Eğitim

Tanrı Matematikçi mi? – Mario Livio Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanrı Matematikçi mi? – Mario Livio Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanrı Matematikçi mi? kimin eseri? Tanrı Matematikçi mi? kitabının yazarı kimdir? Tanrı Matematikçi mi? konusu ve anafikri nedir? Tanrı Matematikçi mi? kitabı ne konu alıyor? Tanrı Matematikçi mi? PDF indirme linki var mı? Tanrı Matematikçi mi? kitabının yazarı Mario Livio kimdir? İşte Tanrı Matematikçi mi? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mario Livio

Çevirmen: Berna Gülpınar

Orijinal Adı: Is God a Mathematician?

Yayın Evi: Altın Kitaplar

İSBN: 9789752112001

Sayfa Sayısı: 320


Tanrı Matematikçi mi? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yukarıdaki sözü Platon söylemişti. Nobel ödüllü Eugene Wigner, “Nasıl olur da matematik tabiat yasalarıyla bu denli uyumlu olabilir?” diye sormuştu. Ve gene büyük düşünür Descartes, “Matematiksel olarak kanıtlanamayan hiçbir şeyi doğru olarak kabul etmem!” demişti. Eski çağlardan bu yana tüm bilim adamları, filozoflar, soyut bir disiplinin organik dünyayı böylesine kolay bir halde açıklamasını hayretle karşılamışlardır. Dahası matematik, zamanında bilinmeyen ve bugün varlıkları kanıtlanan atom zerrecikleri ve kozmik fenomenler hakkında da kehanetlerde bulunmuştur.

Matematik bir buluş mudur yoksa keşfedilmiş bir bilinmeyen mi? Einstein’ın iddia etmiş olduğu benzer biçimde matematik deneyimlerden bağımsız, insan zihninin ürettiği soyut bir kavram olsaydı, içinde yaşadığımız dünyayı böylesine muhteşem ve kati bir halde tanım edebilir miydi? Veya kehanetlerde bulunabilir miydi? Hubble Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü Başkanı Mario Livio, Pisagor’dan günümüze dek uzanan matematiksel düşünceleri inceleyerek, aklımızı kurcalayan soruları zekice yanıtlıyor. Bu mükemmel kitap, insan zihninin derinlikleri ile bilim dünyası arasındaki ilişkiyi merak edenler için benzeri olmayan bir rehber olacaktır.

(Tanıtım Bülteninden)


Tanrı Matematikçi mi? Alıntıları – Sözleri

  • Hayatın anlamını vurgulayan şey daima ölüm, bilgiyi kıymetli kılansa devamlı bilgisizlik olmuştur.
  • ” Tanrı bir buluş mı , yoksa bulgu mi ? “
  • Hiçbir cevabın doğruluğundan güvenli olunamayacağı için, felsefenin amacı, sorulara kati yanıtlar bulmak değil, sorular vasıtasıyla düşünmeye sevk etmektir! Zira bu sorular bakış açımızı genişletir, entelektüel hayal gücümüzü zenginleştirir ve zihnimizi düşünmeye kapatan dogmatik oluşumu engeller; fakat hepsinden önemlisi, evrenin büyüklüğünü irdeleyen felsefe yardımıyla, zihin de sınırlarını aşar ve evrenle bütünleşecek kapasiteye ulaşır (Bertrand Russell).
  • Gerçek dünya olarak algıladığımız şey, aslına bakarsak bir mağaranın duvarlarına yansıyan gölgelerden daha gerçek değildir.
  • Matematikle mantık birbirine göbekten bağlıydı- ve bu göbek bağını kesmek imkansızdı.
  • İnsanların haricinde, doğrusu insanlardan bağımsız olarak mevcud fizyolojik bir gerçeklik vardır.
  • Aradığınızı bulmak , ne aradığınızı biliyorsanız , fazlaca daha kolaydır.
  • Ya her şey bir illüzyondan ibaretse ve aslına bakarsak hiçbir şey yoksa?
  • “Kainatın mimarı muhteşem bir matematikçi olsa gerek.” (James Jeans)
  • Hilbert’in formalist takipçilerine bakılırsa, matematik hakikaten de bir oyundan ibaretti. Ve oyunun amacı bu oyunun tamamen tutarlı bulunduğunu kati olarak kanıtlamaktı..


Tanrı Matematikçi mi? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Matematiğin temelini oluşturan teorem ve aksiyomların tarihsel gelişimini akıcı ve anlaşılır bir üslupla özetleyen kitap. bilimin dili bulunduğunu ve bilimin ilerlemesi üstündeki büyük tesirini belgeler eşliğinde açıklayarak okuyucuyu aydınlatır. matematiğin gelişiminde, meşhur filozofların çoğu zaman hepimiz tarafınca fazla bilinmeyen mühim etkilerinden bahsederek, felsefe ile ilişkisini özetler.
kitabı okumak için üst düzey informasyon birikimi gerekmez. sonuna gelindiğinde “matematik bulgu mi yoksa buluş mıdır?” sorusuna dair okuyucu fikrini belirleyebilir
matematiğin öne çıkan kuramlarının, newton fiziğinin, günümüzde yaşamın her alanında kullandığımız fonksiyonların (örn; f(x)=y), olasılık kuramının, ucundan quantum mekaniğinin, einsteın’ ın genel görelilik kuramı vb. öteki birçok öne çıkan bilimsel gerçeğin keşfini ve sıfırdan günümüze gelişimini rahat bir üslupla özetleyen, okuması oldukça keyifli bir kitap. (Şeyda köşker)

Yazar kitapta, matematik biliminin kökenlerini, antik Yunan’dan Arşimet ile başlamış olan, Ortaçağ’da Aziz Anselmus’a, Kepler’e, Kopernik’e, Descartes’e ve çağdaş yüzyılda Stephen Hawking’e kadar giden tarihsel ve bilimsel bulguların ışığında oluşturduğu bir öykü örgüsünde oldukça detaylı fakat sıkmayan, ilgi çekici ve güzel bilgilerle aktarıyor ve matematiğin ne işe yaradığını, hangi alanlara uzandığını, toplumsal bilimler, kozmoloji, mimarlık, istatistik benzer biçimde fazlaca çeşitli mevzularda haiz olduğu kıymeti açıklıyor. Kitabı okurken fazlaca fazla nitelikli bilgiye rast geleceksiniz ve matematiğin ne kadar engin bir alana yayıldığını, hatta bazıları tarafınca evrendeki yasaları açıklamada “Tanrı’nın dili” olduğu yönündeki iddiasının bu kitapta matematiğin ayrı yeten teoloji alanında da ne manaya geldiğini görecek ve bir öz değerlendirme yapacaksınız. Herkese tavsiye ederim, ne olursa olsun kütüphanenizde bulunmalı. (Gökaçınlar)

Matematik diyince ülkece birazcık uzak olduğumuz bir durum olduğundan hem bu alanı sevmek sevdirmek hemde merak duyduğum bu önemli mevzunun ayrıntılarını bulabileceğim bir kitap olmasını bekledim.
En önde Dan BROWN un kitap ile alakalı görüşünü okuyunca almak istedim. Yanılmışım. Pi sayısından bahsediyor ve o şekilde bir güzel anlatmış ki asla ilgisi olmayanları kendine çekiyor diye hayretlerini paylaşmış… eee bunu diyen koskoca Dan BROWN olunca bizde kırmadık ve bu kitabı aldık ve okuduk. netice : Resmen FİYASKO .
öklit ve platondan sıyrılamamış ve newton ile Albert EİNSTEİN den fazlaca yüzeysel bahsetmiş,
ilgi çekici ve matematikten coşku yaratan bir perspektif ile okuyucuyu şaşkınlıklar içinde bırakacağını umarken fazlaca bayağı ve bir okadar yüzeysel bir emek verme yapmış.
ben şahsen kitabı kitaplığımın en nadide eserlerinin arasına koyarım diye düşünerek aldım fakat hayal kırıklığı yarattı.
mısır matematiği ve geometrisi , çin ile hindistan matematiğine asla değinmemiş… okadar yüzeysel bir emek verme yapmışki sanki asistanına hazırlatmış ve son anda kitabı yayınlamaktan pişman olmuş benzer biçimde bir olgu hissetirmedi değil. uzay süre kavramlarından tutun sayıların olağanüstü davranışlarına kadar bir fazlaca şeyi bekliyordum ki karşıma matematiğin tarih öncesi ve sonrası aşamalarını yüzeysel özetleyen bir kitap çıktı. doğal olarak bu son aşama üzücü. Mario livio nun ikinci kitabını kesinlikle alın derim zira alanında uzman 4 değişik sanat dalından bilim adamları ile detaylı bir şekilde informasyon aktardığı güzel bir kitap çıkardı onu alacaktım öncesinde bu kitabı çıkardığı için ben de bunu aldım. heralde ikinci kitabında bu kadar tarihsel olgulardan bahsetmiyeceği aşikar. incelemesem de bu kitabından sonrasında o kitabı okuyacağım. eğer bu kitabı almayı düşünüyorsanız almayın sonraki kitabı olan NEDEN ? Adlı kitabını okursanız hakikaten ufkunuzu açabileceğini umuyorum. (Bilgehan Ayyıldız)


Tanrı Matematikçi mi? PDF indirme linki var mı?


Mario Livio – Tanrı Matematikçi mi? kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tanrı Matematikçi mi? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mario Livio Kimdir?

Eğitim: Weizmann Institute of Science, Kudüs İbrani Üniversitesi, Tel Aviv Üniversitesi


Mario Livio Kitapları – Eserleri

  • Tanrı Matematikçi mi?
  • Neden
  • Dahice Hatalar


Mario Livio Alıntıları – Sözleri

  • Felaketler ikiye ayrılır.bizi gören şanssızlıklar ve başkalarını gören
    mutluluklar. (Dahice Hatalar)
  • ” Tanrı bir buluş mı , yoksa bulgu mi ? ” (Tanrı Matematikçi mi?)
  • İnsanların haricinde, doğrusu insanlardan bağımsız olarak mevcud fizyolojik bir gerçeklik vardır. (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Aradığınızı bulmak , ne aradığınızı biliyorsanız , fazlaca daha kolaydır. (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Fazlaca bilgelik fazlaca üzüntü doğurur, informasyon arttıkça acı da artar. (Neden)
  • Matematik , elinizdeki şeyi istediğiniz
    incelikte öğütebilen usta işi değirmene benzer ; fakat gene de dışarı ne çıkacağını
    ne koyduğunuz belirler. (Dahice Hatalar)
  • Sigmund Freud’a bakılırsa inkâr ,insanoğlunun kendi
    egosunu tehdit eden travma ve gerçekler
    karşısında geliştirdiği en etkili müdafa
    mekanizmalarından biridir. (Dahice Hatalar)
  • “Kainatın mimarı muhteşem bir matematikçi olsa gerek.” (James Jeans) (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Sanat bilimine kafa yormak bilim sanatına kafa yormaktır, görmeyi öğrenmektir. Sanat ile bilim içinde yadsınamaz bağlar vardır (Neden)
  • “Hakikati aramak ona haiz olmaktan daha değerlidir.” (Dahice Hatalar)
  • Hayatın anlamını vurgulayan şey daima ölüm, bilgiyi kıymetli kılansa devamlı bilgisizlik olmuştur. (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Felsefe ergonomik anlamda her birimizi ilgilendiren ve asla teknik olmayan bir
    mevzudur; aslına bakarsak bir bakıma yaşamın bizim
    için gerçekte ne anlama geldiğine dair adı
    konmamış bir hissiyattır.
    Kitaplardan büyük seviyede bağımsızdır;
    bu bizim bireysel olarak evrenin tüm
    o itiş kakışını görme ve hissetme
    şeklimizdir. (Dahice Hatalar)
  • Deha , ihtimaller içinde tüm hataları mümkün olan
    en kısa sürede yapma kabiliyetidir. (Dahice Hatalar)
  • Gözleme dayalı sahalarda , talih yalnızca
    hazır olan zihinlere güler! (Dahice Hatalar)
  • Gerçek dünya olarak algıladığımız şey, aslına bakarsak bir mağaranın duvarlarına yansıyan gölgelerden daha gerçek değildir. (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Matematikle mantık birbirine göbekten bağlıydı- ve bu göbek bağını kesmek imkansızdı. (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Hiçbir cevabın doğruluğundan güvenli olunamayacağı için, felsefenin amacı, sorulara kati yanıtlar bulmak değil, sorular vasıtasıyla düşünmeye sevk etmektir! Zira bu sorular bakış açımızı genişletir, entelektüel hayal gücümüzü zenginleştirir ve zihnimizi düşünmeye kapatan dogmatik oluşumu engeller; fakat hepsinden önemlisi, evrenin büyüklüğünü irdeleyen felsefe yardımıyla, zihin de sınırlarını aşar ve evrenle bütünleşecek kapasiteye ulaşır (Bertrand Russell). (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Ya her şey bir illüzyondan ibaretse ve aslına bakarsak hiçbir şey yoksa? (Tanrı Matematikçi mi?)
  • Madem olacağı yoktu, niçin olur benzer biçimde oldu. (Neden)
  • Hilbert’in formalist takipçilerine bakılırsa, matematik hakikaten de bir oyundan ibaretti. Ve oyunun amacı bu oyunun tamamen tutarlı bulunduğunu kati olarak kanıtlamaktı.. (Tanrı Matematikçi mi?)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş