Eğitim

Son Nefer Deniz – Necdet Pekmezci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Son Nefer Deniz – Necdet Pekmezci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Son Nefer Deniz kimin eseri? Son Nefer Deniz kitabının yazarı kimdir? Son Nefer Deniz konusu ve anafikri nedir? Son Nefer Deniz kitabı ne konu alıyor? Son Nefer Deniz PDF indirme linki var mı? Son Nefer Deniz kitabının yazarı Necdet Pekmezci kimdir? İşte Son Nefer Deniz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Necdet Pekmezci

Yayın Evi: Sıfır6 Yayınevi

İSBN: 9786054125524

Sayfa Sayısı: 312


Son Nefer Deniz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tarih 10 Kasım 1968… Atatürk’ün ölümünden tam 30 yıl sonrasında…

Başlarında Deniz Gezmiş’in bulunmuş olduğu kalabalık bir devrimci gençlik grubu, ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş yaparak Ankara’ya giriyorlar. Pankartlarında “Tam Bağımsız Türkiye için Mustafa Kemal Yürüyüşü” yazıyor. 29 Ekim’de Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlatmış olduğu Samsun’dan başlatmışlar yürüyüşlerini. Ve Anıtkabir’i ziyaret ediyorlar… Deniz’in başlangıcında bulunmuş olduğu grup Anıtkabir Onur Defteri’ne şunları yazıyor:

“Amerikan emperyalizmine karşı İkinci Kurtuluş Savaşımızda hakkaten izindeyiz. Milli Kurtuluş Savaşımız yok edilemez. Onu yok etmek için tüm Türk milletini yok etmek gerekir.”

(Tanıtım Bülteninden)


Son Nefer Deniz Alıntıları – Sözleri

  • “ Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahçede yalnız
    O mahur beste çalar Müjgan’la ben ağlaşırız
    Gitti dostlar şölen bitti ne eski coşku ne hız
    Yalnız kederli yalnızlığımız da sıralı sırasız
    O mahur beste çalar Müjgan’la ben ağlaşırız “
  • “Ve sahi bir tarifsizlik, kallavi bir özlem, çokça da pişmanlık…”
  • “Deniz’in haki parkası kaç kaçağı sarıp sarmaladı? Ayazda, ıslak gecelerde sıcak tuttu…”
  • “Yaşasın Türkiye halkının bağımsızlığı, yaşasın Marksizmin-Leninizmin yüce ideolojisi, yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun elkoyuculuk!”
    Deniz GEZMİŞ (06.05.1972)
  • “Deniz ve Hüseyin ve Yusuf, yıldırım benzer biçimde yaşayıp yıldırım benzer biçimde soldu…”
  • …boynuna ilmiği kendisi geçirmek istiyordu. Deniz, durdu; sonrasında bir dalga patladı; hırçın, keskin.
    yaşasın Türkiye halkının bağımsızlığı
    yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun elkoyuculuk! “
  • Baba
    Mektup elinize geçmiş olduğu süre aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben ne kadar üzülmeyin dersem gene de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat bu durumu metanetle karşılamanı isterim, insanoğlu doğar, büyür, yaşar, ölürler, mühim olan fazlaca yaşamak değil, yaşamış olduğu süre içinde fazla şeyler yapabilmektedir. Bu nedenle, ben erken gitmeyi düzgüsel karşılıyorum, ve kaldı ki, benden evvel giden dostlarım hiçbir süre ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir.
    Benim de düşmeyeceğimden şüphen olmasın, oğlun ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir, o bu yola bilerek girdi ve sonununun da bu bulunduğunu biliyordu, seninle düşüncelerimiz ayrı, fakat beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil, Türkiye’de yaşayan Kürt ve Türk halklarının da anlayacağına inanıyorum. Cenazem için avukatlarıma lüzumlu talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara’da 1969’da ölen dostum Taylan Özgür’ün yanına gömülmek isterim. Onun için cenazemi İstanbul’a götürmeye kalkma, annemi teselli etmek sana düşüyor, kitaplarımı ufak kardeşime bırakıyorum, kendisine bilhassa tembih et, onun bilim adamı olmasını isterim, bilimle uğraşsın ve unutmasın ki, bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir, son anda yaptıklarımdan en küçük bir pişmanlık duymadığımı belirtir, seni, annemi, ağabeyimi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşi ile kucaklarım…
    Oğlun DENİZ GEZMİŞ
    Merkez cezaevi 6 mayıs 1972
  • Bir kibrit çaktığında sigarasını yakmak için karartma gecelerinde iğrenç suratı aydınlanmış,anlamsız dumanlar yükselmişti suretinden…
  • “Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahçede yalnız
    O mahur beste çalar müjgan’la ben ağlaşırız
    Gitti dostlar şölen bitti ne eski coşku ne hız
    Yalnız kederli yalnızlığımız da sıralı sırasız
    O mahur beste çalar müjgan’la ben ağlaşırız”
  • “Mıh benzer biçimde zihinlere kazındı o fotoğraf: üç isim, cezaevi hatırası.. Ortada uzun boylu Deniz, sağında mahcupluğuyla Yusuf ve solunda hüzünle Hüseyin duruyor.”
  • “Deniz, Hüseyin ve Yusuf bugün hala capcanlı asla mi asla yaşlanmadılar… Yaşlanmayacaklar da…”
  • “Hüzün, kahır ve kavga adamlarının sayısı azaldı. Kırıldılar, asıldılar, işkence gördüler, kurşuna dizildiler.”
  • “..müptezel sigaranın nedamet getirmesine fazlaca süre var…”
  • “Zamanın, mekanın ve celladın silemediği izler hala orada duruyor… Deniz Gezmiş ve arkadaşları diri kaldıkça, o izleri silmek mümkün değil…”
  • “Pırıl pırıl bir Deniz’di ahir ömründe; kimi süre hırçın, kimi süre dalgalı, kimi süre durgun fakat hep pırıl pırıl…”


Son Nefer Deniz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yazarın okuduğum ilk kitabı. Anlatımı mütevazi, akıcı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarından heralde de görüşlerinden bahsedilen bir kitap. Çoğunlukla anı olarak yazılan kitapdan fazlaca şey öğreniyorsunuz. (Binnaz şahin)

Necdet Pekmezci nin okudugum ilk kitabi. Cok mütevazi bir üslupla yazilmis cogunlugu anilardan olusmus mükemmel bir anlatim. Buyuk bir heyecanla ve sevmiş olarak okudum kitabi. Deniz Gezmis severlere yada hayatini merak edenlere kesinlikle onerebilecegim bir kitap. Ozellikle son sayfalarda yaninizda pecete bulundurmayi unutmayiniz. Keyifli okumalar kitap severler… (M.G)

Dikkat spoiler ihtiva eder.
Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu adlı örgütün ve 68 kuşağı talebe hareketlerinin en malum talebe liderlerinden Deniz Gezmiş’in ve onun nezdinde o devrin hikâyesinin anlatıldığı güzel bir araştırma eseri. Deniz’in öğrencilik yılları detaylı bir halde anlatılırken, Doğu Perinçek, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Bozkurt Nuhoğlu benzer biçimde adların kurduğu örgütler ve bunlar arasındaki düşünce ayrılıkları, ülkeyi 12 Mart muhtırasına hazırlayan vakalar, askerler arasındaki görüş ayrılıkları detaylı bir halde anlatılıyor. Cuntacıların bu talebe ekipleri ile olan iletişimleri, Samsun – Ankara arasındaki büyük talebe ve işçi yürüyüşü, Mahir Kaynak’ın MİT adına bu gruplara sızması, 9 Mart ve 12 Mart ekibindeki anlaşmazlıklar detaylı bir halde anlatılıyor. Kurulan örgütlerin yapmış olduğu silahlı eylemler, idam cezalarının onaylanması, idamların infazı, basının muhtıra sürecindeki görevi, Haldun Simavi’nin kardeşi Erol ve Özgürlük gazetesi ile yolunu ayırdıktan sonrasında Iyi sabahlar gazetesini çıkarması ve Demirel ailesini topa tutarak muhtırayı meşrulaştırması, TİKKO, TKP-ML, DÖB, THKP-C, THKO benzer biçimde örgütlerin müessese süreci ve akıbeti, idamların infazını seyreden Ali Elverdi’nin sonu, PKK’nın atası sayılan DDKO ve Öcalan’ın bu örgütteki düşük seviyedeki görevi, askerler ile sol görüşlü öğrencilerin ilişkileri detaylı bir halde anlatılıyor. O döneme ilişkin değişik bir perspektif arayanların kesinlikle okuması ihtiyaç duyulan kitaplardan biri. (Serdar Poirot)


Son Nefer Deniz PDF indirme linki var mı?


Necdet Pekmezci – Son Nefer Deniz kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Son Nefer Deniz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Necdet Pekmezci Kimdir?

Necdet Pekmezci; gazeteci, yazar.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Necdet Pekmezci, Ulusal Basın Ajansı’nda gazeteciliğe başladı. Milliyetçi Hareket Partisi muhabiri olarak uzun süre vazife meydana getiren Pekmezci ondan sonra Sabah Gazetesi’nde çalışmalarını sürdürdü.

Necdet Pekmezci bir süre sonrasında kitap çalışmalarına ağırlık verdi. Türkiye’de Milliyetçi Hareket Partisi ve Refah Partisi’ni en iyi bilen gazetecilerden biri olarak gösterilen Necdet Pekmezci, ilk olarak 1999 senesinde Ülkücüler “Diğeri Devletin şehitleri” adlı eserini Kaynak yayınları çatısı altında yayınlattı. Bu kitabın büyük ilgi görmesi üstüne çalışmalarını sürdüren Necdet Pekmezci, bir süre sonra Elips Yayınları’ndan Mankurtlar Vadisi “Derin Devletin Askerleri” adlı eserini yayınladı.

Daha sonrasında Türkiye’nin en fazlaca konuşulan kişilerinden Yeşil’i (Mahmut Yıldırım) kitaplaştıran Pekmezci’nin eseri gelecek günlerde gene Elips Yayınları tarafınca okuyucuya sunulacak.

Türkiye’nin yakın siyasal zamanı ile ilgili araştırmalarını sürdüren Necdet Pekmezci, halen Habera adlı web gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.


Necdet Pekmezci Kitapları – Eserleri

  • Yeşil – Derin Devletin Üvey Evladı
  • Jitem
  • Derin Abiler
  • 5-6-2 Tamam Değil Reis!
  • Son Nefer Deniz
  • PKK’yı Kim Kurdu?
  • Ülkücüler
  • APO Pilot ve Derin Devlet
  • Mankurtlar
  • Kanlı Kumpas
  • Memlekete Hoş Geldin Öcalan
  • Ergenekon
  • Mankurtlar Vadisi
  • Ergenekon Çıkmazı
  • Seferberlik


Necdet Pekmezci Alıntıları – Sözleri

  • Pkk 38 yıl ilkin kuruldu, katliamlarla, cinayetlerle, kanla kalleşlikle ve infazlarla büyüdü ve bugüne geldi. (Jitem)
  • “O yıllarda abdullah öcalan’ın bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdik, Eğer etseydik aslına bakarsanız gerekeni yapardık. Aktif olan mehmet ve ahmet (ali) demir’di.” (PKK’yı Kim Kurdu?)
  • İdam edilenler asla yaşlanmadı; ölüm asla birine fark yapmadı; sağcı ya da solcu olduklarını sormadı Azrail… (Derin Abiler)
  • Şahdamarı zulmediyordu, alıp götürüyordu ümide dair olanı… (Yeşil – Derin Devletin Üvey Evladı)
  • “Sittin yıl düşünsen” demişti Derviş, üzerine basa basa, “Kimin aklına gelirdi, tetik çeken de çektiren de aynı elmiş. Vuran da yaralanan da aynı kişilermiş.” (5-6-2 Tamam Değil Reis!)
  • Gerilla stratejisine karşı, kontr-gerilla… (Jitem)
  • O dönemde Türkiye hükümetleri, Suriye’deki gerici terörü desteklemekten vazgeçse, pkk’yı etkisiz hale getirirlerdi. Ama ABD güdümü oldukları için, iki mazlum ülke, birbirlerinin teröristlerini desteklediler. (PKK’yı Kim Kurdu?)
  • Avni Özgürel Abdullah Öcalan’ı MİT’in paravan kuruluşu olan Türkiye Fikir Ajansında çalıştığını anlatıyordu. Özgürel tarihini tam hatırlamasa da Öcalan ile Türkiye Fikir Ajansında 1966-67 senesinde karşılaştığını ve bu sırrı da 1993 yılına kadar sakladığını açıklıyordu. (PKK’yı Kim Kurdu?)
  • “Hüzün, kahır ve kavga adamlarının sayısı azaldı. Kırıldılar, asıldılar, işkence gördüler, kurşuna dizildiler.” (Son Nefer Deniz)
  • Necip Fazıl’dan feyz alan “ya susturacağız, ya kan kusturacağız” şiarını rehber kabul eden Abdullah Öcalan’ın bir gecede toplumcu ideolojiyi benimsemesi ve “tanrı öldü, yaşasın marks” sloganını benimsemesine neden olan yaman çelişki ne? (PKK’yı Kim Kurdu?)
  • “…Amerikalı, biz Türklere ‘natives’ derdi; ülkesindeki Kızılderililere hitap eder benzer biçimde. Bu tabire fazlaca sinirlenirdim.” (Kanlı Kumpas)
  • Tesadüf; Kader olanın tezahürü değil miydi? (5-6-2 Tamam Değil Reis!)
  • Namluların ucundaki yaşamlarda aşka da yer vardı.Soğuk namlulardan kaçan yürekler kim bilir en fazlaca muhteşem koşullarda ısınacak, samimiyetine inanacakları bir başka yürek arıyorlardı. (Yeşil – Derin Devletin Üvey Evladı)
  • Cesur adamlar bu günlerde millete lazım. (Doğan Güreş Pamukoğlu için söylüyor) (Jitem)
  • “Ve sahi bir tarifsizlik, kallavi bir özlem, çokça da pişmanlık…” (Son Nefer Deniz)
  • “Düzensizlik de bir düzendir” diyordu demesine de, bu kadarı da fazlaydı! (5-6-2 Tamam Değil Reis!)
  • Akrep, dünyada intihar eden ve kendine en sadık hayvandır.Ölümü gördüğünde başkası tarafınca öldürülmeyi reddeder. (Jitem)
  • Kaçağı terinden, kokusundan, gölgesinden tanıyordu. Uzmandı; yıpranmış bir parkanın omzundan, kemerdeki aşınmadan sokakta adım atışından kimin dağda kimin bağda gezdiğini biliyordu. (Yeşil – Derin Devletin Üvey Evladı)
  • Necip Fazıl Kısakürek’in eşi Neslihan Kısakürek’e 1957 yılının Haziran ayında örtülü ödenekten 3 bin lira ödeniyordu. (PKK’yı Kim Kurdu?)
  • “Pırıl pırıl bir Deniz’di ahir ömründe; kimi süre hırçın, kimi süre dalgalı, kimi süre durgun fakat hep pırıl pırıl…” (Son Nefer Deniz)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş