Eğitim

Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu – Ahmet Önkal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu – Ahmet Önkal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kimin eseri? Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kitabının yazarı kimdir? Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu konusu ve anafikri nedir? Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kitabı ne konu alıyor? Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu PDF indirme linki var mı? Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kitabının yazarı Ahmet Önkal kimdir? İşte Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Önkal

Yayın Evi: Kardelen Yayınları

İSBN: 9786055959715

Sayfa Sayısı: 368


Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Günümüz davetçileri; Rasûlüllah’ın yaşamını, uyguladığı çağrı metodlarını oldukca iyi bilmek, hareket ve faaliyetlerini bu çerçevede kaynaklandırmak mecburiyetindedirler. Bu yüzden “Rasûlüllah’ın Davet Metodu”, üstünde hassasiyetle durulması ve incelenmesi ihtiyaç duyulan mühim bir mevzudur.

Elinizdeki yaratı, İslâm’ın en eski kaynakları başta olmak suretiyle pek oldukca araştırma ve incelemeye müracaat edilerek hazırlanmıştır. Rasûlüllah’ın peygamberlik yaşamının her safhası İslâm’a çağrı bakımından çalışmada ayrı ayrı değerlendirilmiş ve bu daveti gerçekleştirmek için geçirilen safhalar, bilhassa ruhsal ve sosyolojik taraflarıyla ortaya çıkarılmaya çalışılmış, nihayet İslâm’a çağrı metodunun günümüzdeki çeşitli sorunlarını ele almıştır.

İlk baskısı 1981 senesinde gösterilen bu yaratı, Türkiye Millî Kültür Vakfı tarafınca düzenleme edilen bir yarışmada “Jüri Özel Armağanı”na layık görülmüştür. 


Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu Alıntıları – Sözleri

  • “Allah’ın hudutlarına riâyet edenle, bu hususta ihmalkâr davranan kimsenin durumu, bindikleri geminin kamara ve güvertesini paylaşmak suretiyle kur’a çeken bir grup insanoğlunun durumuna benzer. Kur’a neticesinde bir kısmı aşağıya, bir kısmı yukarıya yerleşirler. Kamaradakiler, su gereksinimlerini karşılamak suretiyle güverteye çıkmak mecburiyetindedir ve bu esnada oradakilerin üstüne su sıçratarak onları rahatsız etmektedirler. Bundan kurtulmak için kamaradakilerden biri eline bir balta alarak geminin dibini delmeye adım atar. Güvertedekiler gelip merak ederler: Hayrola, ne oluyor? O, yanıt verir: Su alırken size eziyet ediyoruz; suya da ihtiyacımız belli… Şâyet onlar buna engel olurlarsa kendileri de kurtulurlar, onları da kurtarırlar. Yok, izleyici kalırlarsa kendileri de, onlar da hepsi birden boğulurlar.”
  • Davetçi, istikbalin İslâm’ın olduğu inancı içinde ve çevresine bu inancı yayarak, hidayet ve islahın Allah’ın elinde bulunduğunu bilerek vazifesini îfaya devam edecektir.
  • وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ اُمّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ.
    Sizden hayra çağıran bir topluluk bulunsun. ( Âlu İmran – 104 )
  • Zira ümitsizliğe düşmek, islâmca yasaklanmıştır:
    “Allahın rahmetinden ümidinizi kesmeyin”
  • Davetin cereyan edeceği ilk saha, münakaşa kabul etmez ki muhatabin inanmasını sağlamak, imanını tashih ederek, mevcut akide bozukluklarını ve inancına girmiş bid’at ve hurafeleri yok etmektir.
  • Tüm bir insanlığa şefkat ve acıma duymak, öylece hareket etmek, Kurânın ve sünnetin emrettiği bir husustur.
  • Şahsını ve hanesini ıslaha çaba göstermemiş birisinin kalkıp da cihana barış ve salahtan dem vurması normal olarak komik ve inkar konusu bir şey olacaktır.
  • Herhangi bir davaya çağıran bir kimsenin her şeyden evvel o davanın ilke ve esaslarını bizzat kendisinin yaşayarak güzel bir örnek sergilemesinin gerekliliği ortadadır. Yani yaşayış, çağrı metotları içinde önemli bir yer meblağ. Peygamberlerin tamamı da çağrı ettikleri hususları herkesten ilkin bizzat kendileri yaşamışlar, düşmanları bile onları takdir etme mecburiyetini hissetmiştir.
  • Yaşayış, çağrı metotları içinde önemli bir yer meblağ. Peygamberlerin tamamı da, çağrı ettikleri hususları herkesten ilkin bizzat kendileri yaşamışlar, düşmanları bile onları takdir etme mecburiyetini hissetmiştir. Mesela Medyen, Hz. Şuayb’a “Hakikaten sen, halim ve doğru davranan bir kimsesin.” demek durumunda kalmıştır.


Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Rasûlullah’ın İslâm’a Davet Metodu: Kitap aslen benim okuma listemde yoktu fakat bir yakınımın sav ödevi kaynaklarından biri olması hasebi ile hem kendim için okumak hem de ona destek olmak maksadıyla okudum. Kitap, Hz. Peygamber’in İslam’a çağrı ve İslam’ı bildiri metodlarını konu alıyor. O’nun bu bildiri ve irşad faâliyetleri kapsamında haiz olduğu tüm husûsiyetler başlık, başlık, madde madde verilmiş. O’nun ahlâk ve yaşantısı üstünden bildiri edici ve davetçiye yol haritası çıkarılmış. Aynı zamanda her madde içinde de Hz. Peygamber’in örnek ahlâkındaki ve örnek yaşantısındaki örneklerle desteklenmiş. Biz kitabı beğendik. Eğitimcilere, imamlara okumalarını salık veririz Ama bu kitabı okumak için illaki din görevlisi, din kültürü eğitmeni olmanıza gerek yok. İlim, ahlâk ve yaşantınız O’na uyma meylinde olsun; bu mevzuyu dert edinen olsun; kesinlikle okusun, deriz biz… yazar/i8646 kitap/kitap–143838 (Tahir Ceyhun Yıldız)

Neden okumakta bu kadar geç kaldım diye hayıflandığım bir yaratı oldu benim için. Daha ilkin okumuş olmayı dilerdim. Ders kitabı durumunda ve didaktik açıdan oldukça doyurucu bir yaratı. Kitapta beni en oldukca doyum eden şey anlatılanların ötesinde -çünkü meseleler azca ya da oldukca bir çok Müslüman tarafınca bilinir- bunca bilginin dizgesel ve tertipli bir halde okuyucuya sunulması oldu. Bir bildiri ekibi kurup üstünde bol miktarda mütalaa edilmesi gerektiği kanaatindeyim..
Hak etmiş olduğu kıymeti görmeyen bir yaratı ne yazık ki.. (Hamra Özkan)

Genelde her müslümanın özelde tüm din eğitimcileri ve din hizmetinde bulunan kişilerin okuması ihtiyaç duyulan bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. Peygamber Efendimizin İslam’a çağrı metodları birçok değişik açıdan ele alınmış. Bu metodlar ele alınırken günümüz davetçilerinin bu metodlar doğrultusunda iyi mi bir yol izlemesi gerektiği noktasında yol göstereciliği ve her başlık altında Peygamberimizin uygulamalarından çeşitli örnekler içermesi açısından oldukça güzel. (rnatly)


Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu PDF indirme linki var mı?


Ahmet Önkal – Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Önkal Kimdir?


Ahmet Önkal Kitapları – Eserleri

  • Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu
  • Efendimiz
  • Siyer-i Nebi


Ahmet Önkal Alıntıları – Sözleri

  • Tüm bir insanlığa şefkat ve acıma duymak, öylece hareket etmek, Kurânın ve sünnetin emrettiği bir husustur. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Herhangi bir davaya çağıran bir kimsenin her şeyden evvel o davanın ilke ve esaslarını bizzat kendisinin yaşayarak güzel bir örnek sergilemesinin gerekliliği ortadadır. Yani yaşayış, çağrı metotları içinde önemli bir yer meblağ. Peygamberlerin tamamı da çağrı ettikleri hususları herkesten ilkin bizzat kendileri yaşamışlar, düşmanları bile onları takdir etme mecburiyetini hissetmiştir. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Zira ümitsizliğe düşmek, islâmca yasaklanmıştır:
    “Allahın rahmetinden ümidinizi kesmeyin” (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Davetçi, istikbalin İslâm’ın olduğu inancı içinde ve çevresine bu inancı yayarak, hidayet ve islahın Allah’ın elinde bulunduğunu bilerek vazifesini îfaya devam edecektir. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ اُمّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ.
    Sizden hayra çağıran bir topluluk bulunsun. ( Âlu İmran – 104 ) (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Yaşayış, çağrı metotları içinde önemli bir yer meblağ. Peygamberlerin tamamı da, çağrı ettikleri hususları herkesten ilkin bizzat kendileri yaşamışlar, düşmanları bile onları takdir etme mecburiyetini hissetmiştir. Mesela Medyen, Hz. Şuayb’a “Hakikaten sen, halim ve doğru davranan bir kimsesin.” demek durumunda kalmıştır. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Şahsını ve hanesini ıslaha çaba göstermemiş birisinin kalkıp da cihana barış ve salahtan dem vurması normal olarak komik ve inkar konusu bir şey olacaktır. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • Aslında ebâbîl kelimesi Arapçada” sürü sürü, küme küme, değişik yerlerden gelip bir araya toplanan” anlamına gelip Ebrehe ve ordusu üstüne gönderilen kuşların cinsini belirten bir ad değil; bu kuşların sıfatı konumundadır. (Siyer-i Nebi)
  • Davetin cereyan edeceği ilk saha, münakaşa kabul etmez ki muhatabin inanmasını sağlamak, imanını tashih ederek, mevcut akide bozukluklarını ve inancına girmiş bid’at ve hurafeleri yok etmektir. (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)
  • “Allah’ın hudutlarına riâyet edenle, bu hususta ihmalkâr davranan kimsenin durumu, bindikleri geminin kamara ve güvertesini paylaşmak suretiyle kur’a çeken bir grup insanoğlunun durumuna benzer. Kur’a neticesinde bir kısmı aşağıya, bir kısmı yukarıya yerleşirler. Kamaradakiler, su gereksinimlerini karşılamak suretiyle güverteye çıkmak mecburiyetindedir ve bu esnada oradakilerin üstüne su sıçratarak onları rahatsız etmektedirler. Bundan kurtulmak için kamaradakilerden biri eline bir balta alarak geminin dibini delmeye adım atar. Güvertedekiler gelip merak ederler: Hayrola, ne oluyor? O, yanıt verir: Su alırken size eziyet ediyoruz; suya da ihtiyacımız belli… Şâyet onlar buna engel olurlarsa kendileri de kurtulurlar, onları da kurtarırlar. Yok, izleyici kalırlarsa kendileri de, onlar da hepsi birden boğulurlar.” (Rasulüllah’ın İslam’a Davet Metodu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş