Eğitim

Spinoza’yı Ararken – Antonio R. Damasio Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Spinoza’yı Ararken – Antonio R. Damasio Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Spinoza’yı Ararken kimin eseri? Spinoza’yı Ararken kitabının yazarı kimdir? Spinoza’yı Ararken konusu ve anafikri nedir? Spinoza’yı Ararken kitabı ne konu alıyor? Spinoza’yı Ararken PDF indirme linki var mı? Spinoza’yı Ararken kitabının yazarı Antonio R. Damasio kimdir? İşte Spinoza’yı Ararken kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Antonio R. Damasio

Çevirmen: Emre Kumral

Orijinal Adı: Looking for Spinoza: Joy, Sorrow, and the Feeling Brain

Yayın Evi: Odtü Yayıncılık

İSBN: 9786059856799

Sayfa Sayısı: 374


Spinoza’yı Ararken Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Haz, acı, kıskançlık ve korku; hepsi ve öteki duygular günlük yaşamımızın olmazsa olmaz unsurları. 17. yüzyılda, felsefeci Spinoza yaşamının çoğunu bu duyguların insanoğlunun hayatta kalmasını iyi mi desteklediğini araştırmaya adadı. Yüzlerce yıl sonrasında bugün bile hislerimizin biyolojik kökenleri gizemini korumaya devam ediyor. Dünyanın önde gelen sinirbilimcilerinden Antonio Damasio, Spinoza’nın görüşlerinin peşinden gidip kendi bilimsel çalışmalarıyla birleştirerek bu gizemi çözmeye çalışıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Spinoza’yı Ararken Alıntıları – Sözleri

  • “Fakat duygunun başlangıcında fiil vardı.”
  • Tanrılar kimin yaşamasını istediyse onu parlak zeka yapmış oldu
  • Spinoza’nın sezilmiş özgürlük ve salt mutluluğa erişme stratejisi gerçeklere dayalı informasyon ve akıl gerektirir. İlginç olan, yaşamdaki gerçekleri zihnin gözleri olarak gören bir şahıs, yaşamının mühim bir kısmını zihnin birçok yeni gerçekleri görmesini elde eden zamanının en iyi mercekleri yapmak için harcamasıdır. Spinoza, tabiatın ve bilginin keşfini düşünen bir insanoğlunun diyetini benimsedi. Beceriyle parlattığı mercekleri ve içine koyduğu mikroskopların pırıl pırıl görme anlamına geldiğini düşünmek doğrusu bir anlamda da kurtuluşun aracı olarak görebilmek ne kadar garip. Hatta zamana da ne kadar uygun: Soinoza’nın zamanı, optik ve mekanik aletlerin bilimsel buluş, hem de buluş sürecini zevk kaynağına dönüştürmek amacıyla geliştirildiği bir zamandı.
  • Hiçbir şey yenilgiyi kendini korumak amacıyla inzivaya çekilmek kadar garantileyemez.
  • Spinoza’nın sisteminin bir tanrısı var fakat insanların kanısında algılanmış ihtiyatlı bir tanrı değil. Bu tanrıdan korkmanıza gerek yok bundan dolayı sizi asla cezalandırmayacaktır. Ödüllendirilmeyi umarak da sıkı çalışmanıza gerek kalmamıştır bundan dolayı hiçbir şey gelmeyecektir. Korkabileceğiniz tek şey kendi davranışlarınızdır.
  • Görüyorsunuz, ben mutlu sonları yeğliyorum.
  • Kim bu adam ki, zihin ve gövde hakkında çağdaşlarının çoğunun düşünüşüne yalnızca derinden karşı çıkarak değil, hem de üç yüzyılı aşkın süre sonrasında hâlâ kayda kıymet geçerlilikte olacak şekilde düşünebiliyordu?
  • Doğru koşullarda empati, kedere kapı açar.
  • Huygens Konferansı, Spinoza’nın mezarından birkaç metre, evinden de birkaç blok uzaklıktaki, 17.yüzyılda yapılmış dikkat çekici bir kent simgesi olan Yeni Kilise’de veriliyor. Konuşurken, birazcık sol arka tarafımda defnedilmiş olan, birazcık da sağ arka tarafımda yaşamakta olan Spinoza’nın felsefesi aklımı meşgul ediyor. Planladığım konuşmayı vazife bilinciyle yerine getirirken, sunmak suretiyle olduğum bazı sonuçların Spinoza tarafınca öngörülmüş olabileceği düşüncesine kendimi kaptırıyorum.
  • Bilinç ve zihin eş anlamlı değildir. Temel anlamda şuur, zihne kişilik dediğimiz bir referansın işlemiş olduğu, zihnin kendi varlığının ve çevresindeki nesnelerin varlığının bilincinde olduğu bir süreçtir.


Spinoza’yı Ararken İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Spinozaya nazaran tanrı gördüğümüz herşeyde vardır. bir düşüncede ya da bir vazoda. hepsi ve bizim göremediğimiz öteki boyutlar tanrıdan oluşur.Kilisenin yapmış olduğu ayinler, kilise vs. bir çok şey gereksizdir.Şu sebeple tanrıya inanç ve yakarma için bunlara gerek kalmamıştır.. (I’m es)

Damasio duygu calisir. Karar verme mekanizmalarimiz uzerinde yaptigi calismalarla bilinir. Bu kitabi psikolog olarak cok faydali buldum. Ayrica pazarlama ogrencilerine tavsiye ediyorum. Cunku insanoğlu irrasyoneldir. Damasio bu irrasyonelligimizi duygu bazli ifade etmis (B. Görgün)


Spinoza’yı Ararken PDF indirme linki var mı?


Antonio R. Damasio – Spinoza’yı Ararken kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Spinoza’yı Ararken PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Antonio R. Damasio Kimdir?

Antonio Damasio

Nörolog

Doğum: 25 Şubat 1944 (70 yaşlarında), Lizbon, Portekiz

Eğitim: Lizbon Üniversitesi

Kitaplar: Descartes’ın Yanılgısı: Duygu, Akıl ve İnsan Beyni

Ödüller: New York Times Senenin En İyi 10 Kitabı


Antonio R. Damasio Kitapları – Eserleri

  • Descartes’ın Yanılgısı
  • Spinoza’yı Ararken
  • Zihindeki Benlik


Antonio R. Damasio Alıntıları – Sözleri

  • Huygens Konferansı, Spinoza’nın mezarından birkaç metre, evinden de birkaç blok uzaklıktaki, 17.yüzyılda yapılmış dikkat çekici bir kent simgesi olan Yeni Kilise’de veriliyor. Konuşurken, birazcık sol arka tarafımda defnedilmiş olan, birazcık da sağ arka tarafımda yaşamakta olan Spinoza’nın felsefesi aklımı meşgul ediyor. Planladığım konuşmayı vazife bilinciyle yerine getirirken, sunmak suretiyle olduğum bazı sonuçların Spinoza tarafınca öngörülmüş olabileceği düşüncesine kendimi kaptırıyorum. (Spinoza’yı Ararken)
  • Bilinçli zihinlerin, benliğin kolay zihin süreçlerine eklenmesiyle ortaya çıktığını düşünüyorum. Zihinlerde kişilik bulunmadığı müddetçe bu zihinler gerçek anlamda bilgili değildir. (Zihindeki Benlik)
  • Spinoza’nın sezilmiş özgürlük ve salt mutluluğa erişme stratejisi gerçeklere dayalı informasyon ve akıl gerektirir. İlginç olan, yaşamdaki gerçekleri zihnin gözleri olarak gören bir şahıs, yaşamının mühim bir kısmını zihnin birçok yeni gerçekleri görmesini elde eden zamanının en iyi mercekleri yapmak için harcamasıdır. Spinoza, tabiatın ve bilginin keşfini düşünen bir insanoğlunun diyetini benimsedi. Beceriyle parlattığı mercekleri ve içine koyduğu mikroskopların pırıl pırıl görme anlamına geldiğini düşünmek doğrusu bir anlamda da kurtuluşun aracı olarak görebilmek ne kadar garip. Hatta zamana da ne kadar uygun: Soinoza’nın zamanı, optik ve mekanik aletlerin bilimsel buluş, hem de buluş sürecini zevk kaynağına dönüştürmek amacıyla geliştirildiği bir zamandı. (Spinoza’yı Ararken)
  • … minik nöron devrelerinde belirli yoğunluk ve sıklıkta nöron ateşlemesi gerçekleştiğinde, bu devrelerden bazıları eşzamanlı olarak etkinleştirildiğinde ve ağ bağlantısında belirli koşullar sağlandığında “hisleri olan bir zihin” elde edileceğini varsayar. (Zihindeki Benlik)
  • Sonuç olarak kavramamız ihtiyaç duyulan şey şudur: duygu ve hisleri, bilişsel ve sinirsel açıdan somut olgular olarak tanımlamak kesinlikle
    onların güzelliğini ya da korkunçluğunu azaltmaz, şiir ve müzikteki konumlarını da önemsizleştirmez. Nasıl gördüğümüzü ya da konuş­tuğumuzu anlamamız, görülen ve konuşulan şeyi bayağılaştırmaz. Bir tiyatro sahnesine resmedilmiş yada dokunmuş olan şeyi sıradanlaştırmaz. Duygu ve hislerin ardındaki biyolojik mekanizmaları idrak etmek,
    onların insanoğlu için taşıdıkları kıymet ile alakalı duygusal görüşle oldukça uyumludur. (Descartes’ın Yanılgısı)
  • Tanrılar kimin yaşamasını istediyse onu parlak zeka yapmış oldu (Spinoza’yı Ararken)
  • Beyin ile vücut ayrılmaz şekilde, karşılıklı birbirine hedeflenmiş, biyokimyasal ve sinirsel devrelerle bağlıdırlar. İki ana bağlantı yolu
    vardır. Genellikle akla ilk gelen çevresel duyu ve motor sinirlerinden oluşan ve vücudun her yerinden gelen ikazları beyne, beyinden
    gelenleri de vücudun her yerine taşıyan yoldur. Akla daha zor gelen ikinci yol ise, aslına bakarsak evrimsel olarak daha eski olan kan dolaşımıdır; hormonlar, nörotransmiterler [sinirsel aktarıcılar] ve modülatörler şeklinde kimyasal ikazları taşır. (Descartes’ın Yanılgısı)
  • Kim bu adam ki, zihin ve gövde hakkında çağdaşlarının çoğunun düşünüşüne yalnızca derinden karşı çıkarak değil, hem de üç yüzyılı aşkın süre sonrasında hâlâ kayda kıymet geçerlilikte olacak şekilde düşünebiliyordu? (Spinoza’yı Ararken)
  • Genelde, güdüler ve içgüdüler ya direkt doğruya belirli bir davranış seçimi üreterek, ya da bireylerin bilerek yada bilmeyerek, belli
    bir halde davranmasına neden olan fizyolojik halleri meydana getirerek devreye girerler. (Descartes’ın Yanılgısı)
  • Faulkner, meslektaşlarına, “kendi kendisiyle çelişki içindeki insan yüreğinin sorunları unutuldu, oysa yalnızca bu mevzu iyi bir yapıt üretebilir, bundan dolayı, yazılmaya kıymet olan yalnızca bu çekilen ıstırap ve dökülen terdir,” der. (Descartes’ın Yanılgısı)
  • Organizmalar zihinleri nöron (sinir hücresi) isminde olan hususi hücrelerin etkinliğiyle üretir. Nöronlar bedenimizdeki öteki hücrelerin bir çok hususi durumunu paylaşır sadece işlevleri oldukça farklıdır. Nöronlar etraflarındaki değişikliklere duyarlı; uyarılabilir hücrelerdir (kas hücreleriyle paylaştıkları garip bir özelliktir). Akson olarak malum fibröz uzantılar ve aksonun sonunda bulunan sinapslar vesilesiyle öteki nöronlar, kas hücreleri şeklinde çoğu zaman oldukça uzakta olan öteki hücrelere sinyal gönderebilirler. Nöronlar çoğunlukla merkezi sinir sisteminde (özetlemek gerekirse beyin) yoğunlaşır sadece organizmanın bedenine ve dış dünyaya sinyal gönderip bedenden ve dış dünyadan sinyaller alırlar.
    Bir insan beynindeki nöronların sayısı milyarlarla, nöronların kendi aralarında kurmuş oldukları sinaptik iletişimlerin sayısı da trilyonlarla ölçülür. Nöronlar minik mikroskobik devreler halinde düzenlenirler ve bu devrelerin birleşimiyle ağları ya da sistemleri oluşturan daha büyük devreler kurulur. (Zihindeki Benlik)
  • Spinoza’nın sisteminin bir tanrısı var fakat insanların kanısında algılanmış ihtiyatlı bir tanrı değil. Bu tanrıdan korkmanıza gerek yok bundan dolayı sizi asla cezalandırmayacaktır. Ödüllendirilmeyi umarak da sıkı çalışmanıza gerek kalmamıştır bundan dolayı hiçbir şey gelmeyecektir. Korkabileceğiniz tek şey kendi davranışlarınızdır. (Spinoza’yı Ararken)
  • Akıl yürütmenin amacının karar vermek bulunduğunu, karar vermenin özünün de bir tepki seçimi; doğrusu, belli bir durumla bağlantılı olarak, birçok seçeneğin içinden sözsüz bir hareket, bir sözcük, bir cümle ya da bunların bir karışımını seçmek bulunduğunu söylemek doğru olabilir. Akıl yürütme ve karar verme o denli iç içedir ki, sık sık birbirlerinin yerine kullanılırlar. Philip Johnson-Laird bu sıkı karşılıklı bağlantıyı bir deyişle ortaya koymuştur: “Karar vermek için değerlendir; de­ğerlendirmek için akıl yürüt, akıl yürütmek için (ne hakkında akıl
    yürüteceğine) karar ver. ” (Descartes’ın Yanılgısı)
  • Zihin, minik devrelerin etkinliğinin anlık örüntüler oluşturmak için büyük ağlar üstünde organize olmasıyla ortaya çıkar. Örüntüler beynin haricinde, bedende ya da dış dünyada yer edinen şeyleri ve vakaları temsil eder sadece bazı örüntüler beynin öteki örüntüleri işlemesini temsil eder. “Harita” terimi kimi oldukça kaba kimi incelikli, kimi somut kimi soyut olan bu temsili örüntülerin tümü için kullanılabilir. Özetle beyin etrafındaki dünyanın da haritasını çıkarır, kendi yaptıklarının da haritasını çıkarır. Bu haritalar zihnimizdeki imgeler olarak deneyimlenir ve imge terimi de yalnızca görselleri değil; işitme, dokunma şeklinde duyular ya da iç organlar şeklinde her türlü duyusal kökenin imgesini de ifade eder. (Zihindeki Benlik)
  • Görüyorsunuz, ben mutlu sonları yeğliyorum. (Spinoza’yı Ararken)
  • Terliksi hayvan şeklinde tekhücreli bir organizmanın dünyası ve davranışları bizim dünyamıza ve davranışlarımıza şaşırtıcı derecede yakındır. (Zihindeki Benlik)
  • Mark Twain kurgu ve gerçeklik arasındaki farkın, kurgunun inanılır olması gerekliliği ile açıklamış. Gerçekler inanılmaz olabilir sadece kurgu olması imkansız. (Zihindeki Benlik)
  • Hiçbir şey yenilgiyi kendini korumak amacıyla inzivaya çekilmek kadar garantileyemez. (Spinoza’yı Ararken)
  • … bilinci tarihsel bir düzene, organik seçilim yöntemiyle evrimsel dönüşüm geçiren organizmalar için uygun bir konuma yerleştirir. Dahası, her beyindeki beyin devrelerinin olgunlaşması, organizmaların etkinliğinden ve öğrenme süreçlerinden meydana gelen seçilim baskılarına maruz kalır. Başlangıçta genom tarafınca sağlanan nöron devresi depoları da buna uygun olarak değiştirilir. (Zihindeki Benlik)
  • Doğru koşullarda empati, kedere kapı açar. (Spinoza’yı Ararken)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş