Eğitim

Sirke Kız – Anne Tyler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sirke Kız – Anne Tyler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sirke Kız kimin eseri? Sirke Kız kitabının yazarı kimdir? Sirke Kız konusu ve anafikri nedir? Sirke Kız kitabı ne konu alıyor? Sirke Kız PDF indirme linki var mı? Sirke Kız kitabının yazarı Anne Tyler kimdir? İşte Sirke Kız kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anne Tyler

Çevirmen: Sinem Bozkurt

Orijinal Adı: Vinegar Girl

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050951325

Sayfa Sayısı: 208


Sirke Kız Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Her gün işe yapayalnız yürüyordu. Sanki caddelerde her insanın kendisine eşlik edeceği, beraber güleceği, sırrını paylaşabileceği ve dirseğiyle dürteceği birileri vardı. Her şeyi çoktan çözmüş olan o genç kız grupları. Birbirlerine sokulmuş, kafa kafaya verip fısıldaşan tüm o çiftler ve işe gitmeden ilkin otomobillerinin yanında dedikodu meydana getiren tüm o komşu bayanlar…

Kate Battista hırçın, bu sebeple anası ölünce kız kardeşine göz kulak olmak zorunda kalmış. Kate asla uslu bir kız değil, botanik dersinin hocasına kafa tutunca üniversiteden atılmış. Babası bilimsel araştırmalarıyla öylesine meşgul ki, Kate hem bir anaokulunda çalışıyor hem de evi çekip çeviriyor. Pek kıymetli asistanı Pyotr’un vize süresi bitmek suretiyle iken babasının aklına parlak bir düşünce geliyor: Onun Amerika’da kalabilmesi için Kate ile Pyotr evlenebilirler, niçin olmasın? Kate oldukça öfkeli, galiba babası dahil etrafındaki hepimiz aklını kaçırmış.

“Hırçın Kız’ın Baltimore’da ne işi var?” demeyin. Tüm şehirler hırçın hanımefendilerin istilası altında. Sirke Kız, Pulitzer Ödüllü Anne Tyler’dan ehlileştirilmeyi reddeden hanımefendilere matrak bir armağan.


Sirke Kız Alıntıları – Sözleri

  • “İkimizin de kendimiz olabileceği bir ülkede ona da bir yer ayırıyorum.”
  • İnsan kalbi bir tek fazlaca anlam yüklenmiş bir pompadan ibaretti o denli.
  • “Birileri duygularınızı onulmaz bir halde incitirse, hakikaten de fizyolojik olarak bir yara almış benzer biçimde hissedebilirsiniz.”
  • “…insanlara birazcık nazik davranmaya gelmiyor. Gerçekten!”
  • Birileri duygularınızı onulmaz bir halde incitirse, hakikaten de fizyolojik olarak bir yara almış benzer biçimde hissedebilirsiniz.


Sirke Kız İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Sirke kız” shakespere serisinin
“Hırçın kız ” uyarlaması.
Kate 29 yasinda asosyal hırçın ve uyumsuz bir kızdır . Üniversiteden de kovulunca yaşamını tamamen ergen kardeşine ve babasına adamıştır. Aynı zamanda anaokulunda destek öğretmenlik yapmaktadır. Babasının yabancı uyruklu asistaninin vatandaşlık alabilmesi için babası onunla evlenmesini ister ve sonrasında bir ekip vakalar gelişir …
Kitabı okurken bazı yerlerinde istemsiz gülümsediğinizi görebilirsiniz. (Selin Naz TÜRKOĞLU)

“Sirke Kız”Shakespeare tekrardan serisinin “Hırçın Kız” uyarlaması.
Daha iyi bir uyarlama olabilirmiydi evet bir ihtimal değişik bir yazar daha güzel bir uyarlama yapabilirdi fakat bu Anne Tyler’i fena bir yazar yapmaz kesinlikle.
Okuma hızının düşüşe geçmiş olduğu yaz sıcaklarında kolay ve yormayan bir okuma oldu seriye kaldığım yerden devam edeceğim. (Elizabeth Harmon)

Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitaplar Shakespeare eserlerinin değişik yazarlarca modernize edilmiş hali. Yani orjinal Shakespeare eserlerine bağlı kalınarak yazılmış değişik kurgular. “Hırçın kız” kitabının uyarlaması olan “Sirke kız”ı okuduk ve böylece serinin üçüncü kitabını da bitirmiş olduk. Seri derken akıllarda sual işareti kalmasın, çoğumuzun bildiği benzer biçimde Shakespeare eserleri birbirinden bağımsız mevzulara haiz.
Kitapta ki hırçın kızımız Kate. Kardeşi ergen Bunny ve bilim adamı babasıyla beraber yaşıyor. Her ne kadar çocukları sevmesede anaokulu öğretmenliği yapıyor. Annesinin ölümünden sonrasında evin tüm yükünü sırtladığı için oldukça huysuz, aksi ve sözünü esirgemeyen bir karakter. Babası Dr. Battista bir sebepten ötürü yanında çalışan asistanı Pyotr’u kızıyla evlendirmeye karar veriyor ve kendince bir plan yapıyor. Olaylar bunun üzerinden aşama kaydediyor.
Gelgelelim biz Jo Nesbo’nun uyarlaması olan Macbeth’in tadını son iki kitaptır alamıyoruz. Onun üstüne bir türlü çıkamıyoruz. Ne okursak okuyalım aklımızın bir köşesinde hep o var. Dolayısıyla Sirke Kız’ı çerezlik kategorisine itinayla dahil ettik.
Yine de okumayı düşününlere Pulitzer ödüllü Anne Tyler’ın üslubunun oldukça esprili ve naif olduğunu söylemeliyim. Çokça tebessüm ettirdi, hatta bazı yerlerde ki ince hicivler çok hoşuma gitti. Çeviri çok güzeldi. Ama o denli, fazlası yok 🙂 İlerleyen günlerde “Kış Masalı” uyarlaması olan “Zaman boşluğu” kitabı ile #shakespeareyeniden okumalarımıza devam edeceğiz. Umarım aradığımız tadı onda buluruz (Elif Acar)


Sirke Kız PDF indirme linki var mı?


Anne Tyler – Sirke Kız kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Sirke Kız PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anne Tyler Kimdir?

(1988; Soluk Alma Dersleri) adlı romanıyla 1989 senesinde Kurgu branşında Pulitzer Ödülü’nü kazanmıştır.

Bir kimyacının kızı olan Tyler gençliğinin çoğunu Kuzey Carolina’da geçirdi. On altı yaşlarında Raleigh kentindeki Duke Üniversitesi’ne girdi ve üç yıl sonrasında, 1961’de mezun oldu. Ardından bir süre kaynakça uzmanı olarak Duke Üniversitesi’nde ve kütüphaneci olarak Kanada’nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi’nde çalıştı. Daha sonraBaltimore’a yerleşti ve 1967’de yazarlığı aslolan meslek olarak seçti. Bu arada 1963’te İran asıllı bir çocuk psikiyatrı olan Taghi Mohammad Modarressi ile evliliğe ilk adımını attı ve ondan iki kız evladı oldu.

Tyler’ın piyasaya sürülen ilk romanı If Morning Ever Comes (1964; Sabah Bir Doğarsa), kişisel yalnızlığını ve insanoğlu arasındaki yazışma güçlüklerini hafife alan bir yaklaşımla irdelemesi ve incelikli üslubu açısından, yapıtlarının tipik özelliklerini yansıtır. 1985 senesinde yazdığı Accidental Tourist (Rastlantısal Turist) National Book Critics’ Circle Award (1985) ve Ambassador Book Award for Fiction (1986) ödüllerini aldı. En iyi romanlarından bazısında Baltimore’daki orta derslik çevresindeki, düzensiz ve uyumsuz ailelerdeki acayip kişilikleri mevzu almıştır.


Anne Tyler Kitapları – Eserleri

  • Sirke Kız
  • Mavi Makara
  • Soluk Alma Dersleri
  • Amatör Evlilik
  • Seneler Merdiveni
  • Savrulan Bir Hayat


Anne Tyler Alıntıları – Sözleri

  • .
    Henüz bir yitik yaşamamış insanoğlu bana pek de büyümemiş benzer biçimde geldi.
    … (Soluk Alma Dersleri)
  • “Ben yaşamı hep çocuk parklarındaki kaydıraklar benzer biçimde görmüşümdür; her geçen gün birazcık daha yükseğe çıkılan bir seneler merdiveni, ve sonrasında pat, biri kenardan düşüyor ve yerine arkadakilerden biri çıkıyor.” (Seneler Merdiveni)
  • .
    Kendini yolcu koltuğunda, Sam’ın direksiyonda bulunduğunu görmüş oldu.
    Yüzleri yola bakıyor ve birbirine bakmıyor; bu sebeple hakikaten uzun süre ilkin görünen yüzeyin ötesine geçmeleri gerekiyordu.
    Artık fanatik bakışlar için ümit yok, bitmeyen hayranlık şansı yok. Aslında oldukça daha varlıklı olan mütevazı, gerçek, mütevazı, iç benliklerinden başka gösterecek hiçbir şey kalmamıştı.
    … (Seneler Merdiveni)
  • Yaşamın iyi mi düz bir çizgi olmadığını yalnızca aşağı ya da yalnızca yukarı gitmediğini söyledi.Yaşam çizgisi daha da düzensizdi zigzaglar,labirentler ya da kargacık burgacık bir yazı benzer biçimde olabiliyordu.Ve kimi zaman de sonuna geldiğini sanırken yepyeni bir başlangıç buluyor insan. (Seneler Merdiveni)
  • İnsan kalbi bir tek fazlaca anlam yüklenmiş bir pompadan ibaretti o denli. (Sirke Kız)
  • Bir kızın kendi kıymetini bilmesi gerekir. (Amatör Evlilik)
  • .
    Diğer insanlarla uğraşmanın oldukça büyük bir iş olduğu aniden aklına geldi.
    … (Soluk Alma Dersleri)
  • .
    Ama asla geri alamayacağın bir şey yapmadıysan, sonunda hiçbir şey yapmamış olursun.
    … (Seneler Merdiveni)
  • .
    Sanki kederin üstü bir çeşit battaniyeyle örtülmüş benzer biçimde. Hâlâ orada, fakat en keskin kenarlar boğuk, bir nevi.
    Sonra, arada bir, bir tek denetlemek için battaniyenin köşesini kaldırıyorum ve vay ! Bıçak benzer biçimde ! Bunun değişeceğinden güvenli değilim.
    … (Savrulan Bir Hayat)
  • Tüm emek verme yaşamını, yanlarından ayrıldığın an suratını unutan insanlara adamak da savurganlıktı. Ya da bir ihtimal özveri dedikleri şey buydu. (Soluk Alma Dersleri)
  • Minik mavi bir fincan, lunaparktaki atlıkarıncalar benzer biçimde durmadan dönüyordu… İşte dünya, diye düşündü. Ve biz hep daireler çiziyoruz. (Soluk Alma Dersleri)
  • .
    Bu dünyayla ilgili üzücü bir şey de, sizi en oldukça etkileyen eylemlerin çoğu zaman insanların asla bilmeyecekleri eylemler olmasıdır.
    … (Soluk Alma Dersleri)
  • Bana sorarsanız insanların internete girip hastalık emarelerini keşfetmeye başladıkları gün, evrenin en kara günüydü. (Mavi Makara)
  • Sevdiklerimizle olan anılarımızın fazlaca önemi olmayabilir. Belki aslolan mühim olan onların bizi iyi mi hatırlayacakları , doğrusu onların beraber götürdükleri anılardır . (Mavi Makara)
  • Bana sorarsanız insanların internete girip hastalık emarelerini keşfetmeye başladıkları gün, evrenin en kara günüydü. (Mavi Makara)
  • Bana sorarsanız insanların internete girip hastalık emarelerini keşfetmeye başladıkları gün,evrenin en kara günüydü. (Mavi Makara)
  • “Insan herkesi özlediğine benzetmeye çalışır.” (Mavi Makara)
  • .
    Gatsby’nin hikayesiyle ilgilendi fakat sizin kapılıp gideceğiniz şeyle ilgilenmedi.
    … (Seneler Merdiveni)
  • Ufak evlatları seyretmenin iyi mi da zevkli ve rahatlatıcı bulunduğunu unutmuştu. (Seneler Merdiveni)
  • Sevdiklerimizle olan anılarımızın fazlaca önemi olmayabilir. Belki aslolan mühim olan onların bizi iyi mi hatırlayacakları , doğrusu onların beraber götürdükleri anılardır . (Mavi Makara)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş