Televizyon

Sahurda ezan okunurken su içilir mi Diyanet Sahurda ezan okunurken su içmek caiz midir?

Ramazan ayında sahurda ezan okunurken su içilir mi Diyanet İşleri açıklaması nedir? Sahurda ezan okunurken su içilir mi Fetva meclisi cevabı ne? Gece sahurda ezan okunurken su içmek caiz midir? Ramazanda sahurda ezan okunurken su içilir mi Şafi mezhebi caiz midir? Oruçta imsaktan 1. dakika sonrasında su içmek Diyanet hükmü nedir? Oruçta sahurda ezan okunurken ilaç içilir mi? Sahur vaktinde ezan okunurken yiyecek orucu bozar mı? Nihat Hatipoğlu sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Sahurda ezan okunurken su içtim orucum kabul olur mu? Sizlere Ezan OKUNURKEN yenilip içilir mi sorusunun cevaplarını vermek istiyoruz.

Sahurda ezan okunurken su içilir mi?

Sahurda ezan okunurken su içilir mi?

Ramazan ayında sahura kalktığımızda kimi zaman ezandan ilkin sofrada oluyoruz. Bazen de tam ezan okunduğunda uyanmış oluyoruz. Sahur vakitleri imsak vaktinde ezanın okunması ile son buluyor. Gece imsakta ezan okunurken su içilir mi? Ezan esnasında yiyecek yiyecek ve su içmek caiz mi? Peki Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içmek olur mu?Oruç tutanların oldukça merak etmiş olduğu bu mevzu hakkında Diyanet İşleri ve Fetva Meclisi ne demiş göz atalım:

Sahurda ezan okunurken su içilir mi Diyanet İşleri açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi? sorusuna şöyleki cevap vermiştir:

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve öteki orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek anlama gelir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk içinde ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu zaman anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti anlama gelir.

Oruca ne vakit başlanıp ne vakit bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti bununla birlikte gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabahleyin namazı vaktinin girmiş olduğu andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır.

Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. 

Sahurda ezan okunurken su içilir mi Fetva Meclisi

Sahurda ezan okunurken su içilir mi Fetva Meclisi

Fetva Meclisi’nde bu mevzu hakkında şöyleki bir soru cevap bulunmaktadır:

Hocam evveliyetle Selamun Aleykum. Hayırlı Ramazanlar. Nureddin hocam ben 15 yaşlarında bir gencim. Ramazanın ilk 6 günü sabahleyin ezanı bitene kadar su içtim. Daha sonradan öğrendim ki yaptığım bu hareket kazaya sebebiyet veriyor. Sizce benim tuttuğum oruçlar kabul olur mu? Yoksa kaza mı yapmalıyım?

Bu yaptığın kaza gerektiren bir durumdur. İleriki zamanlarda o şekilde tuttuğun oruçları kaza edersin. Allah yardımcın olsun. Gençsin, adım adım öğreneceksin ve iyisini de yapacaksın biiznillah, merak etme. Allah seni gerçek mü’min kullarından kılsın.

Sahurda ezan okunurken su içilir mi Sorularla İslamiyet

Sorularla İslamiyet sitesinde “Sahurda, ezan okunurken, ezanın sonuna kadar yeme ve içmeye devam edilir mi? ” sorusuna şöyleki cevap verilmiştir:

Orucun vakti de sabahleyin namazının vakti de imsakla adım atar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez.

Hanefi mezhebinde, sabahleyin namazını birazcık geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı haricinde ezanı imsak vaktinden sonrasında okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış anlama gelir.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunması mümkün okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir; aksi halde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan ilkin yeme içme işini bırakmaktır.

İmsak vakti girmiş olduğu halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bigün kaza orucu tutmalıdır.

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vakti olan fecr-i sadığın başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti bununla birlikte gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabahleyin namazı vaktinin girdi vakittir. Ramazan ayında da sabahleyin ezanı imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeği içmeyi terk etmek gerekir.

İmsak vakti girdikten sonrasında ağızda kalan kırıntılar nohut tanesinden minik ise bu takdirde oruç bozulmaz; nohut tanesinden büyük olmaları durumunda oruç bozulur ve kazası gerekir. Dişlerin içinde kalan susam yada buğday tanesi benzer biçimde pek azca bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Fakat bu tarz bir olay dışardan alınıp yutulması durumunda ise oruç bozulur. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s. 302)

Sahurda ezan okunurken su içtim orucum kabul olur mu?

Sahurda ezan okunurken su içtim orucum kabul olur mu?

Sahur vaktinde ezan okunduğu anda su içmeyi bırakmak gerekmektedir. Diyanet İşleri ve Fetva Meclisi sahurda ezanı duyunca yeme içmenin bırakılması icap ettiğini söylüyor. Sahurda ezan okunurken su içilir mi sorusuna Nihat Hatipoğlu genel görüşün haricinde bir yanıt vermiştir.

Ezan okunurken yeme içme mevzusunda Nihat Hatipoğlu ise “Ezan okunduktan sonra elinizde su var ise suyunuzu bitirebilirsiniz.” demiştir. Bir seyirci, “Sahur vaktinde ezan ‘Allah-u Ekber’ dedi ve çayımı içiyorum, çayımı bitirmeli miyim yoksa bitirmemeli miyim” sorusunu sorduğunda Nihat Hatipoğlu ise cevap olarak, “Ezan okundu, elinde çayın var, çayını bitir” dedi.

Diyanet Orucu Bozan Şeyler Nelerdir?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan yoksun bırakmak olduğundan, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile benzer biçimde keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Unutarak Yemek İçmek Orucu Bozar Mı?

Unutarak yiyecek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu bulunduğunu hatırlarsa derhal ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonrasında mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Sahura Neden Kalkılır? Sahurun Dindeki Önemi Nedir?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden ilkin gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) bulunduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en mühim farklardan biri bulunduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet bulunduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Bundan dolayı şahıs sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem yakarış hem de istiğfar etmek suretiyle aden ehlinin özelliklerine haiz olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde tinsel lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, dikkatsizlik edilmemelidir.

Göz damlası orucu bozar mı?

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere bakılırsa, göze damlatılan ilaç, miktar olarak oldukça azca (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme kısaca gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihindeki karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98

Kulak damlası orucu bozar mı?

Kulak ile boğaz içinde bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içinde emileceği için, ilaç ya asla mideye ulaşmayacak ya da oldukça azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme kısaca gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihindeki karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).

Aşı olmak yada iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Oruç; yiyecek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda kıymeti taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla beraber, Ramazan ayında hep beraberce beraber oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonrasında yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna haiz olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken besin ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonrasında bu oruç kaza edilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş