Eğitim

Ruhtaki Bölünmeler – Franz Ruppert Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ruhtaki Bölünmeler – Franz Ruppert Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ruhtaki Bölünmeler kimin eseri? Ruhtaki Bölünmeler kitabının yazarı kimdir? Ruhtaki Bölünmeler konusu ve anafikri nedir? Ruhtaki Bölünmeler kitabı ne konu alıyor? Ruhtaki Bölünmeler PDF indirme linki var mı? Ruhtaki Bölünmeler kitabının yazarı Franz Ruppert kimdir? İşte Ruhtaki Bölünmeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Franz Ruppert

Çevirmen: Fatma Zengin

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789752564350

Sayfa Sayısı: 272


Ruhtaki Bölünmeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Prof. Dr. Franz Ruppert, Türkçe çevirisiyle piyasaya çıkan bu ikinci kitabında, travmanın nesiller arası tesirini araştırmaya devam ediyor. Bu kitabında, yaşamda kalma stratejilerinin travmatize olmuş kişiler ve bu kişilerin yakın ilişkide olduğu insanoğlu üstündeki etkilerini detaylı bir halde araştırarak travmatik vakalara organik bir tepki olarak ruhsal bölünme süreci ve bu sürecin işleviyle ilgili anlayışını derinleştiriyor. Franz’ın temel fikrine bakılırsa sadece ilgili süreçleri detaylı bir halde anlayarak ve danışanların travmasını, yaşamda kalma stratejilerini ve sıhhatli yanlarını tanımak için lüzumlu becerileri geliştirerek kişisel bir edinim ve aile sistemimizden aldığımız bir miras olarak travma üstünde başarıya ulaşmış bir halde çalışmamız mümkün olabilir.

Kitapta, yaşamda kalmayı hedefleyen ruhsal yapının bütünselliğinin bozulması ve onu takip eden “parçalanmanın yine entegrasyonu” süreçlerini açıklayan olay incelemeleri ve detaylı örnekler veriliyor.

-VivianBroughton-

Bireysel Terapi Bağlamında Konstelasyon Emek harcamaları kitabının yazarı Franz’ın bu kitabını UKDEM öğrencileri, konstelasyon kolaylaştırıcıları, aile ve sistem dizimcileri, psikiyatrlar, psikoterapistler, danışmanlar ve beraber daha sıhhatli bir toplumda yaşamak isteyen hepimiz için ulaşılabilir hâle getirdiğimiz için fazlaca mutluyum.

-Göksel Karabayır-

(Tanıtım Bülteninden)


Ruhtaki Bölünmeler Alıntıları – Sözleri

  • Her yeni yaşamda eski bir şeyler devam etmelidir, bu bununla birlikte da yeni bir başlangıcın olasılığını ihtiva eder.
  • İnsan ruhunun doğumdan sonrasında gelişmeye başladığından kuşkuluyum; büyük olasılıkla döllenme eylemi kadar erken bir evrede oluşmakta.
    Bir adam ve bir bayan birbirini sevdiğinde çocuklarıyla olan ilişkileri, saldırı yada ”kaza” ile doğan çocuğa kıyasla oldukça değişik niteliktedir.
    Tecavüz sonucu doğan danışanlarımdan bildiğim, bu kişiler kendilerini sevmekte zorlanırlar, şundan dolayı bir sevginin ürünü değillerdir. Mesela, bir bayan çocuğunun babasını değil de başka birini seviyor olabilir. Annenin bu karmaşa içindeki duyguları en başından itibaren çocuğun ruhsal gelişiminde izini bırakabilir.
  • Bilinçten koparma ve ruhtaki bölünmeleri tartışırken, zor yaşam koşullarını, stres durumlarını ve travma durumlarını birbirinden ayırmak gerekir.
    Zor yaşam durumları genel anlamda hissetme ve fikir içinde kısa vadeli bir bilinçten koparmaya yol açsa da, stres durumları daha uzun devam eden bilinçten koparmaya ve duygusal blokajlara neden olur ki bu stres durumu ortadan kalkınca bunlar yavaş yavaş tekrardan bütünleştirilebilir.
    Beden, fikir ve duygu içinde süreğen ayrımlara neden olan derin bölünmeler ise temel olarak travmatik yaşantıların sonucudur. Bu nedenle ”bölünme” terimini daha fazlaca bu anlamda kullanıyorum.
  • ”Ruh” sözcüğü insan duygulanımlarının deneyimine yakın olmasıyla birlikte, kendimize ilişkin, en içimizdeki öz diyebileceğimiz bir şey olduğu fikrine de yakındır.
  • Sağlıksız duygular aşırıdır, tuhaftır, yapaydır, gerçek değildir, sürüklenir, kendine çekilir ve utanmazdır. Normal olarak duygusal tepkiler beklediğimiz durumlarda duygudan yapıt yoksa, doğrusu korku, hiddet, sevgi, suçluluk, gurur, utanç tamamen yok olmuşsa, bu da hastalıklı bir ruhsal sağlığın işaretidir.
  • ”Ruh”, tüm kültürlerde yaygın kullanılan bir terimdir ve fazlaca varlıklı bir imge ve çağrışım yığınını harekete geçirir. Indo- Germen ”saiwala” sözüğü ”denizden gelen” anlamını taşır; Indo-Germence’de deniz, doğmamış olanın ve ölü olanın temsilcisidir.
  • Canlı sistemler, kendi kendilerine gelişmiş ya da atalarından devralınmış içsel bir örüntü üstüne kurulu hususi bir içsel ilişki yapısını oluşturmak yada sürdürmek için, kendi maddi bileşenlerinin yüksek oranda uzmanlaşmış fizyolojik ve kimyasal özelliklerini kullanabilen bir oluşumdan fazlaca daha fazlası olarak görülmelidir.
  • • Her insan, atalarından aktarılan armağan ve yüklerle kendi içlerinde o ana dek var olmayan emsalsiz bir şey hâline gelme potansiyeline haizdir.
  • Ruhtaki bölünmeler fazlaca derine gider, aklını kaybetmeye yada intihara yol açabilir. Bazıları ise oldukça iyi gizlenir, yalnız kriz zamanlarında ortaya çıkar, mesela; bir şahıs partnerinden ayrıldıktan sonrasında derin bir depresyona girebilir ya da işyerindeki çatışmalarda ürkü atak yaşar. Diğer bölünmeler ise bu kadar aşikar olmayabilir, fakat gene de fark edilebilir; sorun bu kişiler bir şey söyleyip buna zıt bir şey yaparlar ya da ondan sonra bundan pişman olurlar ya da hatalarından ders çıkaramazlar.
  • … çocuğun ruhu, ebeveynlerinden almış olduğu fizyolojik maddelerin yanı sıra büyük olasılıkla onlardan ve onların atalarından alınan enerji ve bilgiyi de taşımaktadır. Genler yalnız fizyolojik bilgiyi taşımaz; genel olarak insanlığın, hususi de belirmekte olan insanoğlunun atalarının madde vasıtasıyla yoğunlaşan ve anlatılan yaşam deneyimlerini de taşırlar.


Ruhtaki Bölünmeler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ruhumda Sızı oy oy: Kitap aile dizimi felsefesinin konstelasyon (rol alma ) terimi üstünden 4 çeşit travma tipini ele alıyor
Varoluşsal Travma
Kayıp Travması
Bağlanma Travması
Bağlanma Sistemi Travması
Ve bu travmaların niçin olduğu bölünmeler ile ruhum gelişimi ele alınıyor.
Sağlıklı olan parçamız, travmatize olmuş parçamız, hayatta kalma parçamız .
Travma teriminin özünde ruhun bölünmesinin bulunduğunu ifade ederek bu bölünmeler arası farkındalığı anlamlandırmayi aile dizimi yöntemini kullanarak yapıyor.
Yaşamımı genişleyen halkalar içinde yaşıyorum diyen Rilkenin sözünden hareketle sıhhatli halkalarımızın giderek artması adına farkındalığı güzel bir kitap olmuş…
Aile dizimi ile psikodramanin sistemsel yakınlığı da normal olarak bir psikodramatist talibi olarak o gözle okuttu ve ıyki psikodrama dedirtti
Ve kitap kapağı tasarımını da fazlaca beğendim (R.Köse)


Ruhtaki Bölünmeler PDF indirme linki var mı?


Franz Ruppert – Ruhtaki Bölünmeler kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ruhtaki Bölünmeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Franz Ruppert Kimdir?

Profesör Dr. Franz Ruppert, Almanya ve başka birçok ülkede fazlaca talep edilen bir konuşmacı ve kolaylaştırıcıdır.

Nesillerarası Psikotravmatoloji

Hem mevcut teorilere hem de kendi araştırmalarına ve danışanlarıyla yapmış olduğu sayısız tedavi edici seansa dayanarak, Nesillerarası Psikotravmatoloji (MPT) adını verdiği kuramsal bir çerçeve geliştirmiştir. Bu kuramsal çerçeve, iki kuramsal yapısal bölüme ve bir uygulamalı yönteme dayanmaktadır: 1. Bağlanma terimi ve teorisi, 2. Travma teorisi, 3. Niyet Konstelasyonu isminde olan yöntem.

Niyet Konstelasyonu

Son 15 yılda Franz Ruppert, Konstelasyon yöntemiile çalışmanın ve nesillerarası travmanın saklı dinamiklerini ortaya çıkarmak ve çözmek için emsalsiz bir yol geliştirmiştir. Niyet Konstelasyonu, travmanın sebep olduğu parçalanma konusunu ele alır ve yalnız ilgili fert açısından değil, tüm aile sistemi açısından travmanın birçok nesil üstündeki ihtimaller içinde tesirini idrak etmek için olanak sunar.

Franz Ruppert

Profesör Dr. Franz Ruppert Almanya’nın Münih şehrindeki Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde Psikoloji Profesörüdür. Doktorasını, 1985 senesinde Münih Teknik Üniversitesi’nden İş ve Organizasyon Psikolojisi alanında aldı.

Teorik çerçevenin oluşturulması

1995’ten beri psikoterapötik çalışmaya ve bilhassa de psikoz, şizofreni ve öteki formlardaki ciddi akli hastalıkların sebeplerine odaklandı. Bu tür hastalıkları daha iyi idrak etmek için pratikteki deneyimlerini, bağlanma ve bağlılık teorilerine ve çağıl travma çalışmasına olan ilgisiyle birleştirdi. Bu, Nesillerarası Psikotravmatoloji mevzusunda kendi kuramsal çerçevesini şekillendirmesine yol açtı.

Örneksiz bir emek harcama şekli

Geçmiş 15 yılda Dr. Ruppert, nesillerarası travmanın saklı dinamiklerini ve etkilerini ortaya çıkarmak ve çözmek için Niyet Konstelasyonu ile çalışmanın emsalsiz bir yolunu geliştirmiştir. Travmanın, birçok nesil üstündeki ihtimaller içinde tesirini, yalnız ilgili fert açısından değil bununla birlikte tüm aile sistemi açısından anlama imkanı sunan bir yöntemdir.

Franz Ruppert, konuşmacı ve kolaylaştırıcı kimliğiyle Almanya ve öteki birçok ülkede fazlaca talep görmektedir. Psikoterapötik çalışmasını, travmanın değişik kültürlerdeki daha derin nesillerarası tesirleri mevzusundaki kavrayışlarını ilerletmek ve kendi yöntemiyle travmanın kuvvetli etkilerini daha iyi idrak etmek için araştırma hayata geçirmeye adamaktadır.


Franz Ruppert Kitapları – Eserleri

  • Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları
  • Ruhtaki Bölünmeler
  • Travmatik Yaşantılar
  • Travma Sevgi Korku


Franz Ruppert Alıntıları – Sözleri

  • Ruhtaki bölünmeler fazlaca derine gider, aklını kaybetmeye yada intihara yol açabilir. Bazıları ise oldukça iyi gizlenir, yalnız kriz zamanlarında ortaya çıkar, mesela; bir şahıs partnerinden ayrıldıktan sonrasında derin bir depresyona girebilir ya da işyerindeki çatışmalarda ürkü atak yaşar. Diğer bölünmeler ise bu kadar aşikar olmayabilir, fakat gene de fark edilebilir; sorun bu kişiler bir şey söyleyip buna zıt bir şey yaparlar ya da ondan sonra bundan pişman olurlar ya da hatalarından ders çıkaramazlar. (Ruhtaki Bölünmeler)
  • Bağlanma bozuklukları ruhsal bozukluklara dönüşür şundan dolayı insanoğlu, gelişmek için varoluşsal olarak iyi insanoğlu arası ilişkilere bağımlıdırlar. Olumsuz bağlanma deneyimleri ve birlikte rol alan korku ve stres tepkileri, büyük olasılıkla gen yapısının —epigenesis’in- mekanizmasını harekete geçirecek kadar fazlaca derindedir ve nesilden nesile devam eder (Fries, 2008). Stresli ebeveynlerin stresli evlatları olur. (Travmatik Yaşantılar)
  • Gözlerimiz bizlere izin verdiği seviyede rengini ve şeklini algılarız. Miyopsak, taşı gözümüze iyice yaklaştırmamız gerekir fakat hipermetropsak birazcık uzaklaştırabiliriz. Renk körüysek üstüne yansıyan güneş ışınları taşın içindeki kırmızıyı yada yeşilin tonlarını görmemizi engelleyebilir. (Travma Sevgi Korku)
  • Net bir halde yapılandırılmış bir psikoterapi ya da travma terapisi insanların çocukluk korkularından, bağımlılıklarından ve dolaşıklıklarından kurtulmalarına destek olma potansiyeline haizdir. Terapi süreci, kendi kişiliklerinin durumunu, sınırlarını ve potansiyelini gerçekçi olarak değerlendirmelerine ve bir illüzyon sisiyle ya da arzu doyurucu fantezilerle başa çıkmak zorunda kalmaksızın ve daha önceki travma deneyimlerinin bozmuş olduğu algıları olmaksızın öteki insanları ve çevrelerini görmelerine yardım edebilir.
    Kendi kişisel geçmişim sebebiyle dışsal yardım olmadan sorunlarını çözmeyi isteme şeklindeki aşırı gururu oldukça iyi tanıyorum. En içteki benliğimi bir başka insana açabilmem fazlaca uzun zamanımı aldı. Travmanın ve sonuçlarının dinamiklerini daha iyi anladıkça kimsenin hem ilişkiye açık hem de bu alanda uzman birinin yardımı olmadan iç ruhsal bölünmelerinden kaçamayacağına daha fazlaca kani oldum. Tekilci düşünceler kadar bizim düzgüsel toplumumuz da kişinin travmalarını bastırmasını teşvik etmekte hatta bu tarz şeyleri yasaklı bir mevzuya dönüştürmekte ve farkına varmadan çeşitli travma inkâr mekanizmalarını desteklemektedir. (Travmatik Yaşantılar)
  • “Yalnız bir kurt” otonom değildir, yalnız yalnızdır. Gerçekten bir otonom olan biri, bir grubun genel görüşünün arkasına saklanmaz ve kendi eylemlerinden doğan sorumlulukları başkalarına yüklemez. (Travma Sevgi Korku)
  • Çocukluğumuzda yaşadığımız travmatik deneyimler sebebiyle içimizde ruhsal bir bölünme meydana gelmişse, kendimizle iyi bir ilişki kurmamız mümkün değildir. (Travma Sevgi Korku)
  • ”Ruh”, tüm kültürlerde yaygın kullanılan bir terimdir ve fazlaca varlıklı bir imge ve çağrışım yığınını harekete geçirir. Indo- Germen ”saiwala” sözüğü ”denizden gelen” anlamını taşır; Indo-Germence’de deniz, doğmamış olanın ve ölü olanın temsilcisidir. (Ruhtaki Bölünmeler)
  • Ayrıca travma yaşamış kişilerin toplumsal çevrelerinden fazlaca azca ya da uygun olmayan yardım görmüş olduğu de gerçektir. (Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları)
  • Dahası, oğlanların çocukken anneleriyle ilişkilerinde çözemediği şeyler, ilerdeki tüm kişisel ve mesleki ilişkilerine taşıyacakları bir yüke dönüşür. Bir çok süre eşlerine anneleri benzer biçimde davranırlar. (Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları)
  • “Ben kimim?” sorusu bir kimlik meselesidir. Kimlik, yaşamın değişik evrelerinde değişik anlamlar taşıyabilir. (Travma Sevgi Korku)
  • Her yeni yaşamda eski bir şeyler devam etmelidir, bu bununla birlikte da yeni bir başlangıcın olasılığını ihtiva eder. (Ruhtaki Bölünmeler)
  • Kendimize güvenmediğimiz, korkularımızla yada hiddet ve acılarımızla başa çıkmayı bilmediğimiz için bizlere yakın olan yada yakın olabilecek insanlara karşı itimat duygusu geliştiremeyiz. (Travma Sevgi Korku)
  • Bilinçten koparma ve ruhtaki bölünmeleri tartışırken, zor yaşam koşullarını, stres durumlarını ve travma durumlarını birbirinden ayırmak gerekir.
    Zor yaşam durumları genel anlamda hissetme ve fikir içinde kısa vadeli bir bilinçten koparmaya yol açsa da, stres durumları daha uzun devam eden bilinçten koparmaya ve duygusal blokajlara neden olur ki bu stres durumu ortadan kalkınca bunlar yavaş yavaş tekrardan bütünleştirilebilir.
    Beden, fikir ve duygu içinde süreğen ayrımlara neden olan derin bölünmeler ise temel olarak travmatik yaşantıların sonucudur. Bu nedenle ”bölünme” terimini daha fazlaca bu anlamda kullanıyorum. (Ruhtaki Bölünmeler)
  • Canlı sistemler, kendi kendilerine gelişmiş ya da atalarından devralınmış içsel bir örüntü üstüne kurulu hususi bir içsel ilişki yapısını oluşturmak yada sürdürmek için, kendi maddi bileşenlerinin yüksek oranda uzmanlaşmış fizyolojik ve kimyasal özelliklerini kullanabilen bir oluşumdan fazlaca daha fazlası olarak görülmelidir. (Ruhtaki Bölünmeler)
  • Normlara ve değerlere saygı gösteren bir vicdan, sadece çocuk ile anası ve babası içinde mevcut olan bir sevgi atmosferinde ve bir aileye ilişkin olma duygusu içinde gelişir. (Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları)
  • Travma; kişinin fizyolojik, duygusal yada toplumsal ölümü anlamına gelebilir. (Travma Sevgi Korku)
  • Failleri idrak etmek, kurbana yardım eder. Çaresizliği kabul etmek, yardım kapısını açar. Hakikat, deliliği ortadan kaldırır. Sevgi, ilişkisel-ruhun yaralarını iyileştirir. İyileşme sadece ilişkisel-ruha hakkaten dokunulduğunda gerçekleşir. (Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları)
  • Çocukken asla yakınlık ve ısı yaşamamış insanların destek ve rehberliğe, bakım ve sevgiye fazlaca fazla düzeyde sembiyotik gerekseme duyarlar ve otorite konumundakiler onları kolayca sömürebilir. (Travmatik Yaşantılar)
  • içsel olarak özgür iradesi olmayan bir kimse, uygun dışsal koşullar olsa bile kendine dönük baskıyı yine yine üretir ve başkalarını da kendi kısıtlılık ve bağımlılık alanına çekmeye çalışır. ruhsal olarak özgür olmayan bir kimse, kendi çevresinde bağımlılık yapıları oluşturur. buna karşıtlık olarak özgür biri ise dış çevresinde kısıtlılıklar da olsa belli bir düzeyde otonomisini korumayı başarır (Travmatik Yaşantılar)
  • duygularını bastıran kimseler, kendi iç benliklerini de dikkate almamış olur. duygularını hissetmeyen insanoğlu, yaşantılarında özne değil nesne olur (Travmatik Yaşantılar)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş