Eğitim

Tapınak’ın Son Sırrı – Paul Sussman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tapınak’ın Son Sırrı – Paul Sussman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tapınak’ın Son Sırrı kimin eseri? Tapınak’ın Son Sırrı kitabının yazarı kimdir? Tapınak’ın Son Sırrı konusu ve anafikri nedir? Tapınak’ın Son Sırrı kitabı ne konu alıyor? Tapınak’ın Son Sırrı PDF indirme linki var mı? Tapınak’ın Son Sırrı kitabının yazarı Paul Sussman kimdir? İşte Tapınak’ın Son Sırrı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Sussman

Çevirmen: Zeliha Babayiğit

Orijinal Adı: The Last Secret of the Temple

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786053432487

Sayfa Sayısı: 544


Tapınak’ın Son Sırrı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

MÖ 70, Kudüs. Yahudilerin Kutsal Tapınak’ı Roma askerlerinin kuşatması altındayken, bir çocuğa koruması ihtiyaç duyulan bir sır emanet edilir. Çocuk tüm sakinleri kılıçtan geçirilen Tapınak’tan kaçmayı başarır ve artık sırrı bilen tek şahıs odur. Aralık 1944, Cenup Almanya. Nazi kampındaki altı Yahudi mahkûm gizemli bir nesneyi gizlice gömerler. Gömdükleri kimsenin eline geçmemesi ihtiyaç duyulan bir şeydir. Sonrasında hiçbiri hayatta kalmayacaktır.2000’ler. Yahudi terör örgütü Chayalei Davud ile Müslüman terör örgütü el-Mulatham, Ortadoğu’da oldukça kanlı eylemler düzenlemekte ve bölgeyi daha da karanlığa sürüklemektedir. Barış için çabalayan yürekli politikacılarsa ölümle burun burunadır. Bu sırada Mısır harabelerinde bir ceset bulunur, öldürülen adam {hiç de} görünmüş olduğu benzer biçimde masum bir yaşlanmış değildir. Müfettiş Yusuf Halife tarafınca ipuçlarının izi sürülen katliam Kudüs’e kadar uzanır. Ortadoğu’nun kaderi, bilincinde olmasalar da, Müslüman Müfettiş Halife ile Yahudi Dedektif Ben-Roi’ye emanettir.

(Tanıtım Bülteninden)


Tapınak’ın Son Sırrı Alıntıları – Sözleri

  • İnsan kaybı telafi edilebilir fakat mukaddes bir şeyin kaybının acısı asla geçmez.
  • İnsanlar öldürülüyor, çocuklar askere gönderiliyor. Bu iyi mi bir dünya?
  • Psikiyatr olabilirim fakat bu insanların zihnini okuyabildiğim anlamına gelmez.
  • Eğer kalıntıları denetim edersen, bir anlamda tarihin kendisini denetim ediyor olursun.
  • Leyla o gece olanları asla kimselerle, annesiyle bile konuşmamıştı.
    Ertesi gün babasının cenazesinden sonrasında bir makas alıp saçlarını kesmişti.
    Ne kadar yıkarsa yıkasın hâlâ babasının kanını hissettiği saçlarına daha çok dayanamazdı.
  • “Korkunun üzerine git. Anlamadığın şeyi araştır. Bu sebeple öyleki büyür ve daha iyi bir insan olursun.”
    Büyüdüğünü hissetmiyordu.
    Tam tersine içindeki her şeyin yıkıldığını, bir ayna benzer biçimde paramparça bulunduğunu hissediyordu.
  • Dünyanın başka her yerinde insanoğlu gökyüzüne bakınca güzellik görür. Yalnızca Filistin’de biz yukarı bakınca silahlar görüyoruz.
  • Ilkin, on ikinin en büyüğü elinde bir şahinle gelecek ;ikinci olarak İsmail’in oğlu ve İshak’ın oğlu Tanrı’nın Evi’ nde dost olarak beraber duracak;üçüncüsü aslan ve çoban tek olacak ve boyunlarında bir şamdan olacak. Bunlar olduğunda doğru vakit gelmiş anlama gelir.
  • Eğer vakit denilen şeyin bir kokusu olduğu söylenebilirse, dönemin kendisi kadar yoğun ve küflü bir koku duydu.
  • İyi şeyler hep beklemesini bilenlere gider.
  • Ben sizden istediklerini alıp Hilton yada American Colony’nin güvenliğine sığınan o gazetecilerden biri değilim. Ben sizden biriyim. Bir Filistinliyim.
  • Kendi evimizde hırsızmışız benzer biçimde davranıyorlar bizlere.
  • Tüm hikayeler mutlu sonla bitmez. Bilhassa halkımız için. Büyüdükçe bunu öğreneceksin.
  • Masum sivilleri soğukkanlı bir şekilde öldüren hepimiz iğrençtir.
  • Geçmişle ilgili problem da bu, değil mi? Hiçbir vakit geçmiyor. Hep orada duruyor, tutunup kalıyor. Sülük benzer biçimde kanını emiyor. Ne yaparsan yap, ne söylersen söyle, geçmişten asla kurtulamıyorsun.


Tapınak’ın Son Sırrı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

MS 70 yılı. Ortadoğu’nun ve kim bilir dünyanın bugün olduğu benzer biçimde yüzlerce, binlerce yıl öncesinde de en problemli, en sorunlu, uğruna en fazlaca kan akıtılan şehri Kudüs. Akbabalardan güneşin görünmediği, gökyüzünün perdelendiği, mancınıklardan taş yerine insan kafalarının atılmış olduğu, ceset kokularının insanı bunalttığı bir ortam. Hikâyemiz tam da bu şekilde dehşet verici bir atmosferde başlıyor. Ardından kendimizi 1944 yılı kışında Almanya’daki toplama kamplarindan birinde buluyoruz. Yaşlı bir haham, on üç yaşlarında bir çocuk, bir eşcinsel ve bir komünist tutsağı acımasızca ölümüne çalıştıran iki gardiyanla beraber.
Ve günümüz… Antik Mısır harabelerinde araştırma icra eden Yusuf Halife ve arkadaşları, bir katliam vakasıyla karşılaşır. Ancak bu alelade bir vaka benzer biçimde gözükmemektedir. Bu arada İsrail ve Filistin arasındaki harp sürmekte ve her gün canlı bombalar patlamakta, her iki ulustan da çocuk, yaşlı, hanım ayırt etmeksizin insanoğlu ölmektedir.
Filistinli tabip bir baba ile İngiliz bir anneye haiz gazeteci Leyla el Medeni ve hemen hemen on beş yaşlarındayken, babasının kendi insanları tarafınca hunharca katledilişi.
Hayatının en mutlu, en güzel günü olması ihtiyaç duyulan bir günde, dünyaevine girmesine dakikalar kala bir intihar bombacısının çekmiş olduğu pim ile sevilmiş olduğu insanların, sevilmiş olduğu kadının paramparça oluşunu seyretmek zorunda kalan İsrailli polis Arye Ben-Roi.
On beş yıl ilkin işlenmiş bir katliam, yakılmış bir ev ve yok edilmiş dosyalar. Tüm bu olayların çevresinde birleşen Halife, Ben-Roi ve Leyla el Medeni benzer biçimde birbirleriyle düzgüsel şartlarda asla bir araya gelemeyecek üç karakter. Ve nefes soluğa bir serüven. 2012 senesinde hemen hemen 46 yaşlarındayken aramızdan ayrılan Paul Sussman’ın bu yapıtına, sıkılmadan okunabilecek polisiye lezzetinde gerilim dolu bir yaratı olarak kitaplığınızda asla düşünmeden yer açabilirsiniz. (Özgür Köktürk)

Fazlaca fazla politika, cok fazla negatif olguyla boğucu bir atmosfer, cok fazla ileri ve geri kırılma, fazlaca fazla “ibranice biliyorum” alıntılarıyla vaka örgüsünü sadece bu kadar katledebilen bir üslupla yazılmış roman. Bunlardan hoşlanan okurlara uygun olabilir; sadece bana uygun değil. (Mehdi Doğan)


Tapınak’ın Son Sırrı PDF indirme linki var mı?


Paul Sussman – Tapınak’ın Son Sırrı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tapınak’ın Son Sırrı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Sussman Kimdir?

Paul Sussman, tekstil üreticisinin satış müdürü Stanley’in tek oğluydu ve aktrisden psikanalist olan Sue. Hampstead’de birkaç yıl sonrasında aile kuzeybatı Londra’daki Northwood’a taşındı. Paul, Merchant Taylors ‘School ve St. John’s College, Cambridge’de bir Joseph Larmor Ödülü ve boks mavisi kazanmıştır. Romanları 33 dile çeviri edilmiştir ve esasen Mısır’da kurulmuştur ve orada uzun seneler aralıklarla bir kazıbilimci, bilhassa Kralların Vadisinde Amarna Kraliyet Mezarları Projesi ile çalışmıştır.

Diğer buluntular içinde, Vadisi Kral Vadisi’ndeki Türbeler KV56’da, 1922’de Tutankamun’un keşfinden bu yana Vadide kazılan firavun mücevherlerinin tek kalemini keşfetti. [2] [3] [4] Bir gazeteci olarak The Big Issue’a uzun süredir katkıda bulunan ve hicivindeki “In The News” sütununda Senelik Bir Köşe Yazarı Derneği Ödülü kazanan [alıntı gerekli]. Ayrıca, diğerlerinin yanı sıra The Independent, The Guardian, The Evening Standard, Daily Telegraph, The Spectator, Cosmopolitan ve CNN.com için de yazdı.


Paul Sussman Kitapları – Eserleri

  • Perslerin Kayıp Ordusu
  • Tapınak’ın Son Sırrı
  • Yüz Senelik İtiraf
  • Saklı Vaha
  • Osiris Labirenti
  • Kambiz’in Kayıp Ordusu


Paul Sussman Alıntıları – Sözleri

  • İnsan ne kadar süratli koşmaya çalışırsa çalışsın geçmişi eninde sonunda onu yakalardı. (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • Tüm hikayeler mutlu sonla bitmez. Bilhassa halkımız için. Büyüdükçe bunu öğreneceksin. (Tapınak’ın Son Sırrı)
  • Sadece çetin fizyolojik ve zihinsel çabayla ulaşılabilecek o baş döndüren düzlüğe hemen hemen çıkamamış olmanın belli belirsiz hayal kırıklığını hala hissediyordu. Öte taraftan durduğu yerden görünüm o denli muhteşemdi ki yaşamdan kopmuş olma duygusu, sıkıntılı bir tırmanışın eksikliğini affettiriyordu. (Saklı Vaha)
  • “Kitapların var ise, dünyadaki en yoksul kümes bile saraya dönüşür,” derdi. “Kitaplar yaşamı katlanır kılar.” (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • Onu itmeye çalışsam da ağaca sarılan bir koala benzer biçimde belime sımsıkı sarıldı. (Yüz Senelik İtiraf)
  • Cehennemde yanacağım… Bu, zayıflık. Ancak hanımefendilerin zaafiyetleri olur… (Yüz Senelik İtiraf)
  • Aslında gülümseme olduğu söylenemezdi, daha fazlaca uyanıklıktan kendini hiçliğe bırakmanın memnuniyeti benzer biçimde bir ifadeydi. (Osiris Labirenti)
  • Eğer vakit denilen şeyin bir kokusu olduğu söylenebilirse, dönemin kendisi kadar yoğun ve küflü bir koku duydu. (Tapınak’ın Son Sırrı)
  • “Dünya hastaydı. Dünya bilgisiz kalmıştı. Dünyayı sövgü yönetiyordu.” (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • Geçmişle ilgili problem da bu, değil mi? Hiçbir vakit geçmiyor. Hep orada duruyor, tutunup kalıyor. Sülük benzer biçimde kanını emiyor. Ne yaparsan yap, ne söylersen söyle, geçmişten asla kurtulamıyorsun. (Tapınak’ın Son Sırrı)
  • Kendi evimizde hırsızmışız benzer biçimde davranıyorlar bizlere. (Tapınak’ın Son Sırrı)
  • “Ama sonuçta hepimiz her insanın arkasından konuşuyor, öyleki değil mi?” (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • Dibe vurmak da bu tarz bir olay işte. Artık düşmeyi dert etmiyorsun. (Yüz Senelik İtiraf)
  • “Allah’ın yolu, nefsine hakim olmaktan geçiyordu.” (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • …korku denen şeyin de bir mantığı yoktu. (Saklı Vaha)
  • “Kitaplar, yaşamı katlanılır kılar.” (Perslerin Kayıp Ordusu)
  • geçmişe saygı duy fakat dikkatini dağıtmasına izin verme (Osiris Labirenti)
  • … son zamanlarda geleceğin ne kadar belirsiz bulunduğunu kavradım. Gelecek kuşku ve gölgelerle dolu. Yüreğimizi bu gün ortaya koymazsak, tekrar asla şansımız olmaya bilir. (Saklı Vaha)
  • Vicdan meselesi asla görünmüş olduğu kadar rahat değildir. Sayısız ikilemleriyle beklenmedik sonuçlara niçin olabilir. (Osiris Labirenti)
  • Belki de ölüm, sonsuza kadar devam eden hikayemizin bölümleri arasındaki eslerdir… (Yüz Senelik İtiraf)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş