Eğitim

Popüler Ekonomi Masalları – Şafak Altun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Popüler Ekonomi Masalları – Şafak Altun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Popüler Ekonomi Masalları kimin eseri? Popüler Ekonomi Masalları kitabının yazarı kimdir? Popüler Ekonomi Masalları konusu ve anafikri nedir? Popüler Ekonomi Masalları kitabı ne konu alıyor? Popüler Ekonomi Masalları PDF indirme linki var mı? Popüler Ekonomi Masalları kitabının yazarı Şafak Altun kimdir? İşte Popüler Ekonomi Masalları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Şafak Altun

Yayın Evi: Elma Yayınevi

İSBN: 9789756093573

Sayfa Sayısı: 240


Popüler Ekonomi Masalları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Popüler Ekonomi Masalları, ergonomik bir ihtiyaca cevap verir. Günlük hayatımızı, popüler olmuş ekonomiyle ilgili kavram ve vakalarla anlatmaya çalışmak, keyifli ve ilgi çekicidir. Oldukça fazla bilimsel nitelikli detaya girmeden hazırlanan bu kitap, meraklılar için iyi bir rehber niteliğindedir. Yaklaşık 100 senelik bir zamanı kapsayan bu emek verme, ülkenin ekonomik ve politik olarak nereden gelip nereye gittiğini somut olarak ortaya koymaktadır.

1970’li yılların sonunda televizyonda gösterilen ‘Atın atın, eskimiş çoraplarınızı atın’ reklamı, rahat bir reklam şeklinde gözükse de ifade etmiş olduğu değerler,1980 sonrasında gündeme gelen tüketim toplumunun habercisi gibidir. Türkbank İhalesi döneminde yaşananları ‘Vücut kimyam bozuldu’ sözünden daha iyi özetleyen bir kavram var mıdır acaba?

Bu şekilde birçok söz ve olayın yer almış olduğu Popüler Ekonomi Masalları ile Türkiye’ye damgasını vurmuş pek oldukça şey, derlenerek lügat biçiminde okuyucuların ilgisine sunulmuştur.

‘Ekonomi sıkıcıdır. Hele de zamanı oldukça sıkıcıdır! ‘ diyenlerdenseniz, haklısınız! Ekonomi zamanı hakikaten sıkıcıdır. Ama… Tarihi yazılan ülke eğer Türkiye ve zamanı yazan da iyi bir gözlemci ise bu görüşünüz değişebilir. Benim değişti…

Burası Türkiye, her şey olabilir!


Popüler Ekonomi Masalları Alıntıları – Sözleri

  • Türkiye iktisat tarihinde mühim izler bırakan Turgut Özal, gerçekleştirdiği icraatlarını “Çağ atlayan Türkiye” şeklinde yorumluyordu. Döviz taşımanın kabahat olmaktan çıkarılması, Türk lirasının konvertibil edilmesi, Keban Barajı gelir ortaklığı senetlerinin satışa sunulması, KDV’ye dayalı yaşam, bedelsiz ithalatla vitrinleri dolduran lüks tüketim malları, Özal’ın “Çağ atlayan Türkiye”sinin en mühim düzenlemeleriydi.
  • Coca Cola’nın Türkiye’ye ilk geldiği yıllarda uyanık bir Türk vatandaşı, Cola Coca diye bir marka uydurup Coca Cola’nın şişesini öykünmek ederek pazarı alt üst etmişti.
  • Gripin’in grip, nezle, soğuk algınlığı, romatizma ve her türlü ağrı dindirici özelliği bulunuyordu. Zamanla “Bir gripin al, bir şeyin kalmaz” sözü çarpıcı söz haline geldi.
  • Eşeğin Anadol’un tadına bakmış olduğu konusu, Türk insanının kendine olan itimatını ortadan kaldıran bir anekdottur. Efsanenin baş kahramanı olan Anadol, Türkiye’de seri üretilen ilk otomobildi.
  • Bankerler Skandalı’nda ne olduğu ve nasıl biteceği belli olmayan kişilerin vatandaştan bir banka şeklinde para toplamasına izin verilmiş, izo-cam reklamındaki şeklinde “yöneticimiz uyuyor mu?” sözünü doğrularcasına halkın soyulmasına izleyici kalınmıştır.
  • Türkiye’de belirli bir zihniyetin içkiyle arası oldum ihtimaller içinde asla iyi olmamıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde bile, onca işin içinde TBMM, içki yasağını gündemine almış ve içkiyi yasaklamıştır. Bugün yasakçı zihniyet içkiyi yasaklayamayınca, reklamlarına yasak koydu. Milli içkimiz bulunduğunu söylediğimiz rakının ve biranın reklamını yapmak yasaklanıverdi.
  • Bu “satma” konusu bizim siyasilerde bir hastalık konusu haline gelmiştir. Mutlaka elde ne var ise satmak bir meziyetmiş şeklinde değerlendirilmektedir.
  • 1980 öncesi ağır endüstri hamlelerini o denli oldukça duymuştuk ki adına ağır endüstri denilen bu hamlelerle ciddi ciddi bir şey yapıldığını sanıyorduk. Evet, hamle yapılarak fabrikaların temelleri atılıyor fakat, tesisler bitirilemediği içindir ki ekonomiye bir türlü kazandırılamıyordu.
  • Türkiye’nin siyasal ve ekonomik hayatında derin izler bırakan siyasal gelişmelerin başlangıcında gelen 6-7 Eylül Olayları Türkiye’yi derinden etkiledi. Hani “görünüş aldatıcıdır” derler ya, 6-7 Eylül Olayları’nı da bu şekilde değerlendirmek gerekir.
  • Çocuklar için “Alo masal”, ganyancılar için “Al eline kuponu ara Nalkapon’u”, yaşlılar için “Alo yalnızlık”, evde kalmış kızlar için “Alo Tarkan” derken, toplumdaki her kesim için bir hat oluşturulmuştu.


Popüler Ekonomi Masalları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Cumhuriyet tarihinde bir dönem oldukça konuşulmuş sadece şimdilerde unutulan bir oldukça olayın özetlemek gerekirse hikayesinin anlatıldığı rahat, çabucak okunabilen bir kitap. Oldukça detaylara inmeden, alfabetik sıra ile bir dönem gündem olmuş vakalar özetlemek gerekirse anlatılıyor. Bilhassa, bankacılık ve bankerler mevzusunda, halkın parasının iyi mi çalışılmış olduğu ve başta Özal ve Çiller olmak suretiyle bir oldukça hükümetin bunlara iyi mi göz yumduğu, üstünde düşünülmesi ihtiyaç duyulan bir durum.
kitabından alıntılar:
#45167757 (Hakan)

Yazar Türkiye’de Cumhuriyetin başından kitabın basılmış olduğu tarih 2009’a kadar olan bazı popüler iktisat vakalarını bir araya getirmeye ve bu olayların hangi şartlarda gerçekleştiğini keyifli bir halde anlatmaya çalışmış. Kitap bence sıkmamak için detaya inmemiş, fakat o kadar da yüzeysel kalmış. Kitap istediğim şeklinde olmasa da, kötü da değildi. (Halil İbrahim)

Yakın Tarihin Ekonomi Masalları: Aslında kitabın sonunda da belirtildiği şeklinde tamamen kıssadan hisselerden oluşan bu yapıt en büyük hastalığımız olan unutkanlık için bir tablet ilaç durumunda. Okuması keyifli kimi süre vaybelerle kimi zamanda üzülerek okunan kısa anlatımlar dolu. Okunmasını tavsiye ediyorum. (Adnan)


Popüler Ekonomi Masalları PDF indirme linki var mı?


Şafak Altun – Popüler Ekonomi Masalları kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Popüler Ekonomi Masalları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Şafak Altun Kimdir?

1967’de Niksar’da doğan Şafak Altun, 1989’da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni tamamladı. Mezuniyetinin arkasından, hususi sektörün değişik alanlarında çalıştı. 

Medya yaşamına Radyo Mega ve Açık Radyo’da yapmış olduğu programlarla girdi. Gazeteciliğe ise 1994 senesinde Nokta Dergisi’nde başladı. Radikal, Kent TV, Süper Kanal, TV8, Dünya ve Platin’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Doğuş Dergi Grubu’nda Proje Müdürü olarak vazife alan Altun şu sıralar CNN Türk haber editörü olarak iş yapmaktadır. 

Şafak Altun, tertipli olarak iktisat ve kurum zamanı ile inovasyon üstüne yazılar ve kitaplar yazmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA öğrencilerine “Girişimcilik ve İnovasyon” üstüne ders vermektedir.

Yazdığı Kitaplar

Yolsuzluğun 100 Senelik Tarihi, Türk Popüler Tarihinde İlkler, İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler, İlk Hedef: Akdeniz’di, İkinci Hedef: İktisat, Türk İşadamının Bilmesi Gereken 101 Ekonomi Hikâyesi, İyi Fikir Her Zaman Kazandırır, Atatürk, İnönü, Bayar’ın İktisat Kavgası, Made In Zeki Triko, Büyük Olma Muhteşem Ol, Popüler Ekonomi Masalları, Öncü Girişimciler, Doğanın İnovasyonu

 


Şafak Altun Kitapları – Eserleri

  • Ferrari’yi Çalan Fil
  • Popüler Ekonomi Masalları
  • 101 Ekonomi Hikayesi
  • Uyumsuzlar
  • Doğanın İnovasyonu
  • Öncü Girişimciler
  • Cumhuriyet Ekonomisinin İlk Mucizeleri
  • İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkle
  • İyi Fikir Her Zaman Kazandırır
  • Büyük Olma Muhteşem Ol
  • Başarısızlığa Övgü
  • Türk Popüler Tarihinde İlkler
  • İlk Hedef Akdeniz’di İkinci Hedef İktisat
  • Zeki Başeskioğlu’nun Yaşamı
  • Atatürk, İnönü, Bayar’ın İktisat Kavgası


Şafak Altun Alıntıları – Sözleri

  • Gripin’in grip, nezle, soğuk algınlığı, romatizma ve her türlü ağrı dindirici özelliği bulunuyordu. Zamanla “Bir gripin al, bir şeyin kalmaz” sözü çarpıcı söz haline geldi. (Popüler Ekonomi Masalları)
  • Uyumsuzlar başarısız olur fakat öğrenir. (Uyumsuzlar)
  • Başkalarının ne düşündüğü kimin umrunda! (Uyumsuzlar)
  • Bankerler Skandalı’nda ne olduğu ve nasıl biteceği belli olmayan kişilerin vatandaştan bir banka şeklinde para toplamasına izin verilmiş, izo-cam reklamındaki şeklinde “yöneticimiz uyuyor mu?” sözünü doğrularcasına halkın soyulmasına izleyici kalınmıştır. (Popüler Ekonomi Masalları)
  • Coca Cola’nın Türkiye’ye ilk geldiği yıllarda uyanık bir Türk vatandaşı, Cola Coca diye bir marka uydurup Coca Cola’nın şişesini öykünmek ederek pazarı alt üst etmişti. (Popüler Ekonomi Masalları)
  • Hayatta kalmak için uyumlu, ölmemek için de uyumsuz olmalıyız. (Uyumsuzlar)
  • Başımıza gelen olayların yarısı şansın, yarısı da yaptığımız seçimlerin sonucudur. (Ferrari’yi Çalan Fil)
  • “Bir koyunu arka ayakları üstünde doğrultmakla insana dönüştüremesiniz fakat bir koyun sürüsünü aynı konuma getirirseniz bir insan kalabalığından farkları kalmaz.”
    Sir Max Beerbohm, Zuleika Dobson (Ferrari’yi Çalan Fil)
  • Çocuklar için “Alo masal”, ganyancılar için “Al eline kuponu ara Nalkapon’u”, yaşlılar için “Alo yalnızlık”, evde kalmış kızlar için “Alo Tarkan” derken, toplumdaki her kesim için bir hat oluşturulmuştu. (Popüler Ekonomi Masalları)
  • Escort computer (Öncü Girişimciler)
  • Carlsberg, Temmuz 2008 de Türk Tuborgun yüzde 96,86sını 80 milyon dolara CBC Group kuruluşu Israel Beer Breweries Limitede satıldı. (Öncü Girişimciler)
  • “KRİZ VAR, BUNALIM VAR” (101 Ekonomi Hikayesi)
  • İlk ürettiği Türk şekeri Atatürk’e takdim eden Nuri Şeker, Anadolu kökenli ilk müteşebbislerdendi. (Cumhuriyet Ekonomisinin İlk Mucizeleri)
  • Bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın diğeri ucunda bir kasırgaya yol açabilir. (Ferrari’yi Çalan Fil)
  • Kendimizi ve dünyayı olduğu şeklinde gördüğümüzü düşünürüz fakat gözden kaçan bir sürü şey vardır. (Ferrari’yi Çalan Fil)
  • İnsan kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe, yeni okyanuslar keşfedemez. – Andre Gide (Büyük Olma Muhteşem Ol)
  • Cumhuriyet’in ilk kuşaklarına mühim roller düşüyordu. (Cumhuriyet Ekonomisinin İlk Mucizeleri)
  • “Cahil insanoğlu kendilerini muhteşem görmeye, parlak zeka insanlarsa kabiliyetlerini hafife almaya eğilimlidirler.”
    – Einstein – (Ferrari’yi Çalan Fil)
  • İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi’nin girişimleriyle kurulan Migros, resmi satışlarına 1955’te başladı. Her sabahleyin Eminönü hal binasından yola çıkan Migros’un satış kamyonları, İstanbul’un çeşitli semtlerine uğrayarak tüketim maddelerini tüketicilere ulaştırıyordu ve bu yolculuklar pazar günü hariç her gün tekrarlanıyordu. İstabullular hayatlarında ilk kez kollarına sepet takarak raflardan mal seçiyor ve kapıdan çıkarken de pazarlık yapmadan ödeme yapıyorlardı. (Öncü Girişimciler)
  • Mustafa Kemal ve arkadaşları bu topraklar üstünde yeni bir ideoloji ve ülküyle yola çıktığında, aslen bir anlamda `yokluklardan var olma mücadelesine` girişmişlerdi. (Cumhuriyet Ekonomisinin İlk Mucizeleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş