Eğitim

Temize Havale – Juli Zeh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Temize Havale – Juli Zeh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Temize Havale kimin eseri? Temize Havale kitabının yazarı kimdir? Temize Havale konusu ve anafikri nedir? Temize Havale kitabı ne konu alıyor? Temize Havale PDF indirme linki var mı? Temize Havale kitabının yazarı Juli Zeh kimdir? İşte Temize Havale kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Juli Zeh

Çevirmen: Sevinç Altınçekiç

Orijinal Adı: Corpus Delicti

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753428262

Sayfa Sayısı: 192


Temize Havale Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zorla güzellik olur mu? Peki zorla sıhhat, temizlik, her türlü mikroptan ve tesadüften arındırılmış steril bir yaşam mümkün mü?

Alman edebiyatının huzursuz ruhu Zeh bir kez daha mikropluk yapıyor: Sadece Almanya’nın değil, topyekûn Batı’nın verdiği gıcır gıcır pozların altındaki kalınca tozu kaldırmaya, “değerleri”ni değersizleştirmeye devam ediyor. Zeh, oldukça fazla aşk ve oldukça fazla anlayış arasına sıkışıp kalmış Mia Holl benzer biçimde unutulmaz bir karakter vesilesiyle, gövde diyince suların durduğu, bedenlerin sistemce sahiplenilip denetlendiği, sıhhat ve selametlerine ilişik tasarrufların ibadete vardığı, ruhları sıkıntıdan patlatan, pek yakınımızdaki “tertemiz” ve baskıcı bir sistemden trajikomik haberler veriyor.

İrade ve vicdandan yoksun bir sistem bu: Bize bununla birlikte adaletin bir zanaat bulunduğunu, bazı tezgâhlarda el maharetiyle her seferinde yine dokunduğunu, uyum göstermeyenlerin temize havale edildiğini hatırlatan bir sistem.


Temize Havale Alıntıları – Sözleri

  • Mia kamuya açık bir alana girdiğinde asla bir yuvaya girmiş benzer biçimde hissetmez kendini. İçeri koşup merhaba diye bağırmaz. Çoğunlukla kimsenin onu fark etmemesini umar. Kendisi ve düşünceleri için zamana ve mekana gerekseme duyar.
  • İnsan dünyadaki yerini kendisi seçemez. İnsan bir tek tahtaları yanında getirir, günlerini geçirdiği binayı başkaları inşa eder.
  • Talep ettiğim tek hak kişisel gerçekliğimi yaşamak hakkımdır…Kafamın içinde özgürlük var… İnsan yanıp yanıp sönmeli. Öznel nesnel. Uyum, direniş. Açık, kapalı. Özgür insanoğlunun arızalı bir lambadan farkı yoktur.
  • Insanlarla ilişki kurmanın boşa vakit harcamak olduğuna inanıyorsun içten içe. Oldukça azca kural dışı var, bunların da yarısı ölü, öteki yarısı can düşmanın. Bertaraf olmak icin kafi
  • “Tanrıya inanıyor musunuz, Bayan Holl?”
    “Ne ben ona inanıyorum, ne de o bana. Karşılıklı bir durum bu.”
  • Ama talep ettiğim tek hak kişisel gerçekliğimi yaşama hakkımdır.
  • ” Yanınızda bir süpürge de mi getirdiniz? Umutsuzluğu silip süpürmek için?”
  • “Akıl da bir yanılsamadır,” … “İnsanın duygularının toplamını içine soktuğu bir kostümden başka bir şey değildir.”


Temize Havale İncelemesi – Kişisel Yorumlar

-Spoiler içerir-
Yine bırakmamak için hatta çöpe atmamak için zor durduğum bir kitap. Bu kitap niye yazılmış? Ne bir mevzu var, ne bir mantık, ne bir coşku, ne bir felsefe. Hiçbir şey yok. Hele o Eskici’ye şaşırtıcı ve hayret verici sinirlendim. Bu şekilde ne olduğu belli değil insanın. İyi mi fena mü, ne hayata geçirmeye çalışıyor, Mia ona niçin düşkün? Yazan kişinin kafası iyi mi acaba? Bu kitabı basan niçin basmış? Kitabın konusu özetle şu:
Gelecekte Yöntem diye bir sistem insanların sıhhatli ve dünyanın sorunsuz olması için nir seviye kurmuş. Muntazam yiyecek içecek yok. Sıcak su içiyorlar. Evde belli aralıklarla kan testi yapmaları koşul. Yapmayanlar yargılanıyor. Her gün koşu bandında yapman ihtiyaç duyulan limit var. Yapmayana ceza. Tuvalet ve öteki giderlerin denetim ediliyor. Hastalığın var mı vs. Evin pisse ve temizlemezsen ceza. Steril ortam dışına çıkmak, doğada gezinmek kabahat. Bağışıklık sistemine nazaran sınıflandırılıyorsun ve sana en uygun sınıftan bir kişiyle evlenmek zorundasın. Onun haricindekilerle evlenmen de kabahat. Yöntem düşmanlığı suçundan yargılanıyorsun. Mia diye bir bayan var. Doğabilimcisi. Bunun doğaya düşkün, özgür olmak isteyen bir adam kardeşi var. Bir gün ölü bir kızı suç duyurusu edince, DNA’sından katilin o olduğu bulunuyor ve tutuklanıyor. Adam ısrarla kendisi olmadığını söylüyor fakat sistem bilimsel kanıtlara körü körüne inanıyor. Adam sonunda beziyor ve intihar ediyor. Kardeşi Mia, onun suçsuzluğunu kanıtlamak istiyor. Meğerse hakikaten de suçsuzmuş. Dikkat spoiler: Küçükken lösemi olduğundan ilik nakli olmuş. Meğerse ilik nakliyle başkasının Dna’sını da almış. Ve o şahıs de o kızı öldüren katilmiş. Mia bunu kanıtlayınca insanoğlu ayağa kalkıyor, yürüyüş yapıyorlar. Mia bu ayaklanmayı başlattı diye terörist duyuru ediliyor. Vs vs vs. (Zeynep Gökçe Özdemir)

Distopik Totaliter YÖNTEM: Herkes için geçerli “genel iyi” diye bir şey var mıdır? Kitap bu probleminin yanıtını pozitif yönde olarak veren bir distopik(bakışa nazaran ütopik de olabilir) devletteki vakalar örgüsünden oluşuyor. YÖNTEM isminde olan bu devlet/ seviye temizlik ve hijyen üstüne kurulu. İnsanlar hastalıktan ölmüyor. Her an her türlü yiyip içip yaptıkları ve hareketleri devlet tarafınca yönlendirilip kaydediliyor. Günlük spor yükümlülüğünü yerine getirmeyen, sigara içen ya da nehirde özgür yüzen bir balığı tutup yiyecek isteyen insanoğlu engellenip cezalandırılıyorlar. Bundan dolayı EN YÜCE VE TARTIŞILMAZ DEĞER insan sağlığı. Kime nazaran? Neye nazaran? Toplumun bir ihtimal %80-90’ının kesinlikle yararına ve mutluluğuna hizmet eden bir sistem meşru mudur? Benzeri pek oldukça suali kendimize sormamızı sağlayarak, bilişsel dünyamızı zenginleştiriyor Juli Zeh.
Mia ve Moritz Holl kardeşler, bu devletin işleyişinde kendilerini gerçekleştiremiyorlar. Hastalanmak pahasına da olsa özgürce doğaya karışmak ve hatta sağlıklarına ziyanı olacak şeyleri de özgürce yapmak istiyorlar. Moritz YÖNTEM baskısı sonucu intihar edince mücadelesi ablasına kalıyor. Bunlar kendince masum bir halde özgür yaşamak isteyenler. Bir de örgütlü topluluk var H.O.H.(Hasta Olma Hakkı). Bu teşkilat de YÖNTEM’e karşı dizgesel saldırılarda bulunuyor ve masum insanları kullanıyor (!).
Yazar tüm bu tarz şeyleri kurgularken, hukukçu kimligini bizlere göstermekten de geri durmuyor. Zira adı Temize Havale olan bu eserde vakalar Mia Holl’ün yargılanması süreciyle başlıyor ve yargılamanın nihai karara varması ile de son buluyor. Aslında bir yargılama süreci izliyoruz kitap süresince. Tabii bir yargılama süreci süresince tüm devlet, medya, avukatlık, yargıçlık ve insanlık hallerine de tanık oluyoruz.
Oldukça UZAK bir YÖNTEM’de hem kendimizi kaybedip hem de buluyoruz okurken.
Nacizane ben hukuk fakültesinde anayasa hukuku anlatırken öğrencilerime kesinlikle okumasını önereceğim. Öyleki oldukça kurulacak bağlantı, altı çizilecek uyandırıcı cümle var ki… Her hukuk talebesi ve her bilgili yurttaş okumalı. (Fulya)

Okunmazsa oldukça şey kaybedilmiş sayılır mı?
Hayır
Yazarın dilinden mi, çevirmenden mi kaynaklanıyor bilemedim fakat sayfalar içinde bi akamadım gitti…
Kendini ispatlamış okunması ihtiyaç duyulan onca yazar ve kitap varken…:) (Çevirmenin Notu)


Temize Havale PDF indirme linki var mı?


Juli Zeh – Temize Havale kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Temize Havale PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Juli Zeh Kimdir?

Juli Zeh 1974’te Bonn’da dünyaya geldi, Passau ve Leipzig’de hukuk eğitimini sürdürürken bir taraftan da Leipzig’deki Alman Dili ve Edebiyatı Enstitüsü’nde tahsil gördü. Ayrıca Avrupa Hakları ve İnsan Hakları mevzularında eğitim aldı, bir süre New York, Krakow, Zagreb ve Saraybosna’da bulunmuş oldu. Avrupa Topluluğu’nun genişlemesine ilişkin hukuki sorunları mevzu alan Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union (2002), köpek sahipleri için derlediği mizahi bir lügat olan Kleines Konversationslexikon für Haushunde (2005) ve çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış makalelerinden oluşan Alles auf dem Rasen (2006) adlı kitapları vardır. David Finck ve Oskar Ters ile genç Bosnalı yazarların eserlerinden oluşan Ein Hund läuft durch die Republik (2004) adlı bir seçki de yayımladı. İlk romanı Kartallar ve Melekler (Metis, 2005) pek oldukça dile çevrildi. Zeh, aralarında Humboldt Üniversitesi Deneme Ödülü (1999), Caroline-Schlegel Deneme Ödülü (2000), Alman En İyi İlk Kitap Ödülü (2002), Ernst-Toller Ödülü (2003) ve Per-Olov-Enquist Ödülü’nün (2005) de bulunmuş olduğu çeşitli ödüller kazanmıştır.


Juli Zeh Kitapları – Eserleri

  • Temize Havale
  • Serbest Düşüş
  • Sessizliğin Gürültüsü
  • Oyun Dürtüsü
  • Kartallar ve Melekler


Juli Zeh Alıntıları – Sözleri

  • İnsanoğlu evinde, kıçının üze­rinde uslu uslu oturmuş olduğu için yaşanmaz dünyadaki felaketler. (Sessizliğin Gürültüsü)
  • Kendi kendime ıslıkla “Hit the road, Jack” şarkısını çalıyorum. (Sessizliğin Gürültüsü)
  • Talep ettiğim tek hak kişisel gerçekliğimi yaşamak hakkımdır…Kafamın içinde özgürlük var… İnsan yanıp yanıp sönmeli. Öznel nesnel. Uyum, direniş. Açık, kapalı. Özgür insanoğlunun arızalı bir lambadan farkı yoktur. (Temize Havale)
  • Fenalık dünyayı gezer, orada burada mola verir. (Sessizliğin Gürültüsü)
  • Ben boş değilim, diyor Clara. Ben iç bükeyim. Bende kendinin, olduğundan daha büyük ve kuvvetli bir yansımasını görüyorsun. (Kartallar ve Melekler)
  • Tanrı insana kendisini beslemesi için tat duyusunu, üremesi için de cinsellik güdüsünü vermek zorunda kalmış, diyor.
    Onun yerine, bu kahrolası yaşamın ne anlama geldiğini söylese oldukça daha iyi olurdu, diyorum. Hiç eğer olmazsa, yaşama asılmak için bir şeyler yapardık. (Kartallar ve Melekler)
  • Dünyaya bir bak. Senin başına gelmez diye mi düşünmüştün hakikaten? Mühim olan geçmesi. Her vakit geçer, öyleki ya da bu şekilde, ne kadar korkulu ya da güzel olursa olsun, ezelden her anın asla karşı koymadan geçip gittiği benzer biçimde. (Oyun Dürtüsü)
  • İnsan dünyadaki yerini kendisi seçemez. İnsan bir tek tahtaları yanında getirir, günlerini geçirdiği binayı başkaları inşa eder. (Temize Havale)
  • İnsanoğlunun düşünceleri partisyonken yaşamı çarpık bir melodidir. (Serbest Düşüş)
  • İlk aşk gibidir bu, diyorum. Aradan ne kadar vakit geçse de yaşam ezginde bir ana motif olarak mırıldanmayı sürdürür. (Kartallar ve Melekler)
  • Yorgunluk eklem ağrılarından ve nedenini bilmediğim bir çaresiz­likten oluşuyor. (Sessizliğin Gürültüsü)
  • Kopernik’in senin benzer biçimde bir arkadaşı olsaydı, bugün hala düz bir sini üstünde oturuyor olurduk. (Serbest Düşüş)
  • “Tanrıya inanıyor musunuz, Bayan Holl?”
    “Ne ben ona inanıyorum, ne de o bana. Karşılıklı bir durum bu.” (Temize Havale)
  • İnsanlar bir şeyler anlayamadıklarında, batıl inancın kurbanı oluyorlardı. (Oyun Dürtüsü)
  • Şimdiki vakit, içine girilmeyen bir kaostu, geçmiş ise aerodinamik şekilli bir şey. Tüm bu anlık karmaşayı birazcık olsun terbiye edebilmek için, onu tarih ve dolayısıyla da geçmiş bir şey olarak ele almak gerekiyordu. (Oyun Dürtüsü)
  • Ama talep ettiğim tek hak kişisel gerçekliğimi yaşama hakkımdır. (Temize Havale)
  • Yanlıştan her netice çıkabilir. (Oyun Dürtüsü)
  • İnsanın kendi kafasının içindeki sessizlik en gürültülüsü. (Sessizliğin Gürültüsü)
  • Nehrin kıyısından bin beyaz kuğunun geçtiğini gören bir insan bu durumdan siyah kuğuların var olmadığı sonucunu çıkaramaz. İşte bu yüzden fizik bilhassa felsefenin hizmetkarıydı. (Serbest Düşüş)
  • Ölümün oldukça istendiğinde geleceğini sanmıştım, oysa gelen uyku olmuştu. (Kartallar ve Melekler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş