Eğitim

Psikoloji ve Din – Ali Ayten Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikoloji ve Din – Ali Ayten Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikoloji ve Din kimin eseri? Psikoloji ve Din kitabının yazarı kimdir? Psikoloji ve Din konusu ve anafikri nedir? Psikoloji ve Din kitabı ne konu alıyor? Psikoloji ve Din PDF indirme linki var mı? Psikoloji ve Din kitabının yazarı Ali Ayten kimdir? İşte Psikoloji ve Din kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ali Ayten

Yayın Evi: İz Yayıncılık

İSBN: 9789753556118

Sayfa Sayısı: 176


Psikoloji ve Din Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dinin fert hayatındaki görünümleri 20. yüzyılın başından itibaren psikologlar tarafınca ele alınmış, din psikolojisi çatısı altında dinin fert üstündeki tesirleri incelenmiştir. Etkileri bugün de devam eden psikoloji ekolleri çerçevesinde, din mevzusunda meydana getirilen değerlendirmeler; Freud’un psikanalizi, Jung’un analitik psikolojisi, Maslow’la Fromm’un hümanist ve Frankl’ın logoterapik (anlam merkezli) yaklaşımlarının dine bakışı..


Psikoloji ve Din Alıntıları – Sözleri

  • “Sevgi hoş bir duygudur, fakat bunun ötesinde bilgi ve çaba gerektiren bir sanattır.”
    | Erich Fromm
  • … insanoğlu sonsuza dek çocuk kalamazlar, sonuçta gerçekliğin ne işe yaradığını öğrenmek durumundadırlar.
  • “Sevgi, çok boyutlu bir eylemdir; kişi birini sevdiği zaman onun şahsında kendini, tüm insanları, dünyayı, hayatı ve Tanrıyı da sevebilmelidir.”
    | Erich Fromm
  • “Bütün insanların, hayvanların, bitkilerin ve bütün kristallerin en içte taşıdıkları öz, Tanrıdır.”
    | Carl Gustav Jung
  • Freud’a bakılırsa insan, kendi eylemlerini özgürce yerine getirme kabiliyetine haiz değildir. Bu sebeple insanoğlunun karar vermesi ve eylemde bulunmasında da bilinçdışı süreçler, irrasyonel güçler ve içgüdüler daha çok etkilidir.
  • “Dini ibadetler esnasında ortaya konan davranışlar önemli şeyleri temsil etmektedirler. Fakat zamanla bu davranışların temsil ettiği asıl kaynaklar unutulur ve sembolik davranışlar asıl hale gelir…”
    | Sigmund Freud
  • “İnsan için önemli olan, dine ya da tanrıya yönelmesi değil, sevgiyi yaşaması ve hakikati düşünmesidir.”
    |Erich Fromm
  • “Sahip olmak yönelimine bağlı imanda tanrı bir puta dönüşür. İnsan tüm güçlerini bir puta yansıtır; böylece kendi yeteneklerinden mahrum kalır ve zayıflar.”
    |Erich Fromm
  • Dinlerin de diller benzer biçimde semboller sistemi bulunduğunu belirten Frankl, “bir dilin diğerine önceliği olmadığı benzer biçimde bir dinin de diğerine üstünlüğü yoktur” der. Dinler bir üstünlüğün göstergesi değildir; bir pusula benzer biçimde, bir matematiksel sembol benzer biçimde bireyi arayışa çağıran anlam kümeleridir. Modern insan din pusulasını kaybetmiş olduğu için her geçen gün daha fazlaca yalnızlaşmaktadır.
  • Pascal’a bakılırsa insan, Tanrının varlığını kabul ederek risk alır. Eğer Tanrı yoksa fert fazlaca azca şey kaybeder. Fakat tanrı var ise fert öncesiz kurtuluşu elde eder.


Psikoloji ve Din İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Velihat Prens Psikoloji: İnsan, ilk başlarda, varlığını anlamlandırmanın yolunun Tanrıyı ve çevreyi anlamlandırmaktan geçtiğini düşünse de zaman içinde varlığını anlamlandırmanın yegane yolunun bizatihi varlığını anlamlandırmaktan geçtiğini farklıymış; dolayısıyla düşüncesini çevreden kendisine kaydırarak insan felsefesini yaratmıştır. Yani felsefeden insan felsefesini, daha da özelde psikolojiyi yaratmıştır.
Dolayısıyla bu yapıt, insanoğlunun varlığını anlamlandırma zamanı için önerdiğimiz ( kitap/kitap–66364 kitap/kitap–40267 kitap/kitap–140802 kitap/kitap–152930 ) eserlerin ardına konulabilir. Zira psikoloji bizlere bakılırsa klasik felsefenin bir devamıdır. Nihayetinde ortak amaca matuftur.
Yine bizlere bakılırsa psikolojinin atası tasavvuf olduğundan, mezkur eserden ilkin kitap/kitap–60227 eseri de okunabilir. Tasavvuf’u insan felsefesi olarak değerlendirmemizi fazlaca görmezsiniz diye umuyorum.

Mezkur yapıt, psikolojideki mühim okulların kurucularına, metod ve dini görüşlerine yer vermektedir. Yazar ilk psikolog ve düşüncelerini birazcık sığ ve soğuk betimlemiş. Zira yazar detayları aktarırken hem detayları basitleştirmekten hem de yorumlayıp örneklendirmekten bilhassa kaçınmış. Bu da eserinde bir fazlaca bunaltan bir üslup kullanmasına niçin olmuş. Ancak ilerleyen sayfalarda bu sıkıcılığın izale edilmiş bulunduğunu da ifade edelim.
Eser, bilhassa din psikolojisine ilgi duyan arkadaşların istifade edebileceği bir yetkinliğe haiz. Diğer taraftan genel bir felsefe zamanı okuması yapmak isteyen dostlar için de son halka olabilme niteliğine de haiz. Bu haseple eseri psikoloji, din psikolojisi, felsefe ve din felsefesine ilgi duyan tüm arkadaşlara öneriyorum. (Muhammet İkbâl)

Din psikolojisine ilgi duyan her insanın bi çırpıda okuyabileceği bir yapıt. Yazar ali ayten, insan davranışlarını inceleyen psikolojinin insanoğlunun ruhsal ve davranış alanındaki yansımalarını, kişinin hayatındaki görünümlerini, 20. yüzyılın başından itibaren alanının en meşhur psikologları ile ele almış ve dinin fert üstündeki etkilerini meşhur adların teorileri ile bizlere sunmuş.
bugün bile tesirleri devam eden psikoloji ekolleri çerçevesinde, din mevzusunda meydana getirilen değerlendirmeler; freud’un psikanalizi, jung’un analitik psikolojisi, maslow’la fromm’un hümanist ve fankl’ın logoterapik yaklaşımlarının dine bakışı benzer biçimde temel pekçok kuram ve kavram ile kurucularını ruhsal ve fonksiyonel yaklaşımlarını okuyucuya dizgesel bir yapıda açık ve anlaşılır bir üslupla sunulmuş.
psikologların görüşlerinden ilkin biyografilerinin verilmesi, onların dine karşı tutumlarını değerlendirilmesi açısından oldukça verimli buldum. alana ilgi duyan her insanın okumasını tavsiye ediyorum. (Dilber Derman)

Sigmund Freud, Erich Fromm, Carl Gustav Jung, Abraham Maslow ve William James’in din hakkında görüşlerini kuramları çerçevesinde işlendiği sadece bu kuramlar için oldukça kısa tutulmuş ve informasyon içinde ne olduğu oldukça yüzeysel kalmış bir kitap ortaya koymuş Ali Ayten. Bunu belirtmeliyim şundan dolayı temel kitap sanılmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Ancak başlangıç kitabı için fazlasıyla ideal bir kitap.
Yazarımız Freud psikanalizi ile Freud’un totem ve tabu kitabında bahsetmiş olduğu ilk inanç biçimlerinde tanrının ”baba” figürüyle düşünülmesi, ardılında ise ortaya çıkan inançları şekillendirdiği görüne yer vermiş, Jung’un teorisine bakılırsa din, ruhsaldı ve ruhlarımızın dine bağımlı bulunduğunu, tedavi olarak da dinin kullanılması icap ettiğini düşünmekteydi. Bu yüzden Freud, Jung’u eleştirdiği bir sözünde ondan ”O yalnız din adamı” diye bahsetmiş olması aralarındaki görüşün zıtlığını ortaya koymaya yetiyor. Bunun haricinde Fromm’un din anlayışında ise dinin, insanı düşünsel ve eleştirel anlamda sınırlayıcı hususi durumunun bulunduğunu ve bu anlamda sanık sandalyesine oturtulduğu bir perspektif hakim. Bu anlamda Fromm’un insancıl ve sevgi merkezli tutucu duruşunu hatırladığımızda dini ezber haricinde insani duygular ekseninde inanç eğilimi görüyoruz. Maslow da ise, Bu noktada Fromm ile benzeşmekte, insanoğlunun kendini gerçekleştirmesi ve bu anlamda durmaması, doğrusu kendini keşfetmesi onu mutlak suretle dindar insan yapmaktadır. Son olarak James’in din anlayışında ise dünyanın ve yaşamın dini olarak anlaşılması icap ettiğini düşünmektedir. Tanrının ve dinin varlığı sadece insan yaşamını anlamlı kılmakta, inancın önündeki engelleri kaldırmak için yaşamak aranan anlam sorusunun cevabı bulunduğunu ifade etmektedir.
Bir fazlaca değişik din görüşünün insan yaşamı, bakış açıları ve davranışları üstüne eğilerek ortaya çıkarılmış olan bu birbirinin zıttı kuramlar çerçevesinde dini tekrardan düşünmeye ve değerlendirmeye itmektedir okuru. Bu değişik bakış açıları mevzu özelinde daha geniş çerçeveden bakmanızı elde edecektir. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar arzuluyorum. (Uğur De Molinari)


Psikoloji ve Din PDF indirme linki var mı?


Ali Ayten – Psikoloji ve Din kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Psikoloji ve Din PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ali Ayten Kimdir?

1979’da Konya’da hayata merhaba dedi. İlk ve orta öğrenimini Derbent’te tamamladı. 2002 senesinde Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2004’te “Kendini Gerçekleştirme ve Dindarlık İlişkisi” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını tamamlamış oldu. 2009’da “Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü” başlıklı doktora çalışmasına tamamladı. 2008-2009 öğretim senesinde Irbid (Urdun), Yermûk Üniversitesi’nde ve 2010-2011 öğretim senesinde Londra Üniversitesi’nde araştırmacı olarak bulunmuş oldu. Halen M. Ü. İlahiyat Fakültesi “Din Psikolojisi” bölümünde öğretim üyesi olarak iş yapmaktadır. Eserleri: Psikoloji ve Din, Din Psikolojisi, Empati ve Din, Tanrı’ya Sığınmak, Türbeler.


Ali Ayten Kitapları – Eserleri

  • Psikoloji ve Din
  • Mutluluğun Peşinde
  • Tanrıya Sığınmak
  • Tasavvuf Psikolojisine Giriş
  • Erdeme Dönüş
  • Din Psikolojisi
  • Din ve Sağlık
  • Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu
  • Doğa Bize Emanet
  • Empati ve Din
  • Hastanelerde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
  • Psychology And İslam
  • Sekülerleşme ve Din


Ali Ayten Alıntıları – Sözleri

  • “Sevgi, çok boyutlu bir eylemdir; kişi birini sevdiği zaman onun şahsında kendini, tüm insanları, dünyayı, hayatı ve Tanrıyı da sevebilmelidir.”
    | Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • Alfred Adler, empati ve yardım etme davranışını “üstünlük duygusu”yla ilişkilendirir.
    O, başkalarına empati duyan ve yardım eden bireylerin aslen kendi üstünlük duygularını doygunluk etme amacında olabileceklerini iddia eder. (Empati ve Din)
  • Bir anlama sürecidir yaşam dediğimiz kısıtlı süre dilimi. (Mutluluğun Peşinde)
  • “Sevgi hoş bir duygudur, fakat bunun ötesinde bilgi ve çaba gerektiren bir sanattır.”
    | Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • “Eskiler yaşamak için yerlerdi, siz yiyecek için yaşıyorsunuz.” Hücviri (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • Söz konusu bu hayatta, geldiğiniz yönden eminsiniz sadece gideceğiniz yönle ilgili endişeler sizinle hep bakidir. (Mutluluğun Peşinde)
  • Meşhur “sevgi adildir” sözü, aslen insanların başkalarına karşı adil davranmalarını ifade eder. (Empati ve Din)
  • Manevi danışmanlık ve rehberlik, danışanın kendi hayatında ehemmiyet verdiği unsurları fark etmesi, kendi anlam kaynaklarını keşfetmesi ve inanç dünyasının hayatına etkilerini bilmesine destek olma sürecidir. (Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu)
  • Allah’ı tanımamak öldürücü bir zehir, nefsin arzularına uyarak O’na isyan etmekse kişiyi hasta meydana getiren bir illettir. (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • …yardım etme, empatinin ifade şeklidir. (Empati ve Din)
  • Dinlerin de diller benzer biçimde semboller sistemi bulunduğunu belirten Frankl, “bir dilin diğerine önceliği olmadığı benzer biçimde bir dinin de diğerine üstünlüğü yoktur” der. Dinler bir üstünlüğün göstergesi değildir; bir pusula benzer biçimde, bir matematiksel sembol benzer biçimde bireyi arayışa çağıran anlam kümeleridir. Modern insan din pusulasını kaybetmiş olduğu için her geçen gün daha fazlaca yalnızlaşmaktadır. (Psikoloji ve Din)
  • “Dini ibadetler esnasında ortaya konan davranışlar önemli şeyleri temsil etmektedirler. Fakat zamanla bu davranışların temsil ettiği asıl kaynaklar unutulur ve sembolik davranışlar asıl hale gelir…”
    | Sigmund Freud (Psikoloji ve Din)
  • Hırsı ve tamahkarlığı kanatkarlılığın ve merhametinin önüne geçtiğinde insan, hem toplumsal çevresi hem de naturel çevresi için zararı dokunan bir varlık haline dönüşebilir” s. 56 (Doğa Bize Emanet)
  • İnsan, yaratılmışların en şereflisidir, şundan dolayı Allah ona ruhundan üflemiş ve ona tüm adları öğretmiştir. (Tasavvuf Psikolojisine Giriş)
  • “Sahip olmak yönelimine bağlı imanda tanrı bir puta dönüşür. İnsan tüm güçlerini bir puta yansıtır; böylece kendi yeteneklerinden mahrum kalır ve zayıflar.”
    |Erich Fromm (Psikoloji ve Din)
  • Empati kurabilmenin ön şartı, kişinin ben merkezcilikten kurtulmasıdır. (Empati ve Din)
  • İnsanın fizyolojik ve psiko-toplumsal boyutlarının yanı sıra bir de içsel boyutunun bulunduğunun kabulü ile içsel danışmanlık ve rehberlik alanı, tüm dünyada ehemmiyet kazanmıştır. (Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Temel Bilgiler Kılavuzu)
  • “Kendine yeterlilik mevzusunda aşırı itimat kazanan insanoğlu gunumuzde tabiatın yasalarıyla dilediğince oynayabileceğini sanmaktadır” s. 66 (Doğa Bize Emanet)
  • “Dinler ruhsal tedavi sistemleridir. Hatta psikoterapi sistemlerinin en gelişmişidir.”
    Carl Gustav Jung (Tanrıya Sığınmak)
  • “Kur’an-ı Kerim’de insandan en temelde beklenen doğada varolan düzeni yani Allah’ın koyduğu mizanı bozacak davranışlardan kaçınmasıdır” s.13 (Doğa Bize Emanet)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş