Eğitim

Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet – Fikret Karaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet – Fikret Karaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kimin eseri? Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kitabının yazarı kimdir? Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet konusu ve anafikri nedir? Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kitabı ne konu alıyor? Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet PDF indirme linki var mı? Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kitabının yazarı Fikret Karaman kimdir? İşte Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Fikret Karaman

Yayın Evi: Diyanet İşleri Başkanlığı

İSBN: 9789751940629

Sayfa Sayısı: 280


Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsan, öteki canlılara gore yeryüzünün en şerefli varlığı olarak yaratılmıştır. Bu yüzden Allah’ onun fıtratına din ve inanç duygusu benzer biçimde mukaddes bir emanet de yüklemiştir. O, üstüne almış olduğu bu emaneti yerine getirmekten mesuldür. Kulluk görevine ve akıl nimetine riayet etmesi durumunda sevap, gereğini yerine getirmemesi halinde ise görevli olacaktır.

Bundan dolayı insan, aklı ve hür iradesiyle hayır ve şerden birini seçebilecek bir kabiliyette yaratılmıştır. Böylece o kendi iradesiyle önüne çıkan hidayet yada delalet yolundan birini tercih edecektir. İnsan; özünde mevcud temiz fıtrat suretiyle yaşamını sürdürebilmesi için telkin, bildiri, tembih, irşat ve yönlendirilmeye muhtaçtır. Bu yüzden Yüce Allah, insanların içinden dilediğini Peygamber seçmek suretiyle onları hidayete çağırmak ve Allah’ın emirlerini bildiri etmekle görevlendirmiştir.

(Arka Kapak)


Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet Alıntıları – Sözleri

  • “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelenleri, namazı sürekli kılar eyle.
    Ey Rabbimiz! Duamı kabul et.
    İbrahim, 14/40.
  • Iman edenler huzura, inkar edenler ise hezimete uğramışlardır.
  • “Allah, her şahsa, sadece gücü yettiği kadar mesuliyet yükler.”
    Bakara. 2/286
  • İnsanlar yaratılış itibariyle toplu olarak yaşamaya mecburdurlar…
  • “..Bundan dolayı onlar kolay ve ilkel inançlara saplanmışlardı.”
  • Hz. Adem(a.s), insanları Allah’ın emirlerine çağıran ilk insandır!
  • Ey insanoğlu aklınızı başınıza toplayıız da benden sonrasında birbirizin boynunu vuracak surette dalalete, vahşete düşerek (Cahiliye devrine) dönmeyiz.!
  • “Ve sen normal olarak yüce bir ahlâka sahipsin.”
    Kalem, 68/4.
  • İnsan, zayıf ve Rabbine muhtaç bir halde yaratılmıştır…


Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Peygamber efendimizin teblig ve çağrı esaslarini ayrintilariyla özetleyen bir kitap hadis ve ayetlerle de desteklenmis. Bu haliyle bizlere ışık tutuyor .İslam kültürü nasil olustugu ve bu oluşum için neler yapildigi ve nasil yapildigiyla ilgili data veriyor.Örneklendirmeler yapilmis. Peygamberimizin yaptigi irsat yol ve yöntemler günumuz Din gorevlilerine işik tutmaktadir.Gayet basarili bir kitap istifade ettim okumanizi tavsiye ederim (ibrahim Güngör)

Kitap, isminde bile “Sünnetin Işığında” hareket edilmiş olduğu fikrini vermesine karşın Veda Hutbesi’nden bahsedilirken ünlü: “Size, sımsıkı sarıldığınız sürece asla hak yoldan uzaklaşmayacağınız apaçık dinî, ilmî, yönetimsel, siyasal kuralları içe­ren Allah’ın kitabı Kur’ân’ı ve Rasûlü’nün sünnetini bıraktım. Bunlarla amel ediniz, davranışlarınıza Kur’ân ve sünneti yan­sıtınız. Bir de soyumdan yakınlarımı, Ehl-i beytimi bıraktım.(http://sonpeygamber.info/veda-hutbesi-tam-metin)” kısmının makaslanarak: “Ey Mü’minler! Size bir emanet bırakıyorum ki; siz ona sıkı sarıldıkça yolunuzu asla şaşırmazsınız. O emanet Allah’ın yüce kitabı Kur’an’dır.”(s.210) şekline dönüştürülmesi akla Modernist/Mealist/ reformist güruhun tahrifatını getirdi.
Bir hata yapıldığı hüsn-i zannıyla okumaya devam ediyordum ki s.212’de aynı ifadenin kullanıldığını gördüm. Bu şekilde güzel bir eserde bu tahrifatı görmek üzücü. İnşaallah sonraki baskılarda düzeltilir. Vesselam. (Fatih DURMUŞ)

Tebliğ, dinimizin hayatiyeti için lüzumlu olan bir husustur. İman, terbiye esasları belli bir sistem ve ölçü dahilinde insanlara devamlı telkin ve bildiri edilmelidir. Bu hakkaten hareket İle kitapta tebliğin tarihçesi, tebliği ve nübüvvet, Medine ve Mekke devrinde bildiri, tebliğde oldukça mühim olan yöntem ve usul konusu üstünde durmaktadır. (Ömer Faruk)


Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet PDF indirme linki var mı?


Fikret Karaman – Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Fikret Karaman Kimdir?

Doç. Dr. Fikret KARAMAN 30 Ağustos 1954 senesinde Elazığ Baskil ilçesi Altunuşağı Köyü Horik mezrasında dünyaya geldi.

Doç. Dr. Fikret KARAMAN, Malatya İmam-Hatip Lisesi’nde kendi imkânlarıyla gündüzlü olarak okumaya başladı. Okulda yatılı bölüm yoktu. Yıl sonunda; okul öğrencileri içinde parasız yatılı imtihanı açılmıştı. KARAMAN bu imtihanı birincilikle kazanmış ve bölgede yatılı pansiyonu olan Kahramanmaraş İmam-Hatip Okulu’na yerleştirilmiştir. Okulun birinci devresini başarıyla tamamlamıştır. İkinci dönem üç yıl olmasına karşın yalnız bir yıl öğrenim görmüştür. Bundan dolayı aynı yıl; ders notları sekiz ve daha yukarı olduğundan İmam-Hatip okullarına ilişkin bir yönetmelik hükmünden yararlanarak, beşinci sınıfta iken altıncı ve yedinci sınıfların derslerini de vererek 1972 senesinde mezun olmuştur. Aynı yıl Yüksek İslam Enstitüsü yazılı imtihanlarına girmiş ve bu imtihanı Türkiye birincisi olarak kazanmıştır. Bu arada mecburi hizmetle yükümlü olduğundan Malatya Doğanşehir Sürgü beldesine imam-hatip olarak atanmıştır. Aynı yıl Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü mülakatını kazanmıştır. Ya mevcut göreve devam edecek yada yüksek tahsile gitmeye karar verecekti. Yapılan istişare sonucunda ikincisine karar verildi. Fakat yaşamı ve toplumu tanımak açısından bu kısa süredeki imam-hatiplik tecrübesi; KARAMAN’IN geleceğine mühim katkılar elde etmiştir.

Doç. Dr. Fikret KARAMAN, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı hizmetlerinde de mühim seviyede vazife almıştır. Bir çok kez kısa süreli ve geçici görevlerle yurt dışındaki yurttaşlarımızın din hizmetlerine rehberlik etmiştir. Yine bu maksatla 2001 senesinde altı aylık bir süre ile T.C. Viyana Büyükelçiliği nezdinde geçici olarak din hizmetleri müşavirliğini yürütmek suretiyle tedvirle göreve getirilmiştir. Burada kalmış olduğu süre içinde Avusturya’da çalışan Türk topluluğunun din hizmetleri başta olmak suretiyle öteki toplumsal ve kültürel mevzularda destek olmuştur. Tekrar Elazığ il müftülüğüne dönen KARAMAN, Temmuz 2002 tarihinde T.C. Paris Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine atandı. Bir yıl süre ile bu hizmeti yürüttü. Daha sonrasında görülen lüzum üstüne 30 Temmuz 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na atandı. Halen aynı görevi yürüten KARAMAN, orta derecede Arapça ve Fransızca bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Fikret Karaman Kitapları – Eserleri

  • Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet
  • Namaz İlmihali
  • Din ve Sosyal Hayat
  • İslami İnanç Değerleri ve Uygar Dini Akımlar


Fikret Karaman Alıntıları – Sözleri

  • Namaz, küfrün ve şirkin her türlüsüne, nefsin ve şeytanın tüm arzularına karşı koyuştur. (Namaz İlmihali)
  • “Allah’ım ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, yarar vermeyen bilgiden ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım.”
    (Tirmizî, “Da’avat”, 69) (Din ve Sosyal Hayat)
  • Öyleki göründüğü gibi insanlık, modern bilginin disiplin ve gücünden yeterince yararlanamamaktadır. Bunun sonucu; sulh, rahatlık, itimat, eşitlik, sıhhat ve toplumsal adalete yönelik problemler gündemdeki yerini korumaktadır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • “Gevşeklik göstermeyin, üzüntüye kapılmayın, eğer inanmışsanız, üstün gelecek olan sizsiniz.” (Al-i İmrân, 3/139) (Din ve Sosyal Hayat)
  • Hz. Adem(a.s), insanları Allah’ın emirlerine çağıran ilk insandır! (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • …dünya ve içinde bulunan her şey kendisinin de olsa gene dünyaya dönmek istemez.Ancak şehit müstesnadır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنَا
    ” Rabbimiz bizi hidayete erdirdikten sonrasında kalplerimizi Haktan saptırma” [Âl-i imrân,3/8] (Namaz İlmihali)
  • Kendimiz için kabul edemediğimiz zulmü ve haksızlığı başkasına da layık görmemeliyiz. (Din ve Sosyal Hayat)
  • “Allah’a duadan daha kıymetli bir şey yoktur.” (Namaz İlmihali)
  • “Allah, her şahsa, sadece gücü yettiği kadar mesuliyet yükler.”
    Bakara. 2/286 (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Ey insanoğlu aklınızı başınıza toplayıız da benden sonrasında birbirizin boynunu vuracak surette dalalete, vahşete düşerek (Cahiliye devrine) dönmeyiz.! (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Iman edenler huzura, inkar edenler ise hezimete uğramışlardır. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Unutmayalım ki ,yedeği olmayan ve yerine yenisi konulamayan tek şey insanoğlunun canı ve hayatıdır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • Lâf, şöhret, lüks yaşam, dedikodu, gösteriş, kıskaçlık, eğitimsizlik, duyarsızlık ve sorumsuzluk yaygın hale gelmiştir. (Din ve Sosyal Hayat)
  • Cemaatle namaz kılınırken imam yanılırsa, hem imam, hem cemaat sehiv secdesi yapar.
    * * *
    Namazda iki kere ya da daha çok yanılan kimsenin bir sehiv secdesi yapması kafi olur.
    * * *
    Birinci oturuşu(ka’de-i ûlâ’yı) yapmadan üçüncü rekata kalkmaya yönelen kimse eğer oturuş haline daha yakın ise, oturur ve devam eder, sehiv secdesi gerekmez. Ayakta oluş haline daha yakınsa dönmez, namaza devam eder, namazın sonunda sehiv secdesi yapar.
    * * *
    Son oturuşu (ka’de-i ahire’yi) yapmadan yanılır da kalkarsa, secdeye varmadığı sürece oturur ve sonunda sehiv secdesi yapar. Eğer secde yapmış ise artık bu rekatı tamamlar ve bir rekat daha kılar. Kıldığı namaz altı rekatlı nafile bir namaz olur. Farzı tekrardan kılar.
    * * *
    Namazda oldukça yanılan kimse, galip zannına gore hareket eder. Oldukça yanılmayan kimse ise yanıldığında azca olan ihtimali dikkate alır. Mesela, oldukça yanılan kimse, dört rekat mı kıldım, beş rekat mı kıldım diye tereddüt ederse, hangi ihtimali güçlü görüyorsa ona gore hareket eder. Sık sık yanılmayan kimse ise dört rekat kıldığını kabul eder. (Namaz İlmihali)
  • İnsanlar yaratılış itibariyle toplu olarak yaşamaya mecburdurlar… (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Kişi dini görevleri terk ederse amel defterine günah yazılmaya adım atar. Günahlar çoğaldıkça kalpler kararır ve katılaşır, dinden soğur ve uzaklaşır. (Namaz İlmihali)
  • “Ve sen normal olarak yüce bir ahlâka sahipsin.”
    Kalem, 68/4. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelenleri, namazı sürekli kılar eyle.
    Ey Rabbimiz! Duamı kabul et.
    İbrahim, 14/40. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Gençlerin iyi ve güzel olan şeylere alışmasında yada haramlara yönelmesinde dost çevresinin tesiri büyüktür. Bu sebeple olmalı ki Peygamberimiz (s.a.s):
    “Kişi dostunun dini/ahlakı üzeredir. Öyleki ise sizden biriniz kiminle dostluk kurduğuna iyi baksın.” (Tırmizi-“Zühd”-45) buyurmuştur. (Namaz İlmihali)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler