Eğitim

Stratejik Vizyon – Zbigniew Brzezinski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Stratejik Vizyon – Zbigniew Brzezinski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Stratejik Vizyon kimin eseri? Stratejik Vizyon kitabının yazarı kimdir? Stratejik Vizyon konusu ve anafikri nedir? Stratejik Vizyon kitabı ne konu alıyor? Stratejik Vizyon PDF indirme linki var mı? Stratejik Vizyon kitabının yazarı Zbigniew Brzezinski kimdir? İşte Stratejik Vizyon kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Zbigniew Brzezinski

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 6050802788

Sayfa Sayısı: 240


Stratejik Vizyon Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Stratejik Vizyon, ABD başta olmak suretiyle Batı dünyasının çöküşe geçtiğine ilişkin tezlere yönelik bir cevaptır.

Kitap özetle; başta ABD olmak suretiyle Batı dünyasının güçlü çöküş emareleri gösterdiğini, bu duruma ABD ve Batı içinden basiret ve dirençli bir müdahale olmaması halinde bu öngörünün gerçeğe dönüşebileceğini, fakat ABD’nin dünya liderliği sona ererse yerini dolduracak gerçek bir küresel süper gücün varolmadığını, bu sebeple ABD’nin küresel liderlik vazifesini yerine getirmemesi halinde 2025 sonrası dünyanın oldukça daha kaotik ve çatışmalarla sarsılan bir yer haline geleceğini dile getirdikten sonrasında, bunu engellemek adına ABD’nin ilkin içindeki yapısal sorunları çözmesi ve Avrupa’yı da daha canlı hale getirmesi, peşinden da Çin başta olmak suretiyle yükselen Asyalı güçlerle hem dengeleme hem de anlayışa dayalı sürdürülebilir bir ilişki kurması icap ettiğini savunmaktadır. Küresel dünyaya bütüncül ve güncel bakış açısıyla başta mevzu ile ilgili kimselerin gözden kaçırmayacağı bir yaratı niteliğindedir.


Stratejik Vizyon Alıntıları – Sözleri

  • Türkiye’nin ümit verisi çağıl ve seküler bir devlete doğru artarak devam eden dönüşümü -basın özgürlüğü, eğitim ve insani gelişim benzer biçimde bazı toplumsal alanlarlarda devam eden bazı engellere rağmen- vatandaşlarına vatanseverce bir özgüven veriyor ki bu özgüven, eğer Türkiye kendisinin devamlı Avrupa tarafınca reddedildiğini hissederse Batı karşıtı bir egilime dönüşebilir.
  • Amerika’nın beşinci büyük güvenlik açığı, dünya hakkında oldukça bilgisiz bir halka haiz olmasıdır.Rahatsız edici olan gerçek şudur ki,
    ABD halkı temel dünya coğrafyası, güncel vakalar ve hatta dünya tarihinin mühim dönemleri hakkında ürkütücü derecede kısıtlı bilgiye haizdir.Bu gerçek kesinlikle kamu eğitim sisteminin eksikliğinden meydana gelmektedir.
  • Günümüzün sömürgecilik sonrası dünyasında,siyasî olarak yeni yeni uyanmakta olan kesim,kendi göreceli yoksunluğunu,uzun devam eden dış tahakkümü,haysiyetinin yok sayılmasını ve süregiden kişisel kayıpları Batı egemenliğinin kolektif mirası benzer biçimde yorumlayan ortak tarih anlatısının bir parçası oldu.
  • Sovyetler Birliği tarafınca başlatılan ve dokuz yıl devam eden muhteşem gaddar savaşla yerle bir olan,Sovyetlerin çekilmesinin peşinden geçen on yıl süresince Batı tarafınca görmezden gelinen,Pakistan’ın desteğiyle iktidarı yakalayan ortaçağdan kalma Taliban liderleri tarafınca fena yönetilen,Bush yönetiminde yedi yıl devam eden gönülsüz ABD askeri operasyonlarına ve münferit iktisadî desteğe maruz kalan Afganistan,darmadağın olmuş bir ülkedir.
  • Siyasi uyanış, ilk evrelerinde son aşama sabırsız ve şiddete yakın olma eğilimindedir ve derin bir tutku ve tarihsel olarak kendini haklı çıkarma duygusuyla körüklenmektedir.Buna ek olarak, erken siyasal uyanışta, ulusal, etnik ve dini kimliğe- soyut politika kavramlarından ziyade, bilhassa nefret edilen bir dış güce karşı karşıcılık üstünden tanımlanan- odaklanma söz mevzusudur.
  • Məsələ ondadır ki,Ruzveltin müstəmləkəçiliyə prinsipial mənfi münasibət ona Yaxın Şərqin əsas neft ölkələrində açar-əhəmiyyətli mövqeləri ələ keçirməyə yönələn qəsbkarlıq siyasətini yürütməkdə mane olmurdu.1943-cü ildə Britaniyanın ABŞ-da səfiri ilə xəritə qarşısında söhbət edərkən Ruzvelt üstü-açıq şəkildə bildirmişdi:”İranın nefti sizin olsun.İraq və Küveytin nefti yarıbayarı.Amma Səudiyyənin nefti-bizimdir”.
    ABŞın bu regiona,sonralar ciddi siyasal problemlərə çevrilən,siyasal basqını belə başlamışdı


Stratejik Vizyon İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu yaratı bende, çağıl dünyanın siyasal ve ekonomik tablosunu şekillendiren ülkenin ABD olduğu izlenimi bıraktı. ABD kuvvetli olur da küresel iktidarın tek rakipsiz sahibi olursa dünyanın siyasal ve ekonomik dengesi durağan(durgun) kalır ve iyileşme sürecine girebilir, aksi takdirde dünyanın hali iğrenç. Çin’in ekonomik güç olarak ABD’ni geçmesi Amerikalıların canını sıkmış gözüküyor.
Brzezinski’ye nazaran ABD iç ve dış politikasını, ona küresel iktidarda rakip olan -Çin,Rusya,Hindistan,Japonya ve Brezilya- ülkelere nazaran ayarlamalı. Birde ki, dünyada cereyan eden terör olaylarının ABD ile asla alakası yok. Dünyanın en safı ABD (!) Terör, olduğu ülkenin iç sorunudur. Aysbergin görünen kısmının oldukça ince tespitlerle “hikayesi”. (Ferman Mamedov)

“Böyük şahmat taxtası:Amerikan hökmranlığı və onun geostrateji imperativləri” kitabının(1997) müəllifi,məhşur amerikalı “şahin” Zbiqnev Bjezinski Birləşmiş Ştatların siyasətini bu kitabda olduğu qədər kəskin heç vaxt tənqid etməmişdi
1997-ci ildə “Amerika hökmranlığı və onun geostrateji imperativləri” nəzərdən keçirildi,zəmanə isə dəyişir,hətta Amerika kimi qüdrətli dövlətin də hegemonçuluğunu qəbul etməyən dünya çoxqütblü nizama doğru hərəkətdədir.2010-cu ildə Z.Bjezinski artıq hesab edir ki,əgər ABŞ özünün “Dünya siyasətində Tanrının seçdiyi hegemon” qlobal konsepsiyanı dəyişməsə,onu keçmiş imperiyaların taleyi gözləyir
Amerikaya 21-ci əsrin yeni siyasal sistemində öz vəziyyətini dərk etməkdə necə kömək edəsən və sürətlə güclənən geosiyasətə getdikcə fəal təsir göstərən Çinlə necə tarazlığı tapasan?
Şərq və Qərb içinde balansı necə təsbit edəsən və Avropa bunda hansı rolu oynamalıdır?
Rusiyanın “Böyük Qərb”in maraqları orbitinə çəkmək üçün ABŞ ən yaxın gələcəkdə Moskvaya hansı təklifləri etməlidir?
Bjezinski müasir dövrün bu və digər ən vacib suallarına cavab axtarır və tapır… (Xəyyam Paşayev)

Brzezinski’nin küresel sistemin istikrarı ABD’nin kendini yenileyerek Batı’nın liderliğine devam etmesi ve yükselen Doğu’yu dengelemesine bağlı argümanı çevresinde yazdığı bir kitap. Kitabın tezi gerileyen batı karşısında yükselen doğu ve sonrasında (2025 sonrası) oluşacak düzenin dengeye getirilmesi üstüne kurulmuş. (ramazan k.)


Stratejik Vizyon PDF indirme linki var mı?


Zbigniew Brzezinski – Stratejik Vizyon kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Stratejik Vizyon PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Zbigniew Brzezinski Kimdir?

Zbigniew Kazimierz Brzezinski (d. 28 Mart 1928 Varşova), Polonya kökenli ABD’li politika bilimci, devlet adamıdır. Kendisi aslen bugün Ukrayna’ya bağlı Brzezany (bugün Berezhany, Berejani okunması mümkün) kasabası kökenlidir ki soyadı Brzezany’li anlamına gelir.

Dünyanın en mühim stratejistleri içinde adı sayılan Brezezinski ABD’de 1977 -1981 yılları aralığında Jimmy Carter’ın Ulusal güvenlik yardımcılığını yapmış oldu. Samuel Huntington’la beraber emek harcayarak, 43 sayfalık gizli saklı bir bülten yazdı. Bu bültende gelecek yönetimin 10 mühim dış ve ulusal güvenlik politikası hedefi açıklanıyordu.

Ağustos 2007’de Barack Obama’nın başkan adaylığını destekledi. Aynı yıl Eylül ayında ise Obama Brzezinski’yi “en seçkin düşünürlerimizden biri” olarak tanımladı.


Zbigniew Brzezinski Kitapları – Eserleri

  • Büyük Satranç Tahtası
  • Stratejik Vizyon
  • Büyük Çöküş
  • Tercih
  • İran’ın Zamanı Geldi
  • Amerika ve Dünya
  • Kontroldan Çıkmış Dünya
  • İkinci Talih
  • Böyük Şahmat Taxtası


Zbigniew Brzezinski Alıntıları – Sözleri

  • Ama ne olursa olsun Rusya’nın bir kez iç istikrarına ve gücüne kavuştuktan sonrasında eski imparatorluk sınırlarına kavuşmak isteyeceği de kuşkusuzdur. (Kontroldan Çıkmış Dünya)
  • “Sorunlarla dövüşmeyin.” (Amerika ve Dünya)
  • Günümüzün sömürgecilik sonrası dünyasında,siyasî olarak yeni yeni uyanmakta olan kesim,kendi göreceli yoksunluğunu,uzun devam eden dış tahakkümü,haysiyetinin yok sayılmasını ve süregiden kişisel kayıpları Batı egemenliğinin kolektif mirası benzer biçimde yorumlayan ortak tarih anlatısının bir parçası oldu. (Stratejik Vizyon)
  • “Bir insan bir tek bir felaketten sonrasında işe sıfırdan adım atmak zorunda kalır.” (Amerika ve Dünya)
  • Eğer yeni bağımsızlığına kavuşmuş olan Ukrayna’daki sosyo -ekonomik problemler kangrenleşirse, Ukrayna’nın toplam 52 milyon nüfusunu oluşturan ve çoğu zaman de Harkov ve Donetsk bölgelerinde yoğunlaşmış olan 10 milyon Rus kökenli etnik grubun da açıkça huzursuz olacağı beklenmelidir. Bunun gerçekleşmesi halinde ise Kremlin en önce Ukrayna’ya baskı uygulayarak kendi azınlıkları için hususi bir statü talep edecek, ondan sonra da büyük bir ihtimalle bu hoşnutsuzluktan Ukrayna Devletini istikrarsızlaştırmak için yararlanacaktır. Bu durum sonucunda ise ciddi çatışmaların olması kaçınılmaz olacaktır. (Kontroldan Çıkmış Dünya)
  • Məsələ ondadır ki,Ruzveltin müstəmləkəçiliyə prinsipial mənfi münasibət ona Yaxın Şərqin əsas neft ölkələrində açar-əhəmiyyətli mövqeləri ələ keçirməyə yönələn qəsbkarlıq siyasətini yürütməkdə mane olmurdu.1943-cü ildə Britaniyanın ABŞ-da səfiri ilə xəritə qarşısında söhbət edərkən Ruzvelt üstü-açıq şəkildə bildirmişdi:”İranın nefti sizin olsun.İraq və Küveytin nefti yarıbayarı.Amma Səudiyyənin nefti-bizimdir”.
    ABŞın bu regiona,sonralar ciddi siyasal problemlərə çevrilən,siyasal basqını belə başlamışdı (Stratejik Vizyon)
  • Türkiye’nin ümit verisi çağıl ve seküler bir devlete doğru artarak devam eden dönüşümü -basın özgürlüğü, eğitim ve insani gelişim benzer biçimde bazı toplumsal alanlarlarda devam eden bazı engellere rağmen- vatandaşlarına vatanseverce bir özgüven veriyor ki bu özgüven, eğer Türkiye kendisinin devamlı Avrupa tarafınca reddedildiğini hissederse Batı karşıtı bir egilime dönüşebilir. (Stratejik Vizyon)
  • Avrupalı Avrupa’nın var olmamasıdır. Bir vizyondur, kavramdır ve bir hedeftir fakat
    halen bir gerçek değildir. Batı Avrupa hâlihazırda ortak pazardır, fakat tek bir siyasal varlık olmaktan halen oldukça uzaktır. (Büyük Satranç Tahtası)
  • Rusya için emperyalist arzularından caymak, jeopolitik anlamda daha da fazla bölünme riskini de bununla beraber getirir. İşte bu yüzden, bir ihtimal yeni bir söylemle, kim bilir daha azca zorlayıcı bir halde, Rus İmparatorluğunun tekrardan yapılanması fikri giderek daha oldukça Rus’a çekici gelmektedir. (Kontroldan Çıkmış Dünya)
  • Aynı ilke NATO için de geçerlidir. Korunumu Atlantik ötesi bağlantı için hayatidir. Bu mevzuda, oldukça kuvvetli Amerika-
    Avrupa uzlaşması mevcuttur. NATO olmaksızın, Avrupa bir tek savunmasız olmakla kalmaz, bununla beraber kısa
    zamanda siyasal olarak parçalara bölünmüş olur. NATO Avrupa’nın güvenliğini güvence ederken, Avrupa’nın birliğinin takip edeni için istikrarlı bir çerçeve sunmaktadır. NATO’yu Avrupa için tarihsel olarak yaşamsal kılan budur. (Büyük Satranç Tahtası)
  • 1955’te Avrupa Birliği’nin kurulmasının görüşüldüğü Messina’daki konferansta bile, resmi İngiliz sözcüsünün Avrupa’nın mimarı olmak için toplanmış kişilere açıkça şunları savunduğunu
    yazmaktadır:
    “Üstünde tartıştığınız, ileride yapılacak bu
    anlaşmanın üstünde düşünce birliğine varılmasına olasılık yoktur; düşünce birliğine varılsa bile, uygulanma ihtimali yoktur. Ve uygulansa bile, İngiltere için hiçbir şekilde
    kabulü mümkün değildir… au revoir et bonne chance.
    (Elveda ve iyi şanslar.)”
    Bu sözlerin üstünden kırk (Büyük Satranç Tahtası)
  • Daha 1920’lerin ortalarında bu sav, Avrasyacılıkın önde gelen temsilcisi Prens N. S. Trubetzkoy tarafınca şu şekilde ortaya konuluyordu: “Komünizm, aslen, Rus yaşamının ruhsal temellerini ve ulusal birliğini yok etmesi, gerçekte hem Avrupa hem de Amerika’yı yöneten maddeci referans yapının propagandasını yapmasıyla Avrupacılığın kılık değiştirmiş
    bir türüydü. Görevimiz…. Rusya, Avrupa uygarlığının çarpık bir yansıması olmaktan çıkınca…. yine kendisi, Cengiz Han’ın bilgili mirasçısı ve büyük mirasının
    taşıyıcısı, Rusya-Avrasya olduğunda…. tamamen yeni bir kültürü, Avrupa kültürüne benzemeyen kendi kültürümüzü
    yaratmaktır.” (Büyük Satranç Tahtası)
  • Rusya’nın Atatürk’ü şimdilik ortaya çıkmamıştır. (Büyük Satranç Tahtası)
  • Eğer Ukrayna’daki ekonomik problemler devam eder ve bu ülkedeki Rus azınlığın ayrılıkçı istekleri körüklenirse, Rusya ile Ukrayna içinde bir harp olabilir; (Kontroldan Çıkmış Dünya)
  • Orta Avrupa’daki, hepsi de Petrine Avrupa geleneğinin parçası olan, daha
    gelişmiş ve siyasal olarak daha istikrarlı olan devletlerin birçoğu, bilhassa de Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan
    ve kim bilir Slovenya, “Avrupa” ve onun Atlantik ötesi güvenlik bağlantısına katılmak için belirgin halde kafi ve
    isteklidirler. (Büyük Satranç Tahtası)
  • Amerika’nın beşinci büyük güvenlik açığı, dünya hakkında oldukça bilgisiz bir halka haiz olmasıdır.Rahatsız edici olan gerçek şudur ki,
    ABD halkı temel dünya coğrafyası, güncel vakalar ve hatta dünya tarihinin mühim dönemleri hakkında ürkütücü derecede kısıtlı bilgiye haizdir.Bu gerçek kesinlikle kamu eğitim sisteminin eksikliğinden meydana gelmektedir. (Stratejik Vizyon)
  • “Amerikan etnik toplulukları ABD’nin yurtdışı siyasetini de etkilemeye çabalar, bunların en etkili olanları Yahudi, Yunan ve Ermeni lobileridir.” (Büyük Satranç Tahtası)
  • Hem Türkiye hem de İran ilk olarak mühim jeopolitik eksenlerdir. Türkiye, Karadeniz Bölgesi’nde istikrar sağlamakta, Karadeniz’e Akdeniz’den ulaşımı denetim etmekte, Caucasus’ta Rusya’yı dengelemekte, İslam muhafazakarlığına karşı halen panzehir olmakta ve NATO’nun güneydeki güvencesi olarak hizmet vermektedir. (Büyük Satranç Tahtası)
  • Sorumluluklarının bilincinde olan, demogaji yaparak haklı çıkarsa da, bizi dünyadan izole edebilecek ve oldukça zayıf bir konuma düşürebilecek ihtiyatsız olan kararlarla kasıp kavurmayan, akıllı bir cemiyet üstüne kurulu bir yönetime ihtiyacımız var. (Amerika ve Dünya)
  • Siyasi uyanış, ilk evrelerinde son aşama sabırsız ve şiddete yakın olma eğilimindedir ve derin bir tutku ve tarihsel olarak kendini haklı çıkarma duygusuyla körüklenmektedir.Buna ek olarak, erken siyasal uyanışta, ulusal, etnik ve dini kimliğe- soyut politika kavramlarından ziyade, bilhassa nefret edilen bir dış güce karşı karşıcılık üstünden tanımlanan- odaklanma söz mevzusudur. (Stratejik Vizyon)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş