Eğitim

Solgun Suçlu – Philip Kerr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Solgun Suçlu – Philip Kerr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Solgun Suçlu kimin eseri? Solgun Suçlu kitabının yazarı kimdir? Solgun Suçlu konusu ve anafikri nedir? Solgun Suçlu kitabı ne konu alıyor? Solgun Suçlu PDF indirme linki var mı? Solgun Suçlu kitabının yazarı Philip Kerr kimdir? İşte Solgun Suçlu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Philip Kerr

Çevirmen: Zeliha Babayiğit

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051710136

Sayfa Sayısı: 380


Solgun Suçlu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1938’in sıcak Berlin yazında Almanya endişeli bir halde Münih Konferansı’nın sonucunu beklemektedir. Hitler ülkeyi Avrupa’ya karşı bir savaşın içine mi götürecektir? Hususi dedektif Bernie Günther varlıklı bir dul tarafınca ona kimin şantaj yaptığını bulması için tutulmuştur. Alman polisi Kripo ise çözemediği bir davayı ürkü yaratmaması için halktan gizlemektedir. SS içindeki en kuvvetli adamlardan önde gelen Reinhard Heydrich, eski polis Bernhard Günther’i geçici olarak Kommissar rütbesiyle bu davanın başına getirir. Katilin arkasında hiçbir iz bırakmadan genç Alman kızlarını acımasızca katlettiği, ayin benzeri cinayetler görünürde Yahudileri işaret etmektedir. Her yeni cinayetle ipuçlarını toplayan Bernie kendini boğazına kadar büyük bir komplonun içine batmış bulacaktır. “Solgun Suçlu, kendi acımasız labirentinde olağanüstü bir hız ve oldukça kuvvetli bir hikâyeyle aşama kaydediyor.” The Independerıt “Philip Kerr, eski Berlin polisi Bernie Günther’in Üçüncü Reich döneminde yürüttüğü sıkıntılı işleriyle tam not alıyor.” The Sunday Times “Kötücül Alman liderlerinin çarpıcı ve hoş betimlemeleri, uçurumun kenarındaki Berlin’de harikulade bir tur ve alaycı, yürekli bir rehber.” St. Louis Post-Dispatch


Solgun Suçlu Alıntıları – Sözleri

  • İnsanın korkmuş olduğu şeyden kaçmasının bir sürü yolu vardı ve nefret bunların en basitlerinden biri değildi.
  • Hepimiz acımasızlık yapabiliriz. Her birimiz potansiyel suçluyuz. Hayat bir tek uygar bir görüntüyü koruma savaşı.
  • Bildiğinden daha oldukça konuşuyorsun.
  • Basit gerçek şuydu ki yalnız uyanan bir adam bir hanıma haiz olmayı düşünürken, yanında karısıyla uyanan adam kahvaltı etmeyi düşünürdü.
  • “Hepimiz acımasızlık yapabiliriz.
    Her birimiz potansiyel suçluyuz.
    Hayat bir tek uygar bir görüntüyü koruma savaşı…”
    .
  • Diğeri insanların kirli ayakkabılar giymelerini ön­leyemem, fakat kendiminkini temizleyebilirim.
  • Hepimiz acımasızlık yapabiliriz. Her birimiz po­tansiyel suçluyuz. Hayat bir tek uygar bir gö­rüntüyü koruma savaşı.
  • “Ben parlak zırhı içinde bir şövalye değil,
    fırtına yemiş bir adamdım.”
    .
  • “İnsana ögrenmeyecegi bir șeyi ögretemezsiniz.”


Solgun Suçlu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Philip Kerr’in ünlü dedektifi Bernie Günther’ın 2. Kitabı ‘Solgun Suçlu’ ile geldim. Daha önce İskoç yazarla ilgili informasyon vermiştim takip edenler bilir. Kaybına üzüldüğüm ender yazarlardan biri, inanılmaz potansiyeli vardı. Özellikle, zamanı ve polisiyeyi bu kadar iyi birleştirip yazmak, mevzudan kopmadan, her yiğidin harcı değildir. .
.
Bu seferde birazcık dedektifi tanıtmak isterim. Çünkü aslolan kilit adam, seriyi okunması mümkün kılan karakter, bu bizim Gunther; Philip Kerr, Bernie Gunther karakterini ünlü polisiye yazarı Raymond Chandler’ın, ünlü dedektifi Philip Marlowe’dan esinlenerek yaratmış.
Özetlemek gerekirse konusunda ; “Bernie, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Ya hırsız olacakmış ya da polis. Babası oğlunu polisliğe yönlendirmiş. I. Dünya Savaşı’nda Türk cephesinde (Çanakkale’de) çavuş olarak yer almış. Savaş dönüşü Berlin katliam masası KRIPO’da çalışmaya başlamış fakat Nazilerin 1933’teki büyük polis tasfiyesinde 10 yıl hizmet verdiği KRIPO’dan ayrılmak zorunda kalmış. Sonra Alex’de kendi özel dedektiflik bürosunu açmış. Bernie, içki ve sigara tiryakisi, birazcık şişman, güzel bayanlara düşkün fakat uzun süreli ilişkiler yaşayamayan, yalnız bir adam. .
GUNTHER ,şeytan tüyü olan bir dedektif, tam konsantre oluyorsun kitabın gidişatına kendini kaptırıp, mevzunun en ciddi, en yoğun olduğu durumlarda bir komiklik yapıyor sizi bir durduruyor, iyi mi kısaca, dur bakayım, diyerek, yine okutuyor aynı satırı, ne dedi üleyyn bu herif şimdi dediğim çok olmuştur. Yani okuru, daldığı girdaptan bir espiriyle, çıkarıp gülümsetiyor. Mizah yeteneği kötü. .
.
Kitapta bir tek Cinayet ya da suçlar mı var derseniz.? Hayır doğal olarak ki.. Edebi yöne de dikkat çekiyor yazar. Fransız ve Alman Edebiyatının  önde gelen, ustalarını da ele alıyor. Fransız Edebiyatının ünlü şairlerinden Charles Baudelair ve Alman Edebiyatından Goethe, Nietzsche şeklinde. Baudelar’in Kötülük Çiçekleri (Les fleurs du mal) ve Spleen adlı şiirleri özellikle anılıyor ki misss
Velhasıl keyifle, mest olarak okuduğum, bir kitap, bir yazar.
.
.
Philip Kerr, rahatlık içinde uyu…
.
. (Leyli_devran)

Dikkat spoiler ihtiva eder.
Bernie Gunther 1938 senesinde hususi dedektifliğe devam ederken hanımefendi Lange onu bir iş için tutmak ister. Oğlu Reinhart eşcinseldir ve hekim Kindemann’a yazdığı mektupları biri eline geçirip annesine şantaj hayata geçirmeye adım atmıştır. İşi ortağı ile birlikte alır ve şantaj uyu bulur. Ama ortağı öldürülür ve şantajcı da intihar eder. Bu arada SD generali Heydrich de Gunther’i çağırır. Berlin’de genç kızlar kaçırılıp öldürülüp bir kenara atılmaktadır. Bazı gazeteciler bunun bir Yahudi eylemi bulunduğunu savunmaktadır. Bir iş için Alex adında olan polis teşkilatına dönen Bernie, Becker, Daurel, Korsch ile birlikte çalışmaya ve cinayetleri incelemeye adım atar. Bu arada Hildegard adındaki bir kadının Emmeline adındaki kızı da kaybolmuştur. En sonunda gazetede ilanı bulunan bir dedektifle karı koca görevi oynayıp iletişime geçer ve dedektif bir şey bulamadığı için medyum dan yardım ister. Himmler’in de katılmış olduğu bir ruh çağırma seansı düzenlenir ve medyum kızın öldüğünü ve cesedin nerede bulunacağını söyler. Aslında vaka oldukça basittir. Kindemann, Reinhart, medyum, Otto Rahn bu işin içindedir ve işi Yahudilere yıkıp onlara karşı halkı ayaklandırmak istemektedirler. Delil elde etmek için Reünhart’ı yakalayan Bernie istemese de sertlik uygular ve istediği kanıtları ele geçirir. Bu arada Hildegard ile yakınlaşan Bernie, işin ele başlarından önde gelen Kindemann’ı kendi elleri ile öldürür. Üst düzey Nazilerin toplantısında bu vakası açığa çıkarması gerekmektedir. Ama medyumu oldukça seven Himmler’in ikna edebilecek midir? Hizmetinden Heydrich memnun duracak mıdır? Yahudilere karşı düzenlenen bu komployu engelleyebilecek midir? Bundan sonrasında neler yaşanacaktır? Hildegard neler yapmış olacaktır? Keyifle bir solukta okunan bir roman. (Serdar Poirot)

Nietzsche’den ödünç alınmış adıyla Solgun Suçlu romanı bizlere baskı dönemlerinde, faşist idarelerde işlenen bireysel cinayetlerin de sistemin kendisiyle ne olursa olsun ilintili bulunduğunu hatırlatıyor. Hitler’in Çekoslovakya’ya saldırma bahanesini aramış olduğu günlerden Kristallnacht yağmalamalarına değin uzanan hikayede Berlin’de genç kızları öldüren bir seri katilin izi sürülüyor ve öykü klasik seri katliam hikayelerinden tamamen ayrışıyor. Suçun bireysel olmadığı cemiyet sistematiğiyle de bağları bulunduğunu kuvvetli bir halde vurgulayan ve içine toplumun en kuvvetli insanlarını da alan bir komploya doğru ilerleyen yapıya evriliyor.
Dedektif Bernie Gunther üstüne titizlikle düşülerek yaratılmış bir karakter. Kara mizahı seven, tutkulu, arzu dolu fakat duygusal, adalete inanan fakat yeri ulaştığında infazcı, eşcinsel ilişkiden iğrenen fakat bunu toplu kırım düşüncesine vardırmayan çelişkilerle dolu fakat kendi içinde tutarlı bir karakter. Olması ihtiyaç duyulan dedektif tipi. Biroldukça polisiye romanda gördüğümüz sağduyu timsali süper ahlaklı ultra parlak zeka klişe ve inandırıcılığı sıfır dedektif profilinden oldukça uzak ve haliyle daha gerçekçi.
Philip Kerr’in Bernie Gunther serisinin bu ikinci romanını 1938 Almanya’sı şartlarını bilmeden okumanız imkansızdır. Daha doğrusu okursunuz fakat oldukça beğendiğinizi ifade etmeniz de inandırıcı olmaz beğenmediğinizi ifade etmeniz de. Kitap okumak emek ister ve bu roman sizden o emeği göstermenizi bekliyor. Salt bu yanıyla bile fazlaca çekici. (Muhammed Tiryaki)


Solgun Suçlu PDF indirme linki var mı?


Philip Kerr – Solgun Suçlu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Solgun Suçlu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Philip Kerr Kimdir?

Kerr, babasının mühendis olduğu İskoçya’nın Edinburgh kentinde 1956 senesinde dünyaya geldi. 1974’den 1980’e kadar Birmingham Üniversitesi’nde okudu, hukuk ve felsefe üstüne master yapmış oldu. Okuduğu kitapların yazarlarının çoğunun Alman kökenli olması Kerr’i Almanya’nın 20. yüzyıl geçmişine ve bilhassa de Nazi dönemine yöneltti. Aslında zamanının çoğunu 1936’ların Berlin’inde geçen bir roman yazmak için araştırma yapmakla geçiriyordu. Şehrin atmosferine nüfuz edebilmek için bir süre Berlin’de de yaşadı. 1989’da piyasaya sürülen ‘Mart Menekşeleri’, Philip Kerr’in ‘Berlin Noir’ triosunun -ve Bernie Gunther polisiyelerinin- ilk kitabıydı. Tarihsel dönem olarak 1936-1948 yıllarını kapsayan trio ‘Solgun Suçlu’ ve ‘Alman Usulü Bir Ağıt’la sürmüş, 1993’te meydana getirilen yeni edisyonunda üç serüven bir kitapta toplanmıştı. Kerr’e edebiyat dünyasında büyük ün kazandıran işte bu üçlemeydi.

Kerr, edebiyat kariyerine gene polisiyelerle fakat seriden bağımsız romanlarla devam etti. Ne var ki okuyuculardan gelen yoğun talepler onu tam 15 yıl sonrasında tekrardan 1930’lu yıllara, Nazi geçmişine ve Bernie Günther karakterine geri dönmeye ikna etti. 2006’da ‘Biri ve Öteki’yle tekrardan canlanan seri -sırasıyla- ‘Sessiz Alev’, ‘Ölüler Dirilmezse’, ‘Sahra Grisi’, ‘Ölümcül Prag’, ‘Katlyn Katliamı’, ‘Zagrebli Kadın’, ‘Sessizliğin Öte Yakası’, ‘Prusya Mavisi’ ve nihayet ‘Bir Yunan Hediyesi’yle devam etti. Bernie Günther’in son macerası ‘Metropolis’ yazarın 2018’deki ölümünden sonrasında 2019 senesinde yayımlandı.

Kerr, 23 Mart 2018’de mesane kanserinden öldü.


Philip Kerr Kitapları – Eserleri

  • Mart Menekşeleri
  • Solgun Suçlu
  • Ölüler Dirilmezse
  • Biri ve Diğeri
  • Sessiz Alev
  • Katyn Katliamı
  • Alman Usulü Bir Ağıt
  • 1984.4
  • Zagrepli Kadın
  • Ölümcül Prag
  • Bir Yunan Hediyesi
  • Devre Arası
  • Prusya Mavisi
  • Izgara
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri
  • Sessizliğin Öte Yakası
  • Sahte Dokuz
  • Sahra Grisi
  • Tanrı’nın Eli
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri-Babilli Mavi Cin
  • Hitler’in Barışı
  • Felsefi Bir Soruşturma
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri
  • Metropolis
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri – Ormanın Gözü
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri – Faizabad’ın Beş Fakiri
  • Dahi İkizlerin Serüvenleri – Savaşçı Cinler


Philip Kerr Alıntıları – Sözleri

  • “Hayatta kalmak için ilkin birazcık ölmek gerekir” (Mart Menekşeleri)
  • Florence nereye gittiğini bilmese de bir önemi yoktu ve oldukça geçmeden bunun özgürlüğün aslı bulunduğunu anlamış oldu: amaçsız olma özgürlüğü. (1984.4)
  • Günümüzde her insanın kabul etmiş olduğu tek kabahat diğerleriyle aynı fikir olmamak. (1984.4)
  • “Herkes bilir ki futbol bir hayatta kalma meselesidir.” (Devre Arası)
  • Yakındaki Parthenon’da tüm gün devam eden hararetli münazaradan sonrasında Aristo ve Arşimet’i burada soğuk martinilerini içip alkol aforizmini tartışırken düşlemek zor değildi. (Bir Yunan Hediyesi)
  • Bildiğinden daha oldukça konuşuyorsun. (Solgun Suçlu)
  • Dini olmayan bir millet, nefessiz kalan insan gibidir. (Katyn Katliamı)
  • ”Bazen en iyisini ümit edebilmen için,
    en kötüsünün olması gerekir.
    İşte insanların Nazilere oy vermesinin sebebi bu.”
    . (Sessiz Alev)
  • İnsanın korkmuş olduğu şeyden kaçmasının bir sürü yolu vardı ve nefret bunların en basitlerinden biri değildi. (Solgun Suçlu)
  • “Kimi vakit gerçek fenalık gölgelerden uzak durur…” (Katyn Katliamı)
  • Zavallı minik Mart Menekşeleri…. (Mart Menekşeleri)
  • “Aşk geçici bir akıl hastalığıdır.
    Bir kez onu öğrendin mi üstesinden gelmeyi ve tedavi etmeyi de öğrenirsin…”
    . (Biri ve Diğeri)
  • Diğeri insanların kirli ayakkabılar giymelerini ön­leyemem, fakat kendiminkini temizleyebilirim. (Solgun Suçlu)
  • Takip edildiğinizi düşünüyorsanız ilk kaide : Sadece tek bir taksi olmadığı müddetçe sakın taksi sırasından bir taksiye binmeyin. (Bir Yunan Hediyesi)
  • “Gerçek aldatmacaların ortasındadır!” (Biri ve Diğeri)
  • ”Dünyayı sadece onu değiştirebileceğini düşünecek kadar deli insanoğlu değiştirebilir.” (1984.4)
  • “Alman zamanı bir takım gülünç bıyıktan başka bir şey değildir.” (Ölüler Dirilmezse)
  • “Bu kederli bakan kocaman mavi gözleri nerede edindin?”
    “Kederliler çünkü bunca seneyi seni görmeden geçirdiler. “ (Zagrepli Kadın)
  • “Daha fazla sarhoş ve etkin bir şekilde yönetilen Nasyonal Sosyalist Almanya’nın düş kırıklığı için içelim.” (Mart Menekşeleri)
  • “Mail on Sunday’i okumayı yasaklayan bir kanun mu var?”
    “Hayır, ama olmalı. Bu ülkedeki diğer zararlı şeylerin tümü yasak.” (Devre Arası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş