Eğitim

Profesör Dowell’in Başı – Aleksandr Belyaev Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Profesör Dowell’in Başı – Aleksandr Belyaev Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Profesör Dowell’in Başı kimin eseri? Profesör Dowell’in Başı kitabının yazarı kimdir? Profesör Dowell’in Başı konusu ve anafikri nedir? Profesör Dowell’in Başı kitabı ne konu alıyor? Profesör Dowell’in Başı PDF indirme linki var mı? Profesör Dowell’in Başı kitabının yazarı Aleksandr Belyaev kimdir? İşte Profesör Dowell’in Başı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Aleksandr Belyaev

Çevirmen: Hazal Yalın

Orijinal Adı: Professor Dowell’s Head

Yayın Evi: Doruk Yayınları

İSBN: 9789755536026

Sayfa Sayısı: 199


Profesör Dowell’in Başı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Laurent’a sanki bu dudaklar “Açın, açın. Yalvarırım!…” der benzer biçimde geldi. Merak, Laurent’ı musluğun yanına kadar götürdü. Burada bir sırrın gizlenmiş bulunduğunu hissediyordu. Gözlerde sınırsız bir ıstırap belirdi. Gözler rica ediyordu, yalvarıyordu, istiyordu. Öyleki görünüyordu ki, insan düşüncesinin tüm gücü, iradenin tüm gerilimi bu bakışta odaklanmıştı. Laurent karar verdi. Yüreği sertçe çarpıyordu, elleri titriyordu, musluğu dikkatlice açarken… O anda gırlaktan bir fısıltı duyuldu. Laurent, bozuk bir gramofondan çıkıyormuş benzer biçimde zayıf, zorlukla duyulan, sallanan, kırık ve hışırtılı sesi duydu:

– Te-şek-kür ede-rim… Size…

Profesör Dowell’in Başı, ilk kez 1925’te, Moskova’da “İşçi Gazetesi”nde yayımlandı. Sovyetler Birliği’nin en oldukça malum fantastik eserlerinden biri oldu. Eser o şekilde başarı kazanmıştır ki, kitapla ilgili kent efsanelerinin doğması da gecikmedi. “Sovyetlerin Jules Verne’i” olarak nitelenen Aleksandr Belyaev’i bilimkurgu okuyucularına ve kültür üstüne düşünen her insana sunmaktan mutluluk duyuyoruz.


Profesör Dowell’in Başı Alıntıları – Sözleri

  • Dürüstlük, alay konusu için fena bir nesnedir.
  • – İlahi, mən nə qədər xoşbəxtəm! Mənim imkanlarım nə qədər hüdudsuzdur! Mən necə də dövlətliyəm!
  • “Doğru söz istehza üçün kirli obyektdir.”
  • Ümid artıq onun qəlbinə yol tapmışdı.
  • — Susmağı bacarırsınızmı? Tüm qadınlar boşboğaz olurlar. Siz qadınsınız — bu heç məni açmır. Siz gözəlsiniz — bu isə daha betər.
    — Axı bunun işlə nə əlaqəsi?
    — Çox sıx əlaqəsi var. Gözəl qadın ikiqat qadın deməkdir. Bu isə qadına məxsus qüsurlara ikiqat malik olmaq deməkdir.


Profesör Dowell’in Başı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitabın metni: SPOİLER VAR
Bu kitabı çook seviyorum.Kitapta,beraber işlediği arkadaşının başını bedeninden ayıran ve yalnızca kafasıyla yaşayan bir profesör var.Güya,Profesör Douel,tedavisi olmayan bir hastalıktan ölmüştü ve vücudunu da bilimsel çalışmalarda kullanılmak suretiyle miras bırakmıştı.Ama aslolan öykü o şekilde değildi…
Taze insan cesetlerinden alınan organları diriltmek için Kern ve Profesör Douel beraber çalışıyorlardı.Kern Douel’in asistanıydı. O zamanlar son hedefi insan kafasını diriltmekti. Hayvan kafasına yaşam vermeyi başarmış olsalar da, deneyleri tekrardan dirilip insan kafasını gösterene kadar gizli saklı tutmaya karar verdiler.Emin olduğu son deneyden ilkin, araştırmanın müsveddesini yayına hazırlaması için Kern’e verdi. Bu arada, uzun süredir çekmiş olduğu nefes darlığı kötüleşmeye başlıyordu. Son nöbeti esnasında Kern Profesör Douel’i tedavi etmiş ve adrenalin iğnesi yapmıştı.Belki doz yüksekti, bir ihtimal astım yüzünden bilincini yitirdi…
Uyandığında bilinci oldukça yavaş bir halde geri dönmeye başladı. Nefes alma ya da boğulma hissetmiyordu,gözlerini zorlukla açabildi. Gözlerini yine kapattı. Bildiğiniz benzer biçimde, bir şahıs öldüğünde, duyular aynı anda emek harcamayı bırakmaz. İlk olarak, bir şahıs tat alma duyusunu, sonrasında görmesini ve sonrasında duyma kabiliyetini kaybeder. Bir süre sonrasında göz kapaklarını yine kaldıran Douel,uyandı.Kern şunları söylemiş oldu zavallı Profesöre:”Bilinç yerine geldi mi? Seni yine canlı gördüğüme oldukça sevindim.”Aşağıya baktı ve çenesinin altında düz bir masa görmüş oldu Douel. Başsız bir gövde masanın üstüne yerleştirildi. Vücut Douel’e aitti. Kalbi de cam kutuda çarpıyordu.Sadece dudakları sessiz bir şekilde hareket etti. Kern güldü:”Bilmiyor musun?Masaya başını salladı ve”Bu senin bedenin. Ruhun nefes darlığından kalıcı olarak kurtuldu”dedi. Hâlâ latife yapıyordu!.. Eğer Douel Kern ile emek harcamayı reddederse,fena Kern ona elektroşok verir, ya da kafasını yakmaya çalışırdı.
Sonra Kern laboratuvara 2 kafa getirdi.Bunlardan biri yoksul Tomas ve konuşkan hanım Brike’ydi.
Daha Sonra Kern, Mari Loran’ı annesine Kern’in evinde kalacağına dair mektup yazması için zorluyor. Ve yazmayacağı takdirde Kern Loran’ı Douel’in kafasını yoketmekle tehdit ediyor ve Loran kabul ediyor.
Douel ile beraber odada kalan Brike için vücut bulunuyor ve onu ameliyat ediyorlar.Daha sonrasında Brike aracılığı ile Artur Douel( Profesör Douel’in oğlu)herşeyi öğreniyor..
Brike’nin vücudu zarar gördüğünden bedenini başından ayırıyorlar.
Polisler ve memurlar Kern’in laboratuvarını araştırmağa geliyorlar.Ve Douel,oğlu Artur’u ve dostu miss Loran’ı tekrardan görüyor.
Kötükalpli Kern,Douel’in burnunun derisine parafin doldurmuş,kulaklarını pamukla tıkamıştı.Artur babasını görüyor,sadece babası son dakikalarını yaşıyor ve gözlerini ebediyen kapıyor… (Zehra Nur Emin)

“iyilik kazanamıyorsa,asla eğer olmazsa fenalık cezalandırılsın”: Bu kadar dersin içinde daha bir kitabı bitirdim.
“Proffesor Douelin başı”hakkaten 10 numara,5 yıldızlık bir kitap.Okudukca okumak istiyordum kitabı fakat derslerin yüzünden fazla zaman bulamıyordum buldukca hemencik açıb okuyordum.
“Proffesor Douelin başı”-Sovet bilimsel fantastika janrının en ünlü ve profesonel yazarlarından kabul edilen Aleksandır Belyaevin bu eseri ilk başlarda öykü benzer biçimde 1925-ci yılda qazetelerde yayınlanırmış.
Kitabda oldukça sevdiğim ve oldukça nefret etdiyim karakterler vardı.En çokta ben Proffesor Kerinden nefret ediyorum.Oldukca zalim,yalancı,ikiyüzlü ne bileyim ne kötülükler var ise hepsi.Doğruyu söylersem ben ilk kez bu şekilde zalim proffesor (tabip)görüyorum.Bir mehşurluk yüzünden kendi proffesorunu öldür sonrada onu kafasını tekrardan yaşat ve sonrada tüm başarıları Douelin yardımıyla olsun fakat o tamamen “kendim yaptım” desin.Ayy deliricem ben yaa.Ama oldukça şükür sonunda cezasını aldı.Polis tarafınfan öldürüldü.Ama sonda olan Proffesor Douele oldu.onunda polisler tarafınca suratı bilinmesin tanınmasın diye.Suratında parafin vurmuş alçak.Ama yinede oldukça şükür her kitapların sonunda olduğu benzer biçimde bu kitapın sonunda da iyilik kötülüğün üstünde zafer çaldı(fenalık iyliğe yenildi)
İncelememi (pekte güzel araştırma olmasada incelemem)kitabdan bir sitat getirmekle bitiriyom.”iyilik kazanamıyorsa,asla eğer olmazsa fenalık cezalandırılsın” (Mehriban Əsgərova)

Maraqlı əsərdir. İki dəfə oxumuşam. Qeyri-adi və fantastikdir. Axırı daha həyəcanlıdır. İllər öncə oxuduğumdan obrazların adı yadımda deyil. Baş obrazın kranı açıb professor ilə danışması, sonradan psixolojik klinikaya həbs olunması və s. Həqiqətən da həyəcanlı idi. Yaxşı sonluqla bitir. Oxumağa dəyər (Kovanngr)


Profesör Dowell’in Başı PDF indirme linki var mı?


Aleksandr Belyaev – Profesör Dowell’in Başı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Profesör Dowell’in Başı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Aleksandr Belyaev Kimdir?

Alexander Belyayev

Yazar

Doğum: 16 Mart 1884, Smolensk, Rusya

Ölüm: 6 Ocak 1942, Pushkin, Saint Petersburg, Rusya

Eşi: Margarita Magnushevskaya (e. ?–1942)

Ebeveynleri: Nadezhda Belyaeva, Roman Belyayev

Evlatları: Svetlana Belyaeva, Ludmila Belyаeva

Kardeşleri: Nina Belyaeva, Vasiliy Belyaev


Aleksandr Belyaev Kitapları – Eserleri

  • Su Adamı
  • Profesör Dowell’in Başı
  • Hava Adamı Ariel
  • Ket Yıldızı
  • Atlantidanın Son Sakini


Aleksandr Belyaev Alıntıları – Sözleri

  • “Doğru söz istehza üçün kirli obyektdir.” (Profesör Dowell’in Başı)
  • Hayır, denizi asla sizin boğucu, tozlu dünyanızla değişmem.. (Su Adamı)
  • Mükemmellik yalnızca kendinden hiçbir vakit memnun olmayan biri tarafınca elde edilebilir. (Hava Adamı Ariel)
  • “Hiç herkesin ayaklarıyla ezdiği yoldaki toz, güneşi hayal edebilir mi?” (Hava Adamı Ariel)
  • Ölüm mü? Ölüm her yerde aynı. (Su Adamı)
  • — Susmağı bacarırsınızmı? Tüm qadınlar boşboğaz olurlar. Siz qadınsınız — bu heç məni açmır. Siz gözəlsiniz — bu isə daha betər.
    — Axı bunun işlə nə əlaqəsi?
    — Çox sıx əlaqəsi var. Gözəl qadın ikiqat qadın deməkdir. Bu isə qadına məxsus qüsurlara ikiqat malik olmaq deməkdir. (Profesör Dowell’in Başı)
  • Yoksa senin kalbin yok mu? (Su Adamı)
  • Ümumiyyətlə, heçnə haqqında düşünmürdü.
    Sarsılmışdı – nə əllərində, ayaqlarında, nə qəlbində güc qalmışdı. (Atlantidanın Son Sakini)
  • “Yıldızlara doğru! Yeryüzünden ve insanlardan uzağa!..” (Hava Adamı Ariel)
  • İnsan görmek istemiyorum ben… (Su Adamı)
  • Ümid artıq onun qəlbinə yol tapmışdı. (Profesör Dowell’in Başı)
  • Ölüm mü ? Ölüm her yerde aynı… (Su Adamı)
  • “Buradaki her şey sahteydi: Sahte gülümsemeler, sahte sözler, sahte saçlar, dişler, allıklar.” (Hava Adamı Ariel)
  • Sorun insanoğlunun hayvandan evrildiğinde değil, bir hayvan olmayı bırakmadığında. (Su Adamı)
  • – İlahi, mən nə qədər xoşbəxtəm! Mənim imkanlarım nə qədər hüdudsuzdur! Mən necə də dövlətliyəm! (Profesör Dowell’in Başı)
  • “Bir bilim insanı kendi düşüncesini yalnızca onu uygun koşullarda bizzat doğrulayabildiğinde söyleyebilir.” (Hava Adamı Ariel)
  • “Hindistan’da din, İngilizler’in hakimiyetlerini sürdürmesine çok yardımcı oluyordu” (Hava Adamı Ariel)
  • “Yıldızlara doğru! Yeryüzünden ve insanlardan uzağa!..” (Hava Adamı Ariel)
  • Aksa-Quam əlini onun alnına qoydu. Qoca medyum qızdırmadan alışıb-yanırdı. Görünür, o, yeni qədəm qoyduğu torpağın sərt iqliminə dözməkdə çətinlik çəkirdi.
    – Mən tezliklə öləcəyəm… – Şitsa handan-hana var enerjisini toplayıb danışmağa başladı.Yaxşı ki sənə rast gəldim!.. Sən mənim gözlərimi bağlayacaq və adətimiz üzrə dəfn edəcəksən. Hər sey gəldi-gedərdir… Bütöv millətlər də insanoğlu kimi ölür, məhv olur… Bəlkə də, Atlantidanın son sakini sənsən. Digərləri haradadırlar? Sağ qalıblar, ya yox? Bilmirəm. Ancaq onu bilirəm ki, sən bu dünyada qoyub getdiyim son atlantsan. Bir gün sən də öləcəksən. Beləcə, Atlantida təkcə yer üzündən yox, xatirələrdən də silinib gedəcək… (Atlantidanın Son Sakini)
  • İnsan görmek istemiyorum ben… (Su Adamı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş