Eğitim

Somuncu Baba – Aşkın Sırrı – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Somuncu Baba – Aşkın Sırrı – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kimin eseri? Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kitabının yazarı kimdir? Somuncu Baba – Aşkın Sırrı konusu ve anafikri nedir? Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kitabı ne konu alıyor? Somuncu Baba – Aşkın Sırrı PDF indirme linki var mı? Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kitabının yazarı Mahmut Ulu kimdir? İşte Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mahmut Ulu

Yayın Evi: Karatay Akademi

İSBN: 9786051131054

Sayfa Sayısı: 240


Somuncu Baba – Aşkın Sırrı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Kalem aşkı yazdı. Aşk ateşe yazdı.”

Ey yolsuz menzillerin aşka talip yolcusu! Aşk, ayrılık mevsiminde gökyüzünden katre katre hüzün düşerken sevda tüten şehri sessiz bir şekilde terk edip sır olmaktır. Aşk, ne yaz ne kış… Aşk, mevsimsiz sevip zamansız ve mekânsız gitmektir. Aşk, sendeki seni ararken sensizlikte kaybolmaktır…

Aşk yolcusu zamansız ve mekânsız gidedursun aşksızlığın alıp başını gittiği bir zamanda süre durmuştu. Aşkın kefaretini ödeyip dünya sürgününü bitirenler, sevda tüten iklimlerden sırrın geldiğini görünce sevgilinin selamıyla sükûn ediyordu.

Aşka aşk olsun muydu? Aşka aşk olur muydu? Aşk sır mıydı? Aşkın sırrı olur muydu? Aşk esrarın perdesini yüzüne çekince sır olmuştu. Aşk dilden çıkmıştı. Dil harfsiz, kelimesiz söz olmuştu. Şeyh Hamid-i Veli bugün aşktı. Sükûtu konuşturan nefesi, kelimelere can veren dili aşk ile söylemiş oldu:

“Aşktı beni benden eden, aşktı beni ben eden. Yandım. Yakıldım. Çamurdum can oldum. Hamurdum nan oldum. Yürek alevsiz yanar ocak ateşsiz. Nan’ı ateş pişirir insanı aşk.

Yandım. Yakıldım. Aktım. Duruldum. Ateştim. Kor oldum. Var idim yok oldum. Aşk isterse zindan ışık, aşk isterse sır ayan. Ne ben varım ne sen. “Atarken sen atmadın. O attı.” ayetinin sırrınca ben bir tek hiçim. Sadece bir asla..!

Yandım. Yakıldım. Öldüm. Doğdum. Zerreydim asla oldum. Aşktım, Sır oldum. Hak ile olmaktan asla vazgeçmedim. Vazgeçecek değilim. Lakin sen vazgeç sırrı ayan etmekten. Sorma “Kimsin?” diye. Ben bir tek sırrım, bir tek sır!”

(Tanıtım Bülteninden)


Somuncu Baba – Aşkın Sırrı Alıntıları – Sözleri

  • Kul ne süre bir ayetin alanına girdi, ne süre ki bir ayetle gönül bağları kurdu, ne süre ki bir ayet gönül dünyasında karşılık buldu o ayet o kişiye o süre iner. Yoksa ayetler bir kez inip bitmiş değildir. Her vakada, devamlı ve mekânda devamlı iner durur.
  • Aşk adına her ne duyduysan, her ne söyledilerse yalandır. Onların aşk diye söyledikleri kabuk gibidir, anlamsız sözlerdir. Aşkın içi, aslı anlatılacak, açıklanacak bir şey değildir…
  • Aşk mevsimsiz sevip zamansız ve mekânsız gitmektir Aşk sendeki seni ararken,sessizliğe kaybolmaktir..”
  • Seveni sevmek kolaydır. Asıl marifet o sevmediği süre da onu sevebilmektir…
  • Sizin dünyalığınız bir yolcunun azığı kadar olsun…
  • Gittiğin bölgelere geri döndüğünde, bıraktıklarını bulamamak yaşamın akşamı gibidir. Anıların hayallerde devam eden gezintisi hükmeder ona. Hayat ise hatıralardan beslenen hüzündür artık.
  • Aşk; defterde, kitap sayfalarında yazılı değildir. Aşk, kendinde kendini bulmak; ateş içinde kalem olmaktır…
  • İnsanlar amelden namaz kılmayı, oruç tutmayı, hacca gitmeyi, geceleri uyumayıp ağlayıp inlemeyi, perhiz ve riyazat yapmayı anlıyorlar. Hâlbuki bunların asla biri amel değildir. Bunlar sadece amelin sebepleridir. EĞER BU YAPTIKLARIN SENDE BİR FARK YAPMIŞSA O ZAMAN İBADET VE AMEL ETMİŞ OLURSUN.
  • Bu dünya kendini bilme yoludur.
    Kendindeki nuru bulma, o nur ile sonsuzluğa erme yeridir…
  • Eğer gönlün benimle olur ise Yemen’de bile olsam hep yanımdasın. Eğer gönlün bende değil ise yanımda bile olsan hep uzaktasın…


Somuncu Baba – Aşkın Sırrı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eser beklentimin bir tık altında kaldı malesef, sebebi ise benim kitap hakkında ki tahminimin daha değişik olmasıydı.
Somuncu Baba’nın yaşam öyküsünü bizlere roman tadında mütevazi ve yalın bir üslupla özetleyen sıcacık bir yapıt olmuş.
Okurken keyif aldıran, yeri ulaştığında güldüren, bir çok zamanda düşündüren bir kitap 🙂
Tasavvufla birazcık ilgilenen biriyseniz kitabı seveceğinizi düşünüyorum.
Daha fazla ne söylesem bilemedim. (Serkan HAZAR)

Neden okunmasın? Okuyabileceğiniz bir kitap;fakat ben tam anlamıyla istediğimi bulamadım. Şundan dolayı Somuncu Baba ile ilgili bir fazlaca bilgiyi öğrenmek maksadıyla almıştım fakat romansı tarafı daha ağır basıyor. (Volkan ÖZDEMİR)

Somuncu Baba: Roman yazmak zor olsa gerek, bu doğru. Bu romanı okurken roman yazmanın iyi mi bir maharet bulunduğunu anlıyorsunuz, kelimelerin ve akışın bir sarmal şeklinde yine etmesi okuyucuyu hakkaten zorluyor. Yazarın hakkını hukukunu çiğnemek istemem ciddi emek var lakin, Somuncu baba şeklinde gerçekte var olmuş bir fazlaca hikayesi cemiyet tarafınca malum bir zatın yaşamı daha bir anlamlı romana girmeliydi.. Tasavvuf bu şekilde de roman olmaz olmamalı.. Marifetullah’tan geçmeden Muhabbetullah’a ulaşmak ne mümkün, lakin kitapta marifetullahtah yapıt yok. Aşkın sırrına vakıf bulunduğunu kelimelerin titreşmesinden anlayabildiğimiz yazarın, bu sırrı ifade de zorlandığını görüyorum bu sebeple Yazar’a tavsiyem birazcık daha kelam okursa tasavvufta keşfettiği makam ve duyguları başkasına ifadede daha rahat olacağıdır.. (Yusuf Kaan Çayabatmaz)


Somuncu Baba – Aşkın Sırrı PDF indirme linki var mı?


Mahmut Ulu – Somuncu Baba – Aşkın Sırrı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Somuncu Baba – Aşkın Sırrı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mahmut Ulu Kimdir?

1980 yılının Ekim ayında Aksaray’ın Gökçe Köyü’nde dünyaya geldi. Aksaray İmam Hatip Lisesi’ni tamamladı. 1999 senesinde girmiş olduğu Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 2003 senesinde mezun oldu. Aynı yıl Afyonkarahisar’da öğretmenlik hayatına başladı. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmış oldu. Ders kazanımları ve okuma parçaları değerlendirmesi muhteviyatında sav hazırladı. Tasavvuf emek harcamaları kapsamında Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, İbrahim Bin Edhem’in hayatıyla ilgili araştırmalar yapmış oldu. Yeni Gün gazetesinde “Gönül Dili” adlı köşesinde alanıyla ilgili yazılar yazdı. Halen öğretmenlik görevine Aksaray’da devam etmektedir.


Mahmut Ulu Kitapları – Eserleri

  • Aşka Ağlayan Derviş
  • Somuncu Baba – Aşkın Sırrı
  • Aşka Ağlayan Veli
  • Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi
  • Buharalı Derviş Emir Sultan
  • Somuncu Baba
  • Somuncu Baba Ateşsiz Fırın
  • Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed
  • Ulu Şeyh Cemaleddin Aksarayi


Mahmut Ulu Alıntıları – Sözleri

  • “Dertsiz baş bedene yük değil de nedir?” (Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi)
  • Gittiğin bölgelere geri döndüğünde, bıraktıklarını bulamamak yaşamın akşamı gibidir. Anıların hayallerde devam eden gezintisi hükmeder ona. Hayat ise hatıralardan beslenen hüzündür artık. (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • Acaba hangi günahımız sebebiyle dünya bizlere gülmeye başladı. (Somuncu Baba)
  • “Cevapsızlığımın yanıtını kaderde aradım.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Sabahın şerri, akşamın hayrından iyidir.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Yüreğimin tarifi zor derinlerindesin.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • Sizin dünyalığınız bir yolcunun azığı kadar olsun… (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • “Arifin her bir sözünü duymaya insan gerek. Katre nice idrak etsin, umman olan anlamış olur bizi.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • “Var olmak için ilkin yok olunmalıydı.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • ..somuncu baba gözden kaybolunca şeyhi arkadan şu şekilde der:
    “Diyâr-ı Acem’de emanet olarak bulunan esrâr-ı ilâhiyye onunla beraber diyâr-ı rum’a intikal etti” (Somuncu Baba)
  • İbrahim’e sevgili kucağını açan ateşin adıydı Harran’da aşk. Yakan hırkasını çıkarıp soğuk ve serin rüzgârını kuşanan ateşin adı. Bir damlanın zerresiydi karıncanın ağzında aşkın adı. İçimde kalıp beni de yakmadan sevgilinin yokluğuna, ‘bir damla sevgi de benden olsun, bu aşkta ben de varım’ çırpınışıydı aşkın adı. Tarafını belli etmekti aşk, ateşe karşın. Kaybetmeyi göze almaktı aşk ile… (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Aşıklara aşk haberinden daha tatlı daha güzel ne söyleyebilirim ki?
    Beni aşk ile dinleyen kişiye, aşk sırrını birer birer anlatırım.
    Lakin aşksız kişilere aşktan haber vermek yazıktır, boş bir uğraştır, aşka ihanettir.
    Kim gerçek aşık ise ben sırrımı ona dosdoğru söylerim.
    Ey dili kemiksiz olan!
    Bu sözü eğri büğrü okuma, seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir. (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen olmadıktan sonrasında gül bahçesi gül bitirmesin. Sen yoksan içtiğim suyun zevki de olmasın, kan mayayım da. Sen olmadıkça dünya derdim derman bulmasın. Âşık gönlüm senden başka kimselerle aydınlanmasın. Aşk bahçemde sensiz gül açarsa gül şeklinde kokmasın. Gönül denizimde inci de olmasın. Sen olmadıktan sonrasında yüzüme sarı çiçek rengi vurulsun, sararıp solayım. Güzel yüzünü gör düğümden beri gözümde nurdan yüz tane kanat oldu. Sen olmazsan iki gözümde yüz değil, tek bir kanat bile olmasın.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen bulmayı değil aramayı seviyorsun. Bu yüzden hep yanlızsın. (Somuncu Baba)
  • Gönlünde Allah sevgisi artarsa bil ki Allah da seni seviyor. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Siz değerinizle ve düşüncelerinizle iki aleme bedelsiniz . Ama ne yazık ki kendi değerinizi bilmiyorsunuz. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Şimdi tam da bu mukaddes yolun üzerindeydim. Bir neferdim. Çokluk içinde birlik yerinde. Varlık içinde yokluk yerinde. Şimdi binler içinde birdim. Bir içinde asla! Hiçliğimle hep idim. Yokluğumla var… (Aşka Ağlayan Veli)
  • Ötesi mi? Talibi aşkım ben. Aşk dilenirim. Topladığım aşktır. Sattığım aşk. Kendime tasavvufu yol tuttum, dergâhi konut. Hepsi vesile, hepsi sebep. Aşka kadar ruhumun gıdası Fatiha’dır. Aşktan sonrası gözyaşı. Âşığın gözyaşı duadır maşukun yanında. Eğer ki var ise, yüreğimin size ilişik köşesinden damla damla aşk olur musunuz? Tüllenmiş sevgi tellerimi aşk için ilmik ilmik dokur musunuz? Tatmışsanız bir kez aşkı, ruhunuza değmişse ya da buna talipseniz “Aşka Ağlayan Derviş” Fatiha niyetine bir damla okur musunuz? (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Söylemesini bilmeyen sussun. Sussunda sessizliğin fazlaca şey söylemek bulunduğunun farkına varsın. (Somuncu Baba)
  • Hayattayken kıymetini bilmediklerinin,kaybedince yasını tutmak ne acı! (Buharalı Derviş Emir Sultan)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş