Eğitim

Şizofreni Yalnız Oynanmaz – Rahmi Vidinlioğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şizofreni Yalnız Oynanmaz – Rahmi Vidinlioğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şizofreni Yalnız Oynanmaz kimin eseri? Şizofreni Yalnız Oynanmaz kitabının yazarı kimdir? Şizofreni Yalnız Oynanmaz konusu ve anafikri nedir? Şizofreni Yalnız Oynanmaz kitabı ne konu alıyor? Şizofreni Yalnız Oynanmaz PDF indirme linki var mı? Şizofreni Yalnız Oynanmaz kitabının yazarı Rahmi Vidinlioğlu kimdir? İşte Şizofreni Yalnız Oynanmaz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rahmi Vidinlioğlu

Editör: Sevim Korkmaz Dinç

Yayın Evi: İlya Yayınları

İSBN: 9789756070208

Sayfa Sayısı: 320


Şizofreni Yalnız Oynanmaz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Gittin! Seni benden, beni senden koparttılar!

 Kahpe bir intihara dönüş bileti gişedeki Azrail!

 Tımarhanelere kaldırdılar beni, kollarıma dev gibi serum şişelerinde gözyaşları bağladılar!

 Başlamadan bitti aramızdaki her şey! Sen, “Bitti” bile diyemedin “Başlayan şeyler bit(t)er, ben seni sevmeye başlamadım ki…” derdim!

 Bitti! Her bitiş yeni bir başlangıcın fragmanıydı! Aramızdaki sıradağlar benzer biçimde duran aşılmaz engel “Biz arkadaşız…” diye süregelen o çocukça masal değil, gözü dönmüş psikiyatristlerin yazdıkları ufacık bir kâğıt parçasıydı: “Şizofrenik semptomlar…” diye süregelen ve “…gözlem altında tutulmalı!” buyruk kipiyle noktalanan!

 Ey Kâri! Şimdi dinleyeceğin her şey yalandır… Yalan.. Yalan. Yalan! Bir yalanın utana utana gerçeğe dönüşmesi, tüm gerçeklerin arsızca yalana dönmesi ve neyin gerçek neyin yalan bulunduğunun artık hiçbir öneminin kalmadığı bir kaosun hikâyesidir… Kocaman, hiçbir şeyle tanımlanamayacak kadar büyük bir acının hikâyesi…

 (Tanıtım Bülteninden)


Şizofreni Yalnız Oynanmaz Alıntıları – Sözleri

  • İçime baksan… Ah, daha asla kimse benim içime bakmaya cesaret edemedi ki! Baksalardı, ah, bir kerecik çiğneyip o kahrolasıca gururlarını bakmayı başarabilselerdi, kim bilir neler göreceklerdi, kim bilir ne masallar anlatacaktı kanlanmış gözbebeklerim!
  • Uzun zamandır uyumadım, fakat rüyalarım da asla bitmedi.
  • “Aşkı, alelade bir bedeni sahiplenmek sanıyordu artık insanoğlu, ruhu başka bir ruha akıtmak hiçbirisi için cesaret edilebilecek bir şey değildi. Tüm yaşamını bir insanı mutlu etmeye adamak, kalkışılacak işlerden değildi! Herkes, eline geçirdiği bir bedeni sahiplenip, aşk diyordu bu barbarlığa!”
  • “Nasıl yüzleşirim şimdi yaşam denen yalanla! Nasıl çıkarım sokağa? Tüm insanoğlu cellat, tüm insanoğlu adam öldürmeye yemin etmiş seri katiller benzer biçimde bakıyor yüzüme! Nasıl çıkarım dışarıya?”
  • “İnsan acı çektikçe büyüyor, acı çektikçe olgunlaşıyordu ve ne yazık ki tabiatın değişmez bir kuralıydı olgunlaşan herşeyin bununla birlikte çürümesi.”
  • Öyleki bir bakıyorsun ki sanki gökyüzünde yeni bir yıldız doğuyor…
  • “Ne zamandır yağmur yağıyor bu kente? Neden bu kadar soğuk bir ayaz var odamda söylesene? Ben mi fazlaca üşüyorum?”
  • “Gece çöktü mü şehrin üstüne, dönerek durur etrafımda küçücük kırmızı şeytanlar … Her biri eğilip kulaklarıma senin adını fısıldar ve onların her fısıldayışında benim kulaklarım kanar…”
  • “Sen, asla olmadın, olamazdın; varlığın, varlığımı tehdit eden en büyük düşmandı!”
  • Deliliğimin en büyük deliliydin!
  • “Kırdıkça kırıldım, kırıldıkça kırdım!”
  • “Senden artakalanları iyi mi taşısın şimdi bu kent?”
  • Yıkamam duvarlarımı, güçsüzüm, korkağım, saldırganlığım korkumdan! Korkuyorum, deli benzer biçimde korkuyorum yaşamaktan!
  • “Aşk, delilere mahsustur..”
  • “Ahir zamanda yeni bir kıta keşfetmek kadar zordu artık yazmak!”


Şizofreni Yalnız Oynanmaz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Rahmi Vidinoğlu’nun 1994’ten 2005’e kadar suren 9 senelik süreç içinde yazdığı bir kitap. Okumadan ilkin araştırma yapma isteği duymuştum ve bu kadar yıl niçin diye kendime sormuştum? Dostum sen kafayı yemişsin diyorum. Bir çok şahıs benzer biçimde bende acaba kendinimi konu alıyor diye düşünüyorum şu sebeple bir insan bu kadar şizofreniyle dans edebilir mi? Seni de içine atabilir, katabilir mi? Kitabin ilk 96 sayfası şiirsel tarza fakat şiir olamayacak kadar uzun devrik cümleler ve betimlemelerle dolu. Devrik cümleler severim fakat bazı kişilerin niçin sıkıldığını idrak etmek zor olmasa gerek. Öyleki bir aşk konu alıyor ki aklınız almıyor ve benim de açıkçası almıyor gerçekçiliğini kaybetmiş olduğu için, benim benzer biçimde gerçekçi insanları sonralara doğru sıkar, boğar, sinir edebilir. Kelimelerle dans etmiş adeta başlangıçta ve hikayeyi merak ettiğin için devam ettiriyor kendini.
Gelelim aslolan hikayeye; şizofreni hastası bir adam, onun aklınca fazlaca seven bir karı, ve sevdiğini sandığını sanan başka bir karı. Aslında hayalindeki bayanı yok etmek için hayata alınmış bir piyon ikinci hanım. Aşk her şeyin üstesinden gelebilir diye düşünülmüş fakat aşk her şeyi, hasta da olsa bir adamı affettirir mi ben bilemedim?!. Neden onu sevdiğini sanan hanım diyorum aşk evet fazlaca güzeldir fakat Selin dostum senin ki bir tek kendini ezdirmektir. Bende yardım eder onu o çukurdan çıkarır bu kadar vicdansız olamazdım fakat ne olursa olsun affetmezdim. Okuyunca daha fazlaca anlarsınız diye düşünüyorum.
Bir de yazarımız doktorlara bir güzel giydirmiş. Şizofreni hastaları kabul etmez ve tedavi olmayı istemezler fakat hastamız iyileştiğinde dahi bir güzel giydirdiğine bakılırsa fikir yapısı bu diye düşünüyorum. Evet aşk bir ihtimal seni iyileştirir, iyi gelir fakat devamlı da her şeyin üstesinden bu şekilde bir durumda yardımsız gelemez diyorum ben. Kitabı fazlaca beğendim gene de. (Yeliz)

Okuduğum en uzun şiir diyebilirim. Anlatım tarzına fanatik kaldım. Aşk acı ihanet mutluluk tek bir bedende var fakat bununla birlikte yok, kesinlikle bir iç harp bu.. Zaman süre insanoğlu içinde harp yaşarlar ikilem içinde bırakılırlar duygu çatışması yaşarlar fakat bu öyleki Bi harp değil, dışarıya taşmış ve karakterin karşısında vücut bulmuş bir harp, kendisi de diyor ki ”.. Gözlerim seneler ilkin öğrenmişti uyanıkken rüya görmeyi.. ” Tam anlamıyla bu.. okurken hayal ettiğim de bile zorluk derecesi yüksek bu muharebede savaşım veren şizofreni hastalarına şifa diledim bol miktarda.. İyi okumalar. (bushra)

Bir kitap düşünün, aşkı en güzel ve en acı haliyle anlatsın. İçinde ihanet olsun, kafa karışıklığı olsun. Şehvetten uzak ve aşkı alelade bir bedene haiz olmayı reddeden hisler olsun. Birbirlerinin gözlerine, yüzüne bakarak her şeyi okuyan, anlayan ruhların aşkı olsun. Birbirlerini bir tek mutlu etmek için çırpınan, karşılık gözetmeksizin kendinden veren aşıklar olsun. Sonra bir gölge düşsün üstlerine, adı Deniz olsun. Her şeyin sebebi olsun fakat aslına bakarsak bir asla olsun. Hiç varolamamış olsun, hastalıklı bir hayal olsun. Kötülüğün adı, ihanetin adı konulacaksa Demet olsun. Aşkı için çırpınan, ihanete göz yuman, vefanın örneği aranıyorsa Selin olsun. Aşık bir ozan olsun fakat hasta olsun. Sevsin, aldatsın, acı çeksin. Adı da Cenk olsun, adı sonraları öğrenilsin. Ha doğal olarak bir de bunların yaşandığı bir kent olsun. Fatih Sultan Mehmet ‘ in aşık olup gönlünü fethettiği aşk ı İstanbul olsun. Buram buram edebiyat, şiir, divan koksun. Bizi içine çekip, alsın götürsün. Acı çektirsin, ağlatsın. İçinde bir tutam da felsefe olsun…
Bunların hepsi bir kitapta olur mu diyorsanız, işte size Şizofreni Yalnız Oynanmaz. Rahmi Vidinlioğlu ‘ nun 9 yılda yazdığı ilk kitabı. Devrik cümleleri, görkemli betimlemeleri, içine çeken hikayesiyle hakkaten 9 yıla değecek büyük bir emek. Oldukca kısa bir süre ilkin şizofreni üstüne yazılmış Sana Gül Bahçesi Vadetmedim kitabını okumuştum. Şizofren üstüne yazılmış en iyi kitaplardan biri bu sanırım demiştim. Ama bu kitapta onunla yarışacak seviyede. Ayrıca bu kitabı okumamı tavsiye eden dissosiyatif/Duvar/ ‘ na fazlaca teşekkür ederim. Güzel bir kitaptı ve kesinlikle tavsiye ederim… (Elif Kimya S.)


Şizofreni Yalnız Oynanmaz PDF indirme linki var mı?


Rahmi Vidinlioğlu – Şizofreni Yalnız Oynanmaz kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Şizofreni Yalnız Oynanmaz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rahmi Vidinlioğlu Kimdir?

Rahmi Vidinlioğlu ilk ve orta öğrenimini Sakarya’da tamamladıktan sonrasında, eğitimine İstanbul’da devam etti. Halen Felsefe bölümünde Lisans eğitimini sürdürmektedir.

13 yaşından beri devamlı yazmakta olan Rahmi Vidinlioğlu’nun ilk kitabı olan Şizofreni Yalnız Oynanmaz, 2006 senesinde, ikinci kitabı Aşk ve Acı ise 2009’da İlya Yayınevi tarafınca yayımlanmıştır. Hali hazırda 12 değişik kitap projesi üstünde iş koşturmacasındadır.

Kendine özgü geliştirdiği yazım stili ile kısa sürede kendi okur kitlesini yaratmayı başarmıştır.

Rahmi Vidinlioğlu, edebiyat ile ilişkisine, bir çok yazar benzer biçimde, şiir yazarak adım atmıştır. Henüz 13 yaşlarında yazmaya başladığı şiirler elbet ufak bir çocuğa aittir ve şu anda geldiği durum ile kıyaslandığında kayda kıymet bile değildir. Ancak başlangıcın bu kadar erken yaşlarda olması, genç denilebilecek bir yaşta ustalaşmış şiirler yazabilmesine fırsat tanımıştır.

Şiire perspektif en baştan beri radikaldir. Babasının kütüphanesinin baş köşesinde tuttuğu Nazım Hikmet ve Ahmed Arif kitaplarını ufak yaşlarda baştan aşağıya okumuş olsa da bunlar fazla ilgisini çekmemiştir. Oldukca geçmeden II.Yeni’yi keşfetmiş ve okuma faaliyetini bu yönde sürdürmüştür. Poetik yapının saldırgan olması gerektiğine karar vermesi uzun sürmemiş ve böylece sulu sepken duygusal şiir yazmaktansa tüm saldırganlığını dizelere dökmeyi tercih etmiştir.

Rahmi Vidinlioğlu’nun şiirleri fazlaca uzun cümlelerden oluşur. Devamlı zincirleme isim tamlamalarına, saplantılı tekrarlara ve fazlaca kullanılmayan imgelere başvurulur. Zengin kafiye bir çok süre kendisini fazlaca sert bir halde gösterse de şiirlerde herhangi bir düzenden anlatmak mümkün değildir.

Kullanılan dil de bir çok süre ağırlaşabilmektedir. Bir çok ozan dipnot kullanmayı aklından bile geçirmezken, Rahmi Vidinlioğlu yazdığı şiirlere onlarca dipnot atmak zorunda kalır. Şundan dolayı şiirlerinde kullandığı kelimeler günlük hayatta fazlaca sık karşılaşılan türden değildir.

Bu şiirlerin ne kadar şahane olduklarını idrak etmek için -ne yazık ki- fazlaca yoğun bir entellektüel seviyeye haiz olmak gerekir. Rahmi Vidinlioğlu okurun informasyon seviyesini ve klasik güzel duyu kaygılarını asla fakat asla umursamaz. Okur idrak etsin diye şiir yazmamaktadır. Şiir yazmak onun için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir tutkudur. Anlayan okurlar esasen sonrasında hiçbir yazıdan kolay kolay zevk alamamakta ve bizzat “Yaz artık!” diyerek ozan üstünde baskı kurmaya iş koşturmacasındadır. Gayet doğal olarak şiir, herhangi bir istekle yazılamaz; şiir yazmak zorunda kalınır. Ya Rahmi Vidinlioğlu delirmemek için şiir yazan şairlerdendir ya da çoktan delirdiği için şiir yazmaktadır ve şiirlerinde bu durum apaçık bir halde görülebilir. Buna gelecekteki edebiyat tarihçileri karar verecektir.

Rahmi Vidinlioğlu son 11 senelik süreçte binlerce şiir yazmıştır ve yazmış olduğu şiirlerin fazlaca büyük bir kısmı hemen hemen yayınlanmamıştır. Buna karşın kendisini hala bir romancı olarak değil bir ozan olarak konumlandırmayı sürdürmektedir.


Rahmi Vidinlioğlu Kitapları – Eserleri

  • Şizofreni Yalnız Oynanmaz
  • Aşk ve Acı


Rahmi Vidinlioğlu Alıntıları – Sözleri

  • “Aşkı, alelade bir bedeni sahiplenmek sanıyordu artık insanoğlu, ruhu başka bir ruha akıtmak hiçbirisi için cesaret edilebilecek bir şey değildi. Tüm yaşamını bir insanı mutlu etmeye adamak, kalkışılacak işlerden değildi! Herkes, eline geçirdiği bir bedeni sahiplenip, aşk diyordu bu barbarlığa!” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Ne zamandır yağmur yağıyor bu kente? Neden bu kadar soğuk bir ayaz var odamda söylesene? Ben mi fazlaca üşüyorum?” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Gece çöktü mü şehrin üstüne, dönerek durur etrafımda küçücük kırmızı şeytanlar … Her biri eğilip kulaklarıma senin adını fısıldar ve onların her fısıldayışında benim kulaklarım kanar…” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Şüpheye düşürmeyen samimiyetin ve sevginin kölesiyim.” (Aşk ve Acı)
  • Bir küçücük kitaptı seni bana getiren!
    Şimdi söyle hangi “mukaddes kitap” geri getirir seni bana?! (Aşk ve Acı)
  • “Uzağımda fakat her gece kalbimde uyuyor..” (Aşk ve Acı)
  • “Sen, asla olmadın, olamazdın; varlığın, varlığımı tehdit eden en büyük düşmandı!” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Aşk, delilere mahsustur..” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • En çok da fazla acıya ve ayrılıklara tutsaklıktı! (Aşk ve Acı)
  • “Gelen gidenden ayrımsız değildi bir çok kez . ” (Aşk ve Acı)
  • Uzun zamandır uyumadım, fakat rüyalarım da asla bitmedi. (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Nasıl yüzleşirim şimdi yaşam denen yalanla! Nasıl çıkarım sokağa? Tüm insanoğlu cellat, tüm insanoğlu adam öldürmeye yemin etmiş seri katiller benzer biçimde bakıyor yüzüme! Nasıl çıkarım dışarıya?” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Kırdıkça kırıldım, kırıldıkça kırdım!” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • İçime baksan… Ah, daha asla kimse benim içime bakmaya cesaret edemedi ki! Baksalardı, ah, bir kerecik çiğneyip o kahrolasıca gururlarını bakmayı başarabilselerdi, kim bilir neler göreceklerdi, kim bilir ne masallar anlatacaktı kanlanmış gözbebeklerim! (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • “Ne kadar acayip değil mi, aynı nesnelerin süre değiştiğinde değişik anlamlar ifade etmeleri!” (Aşk ve Acı)
  • Aşkı güzel bir oyun sanan ufak bir kız çocuğuydum! (Aşk ve Acı)
  • Yıkamam duvarlarımı, güçsüzüm, korkağım, saldırganlığım korkumdan! Korkuyorum, deli benzer biçimde korkuyorum yaşamaktan! (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • Bir kerecik okşayabilsem saçlarını,kuşkusuz yeni baştan yazılır tarih! (Aşk ve Acı)
  • “İnsan acı çektikçe büyüyor, acı çektikçe olgunlaşıyordu ve ne yazık ki tabiatın değişmez bir kuralıydı olgunlaşan herşeyin bununla birlikte çürümesi.” (Şizofreni Yalnız Oynanmaz)
  • Sen ki; yarattığım en aşağılık mahluk, ellerime değen en koyu katran! (Aşk ve Acı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş