini kurabilen, bağımsız bir yetişkine geçiş periyodunu yaşamışızdır. (Öteki Peygamberler)
  • Sadizm terimi, eziyet ederek acı verip cinsel zevk duyma biçiminde görülen cinsel sapmayı betimlemek için kullanılır, mazoşizm ise, eziyet edilip acı duyarak cinsel zevk almayı anlatır. Bu iki terim, bir çok kez tek bir terim olarak birleştirilir, şundan dolayı, uzun bir zamandan beri, eziyet etmekten zevk duyan bir kimsenin, bununla beraber eziyet görüp acı çekmekten de zevk almış olduğu bilinmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Yine de onsuz olmak ne kadar da zor. Hayatımda o kibarlık ve bilgelik olmadan yaşamaya devam etmek! Elli üç senelik evlilik hayatımızda tek bir kızgın kelimenin bile aramıza girmediğini ve her daim olabildiğince gündelik yaşamın sefaletini onun yoluna çıkarmamaya çalıştığımı bilmek beni birazcık olsun rahatlatıyor. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Farklılıklarına karşın tüm inançlar ortak bir özün varlığına asla itirazsız tanıklık ederler. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş