Teknoloji

Röportaj Örnekleri ve Röportaj Soruları 2022 [Kısa, Edebiyat ve Gazete]

Röportaj, bir yazarın yada habercinin bir mevzuyu araştırıp, kendi görüşlerini de katmış olduğu bir yazıdır. Biz de bu yazımızı röportaj örnekleri arayan kullanıcılar için oluşturduk ve birden oldukca örneği bulabileceğiniz bir derleme yaptık.

Röportaj Örnekleri


Roportaj Ornekleri


Röportaj örneklerinin oldukca değişik kesimlerden yola çıkarak en ince ayrıntısına kadar değindik. Tüm detaylarına gelin hep beraber bakalım.


Röportaj İçeriği: Meşhur bir şarkıcının yeni çıkardığı şarkı üstüne

Röportör: Geçen hafta yeni bir hit şarkı ile piyasaya gene süratli bir giriş yaptınız şarkının sözleri oldukça çekiciydi birçok insanoğlunun dikkatini çekmeyi başardınız. Bunun için extra bir performans gösterdiniz mi?
Yazar: Baktığımızda şarkı aslen rastlantı değildi, daha önceleri bir oldukca şarkı sözleri yazmıştım illaki başarının bir yerden geleceğini biliyordum o patlamayıda bu şarkının sözlerini yazarak ve güzel bir halde seslendirerek geldiğine inanıyorum.
Röportör: Şarkının sözlerini yazarken zorlandığınız oldu mu?
Yazar: Bunu şu şekilde cevaplamak gerekirse aslen pekte zorlanmadım daha ilkin söylediğim benzer biçimde birçok şarkı sözleri yazmıştım bu şarkının sözleri için de zorlandığım söylenemez.
Röportör: Şarkının bu kadar hit alacağını bekliyor muydunuz?
Yazar: Aslında bu kadar beklemiyordum, bilhassa Youtube’da 305 milyona ulaştık. Allah’a oldukca şükür olsun hakikaten oldukca iyi bir yere geldiğimiz söylenebilir.
Röportör: Baktığımızda nerede ise her insanın şarkı yazdığını ve söylediğini biliyoruz sizi öbürlerinden değişik kılan nedir?
Yazar: Aslında benim özelliğim birazcık daha değişik bu tarz şeyleri aklıma getiren evin çatısına çıktığımda yıldızları seyrettiğimde, ayın denize vurup mehtap çıkardığında, muhteşem bir atmosferde esin gelmemesi hakikaten oldukca zor, bu yüzden bu atmosferde olduğumdan dolayı öbürlerinden değişik olduğumu daha doğrusu talihli olduğumu hissediyorum, bu da beni değişik kılıyor şu sebeple direk tabiatın içinden almak ilhamı ayrı bir şeydir.
Röportör: Sabırla sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.
Not: Meşhur bir şahıs olduğundan adını yazmadık

Röportaj İçeriği: Alkol Bağımlılığı

Röportör: Selam
Röportaj Yapılan Kişi: Selam
Röportör: Alkol alıyor musunuz?
Röportaj Yapılan Kişi: Evet, alıyorum
Röportör: Kaç senedir alkol alıyorsunuz?
Röportaj Yapılan Kişi: Ortalama olarak 5 senedir alıyorum
Röportör: Günde ne kadar içiyorsunuz?
Röportaj Yapılan Kişi: Ortalama olarak günlük 2 şişe.
Röportör: Bu durumdan asla rahatsız olduğunuz oldu mu? Röportaj Yapılan Kişi: Evet. Oldukça bırakmayı denedim fakat bir türlü olmadı.
Röportör: Röportaja katıldığınız için teşekkür ederim.
Röportaj Yapılan Kişi: Rica ederim.

Röportaj İçeriği: Gazete Okuma Alışkanlığı

Röportor: Selam
Kişi: Selam
Röportor: Gazete okuyor musunuz?
Kişi: Evet
Röportör: Günde averaj olarak kaç gazete okuyorsunuz?
Kişi: 5 değişik gazete okuyorum
Röportör: Genel olarak ne tür gazeteler okuyorsunuz ?
Kişi: Spor, Medya ve siyasal gazeteler
Röportör: Evde sizin benzer biçimde bu şekilde gazete okuma alışkanlığı olan var mı?
Kişi: Onlarda okurlar fakat benim kadar değildir.
Röportör: Sizce bu kadar gazete birazcık fazla değil mi?
Kişi: Neden fazla olsun ki bence her insanın averaj olarak benim kadar gazete okuması gerekir, insan daha çok bilgili ve kültürlü olsun.
Röportör: Evdekiler bu kadar gazete okumanıza bir şey diyor mu?
Kişi: Bazen fazlaya kaçtığımı söylüyorlar fakat bence sakıncası yoktur.
Röportör: Sorularımıza yanıt verdiğiniz için teşekkür ederiz.
Kişi: Rica ederim.

Çocuk Yaşta Çalışmak Zorunda Kalan Bir Çocuk İle Röportaj Üstüne

Ropörtör: İsmini öğrenebilir miyim?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Selim.

Ropörtör: Selim kaç yaşındasın?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: 10

Ropörtör: Kaça gidiyorsun?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: 4.derslik

Ropörtör: Kaç kardeşsiniz?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Fino ile beraber 8 (Bu arada Fino, Selim’in sokakta bulup ailesine kabul ettirdiği sempatik bir köpek yavrusu).

Ropörtör: Fino’yu seviyor musun?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Elbette.

Ropörtör: Bana bir gününü anlatır mısın?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Fino’nun mu?

Ropörtör: Hayır! (Gülüşmeler)… Senin!

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Anladım. Hangi günümü? Şundan dolayı her gün aynı değil! Okulum olunca değişik, Cuma namazı olunca değişik, Ha bir de babamın böbrekleri yok o yüzden dialize götürdüğüm için de değişik bigün sayılır benim için.

Ropörtör: Cuma ve babanın dializ günü haricindeki günlerde ne yaparsın Selim? (Yine gülüşmeler…)

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Okula her sabahleyin giderim. Derslerden sonrasında Murat abiden simitleri alıp simit satmaya giderim. Tüm simitlerimi oldukca kısa sürede bitirdikten sonrasında oto yıkamacı Ali abi var. Onun yanına gider, sıradaki otomobillerin içini temizlerim.

Ropörtör: Tek başına mı?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Evet.

Ropörtör: Devam et lütfen.

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Daha sonrasında, gece olmadan eve dönerim. Ilkin Fino’nun yemeğini veririm ve peşinden anneme yardım ederim.

Ropörtör: Peki öteki kardeşlerin yardım etmiyor mu? Sen o denli yorulduktan sonrasında, bir de ev işine mi yetişiyorsun?

Ropörtaj meydana getirilen şahıs: Ne farklıdır ki amca. Onlar da ben diyalize bağlanırsam o vakit çalışıp bana bakarlar. Ev işlerimi yaparlar.

Öyleki değil mi? (Bu cevabı verdikten sonrasında Selim’in annesinin gözleri dolmaya adım atar ve gerçekleri birazcık daha detaylandırmaya adım atar.

Meğer, Selim de babası benzer biçimde 1 böbreği tamamı ile yok ve öteki böbreği batkı etmek suretiyle. Diğer kardeşleri de büyük olanlar Selim ve babası ile aynı kaderi paylaşıyor. Küçükleri ise iş yapamayacak ve işten anlayamayacak kadar küçükler.)

Ropörtör: (Annesine dönerek) Peki, bu durumdaki bir çocuk tüm bu her şeyin altından iyi mi kalkıyor hanım efendi. Bu iyi mi bir şey Allah’ım?

Annesi: Bilmiyorum tek bildiğim Selim’in daha 7 yaşından beri her şeyi göze alarak çalmış olduğu!

Örnekleri devamı alttadır, daha fazlası için yazıya devam edebilirsiniz.

Çoğumuzun adını dahi tam olarak söyleyemediği Röportaj, başlıkta da doğru yazılışını gösterdiğimiz benzer biçimde “Röportaj” şeklinde yazılır ve okunması mümkün.

Fransızca bir kelime olan Röportajın ne işe yaradığını, hangi çeşitleri bulunduğunu ve birkaç kısa röportaj örneğini sizler ile paylaşacağız.

Bilhassa ilk öğretim öğrencilerinin çoğunlukla rastlamış olduğu röportaj örnekleri, röportaj soruları ve röportaj iyi mi yapılır özetlemek gerekirse bir göz atalım!

röportaj örnekleri

Röportaj Nedir? Kökeni ve Anlamı Nedir?

Lügat anlamı ile Röportaj; bir gazete yazarının belirli bir üne haiz şahıs ya da kişiler ile karşı karşıya ya da kendince yapmış olduğu sözlü ve yazılı bilgilendirme yazıları olarak tanımlanabilir. Tabii ki bir çok kimse bir tek Gazete mi diye sorabilir. Bize nazaran Hayır! Ama bir oldukca sözlükte ve uluslar arası geçerliliği olan Wikipedia’da bu ibare geçmektedir. Ve ikimiz de bunu kabul etmek durumundayız.

Röportaj, esasında bir tek kişiler ile de yapılmayabilir. Mesela, meşhur bir mekanın naturel yanlarını paylaşmak da bir çeşit Röportaj olarak değerlendirilebilir. Ya da, bir yiyecek yada eşya ile ilgili de bir araştırma yaptığınızda, Röportaj yapmış olmuş olursunuz.

röportaj örnekleri

Yukarıda ki tanımlardan da anlaşılacağı suretiyle, Röportaj karşıdakine nazaran değil, Röportajı yapana nazaran isimlendirilmiş bir tanımlamadır. Y

ani eğer siz, biri ya da bir şeyler ile ilgili bir tanıtım ve eğitici bir yazı kaleme alacaksanız, bu, yaptığınız şey ya da kişilerden dolayı değil, sizden dolayı Röportaj manasına gelecektir.

Diğer bir deyiş ile; Ropörtör olarak sizi merkeze aldığımızda, ötekiler bir tek bir mevzu başlığı olmuş olacaktır. Ve sizden dolayı, yaptığınız iş bir röportaj örneği olacaktır. Tabii ki bu bununla birlikte seyahat türü ile de iç içe olduğundan; sanatla alakalı bir kavram olarak da kabul edilebilir.

Röportaj kelimesinin kökeni Latince’dir. Ama yukarıda da belirttiğimiz benzer biçimde Fransızca bir sözcüktür ve bu dilden Türkçe’ye geçmiş bir kelimedir.

Latince’de “toplamak, getirmek” anlamına gelen “reportare” fiilinin Fransızca’da “reportage” ile vücut haline geldiğini de söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Röportaj Çeşitleri Nelerdir?

Röportajın tam olarak ne işe yaradığını ve kökenini anladıysak, artık hangi türleri olduğuna bir göz atabiliriz.

Röportaj “Konularına” nazaran ve “Sunuş Biçimlerine” nazaran 2 değişik gruba ayrılır. Bunlara özetlemek gerekirse değinecek olursak;

Konularına Nazaran Röportajlar:

Eşyayı mevzu alan röportajlar: Konusu eşyalar olan bu röportaj türünde, eşyanın tüm yönleri ile incelenmesi ve her yönü ile ele alınması amaçlanır.

İnsanı mevzu alan röportajlar: Konusu insanoğlu ve tesirleri olan bu Röportaj türü, kim bilir en oldukca kullanılan ve gene kim bilir akla bu şekli ile gelen röportaj türüdür.

Sunuş Biçimlerine Nazaran Röportajlar:

Amerikan Röportajı: İnsanları bayağı bir vaka ya da mevzu ile ilgili meraklandırmayı amaçlamayan ve son söylenmesi ihtiyaç duyulan şeyi ilk başta ifade eden röportaj çeşididir. Pek kullanılmayan bir türüdür.

Alman Röportajı: Yazarın ben eksenli olarak mevzuya direkt müdahalede bulunmuş olduğu röportaj biçimidir. Ve çoğunlukla bu çeşit röportajlar yapılmaktadır.

röportaj örnekleri

Röportaj Örneği Geçmişi

Esasında bu mevzuya örnek olarak binlerce röportaj örnekleri verilebilir. Ama en oldukca bilinenlere röportaj örnekleri vermek gerekirse;

Ziya Paşa’nın ünlü Londra sokaklarında ki imgesel gezintilerini mevzu alan “Rüya” adlı röportaj, Türk Röportaj tarihinin ilk örneklerindendir.

Türk Röportaj tarihinin öteki mühim figürlerinden olan Ruşen Eşref Ünaydın, Falih Rıfkı Atay, Yaşar Kemal ve Dursun Akçam’da bu türe mühim örnekler kazandırmıştır.

Analar ve Çocuklar, Doğu’nun Çilesi, Yanan Ormanlarda 50 Gün, Çukurova Yana Yana benzer biçimde eserler de bu türe bir örnek olarak verilebilir.



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş