Eğitim

Mevki Uygarlığı – Robert Sheckley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mevki Uygarlığı – Robert Sheckley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mevki Uygarlığı kimin eseri? Mevki Uygarlığı kitabının yazarı kimdir? Mevki Uygarlığı konusu ve anafikri nedir? Mevki Uygarlığı kitabı ne konu alıyor? Mevki Uygarlığı PDF indirme linki var mı? Mevki Uygarlığı kitabının yazarı Robert Sheckley kimdir? İşte Mevki Uygarlığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert Sheckley

Çevirmen: Belma Aksun

Orijinal Adı: The Status Civilisation

Yayın Evi: Metis Yayınları

İSBN: 9789753420785

Sayfa Sayısı: 157


Mevki Uygarlığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Will Barrent hafızası tamamen silinmiş olarak uyandığında, cezaevi gemisi hapishane gezegeni Omega’ya inmek üzereydi. Ona suçlu bulunduğunu, suçunun da katliam bulunduğunu söylediler. Cezası hafızası silinerek Omega'ya sürgün edilmekti. Yetkililer Omega'da ortamala insan ömrünün üç yıl bulunduğunu söylüyorlardı. Omega'da Dünya kanunları geçerli değildi. Senelerdir akın akın gelen suçlular, kendi kanunlarını, giderek kendi uygarlıklarını yerleştirmişlerdi gezegene: En süratli tabanca çekenin toplumsal hiyerarşide en üst sıraya yerleştiği bir Mevki Uygarlığı. 

Omega, sizin gezegeniniz, tümüyle mahkûmlar tarafınca yönetilen bir gezegen. Hakkınızda hiçbir önyargı olmadan, temiz bir sicille, her şeye tekrardan başlayabileceğiniz bir dünya! Geçmiş yaşamınız unutuldu. Onu hatırlamaya kalkmayın. Bu tür hatıralar bir tek suç işleme eğilimlerinizi harekete geçirmeye yarar. Hücrelerinizde uyandığınız an dünyaya tekrardan gelmiş olduğunuzu farzedin..


Mevki Uygarlığı Alıntıları – Sözleri

  • “…birazcık risk almazsanız yaşam nedir ki? “
  • Sosyal yarar için kendi kendinizin polisi ve tanığı olmanız lazım. Size ilişik olabilecek her suçun sorumluluğunu almalısınız.
  • Planlı eşitsizlik ve mecburi bilgisizlik yardımıyla, güç ve mevkiler gezegenin eski sakinlerinin elinde kalıyordu.
  • Eminim ki çöküşe giren tüm toplumlar yanıltıcı şekilde kendilerini kalıcı göstermiştir.
  • Dünya’nın iyi mi bir yer bulunduğunu tamamımız biliyoruz. Havada süzülen devasa şehirlerden oluşan bir karmaşa.
  • Bir oldukça büyük günahkarın hatta şeytani azizlerin bile mütevazi başlangıçları bulunduğunu asla kimse unutmamalıydı.
  • “Planlı eşitsizlik ve mecburi bilgisizlik yardımıyla, güç ve mevkiler gezegenin eski sakinlerinin elinde kalıyordu.”
  • Büyük bir günahkar olmak her insana nasip olmazdı; fakat bu asla kimsenin cesaretini kırmamalıydı da.
  • “…suçlarımızın büyük kısmı Dünya’ya egemen olanlarla uyuşmamasından kaynaklanıyor. Biz anane karşıtlarıydık. Muhtemelen bizi istikrarı bozan unsurlar olarak, yerleşik güçlere bir tehdit olarak görmüşler.”
  • Bir şeyler yapmak istiyoruz. Ne olursa.


Mevki Uygarlığı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Mevki Uygarlığı kitabı, bir uzay gemisinde gözlerini açan Will Barrent’ın, niçin bu gemide bulunduğunu hatırlayamaması ile başlıyor. Gemi, Omega adlı bir tek suçluların sürgüne göndermiş olduğu bir gezegene iniş yapar. Will bir katliam hükümlüsü olarak bu gezegene gelmiştir sadece Will katliam işleyebilecek biri olmadığına emindir. Tamamen kötülüklerle dolu bu gezegende hayatta kalmaya çalışan Will’in başına gelenleri ve hem de içinde bulunmuş olduğu ‘ben kimim? , niçin buradayım? ‘ çelişkisini okuyoruz. Yazar bunlara ek olarak dini öğeleri de ekleyince kendinizi aniden sorgularken buluyorsunuz. Suçun kanun olarak kabul edilmiş olduğu, iyi olmanın cezalandırıldığı etkili bir distopya. İlginizi kaybetmeden okuyabileceğiniz müthiş bir yaratı, şiddetle tavsiye ederim… (ELİF)

Oligarşik Hiyerarşi: Mevki Uygarlığı: “Hiç kuşkum yok ki, yok olmakta olan tüm toplumlar sonuna dek sürekli oldukları hayalini yaşatırlar.” – yazar/i9155
Robert Sheckley’nin Metis Bilimkurgu dizisindeki tek kitabı Mevki Uygarlığı. Amerika’da “bilimkurgunun altın çağı” olarak anılan devrin ileri gelen yazarlarından biri Sheckley ve kendisine şimdiki ününü kazandıran ise, asla şüphesiz romanlarından ziyade, yazdığı öykülerdir.
Devletimizde piyasaya sürülen pek oldukça bilimkurgu derlemesinde Sheckley’e ve onun öykülerine rastlamak mümkün. kitap/kitap–212905 , kitap/kitap–129837 , kitap/kitap–23318 , kitap/kitap–141282 , kitap/kitap–23547 ve kitap/kitap–23314 adlı kitaplarda Robert Sheckley’e ilişik 10’a yakın öykü görmekteyiz lügatımızda.
1960 senesinde kaleme alınan The Status Civilization orjinal isminden dilimize kazandırılan Mevki Uygarlığı ise, yazarın devletimizde piyasaya sürülen ilk ve hem de son romanı olma hususi durumunu taşımaktadır.
Bir Cezalandırma Yöntemi Olarak Dünya’dan Sürgün Edilmek
“Dünya diye bir gezegendeki unutulmuş bir geçmişten, suçlularla dolu bir dünyadaki kuşkulu bir şimdiki zamana mancınıkla atılmıştı.”
Distopik bir sekansla açılıyor kitap. Ardından uzay operasına küçük bir göz kırptıktan sonrasında, karakterimiz “402” -nam-ı öteki Will Barrent- ile beraber “Omega” adlı gezegene yerleşiyoruz.
Dünya üstünde kabahat işleyen kişilerin, değişik bir güneş sisteminde yer edinen Omega adlı gezegene gönderilmesi ile başlıyor öykü. 402 gözlerini açtığında, önceki yaşamına dair hayal meyal görüntülerle beraber kendisini bir uzay gemisinde bulur. Güvenlik kendisine kısa bir sonrasında iniş yapacakları bilgisini verir ve onu muallakta bırakarak yanından ayrılır.
Omega’ya inen mahkumlara yeni adlar verilmektedir ve romanın baş karakteri Will Barrent “402” adını bu esnada alır. Barrent, Dünya’da işlediği bir kabahat yüzünden yargı giymiştir ve cezasını ilk kere görmüş olduğu Omega gezegeninde çekecektir…
“Dünyanın kibar ve yumuşak başlı kültürünün altında kendi kendini ebedileştiren bir robot uygarlığı vardı. Bu uygarlığı fark etmek, ölümle cezalandırılabilirdi.”
Ütopya + Heterotopya + Polisiye = Distopya
Sheckley bu kitabında keskin eleştirilere imza atıyor. Kapitalist sistemi yerden yere vuruyor ve hukuk sistemine mühim yergiler getiriyor. Gelecekteki çağıl cemiyet ilişkilerinin inanılmaz bir halde raydan çıkışını gözler önüne seriyor.
Ayrıca yazar, birçok türü tek potada eritmeyi başarıyor ve ütopya, heterotopya, polisiyenin karışımından ortaya distopik bir kurgu çıkarıyor. Will Barrent’ın, Dünya’daki düzgüsel hayatından sonrasında Omega’daki anormal hayata yelken açışı, belirgin bir halde kendilerine oligarşik bir seviye kuran insanoğlunun yeni bir ütopya yaratma ekseninde vahişiliğini yansıtıyor. Suç işleyen insanların cezalandırılması gerekiyorsa bile, hafızalarının silinip değişik bir gezegene gönderiliyor olmaları bir çağıl cemiyet için fazlasıyla ağır bir karar olarak gözüküyor.
Bu garip düzene ayak uydurmaya çalışan Will Barrent’ın, tam anlamıyla kana susamış Omegalılar’a karşı vereceği amansız cenk ve bunun sonucunda ortaya çıkan polisiyelik kurgu da, romanı bambaşka bir boyuta taşıyor. Merak ve coşku bir an olsun durulmuyor ve tüm bu türlerin senteziyle ortaya çıkan öykü, okurları oldukça doygunluk ediyor.
Mevki Uygarlığı, özünde bir distopya. Ama hem de değişik türlerin bir araya gelmesiyle de daha varlıklı bir görünüm elde ediyor ve bilimkurgu tarihinin mühim yapıtları içinde kendisine yer buluyor.
Keyifli okumalar dilerim.
“Öylesine ileri derecede sosyalleştik ki, bireysellik uğraşıların en zararsızı haline gelmek, içe kapanmak, kendisini anlamlı bir biçimde ifade etmenin her türünden kaçınmak zorunda kaldı.” -Dravivian.
Not: Bu yazı daha ilkin Kayıp Rıhtım’da yayımlanmıştır.
https://kayiprihtim.com/inceleme/mevki-uygarligi-oligarsik-hiyerarsi/ (Bahri Doğukan Şahin)

Robert Sheckley’e şapka çıkarıyorum, karşısında saygıyla eğiliyorum. Sadece 165 sayfada bu yoğunlukta bir bilim kurgu – distopya kitabı yazmak büyük bir ustalık. Dili o denli mütevazi, anlatımı o denli başarı göstermiş ki, sanki sıfır kompleksle yazılmış. Bu yaşıma kadar iyi mi gözümden firar etmiş! (Bülent Ekşi)


Mevki Uygarlığı PDF indirme linki var mı?


Robert Sheckley – Mevki Uygarlığı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Mevki Uygarlığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert Sheckley Kimdir?

1928’de New York’ta dünyaya geldi. 1946-48’de Kore’deki BM Barış Gücü’nde vazife yapmış oldu. Daha sonrasında New York Üniversitesi’nden mezun oldu. Bilimkurgu alanındaki emek harcamaları 1951’den adım atar. Yazdığı kıısa öykülerdeki entrikalar, düğümler, çarpıcı nükteler ve kendine özgü üslubuyla tanınmıştır. Şöhretini büyük seviyede kısa öyküleriyle yapmışsa da dikkat çekici birkaç romanı da vardır. Bunların içinde Mevki Uygarlığı, Immortality Inc. (1959, Ölümsüzlük A.Ş.), Journey Beyond Tomorrow (1963, Yarının Ötesine Yolculuk), Mindswap (1966, Zihin Değiş-Tokuşu) ve The 10th Victim (1966, Onuncu Kurban) vardır. Robert Sheckley’in kısa öyküleri çeşitli derleme ve antolojilerde yer almış, birçok bilimkurgu ödülü kazanmıştır. Türkçe’de 2001 ve Ötesi (Engin, 1994) ve Dünyalıların Gelişi (Cep Kitapları, 1993) adlı derlemelerde de öyküleri yayımlanmıştır.


Robert Sheckley Kitapları – Eserleri

  • Mevki Uygarlığı


Robert Sheckley Alıntıları – Sözleri

  • “…birazcık risk almazsanız yaşam nedir ki? ” (Mevki Uygarlığı)
  • Sosyal yarar için kendi kendinizin polisi ve tanığı olmanız lazım. Size ilişik olabilecek her suçun sorumluluğunu almalısınız. (Mevki Uygarlığı)
  • Planlı eşitsizlik ve mecburi bilgisizlik yardımıyla, güç ve mevkiler gezegenin eski sakinlerinin elinde kalıyordu. (Mevki Uygarlığı)
  • “…suçlarımızın büyük kısmı Dünya’ya egemen olanlarla uyuşmamasından kaynaklanıyor. Biz anane karşıtlarıydık. Muhtemelen bizi istikrarı bozan unsurlar olarak, yerleşik güçlere bir tehdit olarak görmüşler.” (Mevki Uygarlığı)
  • Bir oldukça büyük günahkarın hatta şeytani azizlerin bile mütevazi başlangıçları bulunduğunu asla kimse unutmamalıydı. (Mevki Uygarlığı)
  • Dünya’nın iyi mi bir yer bulunduğunu tamamımız biliyoruz. Havada süzülen devasa şehirlerden oluşan bir karmaşa. (Mevki Uygarlığı)
  • Büyük bir günahkar olmak her insana nasip olmazdı; fakat bu asla kimsenin cesaretini kırmamalıydı da. (Mevki Uygarlığı)
  • Bir şeyler yapmak istiyoruz. Ne olursa. (Mevki Uygarlığı)
  • “Planlı eşitsizlik ve mecburi bilgisizlik yardımıyla, güç ve mevkiler gezegenin eski sakinlerinin elinde kalıyordu.” (Mevki Uygarlığı)
  • Eminim ki çöküşe giren tüm toplumlar yanıltıcı şekilde kendilerini kalıcı göstermiştir. (Mevki Uygarlığı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş