Eğitim

Sat Komandoları ve Anılarım – Ali Türkşen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sat Komandoları ve Anılarım – Ali Türkşen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sat Komandoları ve Anılarım kimin eseri? Sat Komandoları ve Anılarım kitabının yazarı kimdir? Sat Komandoları ve Anılarım konusu ve anafikri nedir? Sat Komandoları ve Anılarım kitabı ne konu alıyor? Sat Komandoları ve Anılarım PDF indirme linki var mı? Sat Komandoları ve Anılarım kitabının yazarı Ali Türkşen kimdir? İşte Sat Komandoları ve Anılarım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ali Türkşen

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınevi

İSBN: 9786054927487

Sayfa Sayısı: 324


Sat Komandoları ve Anılarım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türk Deniz Kuvvetleri bünyesindeki faaliyetlerine 1963 senesinde başlamış olan Sualtı Taarruz (SAT) komandoları yarım asrı geçen tarihleri süresince büyük başarılara imza attılar. Bugünlerde 40. yıldönümünü kutlamak suretiyle olduğumuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nda en ön saflarda vazife alan SAT’ların zamanı, ilerleyen yıllarda Akdeniz’de uyuşturucu ticaretini engellemeleri, Kardak Krizi ve Kartepe Baskını şeklinde vakalarla taçlandı. Bu başarılara karşın bazı SAT mensupları 21 Nisan 2009 tarihinden bu yana Poyrazköy başta olmak suretiyle kamuoyunda “kumpas” olarak malum çeşitli davalarla darbeci ve terörist duyuru edilmeye çalışıldılar.

SAT’ların Türkiye ile iç içe geçmiş geçmişine ilişkin elimize ulaşanlar ne yazık ki oldukca sınırı olan. Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen tarafınca yazılan 1963’ten Günümüze SAT Komandoları ve Anılarım’ın önemi de burada. Türkşen, Hasdal Askeri Ceza ve Tutukevi’nde tamamladığı kitabında SAT’ların hangi aşamalardan geçerek bugünlere ulaştığını ve değişik bahriyelerin benzer birimleriyle ilişkilerini detaylı bir halde ortaya koyuyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Sat Komandoları ve Anılarım Alıntıları – Sözleri

  • Tarihi olduğu şeklinde aktarmadığımız taktirde, kulaktan kulağa yayılan dedikodular gerçekleri de akıl almaz başka şekillere sokabiliyor.
  • İşin ilginci bu kurallar yalnız başlangıç kurallarıydı ve bir yaşam itaat edilerek sorgulanmayacak yazılı olmayan SAT kanunlarının başlangıcında geliyordu.
  • Kimsenin unutmaması ihtiyaç duyulan bir gerçek vardı: SAT olarak doğmamıştık fakat SAT olarak ölecektik.
  • Kaderimizi belirleyecek, kim bilir ertesi sabaha çıkmadan üstünde can vereceğimiz, can da versek kendi vatanımızda olduğumuzu bilmenin huzuruyla gözlerimizi kapayacağımız, bizim olduğuna inandığımız fakat nedense kendi evimize kaçak şeklinde çıkmak zorunda bırakıldığımız, küçük sempatik kayalığımız tam karşımızdaydı.
  • Düz denizde hepimiz iyi kaptanlık yapabilirdi. Asıl olansa, fırtınada gemisini limana sağ salim döndürecek kaptanların varlığıydı.
  • Bugün, SAT Komutanlığı’nın derhal girişinde, paraşüt kulesinin birlik girişine bakan kısmında büyük harflerle yazılı bu çarpıcı söz şöyleydi: DİSİPLİN ŞİARIMIZ, GÖREV AŞKIMIZ, FEDA CANIMIZ.
  • “Sana hiçbir arzu arzu verilmemiştir ki onu gerçekleştirecek olan güç de beraber verilmiş olsun. Ancak bunu elde etmen için çalışman gerekebilir.”
  • Bugün, SAT Komutanlığı’nın derhal girişinde, paraşüt kulesinin birlik girişine bakan kısmında büyük harflerle yazılı bu çarpıcı söz şöyleydi: DİSİPLİN ŞİARIMIZ, GÖREV AŞKIMIZ, FEDA CANIMIZ.
  • Yunanistan probleminin ada halkı ve gazete muhabirleri içinde çözülemeyeceğine olan inancıyla, Özgürlük gazetesinin haberi yayımlandığı 28 Ocak 1996 gününün ertesi öğle saatlerinde HS Pirpolitis (P-57) botuyla Doğu Kardak Kayalıkları’na 12 kişilik bir Yunan OYK deniz komando timini çıkardı. Sorunun artık askeri bir boyutu vardı ve iki ülke deniz komandolarının karşı karşıya gelme zamanı gelmişti.
  • Son olarak, kitabın, nice kahramanlıklara imza atacağına inandığım genç SAT komandolarına rehber olması, yüce Türk milletinin iftiraya uğramış bir grup vatan aşığı askeri daima hatırlanması ve hayatlarını aziz vatanımız uğruna kaybeden şehitlerimizin unutulmamasıdır.
  • Maddi değil fakat içsel değerlerin getirisi her türlü ödülden daha kıymetlidir.
  • … Bu nedenle İstanbul Boğazı’nda IBS botla kürek çektiğimiz bir gece denizin üstünde koşarken gördüğüm tavşanlar, Cehennem Haftası’nın en garip deneyimlerinden biri oldu benim için.
  • Yaklaşık son bir senedir ısrarla talep edilen Vox tipi kulaklıkların
    alınamamasına ilişkin hep bir bahane bulunmuştu. İş ciddiye binip SAT’lara gereksinim duyulduğu süre olmazlar bile oldurulabiliyordu. 17 Ocak 1996 akşam saatlerinde Ayancık önlerinde Avrasya Feribotu’na yaklaşarak, 5 mil mesafeden izlemeye başlamış olan TCG Akdeniz’in helikopter platformu, 18 Ocak 1996 sabahı günün ilk ışıklarıyla bir konuk ağırladı. Bir senedir alınamayan 40 kadar Vox tipi el telsizi kulaklığı aniden alınıvermiş ve sabahleyin saatlerinde Karadeniz’in ortasına gönderilen bir helikopter vasıtasıyla TCG Akdeniz’de görevli SAT’lara teslim edilmişti.
  • Kişisel özellikleri ürkü hayata geçirmeye uygun ve kapalı yer korkusu olan birinin asla geçmeyeceği bu şeklinde testleri tek tek aşmadıkça kursun sonunu görmemiz zor gözüküyordu.
  • SAT adını yalnız fiziki kabiliyetlere bağlayan bazı sığ görüşlerin aksine SAT komandosu olmak demek aslına bakarsak bir yönüyle yeni bir karakter sadece kesinlikle bir yaşam seçimi seçmek anlamına gelir.


Sat Komandoları ve Anılarım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap SAT Komandoları zamanı ve geçmişte gerçekleşen görevleri hakkında güzel bir kaynak.Türünün tek örneği olduğu söylenebilir.Okurken oldukca keyif aldığım bir yapıt.Tek problem donanma tabirleri ve askeri birimlerin kısaltmaları birazcık kafa yorabilir.Keşke 2000’li yılların sonrası için de bir araştırma yapılıp bilgiler verilseydi.Tavsiye ederim. (Mert)

Sat Komandoları’yla ilgili bir emek vermeyi bizlere sunan Kardak Kahramanı. Suçsuz yere senelerce içerde yatan bir baba, bir komutan. Sat Komando Birliği’nin iyi mi kurulduğunu, hangi eğitimlerden geçtiğiyle ilgili informasyon veren güzel bir emek harcama. Onlar hakikaten biz için var. Anlatımı güzel. Okumanızı tavsiye ederim. (Orhan Aydın)

Siyasetçilerin ve askerlerin dönemlerinde yaşadıkları vakaları dürüstçe anlatmaları, anılarını yazmalarını bizde oldukca karşılaşılan bir vaka değil. Ali Türkşen şeklinde kıymetli bir subayın hem anılarını aktarması hem de SAT komandoları hakkında detaylı informasyon vermesi ile oldukca mühim bir kaynak olmuş. (Furkan EREN)


Sat Komandoları ve Anılarım PDF indirme linki var mı?


Ali Türkşen – Sat Komandoları ve Anılarım kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sat Komandoları ve Anılarım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ali Türkşen Kimdir?

Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen, Ocak 1996’da Kardak Adası’na çıkan SAT Timi’nin komutanıydı. Balyoz davasından 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Hasdal Askeri Cezaevi’nde 3.5 yıl hapis yattı ve ‘Hak ihlali’ ve ‘yeniden yargılama’ nedeni öne sürülerek özgür bırakıldı.


Ali Türkşen Kitapları – Eserleri

  • Asla Vazgeçme Asla
  • Sat Komandoları ve Anılarım
  • Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir


Ali Türkşen Alıntıları – Sözleri

  • Hayatımın bazı dönemlerinde aynı kısır döngüye ben de tutulmuş olsam da, elli beş yaşımı sürdüğüm şu günlerde mühim bir gerçeği açık seçik görebiliyorum artık. Bugüne kadar yaşadığım her ne var ise, bugünkü beni oluşturdu ve bundan değişik her olasılık ne daha iyi ne de daha kötüdür. (Asla Vazgeçme Asla)
  • Bugün, SAT Komutanlığı’nın derhal girişinde, paraşüt kulesinin birlik girişine bakan kısmında büyük harflerle yazılı bu çarpıcı söz şöyleydi: DİSİPLİN ŞİARIMIZ, GÖREV AŞKIMIZ, FEDA CANIMIZ. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • ”Milli menfaatlerimizin korunması kapsamında, bilhassa Ege ve Doğu Akdeniz’de eleştiri görevler deruhte eden ve en kuvvetli periyodunu yaşayan Deniz Kuvvetlerimizin; devletimizin stratejik menfaatlerine katkıları sebebiyle devamlı hedef alınarak yıpratılmasının bir rastlantı olmadığını, bu anlamda yaşadığımız sürecin iyi tahlil edilmesi icap ettiğini değerlendirmekteyim. (Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir)
  • “Ne geçmişimizi geride birakabiliyoruz ne de gelecek için kaygı etmekten vazgeçebiliyoruz. ” (Asla Vazgeçme Asla)
  • Son olarak, kitabın, nice kahramanlıklara imza atacağına inandığım genç SAT komandolarına rehber olması, yüce Türk milletinin iftiraya uğramış bir grup vatan aşığı askeri daima hatırlanması ve hayatlarını aziz vatanımız uğruna kaybeden şehitlerimizin unutulmamasıdır. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • SAT adını yalnız fiziki kabiliyetlere bağlayan bazı sığ görüşlerin aksine SAT komandosu olmak demek aslına bakarsak bir yönüyle yeni bir karakter sadece kesinlikle bir yaşam seçimi seçmek anlamına gelir. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • Kişisel özellikleri ürkü hayata geçirmeye uygun ve kapalı yer korkusu olan birinin asla geçmeyeceği bu şeklinde testleri tek tek aşmadıkça kursun sonunu görmemiz zor gözüküyordu. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • İşin ilginci bu kurallar yalnız başlangıç kurallarıydı ve bir yaşam itaat edilerek sorgulanmayacak yazılı olmayan SAT kanunlarının başlangıcında geliyordu. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • “Sana hiçbir arzu arzu verilmemiştir ki onu gerçekleştirecek olan güç de beraber verilmiş olsun. Ancak bunu elde etmen için çalışman gerekebilir.” (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • … Bu nedenle İstanbul Boğazı’nda IBS botla kürek çektiğimiz bir gece denizin üstünde koşarken gördüğüm tavşanlar, Cehennem Haftası’nın en garip deneyimlerinden biri oldu benim için. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • Kimsenin unutmaması ihtiyaç duyulan bir gerçek vardı: SAT olarak doğmamıştık fakat SAT olarak ölecektik. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • Kaybettiğinizde , hata yaptığınızda ya da başarısız olduğunuzda elinizden gidenleri, bigün size oldukca daha fazlasıyla geri dönecek yatırım araçları olarak görün ve başarısızlığın başarıdan daha iyi bir öğretmen bulunduğunu ihmal etmeyin. (Asla Vazgeçme Asla)
  • “Adliye binasında tüm bu gelişmeler sürerken ben de Beykoz’daki lojmanımızdan Beşiktaş’a doğru yola çıktım. Gece yarısına sadece bir kaç saat kalmıştı. Silah arkadaşlarımın özgürlüklerine ilişkin önemli bir karar verileceği sırada ailemle birlikte olmayı gururuma yediremedim. Hiç bir şey yapamasamda gider en azından yakınlarında bir yerlerde olurdum. (Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir)
  • Bugün, SAT Komutanlığı’nın hemen girişinde, paraşüt kulesinin birlik girişine bakan kısmında büyük harflerle yazılı bu slogan şöyleydi: DİSİPLİN ŞİARIMIZ, GÖREV AŞKIMIZ, FEDA CANIMIZ. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • “Şunu bilin ki en küçük suçu ve günahı olmayan ben, bu yapılan hukuksuzluğa isyan ve bu karanlığa ışık olabilmek için hayatıma son veriyorum.” Yarbay Ali TATAR (saygıyla, dualarla) (Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir)
  • Dünün kahramanları bugünün teröristleri ikan edilebiliyordu.Koskoca bir devlet bakanı da ” Kahraman olmak hiç kimseye kabahat işleme ayrıcalığı getirmez ” dememiş miydi ? (Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir)
  • Eğer bugününüzden mutlu değilseniz, güvenilir olun geriye dönerek hayatınızı değiştireceğiniz her olasılık başka mutsuzluklara da kapı açabilir. Öyleyse aslolan olan geçmişte bir şeyleri değişiklik yapmak yerine bugüne haiz çıkıp geleceğimizi şekillendirmek için elimizden geleni yapmak olmalıdır. (Asla Vazgeçme Asla)
  • Düz denizde hepimiz iyi kaptanlık yapabilirdi. Asıl olansa, fırtınada gemisini limana sağ salim döndürecek kaptanların varlığıydı. (Sat Komandoları ve Anılarım)
  • Dünya güzeli bir doğaya ve yüzyılların derin kültürünü barındıran bir tarihe haiz, gene de yaşaması oldukça zor bir ülkenin vatandaşıyız. Huzur içinde, anlayışla, sevgiyle, saygıyla, yaşamımızdan kaygı etmeden bir yaşam sürmek istiyoruz. Oysa bizim basit bir günde, oldukça sıradanlaşan yaşamımız, uygar bir ülkede koca bir ömrün kâbusu olabilir. Öyleki bir ülkede yaşıyoruz ki, bigün kendinizi refah ve güvende hissederken ertesi gün hayal dahi edemeyeceğiniz endişeli bir güne uyanıveriyorsunuz. (Asla Vazgeçme Asla)
  • Akıl ve bilimin yerine, en hafifinden yüzlerce şüphenin egemen olduğu mahkeme salonunda, bu kuşku ve sahtekarlıklar mevzusunda heyeti bir türlü ikna edemiyorduk.Adaletin esasen ağır aksak yürüdüğünü bildiğimiz vatanımızda bir de bazı güçler, bir yaşam vatanına hizmette kusur etmemiş insanları demir parmaklıklar arkasında tutmaya adeta ant içmişti (Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş