Eğitim

Saatler – Sabahattin Kudret Aksal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Saatler – Sabahattin Kudret Aksal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Saatler kimin eseri? Saatler kitabının yazarı kimdir? Saatler konusu ve anafikri nedir? Saatler kitabı ne konu alıyor? Saatler PDF indirme linki var mı? Saatler kitabının yazarı Sabahattin Kudret Aksal kimdir? İşte Saatler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Sabahattin Kudret Aksal

Yayın Evi: YKY

İSBN: 9789750825019

Sayfa Sayısı: 116


Saatler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zaman’ın usta öykücüsü…

“..Saatler’deki altı öyküyü, Aksal’ın yazdığı ya da yenilediği “kati” denebilecek biçimlerini temel alan Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler’den aldım.

Kitaba adını veren “Saatler” dışındaki beş öykü, söylediğim benzer biçimde, yazarının yenilediği ya da aslına bakarsanız “yenilenmiş” tavrıyla yazdığı için “yeni” olan öykülerdi; onları seçmek zor olmadı.

Altıncı öykü için, ilkin Aksal’ın malum en eski öyküsü olan “Semtin Kahvesi”ni düşündüm. Bu öykü, Gazoz Ağacı ve Yaralı Hayvan’da yer almadığı benzer biçimde, Aksal’ın bu iki kitabı gözden geçirip yeni öyküler ilave ederek yayımladığı Gazoz Ağacı / Yaralı Hayvan’a da alınmamış, dolayısıyla Arif Yılmaz’ın eleştirel basımına da ilk haliyle girmişti. Bu özelliğiyle, diğeri öykülerle karşılaştırıldığında yazarının 45 senelik öykücülüğünde dilinde ve biçeminde nelerin değiştiğini, nelerin aynı kaldığını izleyebilmek için ideal bir örnek olacaktı.

Ama sonrasında, yazarının (öne sürülen sebebi ne olursa olsun) son olarak kitabına almadığı ya da bir ihtimal alamadığı bir öyküyü bu şekilde hedef kitlesi belirli, sayfa sayısı sınırı olan bir derlemeye alma yetkisini göremedim kendimde. Sonuçta, Aksal’ın tüm yazdıklarında başlıca izleği olan “süre”ı (şiirlerindeki kadar felsefi ve soyut düzlemlerde, bağlamlarda olmasa da) ele almış olduğu bir öykü olan “Saatler”i tercih ettim. Umarım yaptığım seçimler, genç okurlarımızı Sabahattin Kudret Aksal’ın tüm öykülerini, oyunlarını ve (Enis Batur’un yerinde saptamasıyla “ürpertici yalınlıktaki”) şiirlerini de okumaya yöneltecek uygunluktadır.”


Saatler Alıntıları – Sözleri

  • Bilinç, ağırlığını kaldıramayınca bir yükün, dışarı atar onu ya da aşağı iter.
  • Saatler insana devamlı güzel şeyleri anımsatmıyor sevgilim.
  • Gençliğin zamanını oldukca yavaş öğüten değirmen, yaşlılığın zamanını hızla öğütüyordu.
  • Nasıl olsa erişilecek bir mutluluğu geciktirmekte, tadına doyulmaz bir güzellik vardı.
  • Bugün kaygılarının tümünü bir kenara atmış bir okul kaçağı gibiyim.
  • Bilinç, ağırlığını kaldıramayınca bir yükün, dışarı atar onu ya da aşağı iter.
  • Kadınla adamın doğayla karşı karşıya kalışlarında o kendiliğinden suskunluğu, çokluk, hanımefendiler yırtar. Bu, bir tek bir dönemin değil, her dönemin hanımlarında böyledir.
  • Sonraları şiirin de, resmin de yalınını öğrenince sevdanın da bu şekilde kestirmeden anlatılan biçimini sevdim.
  • O şekilde vakalar vardır ki yaşanmasından oldukca öyküye dönüşme niteliğiyle değerlenir hanımefendiler için, senelerce pek tatlı bir sakız benzer biçimde ağızda çiğnenir.


Saatler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Saatler: yazar/Sabahattin-Kudret-Aksal
Kısa kısa öyküler cenneti 🙂
Kitapta toplam 6 öykü yer alıyordu. Öyküleri tek tek değerlendirmeyip genel bir değerlendirme yapacağım. Yazarın Türkçe sözcük kullanmaya itina gösterdiği oldukca aşikardı. Fakat akmayan, durağan bir üslup vardı öykülerde. Çoğunun ana düşünce ve yazılış amacından ziyade empati yaptırma, psikoloji yansıtma özellikleri vardı. Yazar tüm öykülerinde tarafsızdı. Editörlüğü başarıya ulaşmış buldum. İsim olarak “Vav’lar” ı tercih ederdim ben. Alıntı sayım 5 109 sayfa için iyi. Betimlemeler fazlaca uzundu. 6 öyküden 3’ü acı bir sonla final yapmış oldu. Bu da insana karamsarlık bombalıyor. Bu mütevazi kapak tasarımını seviyorum. Hikâye uzunlukları dengesizdi. Aşırı beğendiğim bir öykü yok. (Sümeyye Dikyol)

saatler, sabahattin kudret aksal’ın yazdığı, insanı beyoğlu’nun eski zamanlarına ışınlayan enfes bir öykü ve bununla beraber bu derlemenin adı.
yazarın türkçe mevzusundaki hassasiyeti sözcükleri işleyişinden belli. duru bir anlatımla derinlere inmeyi başarıyor. kitaptaki öykülerin tamamı insana bir şeyler katıyor.
en oldukca gazoz ağacı, saatler ve vavlar’ı beğendim.
gazoz ağacı’ndan anlatmak gerekirse;
öykü o şekilde bir başlıyor ki, ilgi çekici bir dünyaya girdiğinizi anında anlıyorsunuz. öykü insanımızın sevmeyi oldukca bilmediğini, her şeyin bir anlık heyecanla tüketildiğini, kitaplara veyahut filmlere özenildiğini süper ötesi konu alıyor ki… bir şeyi elde edince kıymetini yitirmesi hakeza. saim de o şekilde işte, pişpirik oynarken onu gazoz ağacına çeviren kızı elde edince her şey anlamını yavaş yavaş yitirdi.
insan yetinmeyi bilmiyor. bir şeyi elde edince o şey önemini kaybediyor. geçmişte hayalini kurduğu bir şeye kavuşsa bile zaman içinde sıradanlaşıyor her şey. bununla lanetlenmiş olmalıyız ya da yetinmeyi bilmeyen aşağılık yaratıklarız. (gamby)

Daha evvel şiirlerinden tanıdığım Sabahattin Kudret Aksal’ın öykülerini ilk okuyuşumdu. Kitap, Aksal’ın belli bir dönem dergilerde piyasaya çıkan öykülerinin birkaçının derlemesi şeklinde.
İlk öykü olan Yeşilçam tadındaki “Gazoz Ağacı” ‘ndan ziyade, yazarın öteki hikayelerinin- şiirlerini de göz önüne aldığımızda- onu daha oldukca yansıttığını düşünüyorum. Duru bir teknik kullanıyor olmasına karşın, yazılarındaki felsefi yanın etkisiyle hikayeler, okuyucuya kendini bir dikişte içirmiyor, yavaş yavaş çiğneterek okutuyor.
Bilhassa “Saatler” ve ödüllü hikayesi “Vav’lar” oldukça başarıya ulaşmış. Öykü severler için değişik bir tat olacağı kanısındayım. (şeyma)


Saatler PDF indirme linki var mı?


Sabahattin Kudret Aksal – Saatler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Saatler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sabahattin Kudret Aksal Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Kısmı’nü tamamladı. Akademi öğretim üyeliği, konservatuvar ve opera müdürlüğü yapmış oldu. İlk şiiri 1938’de Varlık dergisinde, ilk öyküsü 1940’ta Küllük dergisinde çıktı. İlk oyunu Evin Üstündeki Bulut 1948’de oynandı. Aksal, şiirlerinde başlangıçta Garip akımının tesirinde, gündelik yaşamın bireysel luk ve umutlarını dile getirdi; 1960’tan sonrasında, bir seviyede gizemci, insanoğlunun, evrenin ve dönemin sorgulandığı, çoğu zaman ölçülü ve uyaklı şiirler yazdı. Öykü ve oyunlarında ise ruhsal öğeleri ve şekil arayışlarını öne çıkardı; “ufak insan”ların yaşamlarını, aile fertleri arasındaki çatışmaları mevzu edindi. Şiirleriyle 1980 Yeditepe ve 1990 Sedat Simavi ödüllerini, öyküleriyle 1955 Sait Faik, 1957 TDK ve 1985 ENKA ödüllerini, oyunlarıyla da 1965-66 Ankara Sanatsevenler Derneği ödülü ile 1980 ve 1987 Avni Dilligil ödüllerini kazanmıştır. 1990’da Kültür Bakanlığı Tiyatro Onur Ödülü’ne, 1992’de Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü’ne kıymet görüldü.


Sabahattin Kudret Aksal Kitapları – Eserleri

  • Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler
  • Ne Tuhaf
  • Saatler
  • Gazoz Ağacı
  • Kahvede Şenlik Var
  • Şiirler
  • Eşik
  • Batık Kent
  • Bay Hiç -Sonsuzluk Kitabevi
  • Duru Gök
  • Denemeler Konuşmalar-Geçmişle Gelecek ve Başka Yazılar
  • Oyunlar
  • Bir Zaman Düşü
  • Çizgi
  • Zamanlar Şiir
  • Yazılar, Yanıtlar


Sabahattin Kudret Aksal Alıntıları – Sözleri

  • “Der ki size bigün ölüm,
    Boşuna kardeşim çalım.
    Düşünürsünüz, nereye
    Savrulacak bunca külüm.
    Ya yüzüm, ya gözüm kaşım,
    Ağzım burnum, elim kolum.
    Hangi köşede, izbede
    Kaskatıyım, süklüm püklüm.
    Uyuyacağım, açacak
    Orada, bir yerde gülüm.” (Çizgi)
  • Rüzgâr beni de birlikte al
    Bak ne kadar yalnızım caddede
    Minik günümü yaşıyorum (Şiirler)
  • Ah sevmek !.. (Gazoz Ağacı)
  • Bir bulutun çiçek açmış olduğu yerde
    Ölüm geçerli değildir. (Eşik)
  • “Ah bu gerçekleşmemiş istekler, niyetler! Ne süre, iyi mi tepeceği belli olmayan bir ukde benzer biçimde siner insanoğlunun içine, bu şekilde yalnızlığın ortasında bocaladığı aniden da varlığını duyuruverir.” (Gazoz Ağacı)
  • Yükünü boşaltmış gemiler sanırdık kendimizi,bir güvercin baygın düşerdi önümüze. (Bir Zaman Düşü)
  • Adam savaşmış gecenin karanlığı ile yeni gelen günde aydınlık içindeki yerini almak istemiş fakat gücü kesilmiş sabaha karşı…
    Sonra daha komik, daha acınacak bir edayla :
    Ah sevmek !..
    Ne aynasız işmiş meğerse diye bitiriyordu sözünü… (Gazoz Ağacı)
  • Şu son günlerde ortalıkta pek görünmüyordu aşk. Eski kitapların yarı pahasına satılmış olduğu kitapçılardaki romanlarda bulunur diyorlardı. (Kahvede Şenlik Var)
  • Duruyoruz
    Çakılıp kalıyoruz olduğumuz yerde
    Karıncalanma ayağım,
    Gidiyoruz işte. (Bir Zaman Düşü)
  • Gökyüzünüm senin! Bana ban ekmeğini,
    Bulan çamuruma, yüzünü yağmurumla
    Yıka! Sür git ıraklığını sokağımda! (Şiirler)
  • Nice şeyin okulu yok
    Aşkın inancın insanlığın okulu yok
    Ama isterseniz hepsini öğrenebilirsiniz.
    Biraz çaba
    Yeter (Zamanlar Şiir)
  • YOKLUK
    Ölümümüzden sonraki yokluğumuz
    Düşündürür bizi
    Düşünmeyiz
    Doğumumuzdan önceki yokluğumuzu. (Ne Tuhaf)
  • “Ah bu gerçekleşmemiş istekler, niyetler! Ne süre, iyi mi tepeceği belli olmayan bir ukde benzer biçimde siner insanoğlunun içine, bu şekilde yalnızlığın ortasında bocaladığı aniden da varlığını duyuruverir.” (Gazoz Ağacı)
  • Benim malzemem ne erzak, ne odun, ne kömür, aştım ben onları, yaşamımın dışına çıkardım. (Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler)
  • “Bir güneş içimde, yola çıkarım,
    Tüm parklar, tüm  sokaklar benim,
    Rüzgârım yapıt, başım havalarda,
    Yolculuk kuşum nerede, ben orda!
    Dokurum gergef dokur benzer biçimde kenti,
    Koşarım cenup, şimal, doğu, batı;
    Neyi ararım bilmiyorum ki! Koş ve kaç!
    Bir başıma oynadığım saklambaç!” (Çizgi)
  • düşümde gördüm ölüler sağ,diriler ölmüş,eski evimizdeyiz gene. (Bir Zaman Düşü)
  • “Sizi tanıyorum. Fakat; sizin beni tanımadığınız kadar değil.” (Bay Hiç -Sonsuzluk Kitabevi)
  • “Çocukluğumuzu unuttuğumuz, dünyaya çocuğun göz­leriyle bakmayı küçümsediğimiz gün zenginliklerimizi de yitir­mişiz.” (Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler)
  • “Mum benzer biçimde eridin gittin batak gecede,
    Gün hayata merhaba dedi, gözümü açtım gene seninle.” (Çizgi)
  • Saatler insana devamlı güzel şeyleri anımsatmıyor sevgilim. (Saatler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş