Eğitim

Sinan – Turhan Feyizoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sinan – Turhan Feyizoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sinan kimin eseri? Sinan kitabının yazarı kimdir? Sinan konusu ve anafikri nedir? Sinan kitabı ne konu alıyor? Sinan PDF indirme linki var mı? Sinan kitabının yazarı Turhan Feyizoğlu kimdir? İşte Sinan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Turhan Feyizoğlu

Yayın Evi: Ozan yayıncılık

İSBN: 9786051063171

Sayfa Sayısı: 478


Sinan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Denizli’nin Bünyan ilçesindeki Yazıcıoğlu ailesinin duvarında asılı duran yapraklı takvimin, 13 Mayıs 1971 tarihini gösteren yaprağı halen koparılmamış olarak duvarda asılı durmaktadır. Şu sebeple, damatları Sinan Cemgil, o gün ölmüştür.

Kitap, İstanbul’da başlayıp Nurhak Dağları’nda sonsuzluğa dönüşen bir yaşamın zihinleri zorlayan hikayesi, Türkiye’nin kısa toplumsal tarihinin geniş bir özeti, ilkeleri ve insanlığın evrensel değerleri için yaşayan ve bu uğurda ölümü göze alabilecek kadar erdem sahibi olan, kim bilir yaşamayı hepimizden daha çok hakeden, bir dönem gençliğinin kurutulmuş gül öyküsüdür.Emekli albay Yılmaz Erkekoğlu konu alıyor;”İnekli köyünde 31 Mayıs 1971 tarihinde meydana gelen silahlı çatışmada ölen Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan’ın ailelerine cenazelerini alıp almayacakları şeklinde, Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı’na telgraf çekilmişti.

Geldiler!.Oğlunun cenazesinin teslim aldıktan sonrasında Adnan Cemgil, bir konuşma yapmış oldu. Hatırlayabildiğim kadarı ile içinde ne olduğu şöyleydi:

– Ben zengin bir aileden geliyorum. Kendim öğretmenim. Ekonomik durumum oldukça iyidir. Oğlumu en iyi şekilde yetiştirdim. En iyi okullarda okuttum. Ülkenin en güzide üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuyordu. Hiçbir şeye ihtiyacı yoktu. Bu netice onun olmasa yüksek mühendis çıkacak ve o da zengin bir yaşam yaşayacaktı. Fakat o sizin iyiliğiniz için öldü. Bunu bilesiniz diye söylüyorum.

Köylülere baktım. Biraz ilkin dikkatlice dinledikleri Adnan Hoca’nın sözü bitince, başlarını öne eğdiler


Sinan Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanda dilince değişmiş olur yazgı,
    Ya yurda baş olar, ya başı gider.”
    Kutadgu bilig
  • “O sizin iyiliğiniz için öldü.”
  • İnsanda dilince değişmiş olur yazgı
    Ya yurda baş olar, ya başı gider.
  • Ben zengin bir aileden geliyorum, kendim öğretmenim. Eko­nomik durumum oldukça iyidir. Oğlumu en iyi şekilde yetiştir­dim. En iyi okullarda okuttum. Ülkenin en güzide üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuyordu. Hiçbir şeye ih­tiyacı yoktu. Bu netice olmasa yüksek mühendis çıkacak ve o da zengin bir yaşam yaşıyacaktı. Fakat o sizin iyiliğiniz için öldü. Bu­nu bilesiniz diye söylüyorum, dedi.
  • “O Sizin iyiliğiniz İçin Öldü”
  • Ben zengin bir aileden geliyorum. Kendim öğretmenim. Ekonomik durumum oldukça iyidir. Oğlumu en iyi şekilde yetiştirdim. En iyi okullarda okuttum. Ülkenin en güzide üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuyordu. Hiçbir şeye ihtiyacı yoktu. Bu netice olmasa yüksek mühendis çıkacak ve o da zengin bir yaşam yaşayacaktı. Fakat o sizin iyiliğiniz için öldü. Bunu bilesiniz diye söylüyorum.
  • Biz ODTÜ’de İngilizce 3 kelime öğrendik: Yanke go home.
  • Oldukça sevdikleri Sinan’ın duvarda asılı duran fotoğrafına bakarak ağlayan Yazıcıoğlu ailesi, duvarda asılı olan takvimin yaprağını o günden sonrasında koparamaz. Takvim, 31 Mayıs 1971 tarihinden iti­baren koparılmamış olarak halen duvarda asılı durmaktadır.
  • Ne ah edin doslar ne ağlayın
    Dünü bugüne
    Bugünü yarına bağlayın”
  • “Biz ODTÜ’de İngilizce Üç Kelime Öğrendik:
    Yanke Go Home”


Sinan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Siyasi bir kitap zamanının yürekli bir insanoğlunun biyografisi fakat hüzünlü tarafıda mevcut babasının cenazesini alırkenki sitemi insanoğlunun kalbine dokunuyor gözünüzden yaş gelirse şaşırmayın (cihan yilmaz)

ODTÜ’nün gençlik hareketlerindeki yeri ve önemini vurgulayan oldukca kıymetli bir kitap “Sinan”. Sadece Sinan’a değil, ODTÜ’de devrim ateşiyle yanan tüm gençlere ithaf edilebilecek bir kitap.
Okuyun… (Davet)

Biyografi olarak yazılmış olan kitapta Sinan Cemgil anlatılmaktadır.Tarihi olarak yaklaşımı vardır. Biroldukca kaynaktan ve resimden yararlanılmıştır. Oldukça rahat bir dil ile yazılmıştır. (Fatos)


Sinan PDF indirme linki var mı?


Turhan Feyizoğlu – Sinan kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sinan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Turhan Feyizoğlu Kimdir?

1980 senesinde İspir Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda okudu (1980/1983).Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde okudu (1983-1987). Çeşitli işlerde çalıştı. Basında ilk yazısı 28.1.1979 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde gösterildi.

Yazıları ve yazı dizilerin yayınlandığı bazı gazeteler: Cumhuriyet, Bizim Gazete, Modern Marmara, Devrim, Alternatif Süreç…

Yazıları ve yazı dizilerinin yayınlandığı bazı dergiler: Yarın, Yazın, Berfin Bahar, Özgürlük, İks, Devrimci Gençlik, Sosyal Demokrat, Mustafa Kemal, 68’liler Birliği Vakfı Bülteni, Cenup, İleri, Türk Solu, Eski, Dünyada Türk Haber.Türkiye Yazarlar Sendikası(TYS), PEN yazarlar derneği, Edebiyatçılar Derneği, 68’liler Birliği Vakfı ve daha birçok demokratik kitle örgütünün yönetim kurullarında çalıştı, üyesi oldu.

Kitapları

– Deniz/ Bir İsyancının İzleri, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 21.Baskı, Ağustos 2004

– Türkiye’de Devrimci Gençlik Hareketleri Tarihi (1960-68), 1.cilt, Belge Yayınları, İstanbul, Nisan 1993

– Mahir/ On’ların Öyküsü, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 8.baskı, Mart 2004

– İbo/ İbrahim Kaypakkaya, Ozan Yayıncılık, İstanbul, Nisan 2000

Sinan/ Nurhak Dağlarından Sonsuzluğa, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 3.baskı Kasım 2004

– Fırtınalı Yıllarda Ülkücü Hareket, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Ekim 2003

– Fikir Kulüpleri Federasyonu/ Demokrasi Mücadelesinde Sosyalist Bir Talebe Hareketi, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Kasım 2004

– Fırtınalı Yılların Gençlik Liderleri Konuşuyor, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Kasım 2004

– Yılmaz Cenup/ Bir Çirkin Kral, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Ekim 2003


Turhan Feyizoğlu Kitapları – Eserleri

  • Bir İsyancının İzleri – Deniz
  • Mahir – Onların Öyküsü
  • Sinan
  • Yılmaz Cenup Bir Çirkin Kral
  • Bizim Deniz
  • İki Adalı
  • İbo – İhtilalin Fidanı
  • İbo (İbrahim Kaypakkaya)
  • Denizler ve Filistin
  • Hüseyin İnan
  • Fırtınalı Yılların Gençlik Liderleri Konuşuyor
  • Ahh Marilyn
  • Fikir Kulüpleri Federasyonu
  • Fırtınalı Yıllarda Ülkücü Hareket
  • Mustafa Suphi: Türk Ocağı’ndan Türkiye Komünist Partisi’ne
  • Türk Ocağı’ndan Türkiye Komünist Partisi’ne Mustafa Suphi


Turhan Feyizoğlu Alıntıları – Sözleri

  • Acı yayılıyor… Acıyla geçiyoruz (İki Adalı)
  • “Grev, işçilere patronların gücünün ve işçilerin gücünün ne işe yaradığını gösterir. Onlara bir tek kendi patronlarını ve iş dostlarını değil, tüm patronları, tüm paracı sınıfını düşünmeyi öğretir.”
    Lenin (İbo – İhtilalin Fidanı)
  • Vatanımızda 12 Mart Askeri Darbesi’nin olması bir rastlantı değildir. Bu
    genel olarak, emperyalizmin üçüncü bunalım sürecinin, hususi olarak
    Amerikan ekonomisinin 1967 ‘den beri içine girmiş olduğu korkulu krizin, Yan-
    kee işgali altındaki ülkemize yansımasının bir sonucudur. Ülkemizdeki re-
    jimin militarize olması ve de saldırganlığını çoğaltması, Amerikan emperya-
    lizminin ekonomisini askerileştirmesini muhteşem arttırıp, içeride ve dı-
    şarıda terörünü artırmasının “Minik Amerika”da yansımasıdır. (Mahir – Onların Öyküsü)
  • Politika yapanların iki gömleği vardır: Birisi bayramlık, birisi idamlık. (Bir İsyancının İzleri – Deniz)
  • Demokratikleşme sürecini tamamlayamayan toplumlarda açık münakaşa, açık eleştiri, aydınca hoşgörü işleyemiyor. (Fırtınalı Yılların Gençlik Liderleri Konuşuyor)
  • İnsanları görmemek unutmak anlamına gelmez. (Hüseyin İnan)
  • Gönlüm deniz değil ki sahile vursun. (Bir İsyancının İzleri – Deniz)
  • Stalin yoldaşın belirttiği benzer biçimde: “Kuvvetli düşmanları ezebilmek için her şeyden ilkin esnek ve proletarya açısından iyi düşünülmüş bir siyaset uygulamak, düşmanlar arasındaki her çatlaktan yaralanmak ve onlar yalpalayan, istikrarsız müttefikler olsa bile bağlaşık bulma kabiliyetine haiz olmak gereklidir.” (İbo – İhtilalin Fidanı)
  • Hüseyin, lise döneminde yaz tatillerinde Sarız’a ulaştığında küçüklere parasız İngilizce kursu verirdi. Sarızdaki okuldan izin almıştı. Okulda genel olarak Alevi ve Avşarların evlatları vardı. Avşarların, Aleviler üstünde baskıları oluyordu. Avşar evlatları, bazen Alevi evlatları döverlerdi.
    Kamil İnan, ağabeyinin kurs verdiği evlatların içinde Avşar çocuklarını görünce merakla sormus,
    “Abi Bunlar bizi her gün dövüyor. Bunlara niye kurs veriyorsun?
    “Biraz büyü anlarsın” diye yanıtlamış,
    Hiç ayrımcılık yapmamış her insana eşit davranmış destek olmuştu.
    Kamil İnan şöyleki devam ediyor: “Evlatları oldukca severdi. Devamlı kitap okurdu. Çocuklarla oldukca ilgilenirdi. Dışarı çıktığında benim yaşımdaki evlatları toplar onlarla oynardı. İçerdeyken kitaplarıyla uğraşırdı. (Hüseyin İnan)
  • Sabreden derviş, açlığından ölmüş. (Bir İsyancının İzleri – Deniz)
  • En güzel günlerimizi kabusa
    Çevirenleri,kesinlikle bigün
    Tatli uykularından uyandıracağiz (Yılmaz Cenup Bir Çirkin Kral)
  • Gazetelerin her yazdığı yalan dolan. (Mahir – Onların Öyküsü)
  • Mao Zedung yoldaş diyor ki: “Sanki gerçeği bir tek siz biliyormuşsunuz benzer biçimde daima haklı olduğunuzu sanmayın. Sanki siz olmayınca dünya duracakmış benzer biçimde her şeyi kendinizin yapabileceğini ve başkalarının hiçbir şey yapamayacağını sanmayın.” (İbo – İhtilalin Fidanı)
  • Kişiliklerinde devrim yapamayanlar devrimci olamazlar. (Mahir – Onların Öyküsü)
  • Ana yargıç tarih olacaktır. (Fırtınalı Yılların Gençlik Liderleri Konuşuyor)
  • Hainler yüzünden öz vatanımızda, üvey evlat durumuna düştük.
    Gelecek nesillere vatanı bu şekilde terk edemeyiz.
    Bu talan seviye bu şekilde devam ettikçe köle muamelesi gören biz olacağız. (Hüseyin İnan)
  • Şu sebeple tarih, dünü anlayıp bugünü geliştirmek ve geleceğin iyi mi olacağının belirlenmesine yarayan tek kaynaktır. (Bir İsyancının İzleri – Deniz)
  • Sevgili babacığım, 
    Bu mektubu aldığın süre ben ebediyen bu dünyadan göç etmiş olacağım. Ne kadar sarsılacağını tahmin ediyorum. Bir-buçuk seneden beri benim yüzümden iyi mi üzüntü içinde olduğunuz malûm. Bu son vakası da metanetle karşılamanızı bir tek dileyebiliyorum. 
    Babacığım bu vakadan da annemin ve yücel’in senin tesellilerine ve desteklerine gereksinimleri oldukca. Bunun için ne kadar metin olursan, hem senin sağlığın için hem de onlar için o denli iyi olur. Elbette ki, senelerce emek verip yetiştirdiğin bir oğlun, bir günde öldürülmesi kolay göğüslenecek bir vaka değildir. Fakat siz benim ne için, kimlere karşı savaşım verdiğimi bildiğiniz gibi. ben bu açıdan rahat ve vicdan huzuru içinde gidiyorum. Sizlerin de bu bakımdan rahat ve rahatlık içinde olduğunuzu ve olacağınızı biliyorum. 
    Babacığım, annemin ve yücel’in senin desteklerine muhtaç olduklarını yukarıda söylemiştim. onları rahat ettirmek için tüm enerjisini kullanacağından aslına bakarsan inanırım. Babacığım, burada şunu ilave edeyim ki, yücel’in hastalığından kendini görevli hissediyorum. yücel için her şeyinizi ortaya koyacağınız mevzusunda da kuşkum yok. Ablamlar için söyleyeceğim; fazla üzülmesinler, olayın sarsıntıları geçtikten sonrasında düzgüsel hayatlarını devam ettirsinler. Mehtap’a ne diyeyim… benim için daima kucak kucak öpün. 
    Babacığım, cezaevinde kalan arkadaşları arasıra yoklarsan, hallerini hatırlarını sorarsan oldukca memnun olurum. Herbirisi oğlun sayılır. Dışarda hepimiz için uğraşan dostlarımı ve dostlarını unutmayacağını biliyorum. 
    Mektubum burada biterken sizi, annemi, yücel’i, ablamı, aziz abiyi, mehtap’ı hasretle kucaklarım babacığım… 
    Hoşçakalın.
    02 Mayıs 1972
    T Yusuf Aslan (Denizler ve Filistin)
  • “Silahlarımız emperyalistlerin ve faşistlerin zalim saltanatını yıkıncaya kadar susmayacaktır.” (İbo – İhtilalin Fidanı)
  • Bahar gelmişti oysa, mayısın altısı.
    Üç cemreydi sabaha karşı üç kor parçası.
    Düştüler havaya, suya, toprağa…
    Üç ateş benzer biçimde. (Bir İsyancının İzleri – Deniz)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş