Eğitim

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına – Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına – Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kimin eseri? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabının yazarı kimdir? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına konusu ve anafikri nedir? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı ne konu alıyor? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF indirme linki var mı? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabının yazarı Shems Friedlander kimdir? İşte Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Shems Friedlander

Çevirmen: Ömer Çolakoğlu

Orijinal Adı: When You Hear Hoofbeats Think of a Zebra

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 978-605-5215-24-8

Sayfa Sayısı: 176


Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

 “Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına başlığı zımni bir mesaj taşıyor: Artık toynak sesi duyar duymaz at düşünmeyi bırak. 

Shems Friedlander’ın bu kitabı sufilerin mecazlarıyla sesleniyor; hikâye ve kıssalarla için içindekine ulaşıyor. Daimici psikolojiye ait bu rehber kitap, tam da modern zamanların gaflet uykusundan berrak ve manalı bir hayata uyanmak isteyenler için.” – Daniel Goleman’ın takdiminden. 

70’li yıllarda tasavvuf yoluna giren, Amerikalı fotoğrafçı, film yapımcısı, ressam ve yazar Shems Friedlander, Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına’da klasik tasavvufi söyleşi üslubundan ve bu geleneğin olmazsa olmaz bir unsuru olan derviş menkıbelerinden güç alarak çağdaş yaşamın rutini içinde sıkılmış, sıkışmış insana kadim hikmeti hatırlatıyor. 

Friedlander, yaşamın ebedî hakikatlerini açıklayarak hayalle gerçeği, kuru bilgiyle irfanı ayırt etmeyi; eşya ve vakaları yeni bir gözle görmeyi, yeni bir bakışla düşünmeyi, her daim uyanık ve zinde kalmayı tavsiye ediyor. İncelikle işlediği kıssalarla gözden kaçırdığımız anları ve bu anların önemini sorgulatarak, bizi sabır, şükür, içsel eğitim, dünyanın geçiciliği benzer biçimde en temel meselelerimizle yüzleştiriyor.

Biroldukca üniversitede ders veren, hâlen Mısır’ın en elit yükseköğrenim kurumlarından Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde vazife meydana getiren ve Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü (RISSC) tarafınca Sanat ve Kültür alanında 2012’nin “En Etkili 500 Müslümanı” içinde gösterilen Friedlander, Türkçede piyasaya sürülen bu ilk eserinde bizi içsel potensiyelimizi gerçekleştirmeye çağrı ediyor.


Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına Alıntıları – Sözleri

  • …hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti…
  • Her sabahleyin kalktığımızda iki şeyi hatırlamalıyız: Allah ve ölüm.
  • Şeyh Muzaffer Efendi Hazretleri şöyleki demiştir: “Allah’a inanç, dünyanın hastalıklarına karşı bir aşıdır.”
  • Sana rağbet etmeyenin peşinden koşma.
  • Cehalet sahrasında kaybolma ve maksadın unutulması tehlikesi var ise o yolu terk etmek, ilerleyip de kim bilir tehlikelere ve öngörülemeyen risklere maruz kalmaktan yeğdir.
  • Hayatımızdaki her bir şeyin Sünnetullah’ı idrak etmek için O’nun tarafınca yollanan bir bildiri bulunduğunu iyi mi anlayabiliriz? Bir hadis-i şerifte, “Sana isabet eden şey seni ıskalayamazdı ve ıskalayan da isabet edemezdi.” buyrulur.
    Her bir şey kaderde vardır ve her şey Allah’ın, O’nun ilminin bir izidir.
  • Vücudumuzla dünyayı deneyim eder, çölde ilerleyen bir yolcu benzer biçimde bu dünyanın içinden geçeriz; kimse burada kalmaz.
  • İstediğimiz rüyayı görelim, eninde sonunda hakikate uyanacağız.
  • Kendimizi alıştığımız şeylerden tek tek kesebilmeliyiz. İşe yaramadığını artık gördüğünüz ve bir anlamı olmayan şeyleri hayatınızdan kopartıp atın. Artık bir oyuncak hâline gelmiş şeyleri çıkartın hayatınızdan.
  • hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti…


Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnsanın otomatik hale gelen bir yaşantıda, en mühim şeyleri unuttuğunu ve bundan dolayı monotonluktan uzaklaşarak vakalara değişik açılardan yaklaşmamız gerektiği vurgulanıyor. Bu kapsamda daha çok islam dininin ehemmiyet verdiği konulardaki bakış açısının mühim olduğu ve Allaha yaklaşmak için neler yapmamız gerektiği anlatılıyor. Her bir ehemmiyet parametresi kıssalarla desteklenerek okuyucunun kafasında daha iyi yer tutması sağlanıyor. Nerden gelip nereye gideceğimizi düşünenlere ve bu ikisinin içinde neler yaptığımızı irdeleyenlere yönelik akıcı bir kitap. (Hiç)

İsmiyle ilgimi çeken bir kitap. Kitaba başlayana kadar neyle ilgili olabileceğini asla düşünememiştim. Meğer toynak sesini duyunca otomatik düşünceler bizlere atı anımsatır; fakat toynak sesi bir zebraya da ilişkin olabilir. Başlığın altındaki bildiri oldukca etkisi altına alan hakikaten. Hakikaten insanoğlu otomatik düşünceleriyle yaşıyor. Bununla beraber alternatif düşünceleri de göz önünde bulundurmamız icap ettiğini vurguluyor.
Kitabın içeriğinden bahsedecek olursam; alt başlığı tasavvuf sohbetleri adı üstünde kıssadan hisseler paylaşılmış. Keşke okurken not alarak okumuş olsaydım sizlerle paylaşırdım. İçerisinde oldukca güzel düşündürücü sözler var. Arada gaflete düşüp unuttuğumuz gerçekleri hatırlatıcı özellikte. Bu sebeple her ne kadar bildiğimiz şeyler olsa da arada özümüzü anımsamak için güzel bir kitap. Ve güzel yanı yazarın o hissi karşı tarafa aktarmadaki başarısı.
Kitabın ismiyle içeriğin ilişkisine gelecek olursam; onu ben hemen hemen anlayamadım. Kitabın adı ayrı güzel, içinde ne olduğu ayrı. Aralarında bir ilişki var ise da ben anlayamadım. Onu da okuyup anlayan biri olur, beni de aydınlatırsa sevinirim. (merve tan)

Akıcı ve son aşama anlamlı bir yaratı. Yazar, anlatmak istediği mevzuyu kıssalar ile anlatmış ve bu yöntemin etkili öğretme yöntemi olduğuna dikkat çekmiş. Gerçekten de anlatılan kıssalar zihnimizde yer edecek ve hatırlanacak şekilde sunulmuş önümüze. Ders çıkarılası ve üstüne düşünülesi bir kitap, tavsiyemdirr.
ALINTILAR:
•”Dil direkt Kalbe bağlıdır.Derler ki bir kişinin karakteri dilinin altında gizlidir, bu sebeple dil, kalpte bulunanı söyler. O yüzden, konuştuğumuzda kalbimizde olanı ifade etmiş oluruz. Ve Allah Teala bir hadis-i kudside tüm aleme sığmadığını fakat bir mümin kulunun kalbine sığdığını ifade buyururken fena düşünceler, işler ve şüphelerle dolu bir kalpten bahsetmiyor. Bu şekilde bir kalp ilk olarak temizlenmelidir.”
•”Hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti…”
•”Bir asırlık plan yapabilirsiniz, fakat bir sonraki an ne olacak bilemezsiniz.” (şems)


Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF indirme linki var mı?


Shems Friedlander – Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Shems Friedlander Kimdir?

“New York City’nin kalbinde” dünyaya gelecek olan Shems Friedlander ödüllü bir grafik tasarımcısı, usta bir fotoğrafçı, ressam, ozan, film yapımcısı ve tasavvuf hakkında kitapları olan bir yazardır.

İkisi Hz. Mevlâna ve semazenler hakkında olmak suretiyle dokuz kitabı vardır. Tabloları New York ve Kahire’de sergilenmiş; çizim ve fotoğrafları çeşitli hususi koleksiyonlarda yer almıştır. Çekmiş olduğu Türk dervişlerin fotoğrafları, belgesel klasikleri hâline gelmiş; New York, Kahire, İskenderiye ve Dubai’de sergilenmiştir.

En son çekmiş olduğu Faysal: Bir Kral’ın Mirası isminde belgesel filmin dünyada ilk vizyonu Kasım 2012’de Londra’daki BAFTA Tiyatrosu’nda gerçekleştirilmiş ve yaratı, Chagrin Falls Belgesel Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Shems Friedlander başta Mekke, Medine, Kahire ve İstanbul olmak suretiyle tüm Ortadoğu’da çeşitli şeyh efendilerden feyz almış, istifade etmiştir.

Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafınca Sanat ve Kültür alanında 2012’nin “En Etkili 500 Müslümanı”ndan biri seçilmiştir.

Hâlihazırda Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde görsel kontakt alanında profesör olarak ders veren Friedlander, dönüşümlü olarak Kahire ve İstanbul’da ikamet etmektedir.


Shems Friedlander Kitapları – Eserleri

  • Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına
  • Kış Hasadı
  • Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı


Shems Friedlander Alıntıları – Sözleri

  • Lutuflar, nimetler çeşitli kılıklarda girer yaşamımıza. (Kış Hasadı)
  • Mürşitler der ki, içinde Allah’ın adı olmayan bir nefes israf edilmiş bir nefestir. (Kış Hasadı)
  • Hz. Şems konuşuyor. “İtminan gözü her kusura donuktur, hoşnutsuzluk gözü her çirkinliği ortaya çıkarır. Bir şeye olan muhabbetin seni kör ve sağır kılar, kısaca, sevilenin kusurlarına karşı. İnsan kusur görmeye başladı mı, bil ki muhabbet azalmıştır.” (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Tüm ızdıraplarımız haiz olunamayacak şeyler istemekten ileri gelir. İnsan istemeyi bıraktığında tüm acılar ve ızdıraplar da onu terk eder. Dünyayı arzulamak, her düşmandan daha şedit bir düşmandır. (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Muzaffer Efendi söyleşi buyuruyor.
    “Kitap okuyun. Sonra bakarsınız Allah size kitaplarda yazmayan şeyleri de açar.” (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Toprak gibidir bu gövde; kemikler dağa benzer, beyin madenlere.
    Mide denizdir, bağırsaklar dere, sinirler sayısız
    minik çay, etlerimiz ise tozla balçık. (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Peki, 13. yüzyılda yaşamış bir zat-i şerîf olan Hz. Mevlânâ’nın sözleri iyi mi oluyor da hem günümüze birçok şey söyleyebiliyor hem de dünyanın mevcut problemlerinin çarelerini barındırıyor? El-cevap: hakikat zamana doğal olarak değildir. (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Şeyh Muzaffer Efendi Hazretleri şöyleki demiştir: “Allah’a inanç, dünyanın hastalıklarına karşı bir aşıdır.” (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Muhabbet etmek ve bin bardak çay içmek (Kış Hasadı)
  • Lügat anlamı ‘kapı eşiği’ demek olan Farsça ‘dârviş” kelimesi, ‘aydınlanmanın eşiğinde’ duran sufiyi anlatmak için hem Arapçada hem Türkçede kabul görmüştür. (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Kendimizi alıştığımız şeylerden tek tek kesebilmeliyiz. İşe yaramadığını artık gördüğünüz ve bir anlamı olmayan şeyleri hayatınızdan kopartıp atın. Artık bir oyuncak hâline gelmiş şeyleri çıkartın hayatınızdan. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • “Sadece ihtiyacın kadar ye, ancak uyku seni galebe ettiğinde uyu ve ancak lazım olduğunda konuş.” (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Her sabahleyin kalktığımızda iki şeyi hatırlamalıyız: Allah ve ölüm. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti… (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hiç bulutlara bakmak için zaman ayırdınız mı efendim? (Kış Hasadı)
  • İstediğimiz rüyayı görelim, eninde sonunda hakikate uyanacağız. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hayatımızdaki her bir şeyin Sünnetullah’ı idrak etmek için O’nun tarafınca yollanan bir bildiri bulunduğunu iyi mi anlayabiliriz? Bir hadis-i şerifte, “Sana isabet eden şey seni ıskalayamazdı ve ıskalayan da isabet edemezdi.” buyrulur.
    Her bir şey kaderde vardır ve her şey Allah’ın, O’nun ilminin bir izidir. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Japonlar her gün yedi zeytin ve bir incir yemenin insan bedeninin bağışıklık sistemine iyi geldiğini keşfettiler. Kur’ân-ı Kerîm’de zeytin kelimesi altı kere, incir kelimesi de bir kere geçiyor. (Mevlana Celaleddin Rumi’nin unutulmuş mesajı)
  • Hz. Mevlâna ” Susuzun suyu aramış olduğu benzer biçimde su da susuzu arar,” buyurmuştur. (Kış Hasadı)
  • …hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti… (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş