Eğitim

Sosyolojide Temel Kavramlar – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyolojide Temel Kavramlar – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyolojide Temel Kavramlar kimin eseri? Sosyolojide Temel Kavramlar kitabının yazarı kimdir? Sosyolojide Temel Kavramlar konusu ve anafikri nedir? Sosyolojide Temel Kavramlar kitabı ne konu alıyor? Sosyolojide Temel Kavramlar PDF indirme linki var mı? Sosyolojide Temel Kavramlar kitabının yazarı Anthony Giddens kimdir? İşte Sosyolojide Temel Kavramlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Giddens

Yazar: Philip W. Sutton

Çevirmen: Ali Esgin

Yayın Evi: Phoenix Yayınları

İSBN: 9786054627868

Sayfa Sayısı: 416


Sosyolojide Temel Kavramlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Günümüz sosyolojisi; kuramsal bakımdan oldukça çeşitlidir, oldukca geniş bir mevzu aralığını kapsar ve toplumları çözümleme etmek için geniş bir yelpazedeki araştırma yöntemlerini kullanır. Sosyolojinin bu özelliği, içinde yaşadığımız giderek daha çok küreselleşen toplumsal dünyayı anlama ve izahat girişimlerimizin kaçınılmaz bir sonucudur ve bilindik kavramlarımızın tekrardan değerlendirilmesinin ve yeni kavramlar oluşturulmasının mecburi olduğu anlamına gelir. Bazı sosyolojik kavramlar uzun süredir kullanılmaktadır ve geçen vakit içinde kavramsal dayanaklar olarak kalmayı başarmışlardır. Mesela, derslik, statü, siyaset, kapitalizm, cinsiyet, yoksulluk, aile ve güç benzer biçimde kavramlar, sosyolojinin temel kavramları olmayı hâlâ sürdürmektedir. Küreselleşme, risk, düşünümsellik, çevre, kesişimsellik, yaşam seyri, tüketimcilik, etik ürkü, onarıcı hakkaniyet ve toplumsal özürlülük modeli benzer biçimde kavramlar ise, daha yakın zamanlarda geliştirilmiştir. Bu kavramlar artık, son yıllardaki çok önemli değişimleri temsil eden kavramsal sözlüğün parçalarıdır. Tüm bunlar aslına bakarsak, günümüzde disiplinin genel biçimini kavramanın oldukca daha zor olduğu anlamına gelmektedir. Kitap, ortalama yüz elli senedir sosyolojideki belirli gelişimleri tanımlayıcı figürler olarak işlev gören bazı temel kavramları tanıtarak, bu zorluğu aşma çabalarına katkı sunmaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)


Sosyolojide Temel Kavramlar Alıntıları – Sözleri

  • Küreselleşmeye şüpheyle yaklaşanlar, ekonomik karşılıklı bağımlılık düzeylerinin şimdiki görünümlerinin yeni olmadığını iddia ederler. ___________________________________ o dönemlerde dünya ekonomisi tek bir sistem oluşturacak düzeyde karşılıklı bağımlı değildir (Hirst ve Diğerleri 2009).
  • Postmodernizm, yalnızca minik bir sanat içerikli avangartlıkla sınırı olan değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra bilimsel nitelikli ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir.
  • ‘çağıl’ kelimesi, çağcıl olan bir şeyi ifade etmek için kullanılırdı (Williams 1987).
  • Modern zihniyet, raslantısallıktan ziyade düzene odaklanmaktadır.
  • Kavramın Kökenleri
    Söylem terimi, ilk olarak dilin kullanımına ve incelemesine odaklanan dilbilimde ortaya çıkmıştır.
  • Bireyler sosyalleşme süreciyle toplumun kıymet ve normlarını öğrenirken, onların davranış ve tutumları kısmen cemiyet tarafınca şekillendirilir.
  • modernliğin, eşitliğe, bireysel özgürlüğe ehemmiyet vermek ve toplumsal problemlere ilişkin rasyonel yaklaşımlar geliştirmek benzer biçimde belirgin kazanımları bulunmaktadır.
  • Anlamlı bir demokratik iştirakı sağlamak, toplumsal sınıflar arasındaki yaşam fırsatlarını eşitlemek, hakiki bir cinsiyet eşitliği oluşturmak ve pek oldukca problemi aşmak için daha meydana getirecek oldukca iş vardır.
  • Jean Baudrillard, elektronik medyanın imajlar ve göstergeler vasıtasıyla geçmişle bağlantımızı yok ettiğini, her şeyden önemlisi, kaotik ve boş bir dünya yarattığını savunur.
  • ‘Söz edimleri’ nosyonu, dile ve gündelik konuşmaya bakışımızı değiştirmiştir.


Sosyolojide Temel Kavramlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Sosyolojiye ilgisi olanlar için kavramları ve kullanım alanlarını öğrenmek için başlangıç düzeyinde bir kitap. Dili oldukça hafifçe ve anlaşılır. Sosyolojiye ilgisi olanlara tavsiyedir. (Umut Demirbolat)

Sosyoloji biliminde kullanılan ve oluşturulan kavramların rahat, anlaşılır bir dilde anlatıldığı ”Sosyolojide Temel Kavramlar”, yazarın da giriş bölümünde belirttiği suretiyle okuyucularla anlaşılır bir metin üstünde buluşmayı hedefleyen bir kaynak.
Kitap ana başlıklar halinde on bölümden oluşuyor. Bu ana başlıklarda kendi içlerinde alt başlıklarla ayrılıp açıklanan kavram üstünde eleştirel noktalara, güncel okuma tavsiyelerine, kavramın kökenine, anlam ve yorumlara değiniliyor. Her kavram üstünde günümüze dek meydana getirilen sosyolojik araştırmalar ek olarak irdeleniyor.
Benim kitabı okurken en oldukca not aldığım ve daha evvel de kendimce araştırmalar yaptığım mevzu başlıkları olan ”Eşitsiz Yaşam Fırsatları, Suç ve Sosyal Kontrol, Siyaset Sosyolojisi” başlıklarında da mevzu ve kavramlar oldukça iyi özetlenmiş diyebilirim.
Sosyolojik kavramları anlaşılır düzeyde açıklayan bu deposu okurken bazı kavramların oldukca yüzeysel anlatıldığını da eklemek isterim. Ancak metin, sosyolojik kavramları rahat bir üslupla açıklamak mevzusunda, genel olarak kafi bir kaynak bence.
Herkese iyi okumalar arzuluyorum. (Gülce Yılmaz)


Sosyolojide Temel Kavramlar PDF indirme linki var mı?


Anthony Giddens – Sosyolojide Temel Kavramlar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sosyolojide Temel Kavramlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anthony Giddens Kimdir?

Günümüzün en etkili toplumsal kuramcılarından önde gelen Anthony Giddens 1938’de hayata merhaba dedi. Hull Üniversitesi’nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonrasında, yüksek lisansını London School of Economics (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi’nde yapmış oldu. 1961’de Leicester Üniversitesi’nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere’de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa benzer biçimde ülkelerde misafir öğretim üyeliği yapmış oldu. 1970’te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi’nde 1986’da profesör oldu. 1997’de LSE’nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ek olarak 1985’ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press’in, 1989’dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir.

Pek oldukca ödül alan ve hakkında on iki kitap yazılmış olan yazarın iki yüzden fazla makalesinin yanı sıra, yirmi dokuz dile çevrilmiş otuz iki kitabı vardır. Max Weber, Emile Durkheim, Karl Marx benzer biçimde kuramcılar üstünde çalışan, çağıl toplumlarda derslik yapısı, modernlik, millet-devlet, toplumsal demokrasi, solun geleceği benzer biçimde mevzulara eğilen ve son kitabı Runaway World: How Globalization is Reshaping our Lives (Kaçak Dünya: Küreselleşme Yaşamlarımızı Nasıl Yeniden Biçimlendiriyor, Profile, 1999) olan Giddens’ın Türkçe’de piyasaya çıkan kitapları içinde Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994);Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Derslik Yapısı(Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000) veSosyoloji (Ayraç, 2000) sayılabilir. Yazarın Sol ve Sağın Ötesinde adlı kitabı gelecek günlerde yayınevimiz tarafınca yayımlanacaktır.


Anthony Giddens Kitapları – Eserleri

  • Sosyoloji
  • Sosyoloji
  • Modernliğin Sonuçları
  • Mahremiyetin Dönüşümü
  • Sosyolojide Temel Kavramlar
  • Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori
  • Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori
  • Modernite ve Bireysel-Kimlik
  • Sosyoloji (7. Edisyon)
  • Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları
  • Ulus Devlet Ve Sertlik
  • Elimizden Kaçıp Giden Dünya
  • Sağ Ve Solun Ötesinde
  • Günümüzde Sosyal Teori
  • Üçüncü Yol
  • Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji
  • İklim Değişikliği Siyaseti
  • Sosyolojinin Savunusu
  • Sosyoloji
  • Toplumun Kuruluşu
  • Tarihsel Materyalizmin Uygar Eleştirisi
  • Sosyoloji
  • Modernliği Anlamlandırmak
  • İleri Toplumların Derslik Yapısı
  • Toplumun İnşası


Anthony Giddens Alıntıları – Sözleri

  • Postmodernizm, yalnızca minik bir sanat içerikli avangartlıkla sınırı olan değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra bilimsel nitelikli ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir. (Sosyolojide Temel Kavramlar)
  • Kapitalizmin asli karakteri ücretli emek ve ana para arasındaki derslik ilişkilerinde değil, üretim faaliyetinin rasyonel düzenleniminde verilidir. İşçinin üretim araçlarından ‘koparılması’ süreci, çağıl toplumun tüm alanlarında ilerleyen davranışın rasyonalizasyonu sürecinin bir tek bir uğrağıdır. Bürokratik uzmanlaşmayı doğuran bu süreç tersine çevrilemezdir. Sosyalizm ekonomik davranışın rasyonel denetiminin daha da artırılması (ekonominin merkezileştirilmesi) ve ‘ekonomik’ olanla kaynaşmasıyla ‘siyasal’ olanının ortadan kalkmasında (ekonomik girişimlerin devlet tarafınca denetlenmesi) öngörüldüğünden, netice bürokratikleşmede devasa bir yayılma olacaktır. Bu da ‘proleteryanın diktatörlüğü’ değil, ‘resmiyetin diktatörlüğü’ olacaktır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
  • Hawthorne Etkisi, insanların incelendiklerini bilip bundan dolayı düzgüsel davranışlarını göstermemesidir. Hawthorne Etkisi gözlem tanımı, 1930’larda Chicago civarlarındaki Western Elektrik Şirketinin Hawthorne santralindeki verimlilik araştırması sonucu ortaya çıkmıştır.
    Araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılar, işçilere uygulanan gözlem koşulları ne olursa olsun işçilerin verimliliklerinin artığını şaşkınlıkla gözlemlemiş.
    Şu sebeple işçiler incelenmekte olduklarının farkındaydı ve bunun sonucu olarak düzgüsel emek verme tempolarını hızlandırmıştı. (Sosyoloji (7. Edisyon))
  • Modernliğin ötesine geçmiş değiliz; onun radikalleşmesi evresini yaşıyoruz. (Modernliğin Sonuçları)
  • Ozan Simon Brisenden (1987) pek oldukca engelli insanoğlunun geleneksel tıp’tan dışlanma anlayışını ‘Muhteşem İnsanlar İçin Şiirler – Poems for Perfect People’ adlı kitabında oldukca güzel bir halde özetlemektedir. Brisenden, ‘Yara İzleri’ adlı şiirinde sormaktadır: ‘Derini kesen adam / ve içini araştıran / onda herhangi bir dikiş izi var mı?’ (Sosyoloji (7. Edisyon))
  • Weber’e nazaran demokrasi ve siyaset arasındaki ilişki çağıl toplumsal düzendeki gerilimin en köklü kaynaklarından birisini yaratmaktadır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
  • Marx yurttaşlık ile kölelik içinde belirsiz bir konum işgal etmiş olduğu için “proletarya asla bağımsız bir gelişme göstermedi” diye eklese de, minik köylülerin bir kısmı proletarya haline dönüştürülmüştür. (Tarihsel Materyalizmin Uygar Eleştirisi)
  • “Bireylerle kurumlar içinde mevcud ve benim ‘ikili etkileşim’ söylediğim şeyi iyice idrak etmek zorundayız; o da bir taraftan biz toplumu yaratırken hem de o da bizi yaratıyor anlama gelir.” (Sosyoloji)
  • Devlet, derslik ayrımlarının ortadan kalkması için bir vasıta olmaktan oldukca, özünde onları sürdürmekle ilgilenir: toplumdaki öteki sınıfların çıkarları karşısında, egemen sınıfın çıkarlarını korur… (Sosyoloji)
  • Deneyimlerin özünde anlamlı olduklarını söylemek yanıltıcıdır: “bizim için yaşanmakta olan değil, bir tek evvelde yaşanmış olan anlamlıdır”. (Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları)
  • Geleceği denetim altına almak için geçmişin alışkanlıkları ve önyargılarından kurtulmak zorundayız. (Elimizden Kaçıp Giden Dünya)
  • Devletin güvenliğini direkt etkileyen ya da tanrıların şerefinden ciddi halde kuşku duyan durumlarda, çoğu zaman devlet memurları ya da muhafızları, herhangi bir kamusal jüri prosedürüne başvurmadan, direkt bir ceza verici eyleme girişirlerdi. (Ulus Devlet Ve Sertlik)
  • “Kendimizi doğadaki nesnelermiş gibi görmeliyiz.” (Sosyoloji)
  • Devletler toplumsal fikir organıdır.
    Durkheim (Ulus Devlet Ve Sertlik)
  • Sosyolojiye yöne­ lik pozitivist bir yaklaşım cemiyet hak- kındaki bilginin gözlem, karşılaştırma ve gözlem kanalıyla türetilecek kanıüara dayanması gerektiğine inanır. (Sosyoloji)
  • “Kapitalizmin yayılması ‘dünyanın yavan tarafının’ kısaca ekonomik, teknik ve yararlı olanın önceliği ilkesinin her şeye üstünlüğünü sağlamış oldu; o şekilde ki ‘bu her şey, edebiyat, sanat nesneleri ve varlığın tüm şiirselliği yok edilmiş oldu’. (Lefebvre’ye atıfla)” (Sosyoloji)
  • Comte, tıpkı tabiat biliminin fizyolojik dünyanın işleyişini açıklamasına benzer halde toplumsal dünyanın yasalarını açıklayabilecek bir cemiyet bilimi yaratmaya çalışıyordu. (Sosyoloji)
  • Üçüncü yol politikaları, yeni bir karma ekonomiyi savunmaktadır. (Üçüncü Yol)
  • Kapitalist iktisat, hem içsel hem de dışsal olarak aslen istikrarsız ve huzursuzdur. (Modernliğin Sonuçları)
  • Marx, bir son zamanların baskın düşüncelerinin, yönetici grupların düşünceleri bulunduğunu savunmaktadır.
    Günümüzün özgür piyasa kapitalizmi çağlarında ise baskın düşünceler özgür seçimler meydana getiren egemen bireylerin düşünceleridir. (Sosyoloji (7. Edisyon))

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş