Eğitim

Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları – Dan Ariely Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları – Dan Ariely Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kimin eseri? Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kitabının yazarı kimdir? Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları konusu ve anafikri nedir? Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kitabı ne konu alıyor? Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları PDF indirme linki var mı? Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kitabının yazarı Dan Ariely kimdir? İşte Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Dan Ariely

Yazar: Jeff Kreisler

Çevirmen: Taner Gezer

Yayın Evi: Optimist Yayıncılık

İSBN: 9786257010726

Sayfa Sayısı: 320


Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Paranın önemi ve para hakkında mantıklı bir halde düşünmenin güçlüğü göz önüne alındığında, “düşünce şeklimizi geliştirmek için ne yapabiliriz” sorusu gündeme geliyor. Bu soruya verilen cevap “finans eğitimi” ya da daha havalı ifadesiyle “finansal okuryazarlık” oluyor. Ancak otomobil almanın ya da ev kredisi bulmanın yolları şeklinde finansal okuryazarlık dersleri, davranışlarımızı derhal asla etkileyemeden kısa sürede unutulup gidiyor.

Bu kitap bizlere “finansal okuryazarlık” dersleri vermeye, cüzdanımızdaki parayla ne yapacağımızı öğretmeye kalkmayacak. Bunun yerine, para mevzusundaki en yaygın hataları, daha da önemlisi bu hataları niçin yaptığımızı araştıracağız. Bu sayede, tekrar finansal bir karar vermemiz gerektiğinde devrede olan güçleri daha iyi idrak edebilecek ve umarız daha iyi seçimler yapabileceğiz. En azından daha bilgili seçimler… Paranın fikir biçimimize tesirini anlayarak, finansal olmayan mevzularda da daha iyi kararlar verebileceğimize inanıyoruz. Nasıl mı? Bu sebeple para mevzusundaki kararlarımız bir tek parayla ilgili değildir.

Para mevzusundaki gerçeklerimizi şekillendiren güçler, hayatımızın öteki alanlarındaki mühim şeylere verdiğimiz kıymeti de etkisinde bırakır: Zamanımızı iyi mi harcadığımız, kariyerimizi iyi mi yönettiğimiz, öteki insanlara bakışımız, kurduğumuz ilişkiler, kendimizi mutlu etme yöntemlerimiz ve hepsinin ötesinde, çevremizdeki dünyayı idrak etme biçimimiz. Basitçe ifade edecek olursak, bu kitap her şeyi güzelleştirecek. Verdiğiniz paraya değmez mi?


Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları Alıntıları – Sözleri

  • Mantığımızı kullanmayı çoktan bıraktık.
  • Anlatmaya bile gerek yok fakat tamamımız bir şeyler tüketmeyi severiz ve hiçbirimiz bunlar için para ödemeyi sevmeyiz. Ancak, Drazen ve George’un ortaya çıkardığı şeklinde, ödemenin zamanlaması fazlaca önemlidir ve parasını çoktan ödemiş olduğumuz bir şeyi tüketirken kendimizi daha iyi hissederiz.
  • Her gün latte almak için 4 dolar öderken tereddüt etmeyiz. Ama şimdiye dek parasız olan bir uygulamaya 1 dolar ödemek? Kabul edilemez.
  • … niçin öteki birçok durumda bardağın boş tarafına odaklanırız; adil olmayan tarafa?
  • Kimi süre yapılabilecek en doğru şey önümüze bakmamızdır.
  • 10 dolar kaybetmenin acısı, 10 dolar kazanmanın hazzından iki kat güçlüdür. Ya da duygusal etkiyi dengelemek için, kaybettiğimiz 10 dolara karşılık 20 dolar kazanmamız gerekir.
  • Paranın öneminin ve yararının bilincinde olmak önemlidir, sadece bu faydaların bir kısmının maalesef hem de paranın laneti bulunduğunu söylemek gerekir. Yaşadığımız sıkıntıların birçoğu para yüzündendir. Büyük felsefeci Notorious B.I.G.’in de söylediği şeklinde, “ne kaa para o kaa problem”.
  • Reklamların dalmamıza yol açmış olduğu hayaller, o ürünle bir bağ kurmamızı sağlar. Bu bağ (ürüne 30 saniyeliğine zihinsel olarak dokunma hissi) iyelik hissi yaratır ve bu da, bildiğimiz şeklinde, bizi bu ürün için para ödemeye daha istekli hale getirir.
  • On Amir ve Dan, yaptıkları bir araştırmada insanlara verilerinin kurtarılması karşılığında ne kadar para ödeyeceklerini sormuştu. İnsanların [….] en duyarlı oldukları mevzunun teknisyenin çalmış olduğu saat sayısı bulunduğunu bulmuşlardı. Veri kurtarma işlemi bir tek birkaç dakika sürdüğünde, para ödeme isteği azalıyor, aynı oranda veriyi kurtarmak bir haftadan uzun sürdüğünde ise, insanoğlu fazlaca daha çok para ödemeye razı oluyordu.
  • Herhangi bir ilişki içindeki herhangi birine problem: İnsanın hatalı bulunduğunu kabullenmesi kolay mıdır? Yoooo. Bu, dünyadaki en zor şeylerden biridir.
  • Mantıklı olsa da olmasa da fiyatın yüksekliği değerin de yüksek olduğu mesajını verir.
  • Mark Twain’in kuralların yaratıcı bir halde manipülasyonuna dair bir hikâyesi vardır. Kendisine günde bir puro içme kuralı koyan Twain, giderek daha büyük purolar arar ve sonunda “koltuk değneği olarak kullanılabilecek” bir puro bulmayı başarır.
  • Parayı mantıklı değil, kendimizi iyi hissettirecek şekilde kullanırız.
  • 1911’in Temmuz ayında Mona Lisa bayağı bir tabloydu. 1911’in Ağustos ayında Louvre müzesinden çalındı. Yetkililer tablonun izini sürdüğü sırada, tablonun bir zamanlar asılı olduğu boş noktanın önünde uzun ziyaretçi kuyrukları oluşmaya başladı. Tablonun yokluğunu görmeye gidenlerin sayısı, çalınmadan ilkin tabloyu görmeye gidenlerin sayısından fazlaydı. Bu hırsızlık, Mona Lisa’nın değerinin göstergesiydi. İşlenen bu hata, uzun solukta Mona Lisa ve Louvre müzesine kıymet kazandırdı.


Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Para para para; varlığı bir dert, yokluğu yara”. Rüçhan Çamay’ın 1975 senesinde söylediği “Para Parra Parrra” isminde şarkının akılda kalan nakaratı. İnsanoğlunun en büyük icatlarından biri sayılabilecek para, icadından bugüne akla hayale gelmeyecek vakalara sebep olmuş. Onun uğruna canlar verilmiş, zenginlik hayallerinin nesnesi olmuş, satın alabildikleri ve alamadıklarıyla insanlık tarihinin belirleyicisi olmuş.
Dan Ariely ve Jeff Kreisler’in Türkçeye çevrilen kitapları, üç bölümde toplam 18 bölümde, dün değil, bugün parayla kurduğumuz ilişkiye oldukça esprili bir üslupla ışık tutuyor. Birinci kısım, Para Nedir?, ikinci kısım, Değeri, Değerle Alakası Olmayan Yollarla Ölçme Şekilleri, üçüncü kısım ise Şimdi Ne Olacak? Hatalardan Ders Çıkarmak isimlerini taşıyor. Kitabın tamamı para özelinde, insan beyninin herhangi bir kıymeti belirleme ve değerlendirmede yapmış olduğu hataları, örnek vaka, gözlem ve deneyler eşliğinde işliyor. Her gün kullandığımız bu garip icadın beynimiz ve karar verme mekanizmasıyla olan ilişkisini keyifli bir halde ele alan kitap, haz dolu bir okuma deneyimi sunuyor.
Kitabın orijinal adı “Dollars and Sense”, kaba bir çeviriyle, “Dolar ve Duygu” denilebilir sanıyorum. “Tamamen Duygusal” adı ise 2001 senesinde Cem Yılmaz’ın oynadığı Telsim reklamından kalan bir söz; buradaki duygusallık parayı temsil ediyor. Türkçe adı kim seçtiyse, kutlama etmek lazım: cuk oturmuş.
Ferhan Şensoy’un Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı isminde tiyatro oyununda, Brainer karakterinin söylediği şeklinde, “Para kullanılmak ister.” Elbette o bir araçtır, amaç olması imkansız. Bu vesileyle, Rüçhan Çamay’ın “Para Parra Parrra” isminde şarkısını sözlerine dikkat ederek tekrardan dinlemek başka bir keyifli fiil olabilir. (Ferdi Bişkin)

Dan Ariely’nin son kitabı “Tamamen Duygusal” paranın kullanılmasından beri insanoğlunun akıldışı davranışları ve duygularını ele alıyor. Dan Ariely’nin bu kitabı öteki kitapları şeklinde aynı sadelikte ve her insanın anlayabileceği bir dilde yazılmış, keyifle okunabiliyor. Jeff Kreisler ile beraber yazdığı bu son emek harcaması öteki davanışsal ekonomi kitaplarına kıyasla finansal okuryazarlık, düşünme ve hatalarımızdan ders çıkarma üstüne.
Üç bölümden oluşan kitabın her sayfasında para harcarken ve biriktirirken ya da yatırım ve seçim yaparken yaptığımız mantıksız (bizlere bakılırsa fazlaca makul) hatalarımızla karşılaşıyoruz. Bu hatalarımızın arkasında yatan ruhsal ve düşünsel nedenler deneyler ve örneklerle kanıtlanmaya çalışılıyor. Fırsat maliyetini görmezden gelmemiz, her şeyin göreli bulunduğunu unutmamız, ödeme yaparken çektiğimiz acılar, kendimize olan itimat, iyelik içgüdüsü, hakkaniyet ve çaba kaygısı, dilin ve ritüellerin üzerimizdeki sihri, geleceğe dönük beklentilerimiz, parayı fazla önemsememiz, kategorize çabalarımız ve fazlaca daha fazlası bu kitapta inceleniyor.
Davranışsal finans ve finansal okuryazarlığa ve doğal olarak ruhsal sentezlere ilgi duyan her insanın ek olarak “para” mevzusunda yaptığımız en yaygın hataların nedenlerini merak edenler için bir hışımla okuyabilceği bir kitap. (Murat Yılmaz)

Pandemi döneminde bir çoğumuzun yaşamış olduğu ekonomik sıkıntıları kısmen atlatmamızı sağlayabilecek. Harcamalarımızı daha zekice yapmak adına katkı yapacağını düşündüğüm bir kitap. (Abdullah)


Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları PDF indirme linki var mı?


Dan Ariely – Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Dan Ariely Kimdir?


Dan Ariely Kitapları – Eserleri

  • Akıldışı Ama Öngörülebilir
  • Akıldışının Mantığı
  • Dürüst Olmamanın Ardındaki (Dürüst) Gerçek
  • Akıldışı Sevgilerimle
  • Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları
  • Predictably Irrational


Dan Ariely Alıntıları – Sözleri

  • “Belki dönemin bizlere yardım etmesine izin verebiliriz…” (Akıldışının Mantığı)
  • Duygular yönetimi ele aldığında nasıl sonuçlanacağını kim bilebilir? (Akıldışının Mantığı)
  • “İlk ilke olarak kendinizi aldatmamalısınız ve aldatması en kolay şahıs sizsiniz.” (Dürüst Olmamanın Ardındaki (Dürüst) Gerçek)
  • Mantığımızı kullanmayı çoktan bıraktık. (Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları)
  • … niçin öteki birçok durumda bardağın boş tarafına odaklanırız; adil olmayan tarafa? (Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları)
  • Görevimiz, kendimizden en fazlaca iyiyi ve minimum kötüyü iyi mi çıkarabileceğimizi anlamaktır. (Akıldışının Mantığı)
  • Görünen o ki çözüm, hesabın tamamını bir kişinin ödemesi ve sürece katılan kişilerin sırayla öteki zamanlarda ödemeyi üstlenmeleri. (Akıldışı Ama Öngörülebilir)
  • Yakınma etmenin en büyük sebebi acının insanları birbirine yaklaştırmasıdır. (Akıldışı Sevgilerimle)
  • Aslında intikam ve itimat bir elmanın iki yarısıdır. (Akıldışının Mantığı)
  • “Hem karnım doysun hem pastam dursun.” (Dürüst Olmamanın Ardındaki (Dürüst) Gerçek)
  • “Neden fiziksel sınırlarımızı kabul etmeye kolayca razı oluyor ama bilişsel sınırlarımızı dikkate almayı istemiyoruz?” (Akıldışı Ama Öngörülebilir)
  • “İntikam arzusu en temel insan tepkilerinden biridir.” (Akıldışının Mantığı)
  • Güzel yemekten hoşlanır, fakat alışveriş ve yiyecek pişirmek fazlaca zahmetli geldiginden ya dışarıda yer ya da mikrodalgaya bir şey atıveririz. Bu faaliyetlere çaba harcamaktan vazgeçmenin karşığında dinlenme firsatı elde ederiz, fakat üzücü olan bir ihtimal bir sürü derin hazdan da vazgeçiyor oluşumuzdur. Bu sebeple aslen, uzun vadeli tatmini yaratan şey en sonunda çabadır. (Akıldışının Mantığı)
  • Herhangi bir ilişki içindeki herhangi birine problem: İnsanın hatalı bulunduğunu kabullenmesi kolay mıdır? Yoooo. Bu, dünyadaki en zor şeylerden biridir. (Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları)
  • “Her kim bir yaşam kurtarmış olur, o şahıs dünyayı kurtarmış sayılır.” (Akıldışının Mantığı)
  • Parayı mantıklı değil, kendimizi iyi hissettirecek şekilde kullanırız. (Tamamen Duygusal – Para Harcamanın Akıllıca Yolları)
  • Bir insanoğlunun ölümü trajedi, bir milyon insanoğlunun ölümü istatistiktir.
    – Joseph Stalin. (Akıldışının Mantığı)
  • Birincisi, klasik ekonomi çerçevesine bakılırsa, tüketicinin para verme istekliliği piyasa fiyatlarını belirleyen iki girdiden biridir (bu taleptir).
    Oysa deneylerimizin gösterdiği suretiyle, tüketicinin ödemeye hazır olduğu meblağ kolaylıkla yönlendirilebilir; bu anlamına gelir ki, aslen tüketiciler kendi tercihleriyle, değişik ürünler ve deneyimler karşılığında ödemeye hazır oldukları fiyatlarla yeterince başa çıkamamaktadır. (Akıldışı Ama Öngörülebilir)
  • İhanet hakkında gözlem yapmak neredeyse olanaksız. (Dürüst Olmamanın Ardındaki (Dürüst) Gerçek)
  • Bireyler bir tek dürüstlük onların işine yaradığı seviyede dürüsttürler. (Akıldışı Ama Öngörülebilir)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş