Eğitim

Susam ve Zambaklar – John Ruskin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Susam ve Zambaklar – John Ruskin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Susam ve Zambaklar kimin eseri? Susam ve Zambaklar kitabının yazarı kimdir? Susam ve Zambaklar konusu ve anafikri nedir? Susam ve Zambaklar kitabı ne konu alıyor? Susam ve Zambaklar PDF indirme linki var mı? Susam ve Zambaklar kitabının yazarı John Ruskin kimdir? İşte Susam ve Zambaklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: John Ruskin

Çevirmen: C. Zeynep Kaplantaş

Yayın Evi: Şule Yayınları

İSBN: 9786054498857

Sayfa Sayısı: 87


Susam ve Zambaklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

John Ruskin kitap ve hanım temalı yapıtına Susam ve Zambaklar adını doğrusu bu iki çiçek adını vererek vahşetin ve savaşın değil; güzelliklerin, hep içinde yaşamış olduğu ve takdir etmesini bilmiş olduğu tabiatın tüm yeniliklerin kapısını açacağını göstermek istemiştir. Susam, kralların hazinelerini açan büyülü bir sözcüktür; İngiliz toplumunun o susamı kullanarak yapılacak sıhhatli ekmeklere ihtiyacı vardır. Kraliçelerin bahçelerinde açan bir çiçek olan zambaksa devamlı bir özen ve sevgi ister. İngiliz Edebiyatı’nın klasikleri arasına girmiş bu yapıt, mevzu ve önemi açısından yazarın en popüler eserlerinden biri olup İngiltere’de verilen “Sunday School” ödülüne layık görülmüştür.


Susam ve Zambaklar Alıntıları – Sözleri

  • “İyi bir kitapta bitip tükenmek bilmeyen yiyecekler vardır. Onda vücudumuzun en muhteşem kısmı olan kafamız için bir yaşam boyu kafi gelecek kadar yiyecek vardır.”
  • ” İşlenmiş en ahmakça hata , kadının yalnızca adama hizmet etmek için yaratılmış bir varlık gözüyle bakılmasıdır.”
  • “Bizim millet olarak tüm düşüncemiz, tüm gayemiz eğlenmektir; eğlencenin elzem olduğu inancı da, bir hastalık şeklinde yakamızı bırakmamaktadır.”
  • Bir şahıs en fazlaca hangi hissi arzulayıp kıymet veriyorsa ona, dikkat etmesi için gizli saklı bir kelime verir. Bu kelime sonunda o şahıs üstünde sonsuz bir güce erişir ve artık o kişiden o kelime olmadan bahsedemezsiniz.
  • “Benzer şeylermiş şeklinde karşılaştırarak bir cinsiyetin diğerinden üstünlüğünü iddia edecek kadar aptalız.”
  • Hadi arkadaşlarımızı seçme arzusuna ve iradesine sahibiz diyelim, kaçımız bu seçme yetisine haiz yada seçenekler kaçımız için ne kadar kafi!
  • Halk kütüphaneleri, lokantaların yarısına mal olsaydı yada kitaplar bileziklerin onda biri fiyatına satılsaydı en ahmak kişiler dahi kimi zaman okumanın da hapur hupur tıkınmak ya da mücevherlerle parıldamak kadar iyi bir şey olduğundan kuşku edebilirdi.
  • Bir insanoğlunun ötekinden, bir hayvanın bir başka hayvandan üstün olması tam olarak birinin ötekinden daha duygulu olmasından meydana gelmektedir.
  • Bir kitap, sesi çoğaltmak yada yaymak için değil, ebedileştirmek için yazılır.
  • Gözlerin ve bir tek derin bir iç çekişte nefeslenmek için durarak gözleri sükunet içinde takip eden sesin tutkulu koşusunu durdurmak gerekirdi.


Susam ve Zambaklar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Altını o denli fazlaca çizdim, öyleki iyi geldi ki. Kasım listemi bozmama değdi
John Ruskin’in 154 yıl ilkin doğrusu 1864 yılının Aralık ayında “Susam” ve “Zambaklar” başlıklı iki bölümden oluşan, konuşmalarından derlenen yazıları mevcut.
Susam kısmı “Mevki kazandıracak bir eğitim yerine kendine yeten, topluma faydalı fertler haline gelebilmeleri için gençlerin nasıl bir eğitim sistemine tabii olmaları gerekir?” sorusuyla başlıyor. Eğitim, kitap okumak, okumanın yararları şeklinde mevzular işleniyor. Aşkla okudum hakkaten.
İkinci bölümse “Zambaklar” doğrusu hanımlarla ilgili. Ruskin bayanlara öyleki yüce vazife, mesuliyet yüklemiş ki, erkekler kusura bakmasın fakat objektif okurlarsa hak vereceklerdir:) Kadınlar insan, erkekler insanoğlu dememiş miydi Neşet Ertaş.
O şekilde güzel ve dolu ki, isminin niçin susam ve zambak olduğu bile öyleki naif ki.
Tüm kitap dostlarıma tavsiye ediyorum. Oldukça seveceksiniz fazlaca
Kitap yorumlarıma youtube kanalımdan da ulaşabilirsiniz. Linki profilimde (Ayşe Umut Karabacak)

Hayattaki duruşunuza, karakterine dokunacak bazı ender kitaplar vardır. Susam ve Zambaklar da öyleki bir kitap. Bilhassa bayanların okumasını ve ondan sonra hayatındaki erkeklere okutmasını tavsiye ediyorum. Normalde alıntı paylaşmayı seven kabul edilen ben neredeyse her sayfaya yıldız koyduğum, her satırın altını çizdiğim için paylaşamadım. Ömrümce elimi atıp rastgele bir sayfasını okuyacağım bir başucu kitabı oldu. (Nazan Öztürk)

SUSAM VE ZAMBAKLAR ve ZAMAN KAYBI ÜZERİNE BİR İNCELEME: Susam ve Zambaklar o denli boş, o denli zorlama bir kitap ki, Proust’an bir alıntıyı kitabın başına önsöz olarak koymuşlar.
Oldum ihtimaller içinde sevmem bu tür zorlama kitapları.
Konferas ve köşe yazılarından kitap çıkarma işi, bir tilkiden birkaç post çıkarmak gibidir ve aslına bakarsak okuyucuyu kandırmaktır. Zira konuşma, günlük makaleler ile kitap oldukça farklıdır.
Ruskin 1960’lı yıllarda okuma ve hanımefendiler üstüne iki konuşma vermiş, kitap ta bu konuşma metninden oluşturulmuş.
Ama doğal olarak kitap konuşma şeklinde değil, bir konusu olur, araştırma, araştırma, emek ve itina ister.
Oysa bu kitapta bunlardan hiçbirisi yok.
Aynı küçüklere tembih verir şeklinde anlatmış da anlatmış.
Bana kitabın garip gelen bir iki yönü, bizim Allah ve dinden geçimli günümüz insanı şeklinde, Ruskin’de kucak kucak kilise, çan, papaz, kral, kraliçe, hanım güzellemeleri yapıyor.
Ve aynı bizim İbrahim Hakkı Hazretleri şeklinde, Ruskin Hazretleri’de bayanların neyi okuyup neyi okumamaları gerektiğine karar veriyor!..
Darwin ve Nietzsche’den sonrasında Batı’da Allah / din ticareti ve popülizmi bitti sanıyordum, demek ki bir süre daha devam etmiş.
Hacmi azca, fiyatı ucuz. Kitap okuma sayısını yükseltmek için uygun bir kitap.
İçeriği ilköğretim çağındakiler için uygun mu bilmiyorum fakat benim için bu kitabı okumak sanki bizim şu cami imamlarının boş vaazlarını dinlemek şeklinde, anlam ifade etmeyen, bunaltan ve zaman kaybıydı.  
Okuyarak kalınca.
  (Halil Korkmaz)


Susam ve Zambaklar PDF indirme linki var mı?


John Ruskin – Susam ve Zambaklar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Susam ve Zambaklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Ruskin Kimdir?

John Ruskin, (d. 8 Şubat 1819 – ö. 20 Ocak 1900) XIX. yüzyılda yaşamış İngiliz yazar, ozan, sanat ve cemiyet eleştirmenidir.

Londra’da dünyaya gelen cenup Londra’da yetişmiş sonradan adı Allied Domecq olan şarap ithalatçısı firmanın kurucusu olan John James Ruskin’nin erkek evladıdır. Evde eğitim almıştır.


John Ruskin Kitapları – Eserleri

  • Susam ve Zambaklar
  • Sanat ve Hayat Üstüne
  • On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu
  • Sanat Üstüne Dersler
  • Altın Nehrin Kralı
  • Belleğin Lambası
  • The Seven Lamps Of Architecture Lectures
  • Traffic
  • Unto This Last
  • Mornings in Florence


John Ruskin Alıntıları – Sözleri

  • Halk kütüphaneleri, lokantaların yarısına mal olsaydı yada kitaplar bileziklerin onda biri fiyatına satılsaydı en ahmak kişiler dahi kimi zaman okumanın da hapur hupur tıkınmak ya da mücevherlerle parıldamak kadar iyi bir şey olduğundan kuşku edebilirdi. (Susam ve Zambaklar)
  • “Titreşim halindeyken, cismin tek bir atomu bile bir diğeriyle yer değiştirmez -fakat dalgalanmada tek bir atom bile yerinde durağan(durgun) kalmaz.” (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • Henüz iki hafta ilkin sizin seçtiğiniz gazetede yayımlandığı suretiyle, bir zamanlar güneşin asla batmadığı İngiliz İmparatorluğu, artık güneşin asla doğmadığı bir imparatorluk haline gelmiştir (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • Ancak gerçeği söylemek gerekirse, ne olursa olsun iyi olan hiçbir iş kusursuz olması imkansız ve kusursuzluk talebi devamlı için sanatın amaçlarının yanlış anlaşılmasının bir işaretidir. (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • Bir çok vakit en iyi özgürlük çeşidi budur – ehemmiyet verme özgürlüğü (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • Bir insanoğlunun ötekinden, bir hayvanın bir başka hayvandan üstün olması tam olarak birinin ötekinden daha duygulu olmasından meydana gelmektedir. (Susam ve Zambaklar)
  • “Bilinen tüm dalgalanmalar bir ağırlığa, tüm titreşimlerse bir darbeye gerekseme duyuyorken, iyi mi olur da ışığın dalgalanması kuramı, elle tartılamayan ve dokunulamayan bir aracıyla ilgili olabilir?” (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • “Newton, elmanın niçin düştüğünü açıklamıştır ya da en azından Newton’ın bu açıklamayı yapmış olduğu varsayılmaktadır. Ama Newton hiçbir vakit hem mevzuyla direkt bağlantılı hem de cevaplaması fazlaca daha zorluk derecesi yüksek şu suali, elmanın oraya iyi mi çıktığını anlatmayı düşünmemiştir.” (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • Yürek tutkusu el gücüyle kaynaşmadan, hiçbir sanat mümkün değildir. (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • Doğruyu söylemek gerekirse bölünen iş değil, insanlardır. Bölünen, ufak parçalara ve yaşam kırıntılarına ayrılan insanlardır. (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • Bir şahıs en fazlaca hangi hissi arzulayıp kıymet veriyorsa ona, dikkat etmesi için gizli saklı bir kelime verir. Bu kelime sonunda o şahıs üstünde sonsuz bir güce erişir ve artık o kişiden o kelime olmadan bahsedemezsiniz. (Susam ve Zambaklar)
  • “Bizim millet olarak tüm düşüncemiz, tüm gayemiz eğlenmektir; eğlencenin elzem olduğu inancı da, bir hastalık şeklinde yakamızı bırakmamaktadır.” (Susam ve Zambaklar)
  • ” İşlenmiş en ahmakça hata , kadının yalnızca adama hizmet etmek için yaratılmış bir varlık gözüyle bakılmasıdır.” (Susam ve Zambaklar)
  • “Pek fazlaca Din vardır fakat Ahlak tektir.” (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • Pamuk ağartır, çelik sertleştirir, şekeri rafine eder ve çömlek şekillendiririz;fakat yaşayan tek bir ruhu aydınlatmak, güçlendirmek, geliştirmek veye şekillendirmek, kazanç değerlerimizin içinde asla yer almaz. (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • Uzun devam eden tekdüzelikten sonraki değişiklik en güzelidir, tıpkı gözlerimizi bir süre kapadıktan sonrasında ışığın en parlak halde görünmesi şeklinde. (Sanat ve Hayat Üstüne)
  • “Benzer şeylermiş şeklinde karşılaştırarak bir cinsiyetin diğerinden üstünlüğünü iddia edecek kadar aptalız.” (Susam ve Zambaklar)
  • “Ve bu insanların (bilim adamları), ışığın kırınımı mevzusunda dalgalanma (undulation) ve titreşim (vibration) kelimelerini eş anlamlı kullanarak kafa karışıklığı yaratması sebebiyle ben de donup kalmış vaziyetteyim.” (On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu)
  • “İyi bir kitapta bitip tükenmek bilmeyen yiyecekler vardır. Onda vücudumuzun en muhteşem kısmı olan kafamız için bir yaşam boyu kafi gelecek kadar yiyecek vardır.” (Susam ve Zambaklar)
  • Yarınlar bitkin ve bezgin kimselere değil, rahatını terk edebilen gayretli insanlara aittir. (Belleğin Lambası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş