Eğitim

Sonbahar – Ali Smith Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sonbahar – Ali Smith Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sonbahar kimin eseri? Sonbahar kitabının yazarı kimdir? Sonbahar konusu ve anafikri nedir? Sonbahar kitabı ne konu alıyor? Sonbahar PDF indirme linki var mı? Sonbahar kitabının yazarı Ali Smith kimdir? İşte Sonbahar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ali Smith

Çevirmen: Seda Çıngay

Editör: Enis Köksaldı

Orijinal Adı: Autumn

Yayın Evi: Kafka Kitap Yayınları

İSBN: 9786257994033

Sayfa Sayısı: 216


Sonbahar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ülkenin dört bir yanında vaatler ortadan kayboluyordu. Ülkenin dört bir yanında işleri toplumsal medya hallediyordu. Ülkenin dört bir yanında işler çok kötü bir hal aldı. Ülkenin dört bir yanında yapılanlar ve yapılmayanlar aynı kaldı. Ülkenin dört bir yanında ülke parçalara ayrılmıştı. Ülkenin dört bir yanında ülke parçaları akıntıyla sürükleniyordu.

Sonbahar. Sisin ve bereketin mevsimi. 1819’da Keats bu şekilde demişti. Peki ya 2016 sonbaharı? Daniel yüz yaşlarında bir adam. 1984 doğumlu Elisabeth ise geleceği mevzusunda kaygılı. Tarihe geçecek bir yaz mevsiminin böldüğü Birleşik Krallık paramparça. Kazanılan aşklar ve kaybedilenler. Umut, ümitsizlikle el ele. Mevsimler her zamanki benzer biçimde birbirinin çevresinde dönüyor.

Ali Smith’in Man Booker’a aday gösterilen yeni romanı, sınırları ve dışlayıcılığı gitgide artan bir dünyaya, zenginlik ve değerin ne olduğuna, hasadın ne anlama geldiğine dair bir tefekkür. Birbirinden ayrı fakat gene de (tıpkı mevsimler benzer biçimde) birbiriyle bağlantılı ve döngüsel bir dörtlemenin, Mevsim Dörtlemesi’nin ilk kitabı olan Sonbahar, yaşadığımız zamanlara çeviriyor gözlerini. Bir kimiz? Neyden yapılmışız? Shakespearvari bir nüktedanlık, Keatsvari bir melankoli, 1960’lar Pop Art’ının o ışıldayan enerjisi: Yüzyıllar bizim yaptığımız tarihe çevirmiş gözlerini.

İşte yaşadığımız yer. İşte en çağdaş ve en döngüsel haliyle süre.

Eşi olmayan Ali Smith’in hayal gücünden, yaşlanma ve süre üstüne, aşk ve bizzat hikâyeler üstüne, zamanı kapsayışı geniş ve tarihteki seyahatinde ayağına acele bir hikâye…

“Hatıraların, düşlerin ve geçici gerçekliklerin dokunaklı senfonisi.” —The Guardian

“Güzel, incelikli. . . . İnsancıllıkla dolu ve her şeye rağmen yüzü umuda dönük.” —The New York Times Book Review

“Ali Smith’in harika bir zihni var. [Sonbahar] karanlık bir zamanda yaşıyor olmanın anlamına dair tüm o oyunbaz, tuhaf ve duygusal değerlendirmesinde son derece etkileyici.”

—The New York Times

“Kuşkusuz Smith’in en iyi eseri. . . . Bu kitap Smith’in karmaşık yaratıcı karakterini âdeta taşa işliyor: haylaz ama zarif, öfkeli ama rahatlatıcı. Hep böyle kalması umuduyla.”

—The Times


Sonbahar Alıntıları – Sözleri

  • “Unutmak problem değil biliyorsun, dedi. Unutmak iyidir. Aslında, kimi zaman bazı şeyleri unutmamız gerekir. Unutmak önemlidir. Bile bile unuturuz. Bu sayede birazcık rahatlık buluruz. Dinliyor musun? Unutmak zorundayız. Yoksa tekrar asla uyuyamayız.”
  • Ülkenin dört bir yanında para para para para. Ülkenin dört bir yanında para yok para yok para yok para yok.
  • İncecik öğütüldüm fakat sonucunda bütünüm, düştüğünde yumuşağım altında, ışıldarım güneşte, rüzgar yağar beni çöplerin üzerine, bir mektup yazıp koydun mu şişeye, şişeyi de atınca denize, şişe benden yapılmıştır, hasat etmesi- hasat etmesi en zor tohum benim.
  • Her süre bir şey okunması mümkün,dedi Daniel. Fiziksel olarak okumadigimiz zamanlarda bile. Yoksa dünyayı iyi mi okuyabiliriz ki?”
  • Hayatımın bu geç çağlarında aşkı bulacağımı kim bilebilirdi, kim tahmin edebilirdi?
  • Unutmak iyidir. Aslında, kimi zaman bazı şeyleri unutmamız gerekir. Bu sayede birazcık rahatlık buluruz.
  • “Bitince radyoyu kapatmış ve Radyo 4’ü tekrar masum masum dinlemesinin mümkün olup olamayacağını düşünmüştü. Kulakları büyük bir değişiklik geçirmişti. Ya da bir ihtimal dünya değişmişti.”
  • “Hikaye söylediğin budur.
    Sonu gelmeyen yaprak dökümüdür.
    Öyleki değil mi? Öyleki değil misin?”
  • “Bir dünya yaratmanın anlamı yok ki… Dünya var, bir de dünyanın gerçekleri.”
  • Ülkenin dört bir yanında kimse bundan bahsetmedi. Ülkenin dört bir yanında kimse başka bir şey konuşmuyordu.


Sonbahar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Herkese merhaba!
Ali Smith ile tanışma kitabım Sonbahar, bir dörtlemenin ilk kitabı. 1916 doğumlu Daniel ve 1984 doğumlu Elisabeth’in kesişen yaşamları ile beraber aralarında geçen diyaloglar üstünden örülen bir yapıt bu. Farklı dönemlerde öne çıkan ne var ise bu kitapta. Ve kim bilir yitirilen ya da yitirilmeye yüz tutmuş. İnsanlığa dair, yaşama dair, insan ilişkilerine dair, erdeme, ahlaka, etiğe dair, sanata, edebiyata, müziğe dair oldukça çeşitli araç-gereç bir arada. Ve sonbaharın o atmosferi. Bu döngü içinde neler hala hayatta? Neleri kaybettik? Yitirdik? Değiştirdik? Dönüştürdük? Benimsedik?
Kitapta en oldukça keyif aldığım bölgeler Daniel ve Elisabeth’in içinde geçen sohbetler oldu. Günlük yolculuklarıma birlikte rol alan bu diyaloglar ile bir kez daha yaşamı sorguladım, çevremi gözlemledim, doğaya yüzümü döndüm ve seyrettim. Hoşgeldin güz.
Seda Çıngay Mellor’un oldukça sevdiğim çevirisi ve oldukça iyi bir arka kapak tanıtımıyla Kafka Yayınevi’nden çıkan bu esere bir talih verebilirsiniz.
Kitaplarla kalınca! (Özgürlük Kurdu)

İlk kez bir kitap beni bu kadar süründürdü ..kitabın yarısından fazlasını okumama Rağmen maalesef kitapla ilgili hiçbir ilgi çekici ya da öğretici bir yan bulamadım ,kelime karmaşasından öteye geçemedim demek daha doğru olur bence ,üzülerek bir kitabı yarım bırakıyorum .. (Öznur Sarıaslan)

Sonbahar, yaşamın son  demlerine benzetilir benzetilmesine de hep bir ümit da barındırır içinde. Bitisin,yok oluşun  arkasından hep bir tekrardan doğuş vardır.Daha kuvvetli, daha taze. Tıpkı bahar benzer biçimde.
Romandaki Elizabeth karakteri de bunu bilir benzer biçimde bakımevinde kalan 101 yaşındaki arkadaşı   Daniel Gluck’u ziyarete gittiğinde  “Büyük Umutlar” romanını okur her gün.Hayat çelişkiler üstüne kurulu değil mi esasen.
Iskoç yazar Ali Smith’in Mevsimler dörtlemesinin ilk kitabı Sonbahar.
Brexit döneminde bölünmek suretiyle olan büyük bir siyasal karmaşanın olduğu Britanya’da 1984 doğumlu Elisabeth ve 101 yaşındaki arkadaşı Daniel’in anıları, sanat uzerine diyaloglari,yakin gecmiste yasanan siyasal ve toplumsal vakalar uzerinden bir helezon benzer biçimde dönerek anlatılır.
1960’lı yıllarda yaşamış pop-art sanatçısı Pauline Boty’nin hikayesi de arka fonda akmaya devam eder.(hanımdan ressam mı olurmuş ,denmesine ragmen)
Romanda pekçok ifade tekniği kullanılmış. Pastiş  ki romanın açılışı “Iki Sehrin Hikayesi”nin görkemli açılışına benzer:Zamanlarin en kötüsüydü……
Geriye dönüşler, metinlerarasilik,türlerarasilik,bilincakisi…benzer biçimde.
Ancak bu romanı okumayı kesinlikle  zor kılmıyor ; tam tersine sürükleyici bir metin.(Bazı okurlar oldukça zorlanmış )
Sağlam bir metin okumak isteyenlere tavsiyemdir.
“Ağaçlar biçimini gözler önüne seriyor. Havada ateşin tutuşması var.Butun ruhlar yağmaya çıkmış. Ama güller var,güller hala var.Rutubetin ve soğuğun içinde,işi bitmiş görünen caliligin üstünde devasa açılmış bir gül var hala.
Şunun  rengine bakın.” (Nazan Türk)


Sonbahar PDF indirme linki var mı?


Ali Smith – Sonbahar kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Sonbahar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ali Smith Kimdir?

1962’de Inverness, İskoçya’da bir işçi ailesinin evladı olarak dünyaya geldi. Cambridge’de başladığı felsefe doktorasını yarım bıraktı. 2004’te bir dergiye verdiği röportajda bir yıl süresince çekmiş olduğu kronik bitkinlik sendromunun onu öğretim üyeliği görevinden ayrılmaya iyi mi zorladığından ve aslolan yapmak istediği işe; yazmaya iyi mi yoğunlaştırdığından söz eder. Yazarın Everest Yayınları’nca piyasaya çıkan kitapları içinde, Whitbread Ödülü’nü kazanan Rastlantısal (2007), Tüm Hikâye ve Diğerleri (2010), Gibi (2011) bulunmaktadır. Yazar halen Cambridge’de yaşamaktadır.


Ali Smith Kitapları – Eserleri

  • Sonbahar
  • Kız Erkekle Buluşur
  • Gibi
  • Rastlantısal
  • Kış
  • Antigone
  • İkisi Birden
  • İlk Kişi ve Diğer Öyküler
  • Tüm Hikaye ve Diğerleri
  • Təsadüfi


Ali Smith Alıntıları – Sözleri

  • tanrım.
    saat iki buçuk.
    bu kalem parmaklarımı
    mürekkep içinde bıraktı. (Gibi)
  • Zamanı durdurabilir miydiniz?
    Zamanın içinizde tıkırdamasını durdurabilir miydiniz? (Kış)
  • Öyleki güzel 1 gece ki, öyleki güzel 1 gündü ki, bu da öyleki güzel 1aksam yemeğiydi ki… (Rastlantısal)
  • Hayatımın bu geç çağlarında aşkı bulacağımı kim bilebilirdi, kim tahmin edebilirdi? (Sonbahar)
  • Yaşayan her şeyin bir ruhu vardır… Ruh olmadan etten başka bir şey değiliz. (Kış)
  • …İnsanlar gölgeden başka 1şey değildir… (Rastlantısal)
  • Şansının ne süre yaver gideceğini bilemezsin. (Kış)
  • “Hikaye söylediğin budur.
    Sonu gelmeyen yaprak dökümüdür.
    Öyleki değil mi? Öyleki değil misin?” (Sonbahar)
  • ..beraber dünyayı dolaşıp her ağaca adlarımızı kazıma isteği uyandırırdı bende… (Kız Erkekle Buluşur)
  • …İstediğin şeyi elde edemeyeceksin asla.
    Ne istediğini bulana kadar asla.
    İstediğin şeyi istemiyorsun aslına bakarsak.
    Elde edemeyeceğim şeyi istiyorsun yalnızca… (Rastlantısal)
  • Kız talihli. Öldü. Hiç 1şey hissedemez. Magnus da asla 1şey hissedemiyor. Ama ölü değil… (Rastlantısal)
  • Ülkenin dört bir yanında para para para para. Ülkenin dört bir yanında para yok para yok para yok para yok. (Sonbahar)
  • mezarlıklarda
    piknik yapmak
    cidden hoş oluyor. (Gibi)
  • tanrı aşkına.
    bir insanı tanımamak
    fakat başkaları benzer biçimde
    olmadığını bilmek garip. (Gibi)
  • .
    Gece çöküyor.
    … (Kış)
  • sakinleştiricilerle
    anımsanan
    hisler. (Gibi)
  • Matematik. Karmaşıkta basiti, sınırsızda sınırlıyı bulmak… (Rastlantısal)
  • 1az daha karanlık olmani yeğliyorum galiba… (Rastlantısal)
  • “Bildiğin her şey ve hepimiz sana, yanlışlık sende, derse, yanlış yaptığına inanmak kolay olur.” (Kız Erkekle Buluşur)
  • Kiməsə baxmaq çox qəribə hiss imiş. Baxdığın insanın da sənə baxması çox qəribədir. Kiməsə baxdığın yerdə yaxalanmaq isə lap dəhşətdir. (Təsadüfi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş