Eğitim

Sokakta – İsmail Kılıçarslan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sokakta – İsmail Kılıçarslan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sokakta kimin eseri? Sokakta kitabının yazarı kimdir? Sokakta konusu ve anafikri nedir? Sokakta kitabı ne konu alıyor? Sokakta PDF indirme linki var mı? Sokakta kitabının yazarı İsmail Kılıçarslan kimdir? İşte Sokakta kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İsmail Kılıçarslan

Yayın Evi: Profil Yayıncılık

İSBN: 9789759969080

Sayfa Sayısı: 232


Sokakta Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

‘Sana bu mektubu şiirlerini yazarken tırnaklarını yiyen, şiiri bitirince parmaklarını kütleten o delikanlının yanı başından, yani çok uzaktan yazıyorum.

Sana bu mektubu o Karacaahmet gününün eşsiz göğünden yazıyorum. Dört saat boyunca ölümün yanında dolaşıp da yaşamaktan, birlikte yaşlanmaktan başka hiçbir şeyi kendimize azık etmeden dolaştığımız o günden.

Delikanlı ne vakit bunca yoruldu, ne vakit çözüldü dizlerinin bağı hiç bilmiyor. İstekle, şevkle, hatta şehvetle istediği yaşamanın onu bu kadar yorgun düşüreceğini niçin hiç katmadı hesaba acaba?’

En son bir ozan bana öyküleri hakkında ne düşündüğümü sorduğunda “Biz bu kasabada yabancıları pek sevmeyiz,” demiştim. Doğrusu hakkaten de sevmeyiz. Şairler, şiir yazdıkları için her haltı başarabileceklerini sanıyorlar; tüm içtenliğimle belirtmeliyim ki başarmalarını istemiyorum. Doğrusu hakkaten de istemiyorum. İsmail Kılıçarslan, bana öyküleri hakkında ne düşündüğümü sorduğunda, ben onun “Sokakta” yazılarının bıçkın üslubuna çoktan vurulmuştum. Her pazar, gazeteyi alıp bir köşeye çekiliyor ve kimsecikler görmeden… Üsküdar sokaklarında yürek yarası çeken Orta Anadolu delikanlılarını, manda kasa Mersedes’leri, mahallemizin güzel abilerini, uzun bir kışın sonunda bir “yangın yeri”nden yazılmış mektupları, pazarcı Arif’in içli hikâyesini, Mavera’da şiiri piyasaya çıkan Kara Oğuz’dan utangaç Musa’yı okuyup kıskançlıkla dudaklarımı kemiriyordum… Doğrusu iyi olmalarını hakkaten de istemiyordum. İsmail Kılıçarslan, suskunluğumu bir yanıt olarak kabul etmeyip fikrimi öğrenmek için ısrarla gözümün içine bakınca, derince iç çekip itiraf ettim: “İyiler!”

AYKUT ERTUĞRUL

İsmail Kılıçarslan, ilk olarak bir ozan. Her iyi ozan benzer biçimde şiirin dışındaki tüm üretimi şiirin tortusu olan bir ozan. Fakat bu kitapta bundan fazlası var.

Doğru kelime: Acemi. Bir türlü bitmeyen öğrenciliğin, ekmek ardında koşup da yetişememenin ve günün birinde birine âşık olmanın acemiliği… Kendi çocukluğunun bile acemisi olan bir çocuğun kırgınlığı da cabası. Burada bu var.

“Oğlum kız oldukça güzel lan” diyen evlatların da, utangaç bir telaşla gözü ayakkabılarına düşen kızların da hikâyesi… Bir kere sevmiş olmak yetiyor aslına bakarsak. Ne vakit ve iyi mi bulunduğunun bir önemi yok. Neşet Ertaş seven her insanın seveceği bir kitap Sokakta. Orada, o vakit, o acemiliğe bulaşmış her insanın hikâyesi bundan dolayı.

YUSUF GENÇ


Sokakta Alıntıları – Sözleri

  • Susmayı konuşmaktan daha anlamlı bulduğumuz zamanlarda yaşıyoruz.
  • Bu ‘yaşamak’ fiilinin içinde en oldukça okumak vardı, oldukça okumak…
  • ‘Geçmiyor gülmekle hüznüm, bir ihtimal ağlarsam geçer’
  • Gülümsemek,
    Gülümseyebilmek ne lüks bir duygu imiş,
    derhal farkına varıyorsunuz.
    … ~…
  • Şenliğini kaybeden sokak değil, bendim. Büyüdükçe kaybolan bir şeydi bundan dolayı şenlik.
  • ‘İnsanın imtihanı hep sevdiğindendir.’
  • Bakmayın siz toplumsal medyada, şurada burada sessizliğe ve yalnızlığa dizdiğimiz övgülere. Hem sessizlikten hem yalnızlıktan ödümüz kopar.
  • Her şeyi oldukça ciddiye alıyor, hiçbir şeyi önemsemiyordum.
  • Şu kırık dökük hayatta, bu kırık dökük hikayenin devam etmesi gerekiyor bundan dolayı. Yaşamanın başkaca bir yolu yok.
  • Allah helâl ekmekten başkasını nasip etmesin şu boğaza.


Sokakta İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ben şimdi bu kitabı iyi mi anlatayım sizlere. 🙂
O denli bizlerden, o denli içimizden ki…
Hayatın her köşe bucağından size tanıdık gelecek samimi hikayeler var. Okudukça sizi maziye götürecek ve her defasında o asla sevmediğiniz “keşke” ile başlamış olan cümleleri kurmanıza sebep olacak.
Her hikayede gençliğinizin bir acemiliği ile yüzyüze kalacaksınız. Bazen utandıracak sizi bu acemilik, kimi zaman gururlandıracak, kimi zaman ise yüzünüzde mazinin özlemini taşıyan bir tebessümle başbaşa bırakacak. Bulunduğunuz mevkiye iyi mi çaba harcayarak ve neleri feda ederek geldiğinizi hatırlatacak. Bazen üzecek, kimi zaman ise mutlu edecek.
Bu kitabı ötekilerden ayıran oldukça başka, oldukça değişik bir lezzet var. Belki de bu kitabı okuyacak olan bir çok okurun, bu hikayelerde bulacağı ortak noktaların oldukça fazla olmasıdır bu lezzeti katan. Kim bilir kim bilir hikayelerde bahsedilen o genç insanoğlunun hayata tutunma arzusu, isteği, şevki yada yaşam yorgunluğu bir çok insanoğlunun ortak azığıdır.
Biraz serseri, birazcık külhanbeyi, birazcık kabadayı, birazcık hovarda fakat oldukça samimi, içten bir üslup mevcut kitapta.
Kitabın en mühim özelliği: kitabı okuyacak olan bir çok okuru ortak duygu ve düşüncede birleştiriyor olmasıdır bence. Herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bu kitabı okumasını tavsiye ederim. 🙂
Bol istifadeli okumalar. 🙂 (Elif)

Ellerim gözlerimin nezaretinde kütüphanemde gezinirken her rastlaşmamızda ‘bir hikayecik’ deyip merhaba vermeden geçmeyeceğim bir kitap.
Hani biz okurlar kişiliklerle bağ kurarız kendimizden izler buluruz falan ya. Kılıçarslan’ın karakterlerinde bu durum ‘aha beni söyledi, aha buda komşunun oğlu’ şeklinde seyrediyor. Öyleki bizlerden o şekilde tanıdık ki…
Ozan kaleminden, şairce bir derinlikle, lezzeti bolca bir edebiyat sofrasında çağrı edilmenin hoşluğu içinde okudum. (Meltem Gökcan)

Dün bitirdiğim kitabından sonrasında bugün ne okuyacağıma karar vermek suretiyle kitaplığındaki raflara baktım. Nedenini bilmediğim halde gözüme ilk ilişen kitabı elime aldım. Sokakta. Yazar, İsmail Kılıçarslan. Sanırım daha ilkin hiçbir kitabını okumadım. Kendisini toplumsal medyadan ve televizyonlardan tanıyorum. Birkaç programda dinlemişliğim var. Henüz kahvaltımı yapmadan oturup bismillah deyip kitabı okumaya başladım. Daha ilk hikayeden itibaren yazılanlarda kendimden bir şeyler bulmaya başladım. Aslında kitap seçimini niçin bu şekilde yaptığımı da bir nebze anlamış oldum. Sanırım bugün kendimi dinlendirmek istiyordum ve amacına ulaştığımı hissettim. Zira bu kitapta ben vardım. Bu kitabı okumaya başladığımda alıntı paylaşacağımı düşünmediğim halde aslına bakarsak paylaşılması ihtiyaç duyulan oldukça mühim cümleler bulunduğunu fark ettim. Bazı cümleleri paylaşmayı uygun gördüm. Bu arada söylemeyi unuttum yazarla şiir ve sigara mevzusu haricinde pek oldukça ortak yönlerimiz bulunduğunu gördüm. İkimiz de Anadolu çocuğuyduk, her ikimiz köy yaşamının ve gecekondu yaşamının sorun ve güzelliklerini yaşamıştık. Her ikimiz aynı fakülteyi kazanmış ve okumuştuk. Yazarın bahsetmiş olduğu bir oldukça şahıs ve yerle ilgili ortak anılarımız bulunduğunu, hatta yaşanılanlarla ilgili bir oldukça ortak yönümüz bulunduğunu fark ettim.. hele 1990 yılı şubat tatilinde karayoluyla yaptığımız umre yolculuğunun bile ortak anılarımız içinde olması beni geçmişin güzel anılarıyla buluşma anlamında oldukça etkiledi.. kitapta yazarla ortak hislerimizin, ortak duygularımızın, ortak yaşanmışlıklarımızın, ortak tanıdıklarımızın yer alması beklediğimden daha çok rahatlık verdi ve dinlendirdi.. İnanıyorum ki okuyan her insanın kendisine ilişik bir şeyler bulabileceği hikayelerin olduğu kitabı okurlara ısrarla tavsiye ediyorum.. (Kadir Öztürk)


Sokakta PDF indirme linki var mı?


İsmail Kılıçarslan – Sokakta kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Sokakta PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İsmail Kılıçarslan Kimdir?

İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1993 senesinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazanarak İstanbul’a taşındı. İlahiyat eğitimini yarıda bırakarak bu kez aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema kısmına giriş yaptı.

İlk şiiri Kaknüs Dergisi’inde gösterilen şairin; Hece, Yedi İklim, Dergah, Kırklar,Fayrap, Atlılar ve İtibar benzer biçimde dergilerde de şiirleri gösterildi. “Portakal, Turta, Bir de Kirpi”, “Ablam Uzak Ülkede”, “Amerika Sen Busun” ve “Gelecek ve Diğer Meseleler” adlı dört şiir kitabı var. “Ablam Uzak Ülkede” ile 2004 senesinde Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülü’nü aldı. “Başka Masallar” adlı bir “büyüklere masallar” kitabı da olan ozan, ek olarak belgesel senaryoları da yazdı. Senaryosunu yazdığı belgeseller içinde “Aliya”, “Cahit Zarifoğlu – Yaşamak” ve “Roger Garaudy” var. Bu belgesellerden “Aliya”, “T.Y.B Senenin Belgeseli” ödülünü aldı. “Cahit Zarifoğlu – Yaşamak” ise Antalya Film Festivali’nde finalde yarıştı.


İsmail Kılıçarslan Kitapları – Eserleri

  • Bu şekilde Şeyler Filmlerde Olur
  • Başka Masallar
  • Sokakta
  • Gelecek ve Diğer Meseleler
  • Benim Meselem
  • Amerika Sen Busun!
  • Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri
  • İkisi
  • Ortaçağ Meslekler Atlası
  • Rahatsızım Fazlaca Şükür
  • Ablam Uzak Ülkede


İsmail Kılıçarslan Alıntıları – Sözleri

  • şimdi ben size “ben aslına bakarsak bı kere öldüm, oldukça güzeldi” desem
    bunu denemezsiniz değil mi? (İkisi)
  • ,
    Bakın kardeşlerim, ne günlerdir bugünler,
    Köpekler sultan olmuş, sultanlar kemik bekler
    … ~… (Başka Masallar)
  • Dünyanın gerçeği var olduğu, hakikatiyse ‘fanî’ olduğudur diye işitmiştik bir bilenden.
    Umulur ki sadrımıza şifâ ola.
    … ~… (Bu şekilde Şeyler Filmlerde Olur)
  • meyve ve çekirdek der rilke
    meyve ve çekirdek diyorum ben de
    ölümü zangocun taşıması kamburunu benzer biçimde değil
    meyvenin çekirdeğini taşıması benzer biçimde taşıyorum (İkisi)
  • Hz. Yusuf kıssası oku bana, gözlerim görmüyor diye bana ilk dini bilgilerimi veren hanım babaanne… (Rahatsızım Fazlaca Şükür)
  • Taşra, bir türlü denk gelmeyen aşkların yurdudur. (Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri)
  • “O akşam, sol çapraz masada tek başına rakı içen bir hanıma baka baka içmiş ilk üç birasını. Üçüncü biradan sonrasında “şu hanımla konuşsam” diye geçirmiş aklından. Konuşmamış. Kadın mı güzeldi kafam mı bilemedim de ondan gitmedim diyerek sırıtmıştı işin burasını anlatırken.” (Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri)
  • ,
    Belki de şunu demek isterim,
    dünyanı bir ‘namaz’ ferahlığına ihtiyacı var.
    … ~… (Ablam Uzak Ülkede)
  • kimse bilmiyor olabilir mi hangi sorudan başlayacağını hayata karşı (Gelecek ve Diğer Meseleler)
  • “Belki de şunu demek isterim : Dünyanın bir namaz ferahlığına ihtiyacı var .” (Ablam Uzak Ülkede)
  • Allah helâl ekmekten başkasını nasip etmesin şu boğaza. (Sokakta)
  • yenik bindik taksiye. öykümüz yayınlanmamış kiramız ödenmemiş
    sevgilimiz uslanmamış
    o taş düşmemiş ne çıkar
    Zübeyir aşıkmış bir kıza ne çıkar
    pound dokunuyor ya hırlayan sesiyle
    okunuyor ya rüzgara kılıç çeken adamların masalı
    zimagras diyoruz, kaç ölçek kırmızı diyoruz ya
    işte gene üsküdar. (İkisi)
  • “Hırsı geçince bu sefer de başka türlü düşünmeye başlamış. Demek bıçak kemiğe iyi mi dayandıysa bu güzellikle devlete isyan başlatmış. Bıkmış demek ki. Kız başına eşkiyalık kolay mı bakalım?” (Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri)
  • yazınca ölmemenin garantisinin olmadığının farkına olarak:
    yazmasam ölecektim (Gelecek ve Diğer Meseleler)
  • Yorulur Zülküf. Dünya onu, gördükleri onu, anladıkları onu yorar. Zaten yorgundur Zülküf, aslına bakarsan bitkindir. Sonra açar ve okur: “(Şüphesiz), Bu, senin imtihanından başka bir şey değildir, bununla dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletirsin. Bizim dostumuz sensin; bizi bağışla, bizlere acıma et. Sen bağışlayanların en iyisisin.” (Başka Masallar)
  • “Zorluğu çoktur, katlanabilir misin?”
    “Beli sultanım!”
    “Dili damaktan ayırmamak, gözü yerden kaldırmamak, kulağı öteye dikmemek ister, karşı koyabilir misin?
    “Beli sultanım!” (Başka Masallar)
  • -kendinden kurtulamazsın, dedi. O bir hayaldir,dedi. İnsan kendinden kurtulmanın hayalini kurduğu için bir türlü çıkamaz düşmüş olduğu çukurdan, dedi. Önemli olan kendinden kurtulmak değil kendini hizaya sokmaktık, dedi. Azim, dedi. İman, dedi. Sabır, dedi. (Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri)
  • “Rabbim,şüphesiz ben kendime yazık etmişim .” (Başka Masallar)
  • ne ucuz oyuncakları dünyanın, ne bela iş yaşamak. (Gelecek ve Diğer Meseleler)
  • Korkmadığım için değil, tam tersine korktuğum için direnmeye çabalıyorum zulme ve adaletsizliğe.
    …~… (Benim Meselem)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş