Eğitim

Tefsire Giriş – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsire Giriş – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsire Giriş kimin eseri? Tefsire Giriş kitabının yazarı kimdir? Tefsire Giriş konusu ve anafikri nedir? Tefsire Giriş kitabı ne konu alıyor? Tefsire Giriş PDF indirme linki var mı? Tefsire Giriş kitabının yazarı Muhsin Demirci kimdir? İşte Tefsire Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Muhsin Demirci

Yayın Evi: İslam Araştırmaları Merkezi

İSBN: 9786054829019

Sayfa Sayısı: 165


Tefsire Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tefsire Giriş başlıklı bu yapıt, esasen bir taraftan geçmişten bugüne Kur’an tefsiriyle ilgili bireysel faaliyetlere, öteki taraftan da günümüzde Kur’an’ın iyi mi anlaşılması gerektiğine dair data vermeyi amaçlamaktadır.


Tefsire Giriş Alıntıları – Sözleri

  • Halbu ki Kur’an’ın doğru anlaşılmasının eğer olmazsa olmaz koşullarından biri, onu peşin bir fikre kapılmadan okumaktır.


Tefsire Giriş İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitabı bayadır okuyorum. İlahiyat geçmişim bulunmamaktadir. Tefsir yeni merak ettiğim bir mevzu olduğundan öncesinde oldukca araştırma yapmış ve başlangıç seviyesine uygun bulduğum bu kitabı almıştım. Sayfa sayısı oldukca azca olmasina karşın içinde ne olduğu hakikaten oldukca doyurucu. Lâkin bazen yabancı ve eski türkçe kelimelerle karşılaştığımdan sözlüğe başvurmam gerektiği anlamış olur oldu. Ağır okunması ihtiyaç duyulan hatta bir ihtimal bahsedilen zamanlara ilişkin bir de tarih kitabıyla okunması daha uygun olabileceğini düşündüğüm bir kitap. Değerli hocamız Muhsin Demirci’ye bu güzel yapıt için teşekkür ederim (Minerva)

Kitap bir giriş ve üç bölümden oluşmakta, yazar Giriş’te Kur’an’ın inzali, tesbiti ve metinleşme sürecini geleneğimizden almış olduğu bilgiler ile sunuyor. Birinci bölümde tefsirin kavramsal çerçevesi, niteliği ve Ne’liğini tartışıyor ve tefsir ilminin önemini beyan ediliyor. İkinci bölümde tarihte yazılmış tefsirleri -sözlü, yazılı- ele alıyor ve genel detayları sunuyor hemen sonra Sahabe, Tabiin süreci tefsir hareketleri ve okullarını sonraki süreçte dirayet, rivayet, İşari, Şia, Mutezile, Ehli Sünnet, bilimsel, Fıkhi, modernist, kelami şeklinde alanlarda/kurumlarda ortaya çıkmış tefsirleri ve niteliklerini ele alıyor ve son bölüm olarak bir tefsir yöntemi sunuyor yazarımız.
Tefsire ilgi duyan arkadaşlarımıza tavsiye ederim. (Mehmet Manaz)


Tefsire Giriş PDF indirme linki var mı?


Muhsin Demirci – Tefsire Giriş kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Tefsire Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Muhsin Demirci Kimdir?

1953 senesinde Erzurum Tortum’da hayata merhaba dedi. İlkokulu bitirdikten sonrasında hafızlık yapmış oldu. 1966 senesinde Abdurahman Gürses Hoca’dann tecvid ve tashih-i huruf dersleri aldı. 1973’te Erzurum İmam-Hatip Okulu’ndan, 1978’de Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yapmış oldu. Fakültemizdeki görevine 1982’de araştırma görevlisi olarak başladı. 1988’de MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Muhammed b. Abdirrahman el-İsfahânî ve Tefsirdeki Metodu adlı doktora tezini tamamlamış oldu. 1996 senesinde doçent, 2004 senesinde profesörlüğe yükseltildi. M.Ü İlâhiyat Fakültesi’nde ve Yakın Doğu Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Eserlerinden bazıları: Tefsir Usulü, Tefsir zamanı, Kur’an’da Sosyal Gerçeklik, Kur’an ve Yorum, Tefsirde Metodoloji Sorunu.


Muhsin Demirci Kitapları – Eserleri

  • Tefsir Usulü
  • Tefsir Tarihi
  • Kur’an’ın Ana Konuları
  • Kur’an Tarihi
  • Tefsire Giriş
  • Günümüz Tefsir Problemleri
  • Konulu Tefsire Giriş
  • Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım)
  • Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler
  • Kur’an ve Yorum
  • Tefsirde Metodolojik Sorunlar
  • Vahiy Gerçeği
  • Kur’an’a Bakılırsa İnsan ve Sorumlulukları
  • Yasin, Tebareke, Amme Ve Namaz Sureleri Tefsiri
  • Kur’an’da Toplumsal Seviye
  • Arapça Tefsir Usûlü Literatürü
  • Kur’an’da Sosyal Gerçeklik
  • Kur’an’ın Müteşabihleri Üstüne
  • Tefsir Terimleri Sözlüğü
  • Kur’an’dan Evrensel İlkeler
  • Kur’ân- ı Kerîm Ve Yüce Meâli


Muhsin Demirci Alıntıları – Sözleri

  • Şah Veliyullah ed-Dihlevi, “Hüccetullahi’l-baliğa” adlı eserinde şöyleki izah eder: Bil ki, yoksul bir kimse bir ihtiyaçtan dolayı Allah Taalay’a söz ya da lisanı hal ile tazarru ve niyazda bulunmuş olduğu süre, onun bu niyazı İlahi inayet kapısını çalar. Bu durumda maslahat, kimi zaman iyi bir insanoğlunun kalbine o yoksulun ihtiyacını gidermesi ilhamının konulmasına neden olur. Gelen bu esin ilgili kişiyi kuşattığı süre eğer o insan, derhal harekete geçerek durumu kavrar ve gereğini yaparsa, Allah Teala da ondan razı olur; üstünden, altından, sağından, solundan üstüne bereketler yağdırır ve o şahıs bu sayede tanrısal rahmete mazhar olur. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • O, gökleri görebileceğiniz herhangi bir destek olmadan (duracak şekilde) yarattı, sizi sarsmaması için yere sağlam dağlar yerleştirdi, orada her türlü canlının çoğalmasını sağlamış oldu. Biz, gökten su indirip (bununla) yeryüzünde her türden yararlı bitkiler bitirdik. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • İslam’a nazaran bir iyiliğin ve salih amelin dünya ve ahirette ecir ve sevap deposu olması için, bu ameli işleyen kimsenin imanlı olması şarttır. Bu sebepledir ki, salih amelden söz eden ayetler çoğu zaman ilkin imana vurgu yaparlar.
    “… inanç edip salih ameller işleyenler…” (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • “İslâm, dinamik bir ahlâk yapısına haizdir. İslâm ahlâkının bu dinamik yapısı, onun yalnız bir kitle ahlâkı yada yalnız bir seçkinler ahlâkı olmadığını, aksine maddî, zihnî ve ruhsal bakımlardan her seviyedeki insanoğlunun kaygılarını ve özlemlerini dikkate alan, bununla beraber ona, içinde bulunmuş olduğu durumdan daha ide-al olana doğru yükselme imkânı elde eden kapsamlı ve uyumlu bir ahlâk bulunduğunu göstermektedir.” (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • İslâmî öğretide öne çıkarılan ideal insan, kendini toplumdan tecrid etmiş, hayata sırtını çevirmiş yalnız başına yaşayan insan değil, aksine cemiyet içinde yaşayıp yaşamın müsbet ve menfi tarafıyla karşı karşıya gelen, yaşamış olduğu toplumdaki bireylerin problemleriyle ilgilenen insandır. Bu şekilde olunca organik olarak insanoğlunun mesuliyet alanina giren hususlardan birinin de onun, toplumsal yükümlülükleri olduğu söylenebilir. Her ferdin toplumsal sorumluluğu da, Kur’ân bütünlüğünde ele alındığı süre, sevgi, kardeşlik, dostluk, toplumsal sulh ve uzlaşıya katkıda bulunma, insan haklarına karşı saygılı davranma vb. hususlar başta olmak suretiyle, fertlerle iyi geçinme ve onlara karşı daima iyilik etme niteliği taşıyan eylemlerden ibaret olarak görülebilir. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Kişi ‘Müessirsiz yapıt olmaz’ kaidesinden hareketle bir yaratıcının varlığını derhal anlayabilir.
    O, her şeyden ilkin vardı, her şeyden sonrasında da var olmaya devam edecektir (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Modernizm, “uygar teslis” denilen hümanizm, sekülerizm ve demokrasi saç ayağı üstüne kuruludur. Üç temel özelliği vardır. İlki insanı merkeze oturtması doğrusu onu hakikatin tek ölçüsü kabul etmesidir. Diğeri vahye/dine kendi sistemi içinde fonksiyonel bir yer vermemesidir. Modernizmin üçüncü özelliği de kurtuluşu dinde değil, akıl ve bilimde görmesidir. (Kur’an Tarihi)
  • وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الطَّارِقُۙ ﴿٢﴾
    اَلنَّجْمُ الثَّاقِبُۙ ﴿٣﴾
    “O târık yıldızı nedir bilir misin? Karanlığı delen yıldızdır.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • رَبِّ هَبْ لٖي حُكْماً وَاَلْحِقْنٖي بِالصَّالِحٖينَۙ
    “Ey Rabbim! Bana bir hikmet bahşet ve beni salih kimseler arasına kat.”
    Şuarâ Sûresi(26) 83. Ayet (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “İçinde (hâfızasında) Kur-ân’dan bir şey bulunmayan kimse harap olmuş bir ev gibidir.”
    Hz. Muhammed (sav) (Tefsir Usulü)
  • İslâmın, inanan, inanmayan, renk, ırk ayırımı insana tanımış olduğu hakların başlangıcında asla kuşkusuz yaşama hakkı gelmektedir. Kur’ân’ın, haksız yere bir cana kıyan hiç kimseye kısas cezası vermesi de bu hakka verdiği önemden dolayıdır. Yaşama hakkı şeklinde mülk edinme hakkı da İslâmın insana tanımış olduğu temel haklardan biridir. Buna nazaran her insan vergisini vermek kaydıyla servet edinme hakkına haizdir. Bu haktan doğal ki hem Müslümanlar hem de gayr-i müslim unsurlar yararlanmaktadır. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Hz. Peygamber vahiy alma anında beşeri özelliklerinin ve iradesinin dışına çıkarak tamamen tanrısal iradenin yönetimine giriyor ve aracı Meleğin getirmiş olduğu vahyi, tinsel yönden onunla aynı seviyeye ulaştıktan sonra alıyordu. (Kur’an Tarihi)
  • Halbu ki Kur’an’ın doğru anlaşılmasının eğer olmazsa olmaz koşullarından biri, onu peşin bir fikre kapılmadan okumaktır. (Tefsire Giriş)
  • “Yavrum bilimsel terk etme! Meclisleri savsaklamak! Allah’ı anan bir topluluk gördüğünde onlarla otur. Eğer alimsen orada ilmin işine yarar; cahilsen onlar sana ilim öğretirler. Umulur ki Allah onlara rahmetini lutfeder ve Allah’ın rahmeti onlarla birlikte sana da ulaşır. Allah’ı anlamış olmayan bir topluluk gördüğünde sakın onlarla oturma. Zira eğer alimsen orada ilmin sana bir yararı olmaz; cahilsen o zamanda onlar seni haktan saptırır. Bu yüzden Allah onları azabına uğratır, bu azap onlarla birlikte sana da isabet eder.” (Lokman(a.s.)’nin öğüdü) (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • اَلَّذ۪ي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلًاۜ
    “Hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O’dur..” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “Hayrın kaderi saadet, şerrin kaderi de şekavet (mutsuzluk)” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • İbn Hacer’in bildirdiğine nazaran Peygamberimizin Mekke’de ilk vahiy katipliğini meydana getiren sahabi, Abdullah b. Sa’d b. Ebi Serh’tir. (Kur’an Tarihi)
  • Hiç kuşku yok ki, tüm beşeri duygular içinde, çocukta insan tabiatının en yüksek, en özlü anlamını belirten sevgi duygusudur. (Kur’an’da Toplumsal Seviye)
  • “Kim her gece Vâkıa sûresini okursa o kişiye fakirlik dokunmaz.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • Kur’an, tanrısal mesajı muhataplarına ulaştırmak için zamanı vakaları vasıta olarak kullanmıştır. Bu yüzden o, zamanı malumatı kişi, süre ve mekan unsurlarından mümkün olduğunca soyutlayarak etkisi altına alan ve çarpıcı bir halde sunmayı hedeflemektedir. (Tefsir Usulü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş