Eğitim

Tasavvuf Terapisi – Esma Sayın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tasavvuf Terapisi – Esma Sayın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tasavvuf Terapisi kimin eseri? Tasavvuf Terapisi kitabının yazarı kimdir? Tasavvuf Terapisi konusu ve anafikri nedir? Tasavvuf Terapisi kitabı ne konu alıyor? Tasavvuf Terapisi PDF indirme linki var mı? Tasavvuf Terapisi kitabının yazarı Esma Sayın kimdir? İşte Tasavvuf Terapisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Esma Sayın

Yayın Evi: Nesil Yayınları

İSBN: 9786051622477

Sayfa Sayısı: 200


Tasavvuf Terapisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tasavvuf, kalbi Allah’a bağlama sanatıdır. Aşk da, kalbi Allah’a bağlama sanatıdır. Öyleyse tasavvuf, bir ‘aşktır.’ Kalbin en ince, en duyarlı, en ruha dokunan ve en duygusal tarafını tasavvuf teşkil eder. Dolayısıyla tasavvuf dediğimizde terbiye, ruhsal zenginlik, derin bir hissiyat, ince bir fikir ve bir insanoğlunun özüne dönme halini ifade ederiz. Bundan dolayı tasavvuf; huzuru, ahlakı ve Allah ile olan bağları temsil eder.

Tasavvufun temel amacı, güzel ve iyi olan tüm huylara sahiplenmek; çirkin ve fena huyların etkisinden sıyrılmak olduğundan, tasavvuf anlayışı kişinin kalp, duygu, zihin ve düşünce kontrolünü sağlar. İnsanın kendine başat olması anlayışından doğan ‘Kendini Bilme-Rabbini Bilme’ farkındalığı, tasavvufun ruhları tedavi ve terapi edici yönünü ortaya koyar.

Esma Sayın Tasavvuf Terapisi isminde çalışmasıyla tasavvufun sunmuş olduğu tasavvufî-etik kavramların ve anlayış tarzının tedavi ve terapi edici yönünü ortaya koyuyor. Bu çalışmada; yön, takva, tevbe, muhasebe, murakabe, özgürlük, ibnü’l-vakt şeklinde tasavvufî kavramlar ile ihlâs, sabır, yakarış, tevazu, hayâ, tevekkül şeklinde etik kavramlar vasıtasıyla insan ruhunun ve maneviyatının tasavvuf yardımıyla iyi mi tedavi ve terapi edildiğinin yollarını bulacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

 


Tasavvuf Terapisi Alıntıları – Sözleri

  • ..”o şekilde insanoğlu vardır ki, sabır bile onların sabrına sabredemez. Allah evliyasına bela ile değil, belaya evliya ile eziyet eder.”
  • ..” mütevazı insan, kendini hiçbir gerekçeyle yüceltmeyecek kadar iyi tanır.”
  • “Kalp, kendisinde ince sır ve hakikatlerin tecelli etmiş olduğu ve hikmetlerin indirilmiş olduğu bir aynadır.
    Bu güç yardımıyla insan, ilâhî hakikatleri şüphesiz ve açık bir halde farkına varır. Bu manada kalbi besleyen ve terapi eden güç de, duadır. Duanın manevî enerjisiyle insan, hem Allah’ın isim ve sıfatlarındaki tecellileri anlamış olur; hem de âlemin ve insanoğlunun yaratılış sırrını fark edebilir.”
  • “Dûa, ilâhî aşkı tetikleyerek insana mütevazi bir duruş kazandırırken, onu benmerkezci anlayıştan ve egoizmden de güçlü bir şekilde kurtarır.”
  • Peygamber Efendimiz sav.:
    “Allahım, sevgini bana özümden, kulağımdan, gözümden, ailemden ve malımdan sıcak gündeki soğuk sudan daha sevimli kıl.”
    Tirmizî
  • Tasavvuf, kalbi Allah’a bağlama sanatıdır. Tasavvuf, insan-yaşam ve dünyaya ilişkin kavrayışımızın derinleşmesinde bizlere çok önemli imkânlar sağlar. Tasavvufî anlayış, varoluşsal ve kalıcı değerlerin ne olduğunu anlamanın ve kendimizi keşfetmenin son aşama önemli bir yoludur. Kendini keşfeden insan, tasavvuf yardımıyla ‘Kendini’ ve ‘Rabbini’ tanır.
    İnsanın kendine hâkim olması anlayışından doğan ‘Kendini Bilme-Rabbini Bilme’ farkındalığı, tasavvufun ruhları tedavi ve terapi edici yönünü ortaya koyar.
  • Özgürlük, dünyaya ve ahirete yönelik tüm menfaatler de dâhil olmak suretiyle kulun tüm yaratılmışlar karşısında boyun eğmemesi ve hiçbir şeyin esareti altında bulunmaması anlama gelir.
  • Duygusal çatışmalar; gerilim, baş ağrısı, iç gerginlik ve huzursuzluğun en temel sebebidir. Bu karşıtlıklar, zihin ve gönül dengesini kuramamış insanoğlu açısından bir bunalım nedenidir.


Tasavvuf Terapisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Tasavvuf Terapisi PDF indirme linki var mı?


Esma Sayın – Tasavvuf Terapisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tasavvuf Terapisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Esma Sayın Kimdir?

1977’de Bursa’da hayata merhaba dedi. 2001 senesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Psikolojisi Bilim Dalı’nda yüksek lisans çalışmasına başladı. 2003 senesinde “Namazın Karakter Gelişimi Üzerine Etkisi” isminde tezini tamamladıktan sonrasında, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına başladı. 2010 senesinde, “Tasavvuf Kültüründe İbadetler ve Hac Örneği” isminde doktora teziyle doktora öğrenimini tamamladı. Aynı yıl Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Kısmı’ne bölüm kurucu öğretim üyesi ve destek doçent olarak atandı. 2012 senesinde, Hakkâri Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Kısmı’nde Dekan Yardımcısı ve Temel İslâm Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görevlerinde bulunmuş oldu. 2013 yılından sonrasında, Adıyaman Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi olarak görevini yürüttü. Şu anda Balıkesir Üniversitesinde vazife yapmaktadır.

Üniversiteye geçmeden ilkin, Arapça öğretmenliği, hemen sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak Kur’ân kursu öğreticiliği, cami ve cezaevi vaizeliği görevlerinde bulunduktan sonrasında dinî yayınlar editörlüğü yapmış oldu. Arapça ve İngilizce bilmektedir. Ulusal ve uluslar arası dergilerde yazıları yayınlanmaktadır. Aynı zamanda bilimsel niteliği olan disiplin içinde eserler vererek toplumsal projelerde ve gösterim hayatında bulunma amacı bulunmaktadır.


Esma Sayın Kitapları – Eserleri

  • Dua Terapisi
  • Namaz Terapisi
  • Namaz ve Karakter Gelişimi
  • Tasavvuf Terapisi
  • Kalbine Hatırlat – Hafıza Teknikleriyle Tasavvuf Kavramları
  • Anne Kucağı Namaz
  • Namaz Anne Kucağıdır
  • Haccın Kalbine Yolculuk
  • Tasavvuf Terapisi


Esma Sayın Alıntıları – Sözleri

  • Namaz ibadeti, akıl-duygu dengesini kurma vasıtasıyla, insanda ‘olumlu bir karakter yapısı’nın gelişimini hızlandırır. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Peygamber Efendimiz sav.:
    “Allahım, sevgini bana özümden, kulağımdan, gözümden, ailemden ve malımdan sıcak gündeki soğuk sudan daha sevimli kıl.”
    Tirmizî (Tasavvuf Terapisi)
  • Namaz makamı, Allah’a vuslat makamıdır. (Namaz Terapisi)
  • Gayret, bizlerden ; kudret, Allah’tan ; mucize ise, duadandır … (Dua Terapisi)
  • Namaz ibadeti, Allah ve kul içinde gerçekleşen bir kavuşma olduğundan namaza salât denilmiştir. (Namaz Terapisi)
  • Bir insanoğlunun başkalarının değişebileceğine inanç duyabilmesi için ilkin kendisinin değişme deneyimini yaşamış olması gerekir. Umut, inanca birlikte rol alan bir ruh halidir. Umutluluk hali olmaksızın inanç ayakta durması imkansız, dayanaksız kalır. Umut, yalnız ve yalnız inanç temeli üstünde durabilir. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • İbadet her an Allah’la (cc) ilgi kurma vasıtasıdır. Benliğimizin Allah’a (cc) yabancılaşmasını ve O’nu(cc) unutmamızı önler. (Tasavvuf Terapisi)
  • Tövbe ve istiğfar “Ben başardım…” cümlesi ile süregelen insanoğlunun içindeki başarı hırsına ve her şeye sahiplenme meyline engel olur, insanoğlunun tüm başarı ve zaferleri kendinden bilerek Allah’ı devreden çıkarma durumunu ortadan kaldırır. Lütuf ve rahmet kapılarının açılmasıyla tanrısal lütuf ve ikramlar beklenmelidir. Böylece iş ve imtihan kısmeti, bir müjde olarak gözlenmelidir (Dua Terapisi)
  • ..”o şekilde insanoğlu vardır ki, sabır bile onların sabrına sabredemez. Allah evliyasına bela ile değil, belaya evliya ile eziyet eder.” (Tasavvuf Terapisi)
  • “Kişi namaza niyetlenerek ayağa kalktığında kalbi, O’nun âlemlerin Rabbi için ayakta durduğuna şahitlik eder.” (Namaz Terapisi)
  • İlahi! Eger ben günahtan vazgeçecek kadar kuvvetli degilsem de,Sen beni affedecek kadar güçlüsün.
    Allahım bizi dille yakarış edip,kalple kaçanlardan kılma,
    Ey katımızda aziz olan,bizi katında zelil kılma!
    İlahi!seni sevmemi istiyorsun,oysa buna ihtiyacın yok. Beni sevmeni iyi mi istememki,her şeyimle sana muhtacım!
    Allahım bana lütufta bulun. Bundan dolayı seninim!” (Dua Terapisi)
  • Namaz kılan mü’minin en azından dört kazancı bulunmaktadır:
    (1) maddî temizlik,
    (2) kalp-gövde-ruh sağlamlığı ve sağlığı,
    (3) vaktin düzenlenmesi,
    (4) toplumsal bütünleşme. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • “Ancak tevbe edip inanan ve faydalı iş yapanlar, işte Allah onların kötülüklerini iyiliklerle değiştirecektir. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Sen bağış ve ihsanı veren Mu’tîsin, ben ise lûtuf ve ikramına muhtaç bir dilenciyim. (Namaz Anne Kucağıdır)
  • Özgürlük, dünyaya ve ahirete yönelik tüm menfaatler de dâhil olmak suretiyle kulun tüm yaratılmışlar karşısında boyun eğmemesi ve hiçbir şeyin esareti altında bulunmaması anlama gelir. (Tasavvuf Terapisi)
  • “Karakter eğitimi, karakterin bir yönü haline gelmiş olan etik yargıları, etik davranış haline getirme çabasıdır. Ahlak eğitimini ifade eden karakter eğitiminde amaç ise, özgür olarak dış etkenlerden sıyrılmış, vicdanına uyarak yargıda bulunan ve davranan insanoğlu yetiştirmektir.” (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Dua vasıtası ile insan, tevazu içinde boyun bükmeyi öğrenirken ruhen, manen ruhsal olarak tanrısal yakınlık ve huzuru deneyim eder. İlahi yakınlık ve rahatlık, duayı kuvvetli bir terapi mahiyetine sokar. (Dua Terapisi)
  • … Allah Teâlâ’ya karşı korku duygusundan ilkin sevgi ve onun ileri noktası olan aşk duygusuyla bağlanmalıdır. (Tasavvuf Terapisi)
  • “Sığınan insan, tevazu duygusu ile yücelen insandır.” (Dua Terapisi)
  • Kibir, kalbi kör eder. (Tasavvuf Terapisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş